Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Και πάλι ο Σαακασβίλι

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.--

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι εξελέγη για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Γεωργίας με το 52,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα στις εκλογές του περασμένου Σαββάτουσ στις οποίες αναφέρουν πληροφορίες ότι υπήρξε μεγάλη αποχή, ενώ την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία και προχώρησε σε μια σειρά διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο κύριος αντίπαλός του, Λέβαν Γκατσετσαλίντζε έλαβε το 27% των ψήφων και ζήτησε τη διεξαγωγή και δεύτερου γύρου. Ωστόσο, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η ψηφοφορία ήταν δημοκρατική και ζήτησαν να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ, που θεωρούν τον Σαακασβίλι στενό σύμμαχο, κάλεσαν την αντιπολίτευση να σεβαστεί τη γνώμη των παρατηρητών, ενώ η Ρωσία μίλησε για «εσπευσμένη» και «επιπόλαια» κρίση των παρατηρητών.

Πάντως, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονταν για αργά χτες το βράδυ, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχετικά με το αν η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις.

Πάντως, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» υποστήριξε ότι η ψήφος αποδεικνύει πως η χώρα βρίσκεται στο δρόμο να γίνει χώρα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ