Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Παραλίγο «θερμό επεισόδιο»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε «θερμό επεισόδιο» παραλίγο να εμπλακούν ιρανικά και αμερικανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε ένα περιστατικό που χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως σοβαρότατη πρόκληση εκ μέρους του Ιράν, ιδιαίτερα παραμονές της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπους στη Μέση Ανατολή. Ο Λευκός Οίκος μάλιστα έκανε λόγο για «απερίσκεπτες και δυνητικά εχθρικές» ενέργειες εκ μέρους του Ιράν και το κάλεσε να μείνει μακριά από προκλητικές ενέργειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, φέρεται ότι πέντε ταχύπλοα των «Φρουρών της Επανάστασης» του Ιράν παρενόχλησαν και προκάλεσαν τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ τα ξημερώματα της Κυριακής. Υστερα από ανταλλαγή απειλών, το πλήρωμα των αμερικανικών σκαφών προετοιμάστηκε να ανοίξει πυρ εναντίον των ιρανικών, αλλά εκείνη τη στιγμή τα ιρανικά πλοία άρχισαν να απομακρύνονται.

Από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοινώθηκε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί «κάτι συνηθισμένο» και αντιμετωπίστηκε. Ενώ ο εκπρόσωπος του συγκεκριμένου υπουργείου, Μοχάμεντ Αλί Χοσεϊνί, τόνισε ότι η όλη υπόθεση οφείλεται σε μη - αναγνώριση των αμερικανικών σκαφών και πρόσθεσε ότι είναι παρόμοια «με άλλες του παρελθόντος» που αντιμετωπίστηκαν όταν «οι δύο πλευρές αναγνώρισαν η μία την άλλη».

Πάντως, χτες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν το Ιράν εάν επιχειρήσει να τις βλάψει ή να βλάψει τους συμμάχους τους στην περιοχή.

  • Η κυβέρνηση του Ιράν απέλασε την Κυριακή Γερμανό διπλωμάτη υποστηρίζοντας ότι είχε «μη - διπλωματικές ενέργειες» στη χώρα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ