Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Σφίγγει τον κλοιό εισβολών

Ενόψει της αυριανής επίσκεψης Μπους στην περιοχή

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες για τους ισραηλινούς εποικισμούς

Associated Press

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες για τους ισραηλινούς εποικισμούς
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.- Εντείνεται η ισραηλινή επιθετικότητα όσο πλησιάζει η προγραμματισμένη για την Τετάρτη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη και χώρες του Περσικού Κόλπου. Μέσα στο τελευταίο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν εναέριες και χερσαίες ισραηλινές εισβολές σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 νεκρούς Παλαιστίνιους μαχητές και άμαχους, πάνω από 20 τραυματίες και αρκετές δεκάδες συλληφθέντες...

Μέσα σ' αυτό το κλίμα συνεχούς πίεσης του παλαιστινιακού λαού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι ξεκαθάρισαν πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ενταθούν «και στη διάρκεια της διαπραγματευτικής περιόδου» με τους Παλαιστίνιους... Σύμφωνα μάλιστα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Ολμέρτ μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του (Καντίμα) ομολόγησε ότι ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας «γίνεται τους τελευταίους μήνες ένας πραγματικός πόλεμος» και ότι οι «τρομοκρατικές οργανώσεις υφίστανται καθημερινά σοβαρές απώλειες»... Ενόψει μάλιστα της επίσκεψης Μπους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται να διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον ότι το Τελ Αβίβ «θα δεσμευτεί να ενεργήσει γρήγορα για τη διάλυση» δεκάδων παράνομων φυλακίων ελέγχου που έχουν στήσει Εβραίοι έποικοι στη Δυτική ?Οχθη.

Πάντως για τη Χαμάς, η επίσκεψη Μπους σχολιάστηκε χτες ως μία ακόμη «αφορμή για φωτογραφίες» και ότι «αποσκοπεί στην εξασφάλιση υποστήριξης για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών». Αίσθηση εντούτοις δημιούργησε και η δημοσιοποίηση επιστολής του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, προς το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί με την οποία καλεί το Παρίσι να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους, τασσόμενος υπέρ «όλων των διεθνών προσπαθειών για τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή». Την ίδια στιγμή εντείνονται οι διαμαρτυρίες για τη συνεχιζόμενη πολιτική επέκτασης των εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

  • Εναν 21χρονο Λιβανέζο βοσκό συνέλαβαν χτες Ισραηλινοί στρατιώτες στα αγροκτήματα Χίλτα, λίγα μέτρα μακριά απ' τα (κατεχόμενα απ' το Ισραήλ) αγροκτήματα Σεμπάα. Οι Ισραηλινοί επιβεβαίωσαν τη σύλληψη του νεαρού και οι λιβανέζικες αρχές καταδίκασαν την ισραηλινή επιθετικότητα κατά ενός Λιβανέζου πολίτη, επικοινωνώντας με δυνάμεις του ΟΗΕ με στόχο την απελευθέρωσή του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ