ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ «ΡΕΝΟ» - Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Πήρε πίσω τις απολύσεις

Καθοριστική η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων

Την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που απέλυσε στις 31 Δεκέμβρη ανακοίνωσε χτες η διεύθυνση της αντιπροσωπείας της αυτοκινητοβιομηχανίας «Renault» (Ρενό) στη Ν. Φιλαδέλφεια, λίγες ώρες μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην επιχείρηση εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου και άλλων ταξικών συνδικάτων της Αθήνας. Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων, κατά τις οποίες μετέφεραν στην εργοδοσία την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν τις απολύσεις με πολύμορφες και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η διεύθυνση του καταστήματος είχε προχωρήσει στις απολύσεις επικαλούμενη «οικονομικά προβλήματα» που επιβάλλουν τη μείωση προσωπικού. Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι απολύσεις έγιναν λίγες μέρες μετά την απεργία στις 12 Δεκέμβρη, καθώς επίσης και το ότι δύο από τους απολυμένους συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση, φανερώνει ότι στόχος ήταν η δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Η χτεσινή εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι μοναδικό αποκούμπι των εργαζόμενων στην πάλη για το δίκιο τους είναι τα ταξικά τους συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Η ανάκληση των απολύσεων στη «Ρενό», ύστερα από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες μάχες ενάντια σε τρομοκρατικές απολύσεις που ακολούθησαν την απεργία στις 12 Δεκέμβρη και αφορούν σε εργαζόμενους που πήραν μέρος στην κινητοποίηση και πρωτοστάτησαν στην προετοιμασία της.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπόθεση όλων η αντίσταση στην εκποίηση των λιμανιών

Συνάντηση με τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας και της Ενωσης Λιμενεργατών είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
«Υπόθεση όλων μας» χαρακτήρισε την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματός της, και ο Σταμάτης Βάσσος, μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στους χώρους αυτούς. Είναι υπόθεση όλων μας. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης, να παρεμποδίσουμε, να αναχαιτίσουμε τα σχέδιά της να πουλήσει τα κερδοφόρα λιμάνια, ακριβώς για να υποβοηθήσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Επιπλέον, πρέπει να παρεμποδίσουμε να διαμορφωθεί μία νέα γενιά εργαζομένων στα λιμάνια, με συνθήκες δουλεμπορίου.

Η εκποίηση των λιμανιών είναι πολύ μεγαλύτερο έγκλημα από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων. Τα επόμενα χρόνια θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την προοπτική, που πρέπει να την κερδίσουμε εμποδίζοντας και ματαιώνοντας την πώληση των λιμανιών».

Επιτροπή Αγώνα στον Πειραιά

Με σκοπό, εξάλλου, το συντονισμό των δυνάμεων και την ανάπτυξη της πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ συγκροτήθηκε χτες Επιτροπή Αγώνα στον Πειραιά, με πρωτοβουλία της Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών, του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, των Σωματείων Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών, της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και των παρατάξεων της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων Λιμανιών, της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών, της ΔΑΣ Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων και της ΕΣΑΚ Οδηγών.

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και από σήμερα αναλαμβάνει δράση, ξεκινώντας την πλατιά ενημέρωση όλων των εργαζομένων για την ανάγκη διεύρυνσης της Επιτροπής με εργαζόμενους όλων των κλάδων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι. Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν μαζικές παραστάσεις σε υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - ΟΛΠ και συγκεντρώσεις, ενώ σταθμός του αγώνα της Επιτροπής θα είναι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 του Γενάρη.

Η συγκρότηση της Επιτροπής έρχεται να δώσει ώθηση στους αγώνες των εργαζομένων στα λιμάνια, που συνεχίζουν με αποχή από υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα, 24ωρη απεργία την Παρασκευή 11 του μήνα και 48ωρη στις 15 και 16 του Γενάρη, αλλά και απάντηση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου, ΟΜΥΛΕ, Ενωση Λιμενεργατών κλπ., που επιμένουν να κρατούν τον αγώνα μαντρωμένο πίσω από τις πύλες του ΟΛΠ προσφέροντας το έδαφος στην κυβέρνηση να προωθήσει τους σχεδιασμούς της.

Στο μεταξύ, πληροφορίες που διέρρευσαν χτες το βράδυ ανέφεραν ότι αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή να συνεδριάσει εκτάκτως η διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ με θέμα τη διακήρυξη των διαγωνισμών για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Τρίτη μέρα απεργίας σήμερα. Συγκέντρωση την Παρασκευή έξω από το Δημαρχείο

Στην τρίτη μέρα απεργίας βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πετρούπολης, ύστερα από απόφαση που πήραν χτες στη Γενική τους Συνέλευση. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις απολύσεις συναδέλφων τους από τη δημοτική αρχή που στηρίζεται από ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ. Με τη σημερινή απεργία απαντούν και στην προσπάθεια εκφοβισμού τους από τον δήμαρχο Στ. Βλάχο, που χτες τους προειδοποίησε ότι θα φωνάξει τον εισαγγελέα αν δε φύγουν τα απορριμματοφόρα από την κεντρική λεωφόρο της Πετρούπολης, όπου ήταν σταθμευμένα. Κάτι που, βέβαια, δεν έγινε. Είναι φανερό ότι με προκλητικό τρόπο η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται περισσότερο για την «αισθητική» των δρόμων, αλλά και να μη γίνει γνωστή η κινητοποίηση των εργαζομένων, παρά για τα δίκαια αιτήματά τους.

Σήμερα οι εργαζόμενοι θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση, ενώ ήδη έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση συγκέντρωσης την ερχόμενη Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα, έξω από το Δημαρχείο, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο λαό της Πετρούπολης και τα Σωματεία της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων, μονιμοποίηση των εκτάκτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, προσλήψεις μόνο μόνιμων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, των ευέλικτων μορφών εργασίας, άμεση πληρωμή όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις, κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και πέρασμα όλων των εργαζομένων στο δήμο.


Νέες στρατιές ανασφάλιστων στα νοσοκομεία

Με μια νέα φουρνιά 1.000 ανασφάλιστων εργαζόμενων απ' τα προγράμματα stage προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τις τρομακτικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, οι 1.000 εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ...«εργασιακή εμπειρία» για τη «στήριξη της αποασυλοποίησης, κοινωνικοοικονομικής επανένταξης και συνεχούς υποστήριξης των ψυχικά ασθενών».

Πέρα απ' το ότι αυτές οι προσλήψεις αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των μόνιμων ελλείψεων - υπολογίζονται σε 25.000 με βάση τους παλιούς Οργανισμούς - οδηγούν και σε συνθήκες γαλέρας για τους ίδιους τους εργαζόμενους, καθώς τα μεροκάματά τους είναι 30 ευρώ μεικτά για πτυχιούχους ανωτάτων σχολών και 25 ευρώ μεικτά για τους αποφοίτους των Λυκείων και των ΙΕΚ. Σ' αυτά τα μεροκάματα γίνονται κρατήσεις 6,45% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 1% για επαγγελματικό κίνδυνο. Δηλαδή, τα καθαρά μεροκάματα είναι 27,76 ευρώ και 23,13 ευρώ αντίστοιχα και για 22 μέρες το μήνα! Μ' άλλα λόγια, οι μηνιαίες αποδοχές είναι από 508-610 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το 2007 έγιναν άλλες 3.000 προσλήψεις με προγράμματα stage, όταν αποχώρησαν - λόγω συνταξιοδότησης - 6.000 άτομα την τελευταία εξαετία.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 15 Γενάρη, στις 9 π.μ., μπροστά στο Πρωτοδικείο Κορίνθου, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής η ΝΕ Κορίνθου του ΚΚΕ, για να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορίνθου και στους αγώνες για το δίκιο των εργαζομένων. Στελέχη του Σωματείου σέρνονται εκείνη τη μέρα σε δίκη, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία BIOLOGICAL SERVICE (έχει την ευθύνη για την καθαριότητα στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Κορίνθου) για συκοφαντική δυσφήμιση.

ΑΣΗΜΟΥΡΓΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Συγκέντρωση έξω από το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι ασημουργοί στα Γιάννενα, διαμαρτυρόμενοι για δημοτικά τέλη που καλούνται να πληρώσουν στο Δήμο Ιωαννιτών. Κάθε μήνα, όπως αναφέρθηκε, το κέντρο καλείται να πληρώσει το ποσό των 4.500 ευρώ σε δημοτικά τέλη, οδηγώντας στο μαρασμό ένα επάγγελμα άμεσα συνυφασμένο με την πολιτιστική παράδοση του τόπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ