ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αγωνιστική υποδοχή στον εγκληματία Μπους

Από τη χτεσινή διαδήλωση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στη Δυτική Ιερουσαλήμ

Associated Press

Από τη χτεσινή διαδήλωση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στη Δυτική Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί στην μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής η παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, ο οποίος ξεκίνησε από χτες τριήμερη περιοδεία σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη.

Εξω απ' το αμερικανικό προξενείο στη Δυτική Ιερουσαλήμ πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα δυναμική αντιιμπεριαλιστική - αντικατοχική διαδήλωση μέλη και υποστηριχτές του ΚΚ Ισραήλ, του «Δημοκρατικού Μετώπου Ειρήνης και Ισότητας» (Jabha/Hadash) και Ισραηλινοί νεολαίοι αρνητές στράτευσης. Διαδήλωση έγινε και στη Ναζαρέτ από το ΚΚ Ισραήλ. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις τρομοκρατικές πρακτικές και πολιτικές των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, την εγκληματική πολιτική του αποκλεισμού και των εποικισμών. Απαίτησαν τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ. Κατακεραύνωσαν τα αμερικανο-ισραηλινά σχέδια ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Ιράν.

Μαζικές διαδηλώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης Μπους στον τόπο του εγκλήματος έγιναν χτες και στη Λωρίδα της Γάζας από χιλιάδες υποστηριχτές της «Χαμάς». Παράλληλα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη με τον Πρόεδρο Μπους δηλώνοντας: «Συναντώντας τον Πρόεδρο Μπους δε σημαίνει ότι εκχωρούμε τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού»... Ωστόσο, περίπου 200 στελέχη της (προεδρικής) «Φατάχ» στη Γάζα καλούσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να σταματήσει τη μεροληπτική πολιτική του υπέρ των κατοχικών δυνάμεων...

Μέσα σ' όλα αυτά, δεν έλειψαν ούτε οι αναίμακτες ρίψεις ρουκετών απ' τη Λωρίδα της Γάζας στη νότια μεθοριακή ισραηλινή πόλη Σντερότ αλλά ούτε και οι φονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα, με αποτέλεσμα τρεις Παλαιστίνιους άμαχους νεκρούς και έξι αρκετά σοβαρά τραυματίες.

Τι «είδε» ο Μπους...

Με ξεκάθαρες προθέσεις και ενδεικτικές δηλώσεις για το πώς εννοεί την «ειρήνη» στα παλαιστινιακά εδάφη ξεκίνησε την περιοδεία του σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Ου. Μπους. Μίλησε για ισχυρή «αμερικανο-ισραηλινή συμμαχία που βοηθά στην εξασφάλιση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους»(...). Είδε, σαν «αισιόδοξος και ρεαλιστής», μία «ευκαιρία για ειρήνη στην Ιερή Γη» και διέβλεψε ότι «είναι εφικτή μία ειρηνευτική συμφωνία» για το Παλαιστινιακό «έως το τέλος του χρόνου». Δεν «ξέχασε» τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» καταδικάζοντας «σιβυλλικά» όλους όσοι «δολοφονούν αθώους για να πετύχουν πολιτικούς στόχους»...

Ανάλογα κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις της ισραηλινής ηγεσίας (Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες, πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ) με την οποία συναντήθηκε, χωρίς να λείπουν οι δήθεν φιλειρηνικές φιέστες με σχολιαρόπαιδα στην ισραηλινή προεδρική κατοικία... Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δεν έμεινε μόνο σε ευχολόγια υπέρ της «αδιασάλευτης αμερικανο-ισραηλινής ισχυρής συμμαχίας». Δήλωσε απροκάλυπτα ότι «δε θα υπάρξει ειρήνη εάν δε σταματήσουν οι επιθέσεις από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη» και ότι «το Ισραήλ δε θα ανεχθεί καμία επίθεση»...

Ολα αυτά σε μία Ιερουσαλήμ γεμάτη μέτρα αστυνομοτρομοκρατίας, με τους περισσότερους δρόμους έρημους και τα πανεπιστημιακά στάδια να έχουν μετατραπεί σε «ελικοδρόμια» για τις ανάγκες μετακίνησης του Αμερικανού Προέδρου που μετακινείται με κουστωδία εκατοντάδων πρακτόρων...

Σήμερα, ο Μπους αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, στη Ραμάλα και έπειτα να μεταβεί για προσκύνημα στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ και να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας Μπους στη Μ. Ανατολή είναι το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς

Με προχτεσινή ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «ο λόγος της επίσκεψης του Μπους είναι να προωθήσει τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, να επιβάλει τα αντιδραστικά τους σχέδια για την περιοχή και να καταστείλει την αντίδραση των λαών» και προσθέτει ότι «μ' αυτήν την πολιτική συνδυάζεται και η ισραηλινή επιθετικότητα, οι δολοφονικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη».

Καταλήγοντας, το ΠΑΜΕ καλεί «τα συνδικάτα, για άλλη μια φορά, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους τόσο στην εργατική τάξη του Ισραήλ, που αγωνίζεται ενάντια στην επιθετικότητα και την καταπιεστική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, όσο και στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης, που με το αίμα του αγωνίζεται για ανεξάρτητο κράτος με καθορισμένα σύνορα και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Τα καλεί, επίσης, «να καταδικάσουν τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία για την επίσκεψη Μπους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «είναι καθαρό τι γυρεύει "η αλεπού στο παζάρι": Πρόκειται για έναρξη της νέας φάσης επίθεσης των ιμπεριαλιστών ενάντια στα κινήματα και τους λαούς της περιοχής, με στόχο την προώθηση των σχεδίων τους για τη "Νέα Μέση Ανατολή", την επιβολή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή και την ανεμπόδιστη καταλήστευσή της». Επιπρόσθετα, τονίζει ότι «η κατάσταση που διαμορφώνεται σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια σηματοδοτούν νέους σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής και για τη χώρα μας» και εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη του Ισραήλ, στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης καθώς και στους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής - Ν. Πειραιά - Νήσων «Ο Προμηθέας», με ανακοίνωσή του, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ο ρόλος και τα σχέδια των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ στην περιοχή είναι σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαών» και καταγγέλλει ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη «αποσκοπεί στην προώθηση των σχεδίων των οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συν. Επαγ/των Ν. Αττικής - Πειραιά και Νήσων καταδικάζει «τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής» και τονίζει ότι ο λόγος της επίσκεψης Μπους στην περιοχή «είναι να επιβάλλει τα αντιδραστικά σχέδια στην περιοχή και να καταστείλει την αντίσταση των λαών», αλλά και να «προωθήσει τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ με την ισραηλινή επιθετικότητα, τις δολοφονίες, τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδίκη των εγκληματικών σχεδίων

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) δηλώνει την αλληλεγγύη της στους λαούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης στους αγώνες τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

«Δεν αναγνωρίζουμε, σημειώνει, σε καμία κυβέρνηση και σε κανέναν ηγέτη, και πολύ περισσότερο στον Μπους, να παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας σε άλλες χώρες και λαούς.

Ο Μπους σήμερα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που ευθύνονται για το χρόνιο αιματοκύλισμα των λαών της περιοχής.

Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα ιμπεριαλιστικό κέντρο το δικαίωμα να χαράζει οδικούς χάρτες, επικαλούμενο δήθεν την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Ενώνουμε τη φωνή μας μ' αυτές των λαών της περιοχής που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία των χωρών τους».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Να τερματιστεί η κατοχή

Σε προχτεσινή ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει «τη βαθύτατη ανησυχία του σχετικά με το σκοπό και το περιεχόμενο της επίσκεψης» του Τζ. Μπους στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «όλοι στον πλανήτη γνωρίζουν ότι οι ισραηλινές κυβερνήσεις και η πολεμική μηχανή τους δε θα μπορούσαν να εξασκήσουν τη βάναυση κατοχή τους χωρίς την πλήρη υποστήριξη και έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη, με την εγκληματική τους σιωπή, είναι παρατηρητές της αργής γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού». Επισημαίνει επίσης ότι «η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να βρεθεί με την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τις κατεχόμενες περιοχές του 1967, όπως περιγράφεται από τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της, μαζί με το Ισραήλ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ