ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Επιχείρηση ελέγχου από κυβέρνηση

Προσπάθεια να «κλείσει» άρον άρον την υπόθεση Ζαχόπουλου κατέβαλε χτες η κυβέρνηση, καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία.

Η επιχείρηση ωστόσο του Μεγάρου Μαξίμου να ελέγξει την υπόθεση φαίνεται να συναντά σοβαρά εμπόδια, καθώς στην πορεία έχουν εμπλακεί και ευρύτερα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, που επιχειρούν να επωφεληθούν πολλαπλώς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες να στείλει το μήνυμα ότι για την κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν. «Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο για την υπόθεση αυτή. Νομίζω ότι έχει εξαντληθεί, ήδη, στα όσα είχα να πω εγώ», ήταν η μονότονη απάντηση που έδινε στο πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων που έθεταν οι δημοσιογράφοι κατά τη χτεσινή ενημέρωση. Απέφυγε επίσης να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν τον Γ. Ανδριανό να αλλάζει στάση και να κατονομάζει στον ανακριτή, εάν και όταν κληθεί ξανά, το όνομα του δημοσιογράφου που του παρέδωσε το επίμαχο DVD. Πάντως, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου θα συνοδεύει από σήμερα τον Κ. Καραμανλή στο ταξίδι του στην Ινδία.

Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ που ασκούν πιέσεις για να υπάρξει άμεσα κάποια «λύση», ώστε να ξεφύγει η κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της δυσώδους υπόθεσης. Υποδεικνύουν μάλιστα είτε να κατονομάσει ο Γ. Ανδριανός το δημοσιογράφο που του έδωσε το οπτικό υλικό, είτε και να θυσιαστεί για να προστατευτεί ο πρωθυπουργός. Στα παρασκήνια κυκλοφορούν διάφορες φήμες και σενάρια για τις «διεξόδους» που ετοιμάζονται προκειμένου να μετατοπιστεί η πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου προς άλλες κατευθύνσεις, πχ στο «δημοσιογράφο»...

Η αναφορά ωστόσο του Γ. Ανδριανού σε δημοσιογράφο που του παρέδωσε το DVD έχει προκαλέσει ένα ελάχιστα συγκαλυμμένο πόλεμο μεταξύ αντιμαχόμενων οικονομικο-εκδοτικών συμφερόντων, με τους μεν να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να κατονομάσει το δημοσιογράφο για να πλήξουν τους αντιπάλους τους και τους δε να επιχειρούν να «αμυνθούν» με κάθε μέσο.

Από την άποψη αυτή δε θεωρείται τυχαίο χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» με το οποίο φωτογραφίζεται «ο δημοσιογράφος που παρέδωσε το οπτικό υλικό στο Μαξίμου». Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό ρεπορτάζ πρόκειται για «ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού», που συγκεκριμένα «εργάζεται σε εκπομπή γνωστού δημοσιογράφου, η οποία προβάλλεται τις νυχτερινές ώρες». Σημειώνει ωστόσο ότι «αν και είχε πλήρη επίγνωση του ρόλου του, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τις ακριβείς διαστάσεις του θέματος, ούτε βεβαίως όσα τεκταίνονται στο παρασκήνιο από το "βαθύ λαρύγγι" της υπόθεσης». Και το ρεπορτάζ καταλήγει με την παρακάτω χαρακτηριστική φράση: «Με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σκιαγραφούν το ρόλο του ως "βαποράκι που δουλεύει για τους εμπόρους ειδήσεων" και ως "παιδί για όλα τα θελήματα του Δον Τζιοβάνι"».

Παρέμβαση Ντόρας

Οι αντιδράσεις πάντως των στελεχών της κυβέρνησης ποικίλουν. Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε χτες να κρατά αποστάσεις συνολικά από το πολιτικό σύστημα, δηλώνοντας ότι «το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση και έχει απαξιωθεί γιατί οι πολιτικοί δεν τολμούν να μιλήσουν καθαρά». Διατηρώντας για τον εαυτό της ένα διαφορετικό ρόλο, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «το ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα είναι πως οι πολιτικοί δε λένε καθαρά και σταράτα τα πράγματα. Δε λένε στους πολίτες τα δύσκολα πράγματα, δε συγκρούονται και δε θέλουν να λένε αυτά που μπορούν να δυσαρεστούν την κοινή γνώμη». Μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου για τον Ν. Σαρκοζί, εγκωμίασε το παράδειγμα του Γάλλου προέδρου υποστηρίζοντας ότι «ο πολιτικός λόγος του Σαρκοζί έχει καθαρό μήνυμα, σαφές πολιτικό στίγμα, συγκροτημένο περιεχόμενο».

Ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση Ζαχόπουλου, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «σας ενημερώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος»...

ΠΑΣΟΚ
Μετατρέπει την υπόθεση σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης

Να μετατρέψει την υπόθεση Ζαχόπουλου στο κεντρικό αν όχι μοναδικό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, θέτοντας στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας παράλληλα να μη θίξει τον πυρήνα της πολιτικής που γεννά τα φαινόμενα της διαφθοράς και με ευλάβεια υπηρετεί και το ίδιο.

Χτες ο Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη για την υπόθεση, ενώ κορυφαία στελέχη του κόμματός του με ακραίες δηλώσεις και τοποθετήσεις φρόντισαν να φέρουν στην επιφάνεια την «μπόχα» του σκανδάλου, το οποίο όμως είναι συνέχεια μιας πολιτικής που αναπαράγεται μέσα από την εναλλαγή των εταίρων του δικομματισμού στην εξουσία.

Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν να οξύνουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση και στο άμεσο μέλλον να ζητήσουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και για πρώτη φορά μετά τις 11 του Νοέμβρη βρέθηκε σε κομματική διαδικασία παρουσία του Γ. Παπανδρέου. Επίσης, πήραν μέρος οι: Δ. Ρέππας, Φ. Πετσάλνικος, Απ. Κακλαμάνης, Χ. Καστανίδης, Γ. Ραγκούσης, Ντ. Ρόβλιας, Α. Διαμαντοπούλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Ραγκούσης, συνοψίζοντας τα πολιτικά συμπεράσματα από τη σύσκεψη των στελεχών και ξεκαθαρίζοντας τους στόχους του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Η υπόθεση Ζαχόπουλου ανάγεται απευθείας στον Καραμανλή, ο οποίος έχει προσωπικές πολιτικές ευθύνες. Η περίπτωση αυτή είναι μία από τις πτυχές της λειτουργίας ενός οργανωμένου συστήματος εξουσίας».

Την ίδια στιγμή ο Θ. Πάγκαλος, με το γνωστό ύφος του, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ξένιος», αναφερόμενος στο γνωστό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού με τη συμμετοχή 22.000 υποψηφίων για την πρόσληψη 143 υπαλλήλων και στον γγ του υπουργείου Χρ. Ζαχόπουλο ανέφερε: «Είχαν τέτοιο μέσο οι 143, που ο γγ ο τρομερός και ο φοβερός δεν μπορούσε να βάλει την γκόμενά του, τη γυναίκα που π(...). Αν είναι δυνατόν. Φανταστείτε τι μέσο είχαν οι άλλοι»... Λίγο πριν ο Θ. Πάγκαλος είχε αναφέρει ότι ο Χρ. Ζαχόπουλος «εκβίαζε κοπέλες για να ικανοποιήσει ορέξεις και εφάρμοζε ως επιχείρημα το διορισμό».

Από την πλευρά του ο Χ. Καστανίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη "ως πλυντήριό της", "πλυντήριο" των πολιτικών και ποινικών της ευθυνών», και συμπλήρωσε: «Η πολιτική ευθύνη δεν πρέπει πάντα να ενδύεται με ποινικό μανδύα». Ξεχνώντας προφανώς ο ίδιος ότι αποτελεί κοινή κίνηση τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ όσο και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ να οδηγούν τις υποθέσεις των σκανδάλων στη Δικαιοσύνη, με τον ισχυρισμό ότι θα ...«πατάξουν τη διαφθορά».

Σηκώθηκαν οι τόνοι στη Βουλή

H δικομματική αντιπαράθεση για την υπόθεση Ζαχόπουλου είχε συνέχεια χτες στη Βουλή, όπου παρέμβαση για το θέμα έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για το «ταμείο συνοχής» είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση παράγει σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ένα κύκλωμα συμφερόντων και «ημετέρων». Με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή στον σύμβουλό του Γ. Ανδριανό να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη και να πάψει η κυβέρνηση να εξαντλείται σε μια ηθικοπλαστική ρητορεία. Κατά τον Γ. Παπανδρέου τα σκάνδαλα της σημερινής κυβέρνησης έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας και σε αυτά υπάρχει πολιτική εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου και στενών συνεργατών του Κ. Καραμανλή καθώς και εγκάθετων δικαστικών λειτουργών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τα όσα διαδραματίζονται «αίσχος για τη χώρα και την πολιτική ζωή του τόπου» και είπε ότι το κόμμα του δε θα γίνει συνένοχο σε αυτήν την κατάσταση. Κατά τον Γ. Παπανδρέου, όποιος επιχειρεί να ασκήσει κριτική και στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ «δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση» αφού, όπως είπε, «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Μάλιστα, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια «κυβέρνησε σωστά» αλλά δεν πρόλαβε να αλλάξει «τις δομές του πολιτικού συστήματος».

Τη σκυτάλη της αντιπαράθεσης παρέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είπε ότι τα όσα ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Ζαχόπουλου δεν αγγίζουν τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή. Ισχυρίστηκε δε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και θα επιδιώξει να γίνει έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.

Ερευνες και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Διευρύνεται η έρευνα των οικονομικών πεπραγμένων στο υπουργείο Πολιτισμού επί των ημερών του Χρήστου Ζαχόπουλου. Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργος Κολιοκώστας ζήτησε από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου να ερευνήσει και το σκέλος που αφορά χρηματοδοτήσεις από το 2004 σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες καταγγέλλονται ως ύποπτες.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καταθέσεις στον ανακριτή για την υπόθεση. Χτες κατέθεσε ο Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος, φίλος και προσωπικός γιατρός του τέως γγ του ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίσκεψη που του είχε κάνει στο νοσοκομείο λίγες ημέρες πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας του, ο Ζαχόπουλος του είχε εκμυστηρευτεί ότι δέχεται πιέσεις.

Εξάλλου, στα χέρια του ανακριτή βρίσκεται η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη για την απόπειρα αυτοκτονίας του 54χρονου νομικού, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση εκβιασμού του Ζαχόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ