ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 22 ΓΕΝΑΡΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ
Εργάτη τον εργάτη κλιμακώνεται η μάχη

Λίγα 24ωρα πριν τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, το κάλεσμα του πανεργατικού ξεσηκωμού φτάνει καθημερινά σε εκατοντάδες τόπους δουλιάς σε όλη τη χώρα

Η κεντρική αφίσα για το συλλαλητήριο της Αθήνας
Η κεντρική αφίσα για το συλλαλητήριο της Αθήνας
Με τη σύσκεψη των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στην οποία αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για τις επόμενες μέρες, τη σύσκεψη της Επιτροπής Φορέων Γαλατσίου και δεκάδες περιοδείες στους τόπους δουλιάς, συνεχίστηκε χτες στην Αθήνα η μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ομόνοιας και της πανεργατικής απεργίας στις 13 του Φλεβάρη.

Με αντίστοιχες πολύμορφες δραστηριότητες κλιμακώνεται η δράση των ταξικών συνδικάτων σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 6 μ.μ. στο Λιμάνι και η μάχη για την προετοιμασία του, όπως και στον Πειραιά, είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΣΕΜΠΟ των Λιμανιών.

Με απόφασή της, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΑΕΙ καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και καταγγέλλει το «διάλογο» της απάτης. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και ο Σύλλογος Παρασκευαστών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περιοδείες - εκδηλώσεις

Στα πλαίσια των σημερινών περιοδειών, ο Μπάμπης Βορτελίνος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσει στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ». Επίσης, σήμερα και τις επόμενες μέρες, θα γίνουν περιοδείες στους παρακάτω τόπους δουλιάς στην Αθήνα: ΜΕΒΓΑΛ, Εφορία Ηλιούπολης, εργοτάξια Β. Προαστίων, «Βενέτης», ΕΒΓΑ, «Χόντος» (Ομόνοια - Κολωνάκι), ΣΑΝΥΟ, νυχτερινά κέντρα, νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σάββατο 19/1: Καρφούρ (Αμπελόκηποι), Παπαστράτειο Κολυμβητήριο, Κολυμβητήριο Αλίμου, Αθλητικό Κέντρο Π. Φαλήρου. Δευτέρα 21/1: Φολί - Φολί, Ντανόν, FIRST DATA, νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, καταστήματα Γλυφάδας - Κηφισιάς. Τρίτη 22/1: ACS (8 μ.μ.)

Σήμερα, ολοκληρώνονται και οι κεντρικές εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ, ενόψει των συλλαλητηρίων στις 22 Γενάρη. Η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ και τα Παραρτήματα των ταξικών Συνδικάτων στην Καλλιθέα, καλούν στην εκδήλωση συζήτηση με θέμα «Εργατικά ατυχήματα, Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα: Οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Καλλιθέας. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

Στις 23 Γενάρη στη Λάρισα

Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 23 Φλεβάρη, στις 6.30, στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών και μικρών εμπόρων από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Αγιά πλατιά σύσκεψη, την οποία συγκάλεσαν ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Γεωργικός Συνεταιρισμός της πόλης, με τη συμμετοχή της Επαγγελματικής Ενωσης, του Εμπορικού Συλλόγου, οικοδόμων και συνταξιούχων. Αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και εκδόθηκε κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνουν στα μέλη τους με κοινή τους ανακοίνωση τα συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ και Δημοσίου του νομού Λάρισας.

Στην Κόρινθο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Μεγαλόπολης, ώστε να δοθεί αποφασιστική απάντηση και στις διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών - μελών της. Στη Μεσσηνία, τέλος, το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί σε συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο εργοτάξιο της ΠΟΤΑ, με ομιλητή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Πάσουλα. Θα ακολουθήσει σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέστωρος στη Χώρα, στις 7 μ.μ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Πολύτιμη πείρα από τους ταξικούς αγώνες

Στο «Καρφούρ» του Αλίμου περιόδευσε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Την επαναπρόσληψη καμαριέρας επέβαλαν με την παρέμβασή τους οι ταξικές δυνάμεις και στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
«Μας λένε για τα σκάνδαλα, για "ροζ ιστορίες", αλλά για το τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό και ότι θέλουν να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα δε μας μιλάνε...».

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του «Καρφούρ» στον Αλιμο, όπου χτες το μεσημέρι περιόδευσε επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, τους κάλεσε να παλέψουν ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που έρχονται. Να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη και στην απεργία στις 13 Φλεβάρη με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων.

Το υλικό του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό και το δημοσίευμα του «Ρ» σχετικά με την ανάκληση των απολύσεων που έγιναν στα «Καρφούρ» μετά την απεργία της 12ης Δεκέμβρη - η εργοδοσία πήρε πίσω τις απολύσεις κάτω από την επίμονη και συντονισμένη παρέμβαση του σωματείου κι άλλων ταξικών συνδικάτων - έφτασε στους εργαζόμενους, στρέφοντας την κουβέντα στα συμπεράσματα από τις πρόσφατες εξελίξεις: την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα της συλλογικής πάλης.

«Τα νέα μέτρα αφορούν ειδικά τη νέα γενιά, πρέπει να σταματήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των νέων να είναι ασυνδικάλιστο, πρέπει να οργανωθούμε», τόνισε ο Γ. Πρωτούλης, συζητώντας με νεαρούς υπαλλήλους.

Επαναπροσλήφθηκε καμαριέρα

Στην ανάκληση της απόλυσης, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, της καμαριέρας Κυριακής Τασιούλα, αναγκάστηκε να προχωρήσει η διοίκηση του ξενοδοχείου «Σεμίραμις» στην Κηφισιά, όπου και εργάζεται. Η εργαζόμενη απολύθηκε παράνομα, δεδομένου μάλιστα ότι αυτή την περίοδο φοιτάει σε σχολή μετεκπαίδευσης τουριστικών επαγγελμάτων.

Η διοίκηση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων σε παρέμβασή της ξεκαθάρισε στην εργοδοσία ότι αν δεν ανακληθεί η απόλυση, η απάντηση θα είναι άμεση και αγωνιστική. Ετσι, χτες σε δεύτερη τριμερή συνάντηση μετά από απαίτηση των συνδικαλιστών να συμμετέχει ο νόμιμος εκπρόσωπος της εργοδοσίας (στην πρώτη συνάντηση εμφανίστηκε από την πλευρά της εργοδοσίας η υπεύθυνη μισθοδοσίας), η πληρεξούσια δικηγόρος δήλωσε την ανάκληση της απόλυσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΕ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Εκβιάζουν με το προσδόκιμο όριο ζωής

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων απαιτεί το κεφάλαιο κινδυνολογώντας προκλητικά

«Η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης: Συνέπειες και μεταρρυθμίσεις», ήταν ο τίτλος ημερίδας που οργάνωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδος με ομιλητές τον διοικητή της Ν. Γκαργκάνα και τους κεντρικούς τραπεζίτες του Λουξεμβούργου και της Φινλανδίας, όπου περίσσεψε η κινδυνολογία. Με την ομιλία του, ο Ν. Γκαργκάνας ήρθε αρωγός στην κυβερνητική πολιτική για το Ασφαλιστικό, ισχυριζόμενος ότι «η αναβολή της εφαρμογής πολιτικών (...) μεταθέτει και επιδεινώνει το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενεές».

Κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ και της ΕΕ, ο διοικητής συσχέτισε τις δημογραφικές εξελίξεις με την ανάγκη νέων μέτρων. Βασικός ισχυρισμός, η πρόβλεψη ότι στη χώρα μας όπως και στην ΕΕ των 25, το 2050 θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχει ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ ο αριθμός του πληθυσμού μεταξύ 15 και 64 ετών θα μειωθεί κατά 21% στη χώρα μας και κατά 16% στην ΕΕ. Στην ίδια γραμμή, υποστήριξε ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις θα αυξηθούν κατά 10,2 μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με σήμερα.

Με δυο λόγια, ο κεντρικός τραπεζίτης θέλει να μας πείσει ότι οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα δεν κινδυνεύουν από την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά από την επιμήκυνση του προσδόκιμου ορίου ζωής. Ενώ τα δημόσια οικονομικά κινδυνεύουν από... τις πενιχρές συντάξεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβες Μερς σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις τους περιλαμβάνουν την εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα στο σύστημα των συντάξεων, περιορισμό των πρόωρων και υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών επί περισσοτέρων ετών του εργάσιμου βίου. Ενώ αντίστοιχες είναι οι ανατροπές και στη Φινλανδία. Ολες, όμως, οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: Στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των χρόνων εργασίας.

Μόνο που για τους εργαζόμενους η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ηλικίας είναι πρόοδος και όχι κίνδυνος. Οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κεφαλαίου θεωρούν την αύξηση «της γήρανσης του πληθυσμού» ως κίνδυνο γιατί εξυπηρετούν μια γερασμένη πολιτική. Και αυτή η γερασμένη πολιτική που υπηρετεί την αυξημένη κερδοφορία του κεφαλαίου είναι ο μεγάλος και πραγματικός κίνδυνος για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στις 17 Δεκέμβρη 2007 την προσφυγή της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την «εξίσωση» των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποφύγει την παραπομπή πρόβαλε το επιχείρημα ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων είναι μεταβατικό. Αρα ότι προτίθεται να φέρει αλλαγές στην Ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Κερδίζουν έδαφος στην αναμέτρηση για τις θέσεις εργασίας

Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση και την καθοριστική συμβολή των ταξικών δυνάμεων, απέσπασαν δέσμευση από την Πρυτανεία ότι δε θα απολυθεί κανείς

Από τη συγκέντρωση των εργαζόμενων στο πλαίσιο της χτεσινής στάσης εργασίας
Από τη συγκέντρωση των εργαζόμενων στο πλαίσιο της χτεσινής στάσης εργασίας
Με την καθολική συμμετοχή τους στη χτεσινή 3ωρη στάση εργασίας (6 π.μ. - 9 π.μ.), οι καθαριστές και καθαρίστριες στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ανάγκασαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κ. Μουτζούρη να δεσμευτεί προφορικά ότι δε θα γίνει καμία απόλυση, και οι 80 περίπου εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη δουλιά τους. Αμεση και καθοριστική, σ' αυτήν την εξέλιξη, ήταν η συμβολή της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Αθήνας και Φοιτητικών Συλλόγων, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, όπως και χτες, στο πλευρό των εργαζομένων.

Η σύμβαση της ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού που απασχολούσε τους 80 περίπου εργαζόμενους, και τα τελευταία δυο χρόνια είχε αναλάβει την καθαριότητα των κτιρίων, έληξε πρόσφατα. Η νέα επιχείρηση που θα αναλάμβανε την καθαριότητα δήλωσε την απόφασή της να προχωρήσει στη μείωση προσωπικού κατά 40 άτομα. Κάτω από την πίεση και της χτεσινής επιτυχημένης κινητοποίησης, ο πρύτανης δήλωσε ότι δε θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ωστόσο απέφυγε να πάρει θέση για το σοβαρό ζήτημα της εφαρμογής των ΣΣΕ.

Σήμερα στις 9.30 το πρωί συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, όπου η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων μαζί με εκπροσώπους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, του συνδικάτου τους, Συλλόγων Φοιτητών και Σωματείων εργαζομένων του χώρου θα απαιτήσουν να υπάρξει και γραπτή δέσμευση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου, με απόφαση της Συγκλήτου, ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη δουλιά τους καθώς και ότι θα εφαρμοστούν πλήρως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Νωρίτερα το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, όπου εκεί κατήγγειλαν τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που βιώνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται με 3 ευρώ την ώρα, δεν παίρνουν αναλυτικές αποδείξεις πληρωμής, δεν ασφαλίζονται όλοι με βαριά και ανθυγιεινά ένσημα, δεν τους καταβάλλονται επιδόματα, υπερωρίες, άδειες κλπ.

Εκπρόσωπος της «ΠΚΣ» που μίλησε στη συγκέντρωση εξέφρασε τη συμπαράσταση των φοιτητών στον αγώνα τους και υπογράμμισε ότι οι φοιτητές θα σταθούν στο πλευρό τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Εξι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πολυτεχνείου και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό και Εργαστηριακό Προσωπικό) εξέδωσαν χτες και γραπτά ψηφίσματα συμπαράστασης.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΕΒΑΘ: Κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης της ΣΕΒΑΘ πραγματοποίησαν χθες από τις 6 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, στελέχη του ΠΑΜΕ, μαζί με τους εργαζόμενους του εργοστασίου που άφησαν το πόστο τους και μπήκαν δυναμικά στην κινητοποίηση. Απαίτησαν να σταματήσει η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων και η επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του συναδέλφου τους, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, Αλέξη Δημητριάδη. Την επόμενη Πέμπτη, συζητείται σε δεύτερο βαθμό η προσφυγή της ΣΕΒΑΘ, με την οποία παρέπεμψε τον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στην επιτροπή του άρθρου 15, με το αίτημα της απόλυσης. Σε πρώτο βαθμό, το αίτημα της ΣΕΒΑΘ απορρίφθηκε.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Νομαρχίας Πειραιά. Η εκλογική διαδικασία θα γίνεται στα γραφεία του συλλόγου στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (6ος όροφος). Σήμερα Παρασκευή, η ψηφοφορία θα διεξάγεται από τις 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή θα γίνεται από τις 10 π.μ. - 6 μ.μ.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Sisko» («Σίσκο») θα προβληθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Νέων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αύριο Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10).

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ «ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ»
Πλήρης κάλυψη από την Κομισιόν

Χαρακτηριστική η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα

Τη στρατηγική προσήλωση της ΕΕ στην προώθηση των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη - μέλη, επιβεβαιώνει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, σχετικά με τη νέα χαριστική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ στην Τράπεζα «ALPHA BANK» για την ένταξη του Ταμείου Εργαζομένων της πρώην Τράπεζας Πίστεως στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την οποία είχαν χαριστεί στη συγκεκριμένη Τράπεζα 600 εκατομμύρια ευρώ από την ένταξη του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας (ΤΑΠΙΛΤ) στο ΙΚΑ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωνε στην Ερώτησή του ότι οι αντεργατικές αυτές πολιτικές επιλογές άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για τη ληστρική επιδρομή των μονοπωλιακών τραπεζικών ομίλων στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων και ρωτούσε ποια είναι η θέση της Επιτροπής για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Στην απάντησή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι μετά από εξέταση της «μεταρρύθμισης της οργάνωσης του επικουρικού συστήματος συντάξεων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα (...) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεταφορά συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων του πρώτου πυλώνα από ένα ειδικό καθεστώς στο γενικό καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης» είναι σύμφωνη με τις Συνθήκες της ΕΕ. Συνεχίζοντας αναφέρει ότι εξετάζει καταγγελία σχετικά με την παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2002/14/ΕΚ για την ενημέρωση των εργαζομένων και τη διαβούλευση μ' αυτούς.

Επί της ουσίας, και παρά τους ελιγμούς, η ΕΕ παρέχει πλήρη κάλυψη στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, με την οποία χαρίζουν δισεκατομμύρια ευρώ στις Τράπεζες, απαλλάσσοντάς τες από τις συμβατικές υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, οι οποίες φορτώνονται στο Δημόσιο, δηλαδή στους ίδιους τους εργαζόμενους.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οργιάζει η «μαύρη» εργασία

Εξακολουθεί να «οργιάζει» η μαύρη εργασία στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά στα μάτια των λιμενικών αρχών και λίγα μέτρα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με συνέπεια τη στυγνή εκμετάλλευση ναυτεργατών και εργαζομένων της στεριάς, αλλά και τη διόγκωση των ελλειμμάτων του ήδη «βουλιαγμένου» ΝΑΤ και των άλλων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέτουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 14 Γενάρη 2008 στο επιβατηγό πλοίο «SARDINIA VERA» στο οποίο εκτελούνται εργασίες επισκευών στον Νέο Μόλο Δραπετσώνας διαπιστώθηκε ότι στο πλοίο εργάζονται 28 Ελληνες που εμφανίζονται ως ναυτεργάτες ανασφάλιστοι και πως το πλήρωμα δεν έχει εξοφληθεί τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη 2007.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ απαιτούν από τις αρμόδιες αρχές του ΥΕΝ και τη διοίκηση του ΝΑΤ να σταματήσουν να καλύπτουν την ασύδοτη δράση των εφοπλιστών στο λιμάνι του Πειραιά και στην επισκευαστική ζώνη, να σταματήσει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία και να εφαρμοστεί το 10μηνο επάνδρωσης που παραβιάζεται στα περισσότερα επιβατηγά πλοία.

Σακατεύτηκε οικοδόμος από τη Χαλκίδα

Σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι νοσηλεύεται στο ΚΑΤ ο 49χρονος οικοδόμος Δημήτρης Χάλιος, πατέρας δυο ανήλικων κοριτσιών, ο οποίος, το μεσημέρι της Δευτέρας, έπεσε από ύψος τριών μέτρων σε οικοδομή της Χαλκίδας, όπου εργαζόταν σαν πλακάς. Παρά την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μέχρι και χτες, τέσσερις μέρες μετά τον τραυματισμό του, ο τραυματισμένος εργάτης δεν είχε εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης κρεβατιών. Συνάδελφοί του από το Συνδικάτο Οικοδόμων Χαλκίδας βρέθηκαν με την Επιθεώρηση Εργασίας στην οικοδομή, όπου διαπιστώθηκαν τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας. Μέχρι και χτες δεν είχε διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο ο εργάτης βρέθηκε στο κενό. Το πιθανότερο ωστόσο είναι είτε να ζαλίστηκε και να έπεσε, είτε να χτύπησε σε δοκάρι στο ύψος του κεφαλιού και να ακολούθησε η πτώση από το δοκάρι στο οποίο πατούσε.

Ενας ακόμα 41χρονος βοηθός χειριστή «κλαρκ», εργαζόμενος στα «Πλαστικά Θράκης», νοσηλεύεται τραυματισμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Βρέθηκε από συναδέλφους του τη Δευτέρα το μεσημέρι σε αποθήκη της επιχείρησης πεσμένος στο έδαφος με αιμορραγία στο κεφάλι, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εξακριβωθεί τα ακριβή αίτια του τραυματισμού του, τα οποία διερευνά η Επιθεώρηση Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ