ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Υπογράφτηκε η οικονομική καταδίκη του ΟΕΚ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το καταστατικό της εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» 

Η οριστική «υπογραφή» στην οικονομική αφαίμαξη του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), με πρόσχημα την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας για την Ολυμπιάδα του 2004, μπήκε από την κυβέρνηση. Το καταστατικό της εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ», που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εργασίας Μιλτ. Παπαϊωάννου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ - Β` 474) μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 6 Απρίλη.

Ο Οργανισμός και οι εργαζόμενοι - δικαιούχοι του θα αναγκαστούν να πληρώσουν ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 150 δισ. δρχ.για την κατασκευή του έργου, χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίζεται ότι την κυριότητα του Ολυμπιακού Χωριού μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή ακόμα και πριν από αυτούς, θα έχει ο ΟΕΚ!

Σύμφωνα με το καταστατικό, ανάμεσα στις αρμοδιότητες της νέας εταιρίας είναι:

  • Η δημοπράτηση και η ανάθεση της κατασκευής του έργου με αυτοχρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση, προκειμένου να κατασκευαστούν σε αυτό κάθε είδους κτιριακά συγκροτήματα, κτίρια ή κτίσματα, τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες στέγασης, σίτισης, άθλησης, ιατρικής περίθαλψης, ψυχαγωγίας και εκπλήρωσης θρησκευτικών καθηκόντων τόσο των αθλητών που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όσο και των οικιστών - δικαιούχων του ΟΕΚ, οι οποίοι θα κατοικήσουν το Ολυμπιακό Χωριό μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Η εκπόνηση μελετών, η ανάθεση της σύνταξης μελετών ή η συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών που σχετίζονται με την ανέγερση του Ολυμπιακού Χωριού και των συνοδευτικών αυτού εγκαταστάσεων.
  • Η σύναψη κάθε είδους συμβάσεων με το Δημόσιο ή με οποιοδήποτε φυσικό και νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου σχετικών με την κατασκευή και επίβλεψη κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού, τη διαχείριση, εκμετάλλευση, μίσθωση και προσωρινή παραχώρηση της χρήσης των οικιών, κτιριακών συγκροτημάτων, κτιρίων και εν γένει κατασκευών του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και των ελεύθερων χώρων αυτού.

Ακόμα, η εταιρία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» (διέπεται από τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών και λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας) μπορεί να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες, από τις οποίες θα αντιστοιχεί ένα μέρος των πόρων της.

Ο ΟΕΚ υποχρεούται από το καταστατικό να καταβάλει το αρχικό κεφάλαιο ύψους 100 εκατ. δρχ. μέχρι τις 6 Ιούνη 2000 και το κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε τυχόν αυξήσεις του και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για την ίδρυση της εταιρίας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας από τη σύσταση της εταιρίας, η Γενική Συνέλευση (το ΔΣ του ΟΕΚ λειτουργεί ως τέτοια) μπορεί να αυξάνει μία ή περισσότερες φορές το μετοχικό κεφάλαιο, μέχρι το πενταπλάσιο του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου. Αρμοδιότητες της ΓΣ είναι: Η τροποποίηση του καταστατικού, η αύξηση ή μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και η εκλογή των πέντε από τα επτά μέλη του ΔΣ της νέας εταιρίας.

Οι χρηματοδοτήσεις, όσο και οι επιχορηγήσεις είναι άτοκες και χωρίς παροχή εγγυήσεως εκ μέρους της εταιρίας και χωρίς υποχρέωση επιστροφής των αντίστοιχων χρηματικών ποσών που διατίθενται από τον ΟΕΚ, με βάση τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου έργου ή τμημάτων του.

Το ΔΣ της νέας εταιρίας είναι επταμελές. Ενα μέλος του ορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, ένα με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και πέντε με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ. Για την κατασκευή της Διεθνούς Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού, η εταιρία θα μπορεί να συστήνει άλλες εταιρίες ή να συμμετέχει σε εταιρίες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βήμα ανατροπής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Την επιχείρηση ανατροπής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των σημερινών κυβερνώντων, η οποία εκφράστηκε με την άρνηση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Οπως επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ, με την άρνηση εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΚΑΝΑ μπαίνει το πρώτο λιθαράκι για την κατάργηση του κατακτημένου εργασιακού δικαιώματος, ενώ ανοίγονται και επικίνδυνοι δρόμοι για τους εργοδότες του ιδιωτικού χώρου.

Το ιστορικό της απαράδεκτης μεθόδευσης από μέρους του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ, έχει ως εξής:

Οι 200 εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ αμείβονταν σύμφωνα με κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με 130.000 - 210.000 δραχμές το μήνα. Το σωματείο των εργαζομένων προσέφυγε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και με τη Διαιτητική Απόφαση (ΔΑ) στις 4-10-99 καθορίστηκαν οι αμοιβές των εργαζομένων. Στην αρχή η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δέχτηκε την απόφαση, αλλά την υπονόμευσε η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να μη «δημιουργήσουμε κατάσταση» σε όλο το δημόσιο τομέα, όπως δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης (25-2-2000).

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν συνεχείς κινητοποιήσεις από τον Νοέμβρη του 1999. Το υπουργείο προσέβαλε νομικά την απόφαση και επιχείρησε με τροπολογία στη Βουλή να εντάξει τους εργαζομένους στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου. Μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία, ενώ η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά με ομόφωνη απόφασή της καλούσε τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να εφαρμόσει τη διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ.

Στις 14-3-2000 συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση του υπουργείου με την οποία ζήτησε την αναστολή της διαιτητικής απόφασης μέχρι την εκδίκασή της, το Νοέμβρη του 2000. Στη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος του υπουργείου προειδοποίησε ότι επίκειται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για το μισθολόγιο. Πράγματι, εννιά μέρες πριν τις εκλογές εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση (Εσωτερικών, Υγείας, Οικονομικών) η οποία προβλέπει την κατάργηση της ΔΑ και τη δημιουργία μισθολογίου κατώτερου από το ενιαίο του δημοσίου και ακόμη χειρότερο απ' τη συμβιβαστική λύση που είχε προτείνει η κυβέρνηση μετά την έκδοση της ΔΑ.

«Με τον τρόπο αυτό ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων θα έχουν καθηλωμένους μισθούς για αρκετά χρόνια, μέχρι να συμψηφιστούν με τις αυξήσεις που θα δίνονται κάθε χρόνο στους υπόλοιπους εργαζομένους», τονίζει η ΟΣΝΙΕ και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της τόσο στην προσφυγή των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις τους.

Δε δικαιούνται φοροαπαλλαγή

Οι δικαστικοί λειτουργοί δε δικαιούνται φοροαπαλλαγές ανάλογες των βουλευτών για αγορά αυτοκινήτου, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ

Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για την αγορά αυτοκινήτου μέχρι 2.000 κυβικά, ένα φοροαπαλλακτικό μέτρο που ισχύει για τους βουλευτές. Αλλο δικαστής και άλλο βουλευτής, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας με σχετική απόφασή του. Ετσι, όσοι δικαστικοί λειτουργοί βιάστηκαν να αγοράσουν ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλων κυβικών, προσβλέποντας σε φοροαπαλλαγή, θα πρέπει να καταβάλλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είχε διχάσει το δικαστήρια. Τα διοικητικά δικαστήρια είχαν κρίνει ότι αυτό το φοροαπαλλακτικό μέτρο που ισχύει για τους βουλευτές επεκτείνεται και στους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ το Στ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε οριστικά ότι δεν μπορεί να απολαμβάνουν αυτή τη φοροαπαλλαγή οι δικαστικοί λειτουργοί.

Το Στ' Τμήμα του ΣτΕ δέχτηκε αιτήσεις αναίρεσης του διευθυντή Αττικής κατά αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που δικαίωνε τους δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων Π. Κυρίμη και Δ. Κοκορέτση, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δικαιούνται τη φοροαπαλλαγή για την εισαγωγή αυτοκινήτου. (Ο πρώτος έπρεπε να πληρώσει δασμούς 2,2 εκατομμυρίων δραχμών και ο δεύτερος 632.000 δραχμές). Οι δύο δικαστές αρνήθηκαν να πληρώσουν το φόρο κατανάλωσης επικαλούμενοι συνταγματικές επιταγές για τη μισθοδοσία των δικαστικών λειτουργών (άρθρο 88 του Συντάγματος). Δηλαδή, ισχυρίζονταν ότι πρέπει να ισχύσει ό,τι και για τους βουλευτές. Ο εκπρόσωπος του Τελωνείου Πειραιά άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά. Ετσι, το ΣτΕ με τις υπ' αριθμό 1441 και 1442/2000 αποφάσεις του έκρινε παράνομες τις αποφάσεις του Εφετείου, επισημαίνοντας ότι η απαλλαγή των βουλευτών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για αγορά αυτοκινήτου μέχρι 2.000 κυβικά ανά τέσσερα χρόνια. δε συνδέεται με κανέναν τρόπο με τις αποδοχές των βουλευτών. Το ΣτΕ εκτίμησε πως στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 88 του Συντάγματος για αποδοχές των δικαστών ανάλογα με το λειτούργημά τους.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Υποβλήθηκαν 29 προσφορές

Στις 29 έφτασαν τελικά οι κοινοπραξίες, που υπέβαλαν προσφορές για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού. Αυτό ανακοινώθηκε χτες από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004», ενώ η Επιτροπή Αξιολόγησης που θα εξετάσει τις προσφορές αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο της εντός των επόμενων δύο βδομάδων.

Μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού είναι τρεις ξένοι αρχιτέκτονες, η Νανά Σπυροπούλου πολιτικός μηχανικός και ο Αθανάσιος Αραβαντινός, καθηγητής του ΕΜΠ. Να σημειώσουμε ότι στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 36 κοινοπραξίες.

Η ΟΕΟΑ ανακοίνωσε ακόμα ότι δε θα δεχτεί την αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχει προτείνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία από την ΕΤΕΒΑ (σύμβουλος της ΟΕΟΑ) για την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη και μετάδοση των αγώνων.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας, αναμένεται να συναντηθούν ο νέος υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος και ο πρόεδρος της ΟΕΟΑ Π. Θωμόπουλος.

ΠΕΝΤΕΛΗ
Δεν έγινε τελικά η δίκη

Αναβλήθηκε για τις 29 του Μάη η δίκη πολυμελούς σπείρας οικοπεδοφάγων, που μέσω ενός σωματείου με την επωνυμία «Ενωσις Οικιστών Παλαιάς Πεντέλης η Μεγαλόχαρη» κατόρθωσε να τεμαχίσει και να πουλήσει 1.200 στέμματα δάσους αντί 3 εκατ. δρχ. το στρέμμα. Πρόκειται για έκταση η οποία ανήκει στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Βρίσκεται στην περιοχή Βαγιάτι, είχε δε καεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 1995 και κηρυχτεί αναδασωτέα. Η δίκη των καταπατητών επρόκειτο να αρχίσει χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, αλλά ένας από αυτούς, ο κρατούμενος υποθηκοφύλακας Κρωπίας Παναγιώτης Σακκόπουλος, επικαλέστηκε λόγους υγείας και ζήτησε αναβολή. Ως ιθύνων νους της σπείρας των καταπατητών φέρεται η μεγαλοδικηγόρος Αθηνών ΜαρίαΠαπαγεωργίου - Θεοδωράκη, σύζυγος εν ενεργεία μέλους του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εσβησε στην άσφαλτο

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το απόγευμα, ενώ οδηγούσε δίκυκλο μοτοποδήλατο, η 23χρονη Βασιλική Δ. Δούρου. Το μοτοποδήλατο παρασύρθηκε από φορτηγό αυτοκίνητο στη διασταύρωση των οδών Λαγουμιτζή και Φρειδερίκου Σμιθ στο Νέο Κόσμο. Από την Τροχαία, έγινε γνωστό ότι οδηγός του φορτηγού ήταν ο Αλβανός Γκεκ Γκόλα, ο οποίος συνελήφθη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ