Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Υπογράφτηκε η οικονομική καταδίκη του ΟΕΚ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το καταστατικό της εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» 

Η οριστική «υπογραφή» στην οικονομική αφαίμαξη του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), με πρόσχημα την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας για την Ολυμπιάδα του 2004, μπήκε από την κυβέρνηση. Το καταστατικό της εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ», που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εργασίας Μιλτ. Παπαϊωάννου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ - Β` 474) μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 6 Απρίλη.

Ο Οργανισμός και οι εργαζόμενοι - δικαιούχοι του θα αναγκαστούν να πληρώσουν ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 150 δισ. δρχ.για την κατασκευή του έργου, χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίζεται ότι την κυριότητα του Ολυμπιακού Χωριού μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή ακόμα και πριν από αυτούς, θα έχει ο ΟΕΚ!

Σύμφωνα με το καταστατικό, ανάμεσα στις αρμοδιότητες της νέας εταιρίας είναι:

  • Η δημοπράτηση και η ανάθεση της κατασκευής του έργου με αυτοχρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση, προκειμένου να κατασκευαστούν σε αυτό κάθε είδους κτιριακά συγκροτήματα, κτίρια ή κτίσματα, τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες στέγασης, σίτισης, άθλησης, ιατρικής περίθαλψης, ψυχαγωγίας και εκπλήρωσης θρησκευτικών καθηκόντων τόσο των αθλητών που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όσο και των οικιστών - δικαιούχων του ΟΕΚ, οι οποίοι θα κατοικήσουν το Ολυμπιακό Χωριό μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Η εκπόνηση μελετών, η ανάθεση της σύνταξης μελετών ή η συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών που σχετίζονται με την ανέγερση του Ολυμπιακού Χωριού και των συνοδευτικών αυτού εγκαταστάσεων.
  • Η σύναψη κάθε είδους συμβάσεων με το Δημόσιο ή με οποιοδήποτε φυσικό και νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου σχετικών με την κατασκευή και επίβλεψη κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού, τη διαχείριση, εκμετάλλευση, μίσθωση και προσωρινή παραχώρηση της χρήσης των οικιών, κτιριακών συγκροτημάτων, κτιρίων και εν γένει κατασκευών του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και των ελεύθερων χώρων αυτού.

Ακόμα, η εταιρία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» (διέπεται από τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών και λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας) μπορεί να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες, από τις οποίες θα αντιστοιχεί ένα μέρος των πόρων της.

Ο ΟΕΚ υποχρεούται από το καταστατικό να καταβάλει το αρχικό κεφάλαιο ύψους 100 εκατ. δρχ. μέχρι τις 6 Ιούνη 2000 και το κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε τυχόν αυξήσεις του και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για την ίδρυση της εταιρίας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας από τη σύσταση της εταιρίας, η Γενική Συνέλευση (το ΔΣ του ΟΕΚ λειτουργεί ως τέτοια) μπορεί να αυξάνει μία ή περισσότερες φορές το μετοχικό κεφάλαιο, μέχρι το πενταπλάσιο του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου. Αρμοδιότητες της ΓΣ είναι: Η τροποποίηση του καταστατικού, η αύξηση ή μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και η εκλογή των πέντε από τα επτά μέλη του ΔΣ της νέας εταιρίας.

Οι χρηματοδοτήσεις, όσο και οι επιχορηγήσεις είναι άτοκες και χωρίς παροχή εγγυήσεως εκ μέρους της εταιρίας και χωρίς υποχρέωση επιστροφής των αντίστοιχων χρηματικών ποσών που διατίθενται από τον ΟΕΚ, με βάση τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου έργου ή τμημάτων του.

Το ΔΣ της νέας εταιρίας είναι επταμελές. Ενα μέλος του ορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, ένα με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και πέντε με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ. Για την κατασκευή της Διεθνούς Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού, η εταιρία θα μπορεί να συστήνει άλλες εταιρίες ή να συμμετέχει σε εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ