ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για την επιβίωση του Βαλκανικού Κινηματογράφου

Από τη συνάντηση για τις εθνικές κινηματογραφίες (Ακρο δεξιά, ο Γ. Μπακογιαννόπουλος).
Από τη συνάντηση για τις εθνικές κινηματογραφίες (Ακρο δεξιά, ο Γ. Μπακογιαννόπουλος).
Ο συντονισμός της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων των εθνικών κινηματογραφικών παραγωγών, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διεθνή βιομηχανία του θεάματος, αποφασίστηκε στην πρώτη συνάντηση των κινηματογραφικών οργανισμών της ΝΑ Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι τις 16 του Απρίλη στην Υδρα με οργανωτή το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και με συμμετοχές από 11 χώρες.

Ως βασική αιτία αυτών των προβλημάτων διαπιστώθηκε η οικονομική αδυναμία της εθνικής κινηματογραφίας, που με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα του άνισου ανταγωνισμού με τη διεθνή βιομηχανία του θεάματος, που δεν επιτρέπει την απόσβεση του κόστους παραγωγής, αλλά και δημιουργεί ασφυκτική έλλειψη «ζωτικού χώρου» για τη διανομή κινηματογραφικών έργων έξω από το πλαίσιό της.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η ίδρυση ενός «Δικτύου των κινηματογραφικών οργανισμών της ΝΑ Ευρώπης» στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας, με σκοπό την αλληλοενημέρωση, τις ανταλλαγές τεχνογνωσίας και τη συνεργασία των κινηματογραφιστών.

Επίσης αποφασίστηκε να πιεστούν οι αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων και την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών πάνω στον κινηματογράφο και την επικοινωνία. Να αναζητηθούν τρόποι προώθησης του εθνικού κινηματογράφου κάθε χώρας στις υπόλοιπες και να προωθηθεί κοινή δράση, όπως εκδόσεις και θεσμοθέτηση περιοδεύοντος φεστιβάλ στις συμμετέχουσες χώρες και κοινές εμφανίσεις στις διεθνείς αγορές.

Η επόμενη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει τον ερχόμενο Νοέμβρη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μέχρι τότε την προσωρινή γραμματεία ανέλαβε το ΕΚΚ. Τις συναντήσεις της επόμενης χρονιάς προθυμοποιήθηκαν να φιλοξενήσουν η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τουρκίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σλοβενίας, Γιουγκοσλαβίας, Αλβανίας, Κύπρου, ΠΓΔΜ, Κροατίας (με εισήγηση που διαβάστηκε). Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, σύμβουλος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, Κώστας Βρεττάκος, ειδικός σύμβουλος διεθνών σχέσεων του ΕΚΚ, Μάνος Ευστρατιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΚ, Δέσποινα Μουζάκη, αντιπρόεδρος του ΕΚΚ και Γιάννης Ηλιόπουλος, υπεύθυνος τμήματος παραγωγής του ΕΚΚ.

Μουσικές προσκλήσεις

Ο συνθέτης Σταύρος Λάντσιας
Ο συνθέτης Σταύρος Λάντσιας
Με δύο γνωστούς Ελληνες ερμηνευτές θα συμπράξει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στη συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή. Με σολίστ τον βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή, θα παρουσιάσει το «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα» του Γιώργου Σισιλιάνου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, δύο σημαντικά έργα του Μπέλα Μπάρτοκ: Τον κύκλο «ουγγαρέζικων χωριάτικων τραγουδιών», μεταγραμμένων από τον συνθέτη για ορχήστρα και το περίφημο «Κοντσέρτο για ορχήστρα».

  • Το έργο του Χάιντν «Οι επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού πάνω στο Σταυρό» θα παρουσιάσουν τα «Εγχορδα Αθηνών», σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου και Φιλαρέτου). Αφηγητής θα είναι ο Γιώργος Κάρτερ. Η βραδιά διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου με την ευκαιρία της Μ. Εβδομάδας. Είσοδος ελεύθερη.
  • Σήμερα, επίσης, στις 8.30 μ.μ., στην Πρώτη Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία (Λ. Αμαλίας 50), η χορωδία «Athens Singers» θα ερμηνεύσει το έργο του Μπραμς «Ενα Γερμανικό Ρέκβιεμ».
  • Εργα των Μάριου Βάρβογλη, Διονυσίου Βισβάρδη, Μανώλη Καλομοίρη, Αιμιλίου Ριάδη και Νίκου Σκαλκώτα θα ακουστούν στη συναυλία, που διοργανώνει η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, αύριο (9 μ.μ.), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Ερμηνεύουν οι Ειρήνη Φωτεινάκη (σοπράνο), Σοφία Καπετανάκου (μεσόφωνος), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Δημήτρης Τερζάκης (βιόλα), οι πιανίστες Βίκυ Στυλιανού, Διονύσης Μπουκουβάλας και Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος και το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών «Tal Quintet» Είσοδος ελεύθερη.
  • Μπαλάντες των Μπραμς, Σοπέν και Λιστ, παραλλαγές και χορούς από τον 20ό αιώνα θα παρουσιάσει η νέα πιανίστα Χριστίνα Παντελή, την Παρασκευή (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα του «Ατενέουμ» (Αδριανού 3, Θησείο).
  • Ενας διακεκριμένος Ελληνας μουσικός, ο κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης θα δώσει ρεσιτάλ, το Σάββατο (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του κύκλου «Rising Stars». Με τη συνοδεία του πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλου, θα παρουσιάσει έργα Μπραμς, Μπερνστάιν, Κουρουπού, Αρνολντ κ.ά.
  • Τη γοητευτική λιτότητα της «Επιστροφής» του Σταύρου Λάντσια θα μοιραστούν όσοι βρεθούν τη Δευτέρα (24/4), στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Κολεγίου Αθηνών (Στ. Δέλτα 15). Ο συνθέτης θα παρουσιάσει την πρώτη δισκογραφική δουλιά του με τον παραπάνω τίτλο, αλλά και αγαπημένες του μελωδίες, διασκευασμένες ειδικά για τη βραδιά αυτή. Συμμετέχουν γνωστοί μουσικοί, όπως οι Γιάννης Παπαγιάννης, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Βαγγέλης Ζωγράφος, Χάικ Γιατζιγιάν.
Τελευταίες παραστάσεις

Το Πάσχα πλησιάζει και ως είθισται τα θέατρα κατεβάζουν αυλαία. Τα περισσότερα τελειώνουν τις παραστάσεις τους στις 23 Απριλίου, ενώ άλλα θα τις συνεχίσουν και μετά το Πάσχα. Την ερχόμενη Κυριακή τελειώνουν τα εξής έργα:

  • «Εκάβη» του Ευριπίδη, στο θέατρο «Στοά», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, μουσική Νίκου Ξυδάκη. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Εύα Καμινάρη, Παύλος Ορκόπουλος κ.ά.
  • «Νεκρή Ζώνη», του Χ. Πίντερ στο «Απλό Θέατρο», σε μετάφρασηΠαύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου. Ερμηνεύουν: Ηλίας Λογοθέτης, Στέλιος Καλογερόπουλος, Γιώργος Μωρόγιαννης,Δημοσθένης Παπαδόπουλος.
  • Στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» το «Αχ! Αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη. Ερμηνεύουν: Γιώργος Αρμένης, Νίκος Μπουσδούκος, Μελίνα Βαμβακά, Κώστας Μπάρας κ.ά.

«Φάουστ» του Γκαίτεστο «Αμφι-Θέατρο» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Ερμηνεύουν: Γιάννης Φέρτης (Φάουστ), Λήδα Τασοπούλου (Μεφιστοφελής), Χριστίνα Κουτσουδάκη κ.ά.

«Μάνα κουράγιο» του Μπρεχτ, στο «Ανοιχτό Θέατρο» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Ερμηνεύουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ντίνα Μιχαηλίδη, Νίκος Καραγεώργος κ.ά.

Στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Πριν την αποχώρηση», σε μετάφραση Βασίλη Πουλαντζά, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Σοφοκλής Πέππας, Ανέζα Παπαδοπούλου.

«Σονάτα των φαντασμάτων» του Στρίντμπεργκ, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ασπας Τομπούλη. Ερμηνεύουν: Γ. Μοσχίδης, Α. Διαμαντοπούλου, Θ. Κατσαφάδος, Ο. Παπασπηλιόπουλος κ.ά. Και το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» που παίζεται στη Σκηνή «Κοτοπούλη».

  • «Καλιγούλας» του Α. Καμύ στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» και το έργο του Νέλσον Ροντρίγκες «Βαλς Αρ. 6».
  • Στο «Αμόρε», το «Τουρκαρέ» του Αλαν Ρενέ Λεσάζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ακύλας Καραζήσης, Γιώργος Κέντρος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νίκος Κουρής κ.α.
  • Στο «Χυτήριο» η «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Ροΐδη σε σκηνοθεσία Τάκη Σπετσιώτη, με τον Μιχάλη Μητρούση.
  • Στην «Αλκυονίδα», τα «Παιχνίδια του έρωτα» του Μαριβώ σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα. Ερμηνεύουν: Γιώργος Μεσσάλας, Ντένη Θεμελή κ.ά.
«Σμόλικας» χρωμάτων

Εργο του Νίκου Μουζάκη
Εργο του Νίκου Μουζάκη
Ενα οδοιπορικό στο Σμόλικα και τα χωριά του, αποτελεί η έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Μουζάκη και της Ουρανίας Κώστα - Καφετζή, που παρουσιάζεται στο Χατζηγιάννειο Ιδρυμα στη Λάρισα. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα εικαστική πρόταση, με κεντρικό της θέμα, το «Σμόλικα». Ενα ταξίδι στα χωριά του, τα εγκαταλειμμένα, σήμερα, όπως σημειώνουν οι δημιουργοί, «από την κυβερνητική αδιαφορία των χρόνων που πέρασαν μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Των χρόνων που ώθησαν τον κόσμο στην προσφυγιά, με αποτέλεσμα να μαραζώσει ένα ακόμη όμορφο κομμάτι της eλληνικής γης. Εμείς, μέσα από τη γύμνια αυτών των όμορφων χωριών και του τοπίου, θέλουμε να παρουσιάσουμε την καλή τους, την πέτρινη ψυχή τους, να ζωντανέψουμε με χρώμα αυτό που έχει μείνει...».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 του Απρίλη και θα λειτουργεί από τις 11πμ-1μμ και 6-9μμ.

Ποικίλες εκδηλώσεις

Από αύριο μέχρι την Κυριακή, η ομάδα χορού «Αμάγαλμα» παρουσιάζει στο «Εργοστάσιο» (Λεωφ. Βουλιαγμένης 268), ένα παιχνίδι αφηρημένης και συγκεκριμένης κίνησης, με τίτλο «ΡαΞεΝίΜα» και το «Ως την άκρη του μονοπατιού». Χορογραφία Μαρία Γοργία.

  • Σήμερα (7.30μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι». Σενάριο - σκηνοθεσία Μαρία Μαυρίκου.
  • Η έκθεση «Θεσσαλονίκη 1913 και 1918: Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του αιώνα», στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας - Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Βασ. Ολγας 108), θα αποτελέσει αντικείμενο της αυριανής (8μμ) εκδήλωσης με ομιλητές τους: Αλέκα Καραδήμου - Γερόλυμπου, Γιάννη Μουρέλο, Γιώργο Βελένη, Βασίλη Κολώνα.
  • Εγκαινιάζεται σήμερα (11πμ), το Κέντρο Συντήρησης του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (Πλαπούτα και Ρήγα Παλαμήδη 6, Ναύπλιο).

Σήμερα στις (7.30μμ) στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (Μ. Αυρηλίου 5, πλατεία Αέρηδων), η Κατερίνα Ζαχαροπούλου θα μιλήσει με θέμα: «Το μάθημα στην τάξη μπορεί να τελειώνει με την προβολή ενός σύγχρονου έργου τέχνης; Παραδείγματα - Ερμηνείες».

Προβολές σκηνοθετών

Ξεκινούν σήμερα ( 9 μμ), στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11), προβολές ταινιών μικρού μήκους της τελευταίας πενταετίας από το αρχείο του φορέα για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους «ΜΙΚΡΟ». Σήμερα θα προβληθούν οι ταινίες: «Tricolore» Ηλίας Δημητρίου, «Να με προσέχεις» Λευτέρης Χαρίτος, «Η Ρόζα... κάπως έτσι» Σταύρος Στάγκος, «Χτες το απόγευμα» Ελισάβετ Χρονοπούλου, «Χωρίς σύνορα» Χρύσα Ψωμαδέλλη, «Η Ζωή στο σπίτι» Δήμητρα Νικολοπούλου, «Μεταξύ Πόλεων» Νάνσυ Μπινιαδάκη, «Ιωάννα σ' αγαπώ» Παντελής Παγουλάτος.

Συνεχίζονται, όμως, και οι προβολές ντοκιμαντέρ, που οργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, με ελεύθερη είσοδο. Αύριο, από τις 8.30μμ θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: «Εκκλησίες και μοναστήρια στο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα» Μαρία Μαυρίκου, «Κρητική σχολή αγιογραφίας στο Αγιο Ορος» Γιώργος Ζερβουλάκος - Βαγγέλης Σερντάρης, «Η σημαία στο γάμο» Σωτήρης Αναστασιάδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ