Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για την επιβίωση του Βαλκανικού Κινηματογράφου

Από τη συνάντηση για τις εθνικές κινηματογραφίες (Ακρο δεξιά, ο Γ. Μπακογιαννόπουλος).
Από τη συνάντηση για τις εθνικές κινηματογραφίες (Ακρο δεξιά, ο Γ. Μπακογιαννόπουλος).
Ο συντονισμός της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων των εθνικών κινηματογραφικών παραγωγών, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διεθνή βιομηχανία του θεάματος, αποφασίστηκε στην πρώτη συνάντηση των κινηματογραφικών οργανισμών της ΝΑ Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι τις 16 του Απρίλη στην Υδρα με οργανωτή το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και με συμμετοχές από 11 χώρες.

Ως βασική αιτία αυτών των προβλημάτων διαπιστώθηκε η οικονομική αδυναμία της εθνικής κινηματογραφίας, που με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα του άνισου ανταγωνισμού με τη διεθνή βιομηχανία του θεάματος, που δεν επιτρέπει την απόσβεση του κόστους παραγωγής, αλλά και δημιουργεί ασφυκτική έλλειψη «ζωτικού χώρου» για τη διανομή κινηματογραφικών έργων έξω από το πλαίσιό της.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η ίδρυση ενός «Δικτύου των κινηματογραφικών οργανισμών της ΝΑ Ευρώπης» στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας, με σκοπό την αλληλοενημέρωση, τις ανταλλαγές τεχνογνωσίας και τη συνεργασία των κινηματογραφιστών.

Επίσης αποφασίστηκε να πιεστούν οι αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων και την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών πάνω στον κινηματογράφο και την επικοινωνία. Να αναζητηθούν τρόποι προώθησης του εθνικού κινηματογράφου κάθε χώρας στις υπόλοιπες και να προωθηθεί κοινή δράση, όπως εκδόσεις και θεσμοθέτηση περιοδεύοντος φεστιβάλ στις συμμετέχουσες χώρες και κοινές εμφανίσεις στις διεθνείς αγορές.

Η επόμενη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει τον ερχόμενο Νοέμβρη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μέχρι τότε την προσωρινή γραμματεία ανέλαβε το ΕΚΚ. Τις συναντήσεις της επόμενης χρονιάς προθυμοποιήθηκαν να φιλοξενήσουν η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τουρκίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σλοβενίας, Γιουγκοσλαβίας, Αλβανίας, Κύπρου, ΠΓΔΜ, Κροατίας (με εισήγηση που διαβάστηκε). Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, σύμβουλος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, Κώστας Βρεττάκος, ειδικός σύμβουλος διεθνών σχέσεων του ΕΚΚ, Μάνος Ευστρατιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΚ, Δέσποινα Μουζάκη, αντιπρόεδρος του ΕΚΚ και Γιάννης Ηλιόπουλος, υπεύθυνος τμήματος παραγωγής του ΕΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ