ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
Σελ. /28
Τα «καλά» της Νέας Τάξης

Κοντά στις 500.000 παιδιά και 1.300.000 άνθρωποι συνολικά έχουν πεθάνει από την πείνα και τις κακουχίες, εξαιτίας του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, εκατομμύρια Ιρακινοί απειλούνται άμεσα να προσβληθούν από καρκίνο, λόγω της χρήσης κεφαλών με μη εμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιούν κατά τους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη Γιουγκοσλαβία. Η πείνα στην Αφρική μεγαλώνει και θερίζει ξανά στην Αιθιοπία, απειλώντας άμεσα με θάνατο πάνω από 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη μετακομμουνιστική Ρωσία και στις άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ η φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού αποτελούν το σήμα κατατεθέν της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Αλλά και στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες η φτώχεια μεγαλώνει, καθώς διευρύνεται συνεχώς το χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλούσιους, όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Και, βεβαίως, είναι γνωστό πως στη χώρα μας, επί «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης Σημίτη, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και περισσότεροι, ενώ οι πλούσιοι πλουσιότεροι και λιγότεροι.

Αυτά είναι τα «καλά» της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της σύγχρονης νέας τάξης, την οποία εκθειάζουν πολλοί και στην Ελλάδα...

Τι θα δούμε ακόμη;

Κάποτε είχε γίνει κινηματογραφική ταινία. Τώρα γίνεται και στην πραγματικότητα. Οχι ακόμη στην Ελλάδα, αλλά, όπως πάμε, δε θ' αργήσουμε να το δούμε κι εδώ. Μιλάμε, για το νέο... τηλεπαιχνίδι του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου «Τσάνελ 4», με την επωνυμία «Μεγάλος Αδελφός». Οι όροι του είναι απλοί. Σ' ένα σπίτι, στο οποίο ζουν 10 άνθρωποι, μπαίνουν κάμερες, οι οποίες παρακολουθούν κάθε τους κίνηση και μετατρέπουν σε τηλεοπτικό... θέαμα την προσωπική τους ζωή. Η εκπομπή μεταδίδεται μια φορά τη βδομάδα και οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα να αποβάλουν έναν παίκτη κάθε φορά, σύμφωνα με την κρίση τους. Αυτός, που θα μείνει τελευταίος, θα εισπράξει 70.000 στερλίνες, δηλαδή 38,5 εκατομμύρια δραχμές.

Προφανώς, τόσο αποτιμήθηκε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη Μεγάλη Βρετανία. Τουλάχιστον, για να ξεκινήσει το νέο... τηλεπαιχνίδι...

Απειλείται η οικολογική ισορροπία

Η οικολογική ισορροπία του πλανήτη έχει κλονιστεί σοβαρότατα και διέρχεται τη μεγαλύτερη από ποτέ απειλή, σημειώνει σχετική έρευνα του ΟΗΕ, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα. Η καταστροφή των παγκόσμιων οικοσυστημάτων πρέπει να σταματήσει, αλλιώς οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές, τονίζει η έκθεση, η οποία διαπιστώνει, ότι οι μισοί υδροβιότοποι του πλανήτη έχουν καταστραφεί τα τελευταία 100 χρόνια και τα δύο τρίτα της καλλιεργήσιμης γης έχουν υποστεί σημαντική ποιοτική υποβάθμιση (λόγω της εντατικής καλλιέργειας, κλπ.). Επίσης, έχουν εξαφανιστεί τα μισά δάση, ενώ η αποψίλωση συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, το 70% των πληθυσμών ψαριών αλμυρού νερού απειλούνται από την υπερεντατική αλιεία και το 20% των ψαριών γλυκού νερού έχουν εξαφανιστεί ή διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης.

Λέτε, η προωθούμενη λογική της παγκοσμιοποίησης, της ενίσχυσης των «νόμων της αγοράς» και του ολοένα και μεγαλύτερου κυνηγητού του κέρδους από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των τεράστιων αυτών προβλημάτων;

Ολα για την «καρέκλα»

«Μπηχτές» και «καρφιά» δεν ανταλλάσσουν μόνο τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ανάλογα φαινόμενα παρουσιάζονται και στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράδειγμα, οι συνεπώνυμοι Αρης και Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Ο δεύτερος μίλησε με έντονα κριτικό τρόπο, για το γεγονός πως ο πρώτος, που τυγχάνει και εκπρόσωπος της ΝΔ, πήγε με ελικόπτερο, να ψηφίσει στην Αχαΐα, ενώ ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε αυτοκίνητο.

Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου, ο οποίος εξήγησε ότι χρησιμοποίησε ελικόπτερο, για να κερδίσει χρόνο, ενώ κάποιοι άλλοι τον ξοδεύουν περιφερόμενοι στα γραφεία του κόμματος για να υπουργοποιηθούν...

Οπως καταλαβαίνετε, στο κέντρο της προσοχής και των μεν και των δε, είναι η «καρέκλα» - ιδιαίτερα, αυτή της εξουσίας.

Βιαστικά... συμπεράσματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ας μας επιτρέψουν μερικοί μερικοί, να παρατηρήσουμε, ότι οι νέες χαμηλότερες τιμές, που ανακοίνωσε η «COSMOTE» και ο «πόλεμος» τιμών - όπως γράφουν - στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, δε φανερώνει πόσο ωφελεί ο ανταγωνισμός και η «ελεύθερη αγορά» τους καταναλωτές, δηλαδή τους κατόχους κινητών τηλεφώνων στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αποκαλύπτει, όμως, πόσο περισσότερο ληστεύονταν, μέχρι σήμερα, οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων, αφού και με τις σημερινές, χαμηλότερες τιμές, τα κέρδη των σχετικών εταιριών κάθε άλλο παρά μικρά και λιγοστά είναι.

Ας μη βιάζονται, επομένως, να βάλουν την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια στον αέρα...

Ο πατριωτισμός των κομμουνιστών

Ηακροαματική διαδικασία φανέρωσε ότι οι κατηγορίες δεν ήταν ακλόνητες... Η καταδικαστική απόφαση, όμως, για τον Ζαχαρία Καρακίτσιο, που σύρθηκε στα δικαστήρια με στημένες κατηγορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, ήταν δεκάμηνη φυλάκιση εξαγοράσιμη προς 1.500 δραχμές την ημέρα! Οι μηνύσεις που υπέβαλαν οι κομμουνιστές, θύματα του βάρβαρου ξυλοδαρμού, δεν εξετάστηκαν ακόμα από τις δικαστικές αρχές. Η συγκεκριμένη απόφαση κινείται στα πλαίσια της επιχείρησης που έντεχνα έχει «στήσει» η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να θέσει σε παρανομία το δικαίωμα του ανθρώπου να αγωνίζεται. Η υπεράσπιση της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας ποινικοποιούνται με τρόπο που από τη μια πλευρά προκαλεί το κοινό αίσθημα και από την άλλη δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά. Η κρατική τρομοκρατία προσπαθεί να κάμψει το φρόνημα όποιου αγωνίζεται, προσπαθεί να πατάξει με κάθε τρόπο το δικαίωμα ή ακόμα καλύτερα την υποχρέωση που έχει ο κάθε πατριώτης να υπερασπιστεί την πατρίδα του, την απεμπλοκή της χώρας του από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στην επιχείρηση καταδίκης και φίμωσης του πατριωτικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ο ελληνικός λαός καλείται να υπερασπιστεί την ειρήνη. Εχει την υποχρέωση, απέναντι στην ανθρώπινη υπόσταση, να μπει φραγμός στα σχέδια της «νέας τάξης πραγμάτων». Κανένας μας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος, όταν βλέπει γύρω του να δολοφονούνται άνθρωποι, επειδή «τόλμησαν» να αντιταχθούν στα σχέδια της ιμπεριαλιστικής μηχανής. Κανένας μας, αν θέλετε, δεν έχει το δικαίωμα να παραμένει αδρανής και θεατής θλιβερών γεγονότων. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας έχει αποδείξει μέσα από την αγωνιστική στάση του ότι δεν πτοείται και δεν τρομοκρατείται από στημένες δίκες και καταδίκες, από «εμπνευσμένα» προβοκατόρικα σχέδια. Δεν ξεχνά, και γι' αυτό συνεχίζει να αγωνίζεται, ότι ο πατριωτισμός των Ελλήνων έχει και στο παρελθόν ...«δικαστεί» και σε κάποιες των περιπτώσεων «καταδικαστεί», από κάποιους δικαστές που επέδειξαν «υπερβάλλοντα» ζήλο! Καταδικαστικές αποφάσεις, που η ιστορική εξέλιξη των γεγονότων ανέτρεψε από μόνη της.

Σήμερα η προσπάθεια «ενοχοποίησης» του πατριωτικού αισθήματος γνωρίζει νέες μεγάλες και... ένδοξες στιγμές. Σήμερα ουσιαστικά παράνομη είναι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία παραβιάζει απροκάλυπτα και χωρίς κανένα δισταγμό το Σύνταγμα και αυτούς ακόμα τους νόμους της, και όχι ο ελληνικός λαός. Εκτός νόμου κινούνται οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που επιτρέπουν την παράνομη διέλευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι το λαϊκό κίνημα που διαδηλώνει για να μη μετατραπούν οι παραλίες της Ελλάδας σε αμερικανοκρατούμενες ζώνες.

Πραγματικοί ένοχοι είναι οι κυβερνώντες και οι ηγήτορες της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συστρατεύονται με τα σχέδια των ΝΑΤΟικών επικυρίαρχων και συνδράμουν, με τον τρόπο αυτό, στη δολοφονία των λαών της Βαλκανικής και στον κατακερματισμό των γειτονικών χωρών. Ο πραγματικός ένοχος, λοιπόν, πρέπει να αναζητηθεί στα υπουργικά γραφεία... Εκεί που υπογράφονται συνθήκες που βάζουν ταφόπλακα στην ειρήνη. Στα Υπουργικά Συμβούλια που εγκρίνονται οι δαπάνες για τη μετακίνηση ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, για να παίξουν το ρόλο του «χωροφύλακα». Στις συσκέψεις των αρχηγών κρατών, εκεί που «παζαρεύεται» η εθνική κυριαρχία, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των λαών... Και όχι ανάμεσα στους κομμουνιστές και τους προοδευτικούς ανθρώπους που αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Οπως πας...

Σαν τυφλός,

λαέ μου, πας,

όπου παίζεται

«παπάς»

κι ακουμπάς

λεφτά ή ψήφους

στην απάτη

και στους μύθους,

πας να πιάσεις

την «καλή»

και σε «γδύνουν»

οι «κουλοί»!

* * *

Οπου τζόγος

κάνεις «ντου»

και στα «τρων»

από παντού

μετοχές παίρνεις

της πλάκας,

αρχηγούς βγάζεις

της τράκας,

ε, μ' αυτή σου

τη ροπή

μην προσμένεις

προκοπή!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ