ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Το υπουργείο ελπίζει στην ... αυτοσυγκράτηση

Οδηγίες προς τους καταναλωτές από το ΙΝΚΑ

Την ανάγκη... αυτοσυγκράτησης των παραγόντων που διαμορφώνουν τις τιμές, ενόψει της πασχαλινής αγοράς, ζητά το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να υπάρξει και επάρκεια στην αγορά, αλλά και η συγκράτηση των τιμών. Αν και οι διαβεβαιώσεις είναι ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στις τιμές, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι πρόκειται να γίνει στην πραγματικότητα, αφού όπως είναι γνωστό οι περιβόητες «συμφωνίες κυρίων» ακόμα και όταν έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην αγορά, αυτό γίνεται αποκλειστικά - σε ό,τι αφορά την αγορά του Πάσχα - σε βάρος των μικρών κτηνοτρόφων και των μικρών κρεοπωλών. Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι από χτες κιόλας ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ έσπευσε να διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι τιμές των αμνοεριφίων στα σούπερ μάρκετ θα κινηθούν γύρω στις 2.000 δραχμές το κιλό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, 10 μέρες πριν το Πάσχα, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη, και την υφυπουργό αρμόδια για θέματα εμπορίου, Μιλένα Αποστολάκη , μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εμπορίου, είναι πως οι φετινές τιμές θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, εκτιμώντας ότι αν υπάρξουν αυξήσεις, αυτές πιθανότατα θα περιοριστούν στα επίπεδα του τρέχοντος πληθωρισμού. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών εκτιμούν ότι οι τιμές των αμνοεριφίων θα είναι οι ίδιες με πέρσι ή ακόμα και χαμηλότερες κι αυτό οφείλεται στο ότι φέτος το Πάσχα είναι αργά, με αποτέλεσμα τα αμνοερίφια να έχουν μεγαλύτερο βάρος και χαμηλότερες τιμές. Οι έμποροι οπωρολαχανικών δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην εμφανιστούν φαινόμενα ανατιμήσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη, απεστάλη προς όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις εγκύκλιος από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, το περιεχόμενο της οποίας σκοπεύει στην εντατικοποίηση και στο συντονισμό των ελέγχων της αγοράς τροφίμων σε όλη την επικράτεια, για τη διασφάλιση της διάθεσης υγιεινών και ποιοτικών τροφίμων στους καταναλωτές και την αποφυγή φαινομένων νοθείας και παραπλάνησης. Επίσης συστήνεται και στις νομαρχίες της χώρας η δημιουργία ειδικών σημείων ενημέρωσης, στους χώρους των αγορών, σε συνεργασία με τις αστυκτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Το ΙΝΚΑ

Ενόψει της πασχαλινής αγοράς το Ινστιτούτο Καταναλωτών επισημαίνει στους καταναλωτές τι να προσέχουν:

  • Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος - το νωπό κρέας δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια.
  • Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλά του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
  • Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφιχτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.
  • Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη και όχι οσμή αμμωνίας και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή και το χρώμα του πρέπει να είναι «ζωηρό». Οταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας, με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο να είναι άρρωστο.
  • Το λίπος του αρνιού πρέπει να είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως είναι πλούσιο σε χοληστερίνη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο.
  • Κρέατα που δεν έχουν σφραγίδα πράσινη για τα εισαγόμενα και σκούρα μπλε για τα εγχώρια, πρέπει να δημιουργούν επιφυλάξεις στον καταναλωτή.
  • Να αποφεύγονται τα αμνοερίφια που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους.
  • Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη - εκτός από τα συσκευασμένα σε πακέτο, που όμως πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του παρασκευαστηρίου.
  • Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.
  • Συκώτι, νεφρά, μυαλά να τρώγονται φρέσκα (1-2 ημερών).
  • Το κατεψυγμένο κρέας πρέπει να συντηρείται σε -18 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα κοτόπουλα, το αγοραζόμενο να είναι επώνυμο (ειδικό καρτελάκι), να είναι καλοσχηματισμένο, το δέρμα να μην έχει σχισμές, μώλωπες, αιματώματα. Τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με σφραγίδα του εργαστηρίου. Τα κατεψυγμένα να έχουν τη σφραγίδα της κτηνιατρικής υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, ημερομηνία κατανάλωσης.
  • Το ΙΝΚΑ συνιστά να προσέχουμε τις τοξικές βαφές και να αφήνουμε τα αυγά 24 ώρες εκτός ψυγείου πριν το βάψιμο και τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο δεν πρέπει να τα τρώμε ή να αφαιρούμε το κομμάτι που έχει ποτιστεί.
  • Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής και πρέπει να έχουν ευχάριστη γεύση και οσμή.
  • Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα, να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο ποτό. Ποτέ δεν πρέπει να πίνουμε με άδειο στομάχι ούτε και να το ανακατεύουμε.
  • Στα σοκολατένια αυγά προσέξτε η σοκολάτα να μην έχει αλλοιωθεί και διατηρήστε τα στο ψυγείο.
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μικρές μειώσεις

Φθηνότερες κατά 2,1 δραχμή το λίτρο πωλούνται από χτες τα μεσάνυχτα οι βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη, ενώ φτηνότερο κατά 1,6 δραχμές θα πωλείται και το πετρέλαιο κίνησης. Αντίθετα, κατά 2,2 δραχμές ακριβότερο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με τις ενδεικτικές που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης οι τιμές των υγρών καυσίμων, ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης, 245,50 δρχ. το λίτρο η σούπερ και 228,50 η αμόλυβδη. Α` Ζώνη, σούπερ 250,40, αμόλυβδη 233,40. Β` Ζώνη σούπερ 253,40, αμόλυβδη 236,40. Γ` Ζώνη ΦΠΑ 18%, σούπερ 255,40 αμόλυβδη 238,40. Γ` Ζώνη ΦΠΑ 13% σούπερ 245,60 και αμόλυβδη 229,60 δραχμές το λίτρο.

Εορτοδάνεια από την Πειραιώς και την Αττικής

Εορτοδάνεια προσωπικά ή καταναλωτικά μέχρι ένα εκατομμύριο δραχμές θα χορηγεί κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, το επιτόκιο των δανείων που θα χορηγούνται μεταξύ 17ης Απρίλη και 12ης Μάη είναι 15,5% (σταθερό σε όλη τη διάρκειά τους). Η αποπληρωμή των δανείων, που θα εγκρίνονται με συνοπτικές διαδικασίες, θα μπορεί να γίνει σε διάστημα 6 - 36 μηνών σε μηνιαίες δόσεις μέσω πάγιας εντολής από καταθετικό λογαριασμό του πελάτη.

Αντίστοιχο δάνειο που ονομάζεται «Πάσχα 2000» προσφέρει έως τις 15 του Μάη και η Τράπεζα Αττικής. Το ύψος του δανείου φθάνει το 1 εκατ. δρχ. με πρώτη δόση τον Οκτώβρη, με επιπλέον άτοκη παράταση 20 ημερών στην εξόφληση των δόσεων, με χρέωση στην πιστωτική κάρτα Attica Card Visa. Το ετήσιο συμβατικό επιτόκιο είναι 15,9% και η διάρκεια του δανείου έως 42 μήνες.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση των αρχικών προθεσμιών που ίσχυαν για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2000 από τους μισθωτούς και συνταξιούχους αποφάσισε να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση τις νέες προθεσμίες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποβάλουν φέτος τις φορολογικές τους δηλώσεις μέσα στο Μάη και συγκεκριμένα σε δύο δόσεις, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους. Οσοι μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν ΑΦΜ ο οποίος λήγει σε 1 έως 5 θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τις 17 Μάη 2000, ενώ όσοι διαθέτουν ΑΦΜ που λήγει σε 6 έως 0 καθώς και όσοι δεν έχουν ΑΦΜ, θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους το αργότερο μέχρι 31 Μάη 2000. Πριν την παράταση οι προθεσμίες υποβολής ξεκινούσαν από τις 3 Μάη και έληγαν στις 31 Μάη, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων.

Τον άλλο μήνα τα «αγρομέτοχα»

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστήσει τον αγροτικό κόσμο, με μεθόδους του ...«λαϊκού καπιταλισμού», συνένοχο στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τα περίφημα αγρομέτοχα.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο θα προβεί στην έκδοση νέων μετοχοποιήσιμων τίτλων, με την επωνυμία «ΑΓΡΟΜΕΤΟΧΑ», τα οποία θα διατεθούν στην Ελλάδα με δημόσια εγγραφή κατά το χρονικό διάστημα 9 έως 12 Μάη 2000, στους αγρότες, στο ευρύ επενδυτικό κοινό και σε εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η ημερομηνία έκδοσης είναι η 22 Μάη 2000 και ημερομηνία λήξης η 22 Μάη 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ