Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Το υπουργείο ελπίζει στην ... αυτοσυγκράτηση

Οδηγίες προς τους καταναλωτές από το ΙΝΚΑ

Την ανάγκη... αυτοσυγκράτησης των παραγόντων που διαμορφώνουν τις τιμές, ενόψει της πασχαλινής αγοράς, ζητά το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να υπάρξει και επάρκεια στην αγορά, αλλά και η συγκράτηση των τιμών. Αν και οι διαβεβαιώσεις είναι ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στις τιμές, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι πρόκειται να γίνει στην πραγματικότητα, αφού όπως είναι γνωστό οι περιβόητες «συμφωνίες κυρίων» ακόμα και όταν έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην αγορά, αυτό γίνεται αποκλειστικά - σε ό,τι αφορά την αγορά του Πάσχα - σε βάρος των μικρών κτηνοτρόφων και των μικρών κρεοπωλών. Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι από χτες κιόλας ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ έσπευσε να διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι τιμές των αμνοεριφίων στα σούπερ μάρκετ θα κινηθούν γύρω στις 2.000 δραχμές το κιλό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, 10 μέρες πριν το Πάσχα, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη, και την υφυπουργό αρμόδια για θέματα εμπορίου, Μιλένα Αποστολάκη , μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εμπορίου, είναι πως οι φετινές τιμές θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, εκτιμώντας ότι αν υπάρξουν αυξήσεις, αυτές πιθανότατα θα περιοριστούν στα επίπεδα του τρέχοντος πληθωρισμού. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών εκτιμούν ότι οι τιμές των αμνοεριφίων θα είναι οι ίδιες με πέρσι ή ακόμα και χαμηλότερες κι αυτό οφείλεται στο ότι φέτος το Πάσχα είναι αργά, με αποτέλεσμα τα αμνοερίφια να έχουν μεγαλύτερο βάρος και χαμηλότερες τιμές. Οι έμποροι οπωρολαχανικών δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην εμφανιστούν φαινόμενα ανατιμήσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη, απεστάλη προς όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις εγκύκλιος από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, το περιεχόμενο της οποίας σκοπεύει στην εντατικοποίηση και στο συντονισμό των ελέγχων της αγοράς τροφίμων σε όλη την επικράτεια, για τη διασφάλιση της διάθεσης υγιεινών και ποιοτικών τροφίμων στους καταναλωτές και την αποφυγή φαινομένων νοθείας και παραπλάνησης. Επίσης συστήνεται και στις νομαρχίες της χώρας η δημιουργία ειδικών σημείων ενημέρωσης, στους χώρους των αγορών, σε συνεργασία με τις αστυκτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Το ΙΝΚΑ

Ενόψει της πασχαλινής αγοράς το Ινστιτούτο Καταναλωτών επισημαίνει στους καταναλωτές τι να προσέχουν:

  • Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος - το νωπό κρέας δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια.
  • Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλά του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
  • Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφιχτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.
  • Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη και όχι οσμή αμμωνίας και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή και το χρώμα του πρέπει να είναι «ζωηρό». Οταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας, με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο να είναι άρρωστο.
  • Το λίπος του αρνιού πρέπει να είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως είναι πλούσιο σε χοληστερίνη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο.
  • Κρέατα που δεν έχουν σφραγίδα πράσινη για τα εισαγόμενα και σκούρα μπλε για τα εγχώρια, πρέπει να δημιουργούν επιφυλάξεις στον καταναλωτή.
  • Να αποφεύγονται τα αμνοερίφια που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους.
  • Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη - εκτός από τα συσκευασμένα σε πακέτο, που όμως πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του παρασκευαστηρίου.
  • Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.
  • Συκώτι, νεφρά, μυαλά να τρώγονται φρέσκα (1-2 ημερών).
  • Το κατεψυγμένο κρέας πρέπει να συντηρείται σε -18 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα κοτόπουλα, το αγοραζόμενο να είναι επώνυμο (ειδικό καρτελάκι), να είναι καλοσχηματισμένο, το δέρμα να μην έχει σχισμές, μώλωπες, αιματώματα. Τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με σφραγίδα του εργαστηρίου. Τα κατεψυγμένα να έχουν τη σφραγίδα της κτηνιατρικής υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, ημερομηνία κατανάλωσης.
  • Το ΙΝΚΑ συνιστά να προσέχουμε τις τοξικές βαφές και να αφήνουμε τα αυγά 24 ώρες εκτός ψυγείου πριν το βάψιμο και τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο δεν πρέπει να τα τρώμε ή να αφαιρούμε το κομμάτι που έχει ποτιστεί.
  • Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής και πρέπει να έχουν ευχάριστη γεύση και οσμή.
  • Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα, να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο ποτό. Ποτέ δεν πρέπει να πίνουμε με άδειο στομάχι ούτε και να το ανακατεύουμε.
  • Στα σοκολατένια αυγά προσέξτε η σοκολάτα να μην έχει αλλοιωθεί και διατηρήστε τα στο ψυγείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ