Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις!

Δάση, ΕΛΓΑ και υδάτινοι πόροι τσουβαλιάζονται σε ένα «εκσυγχρονιστικό» πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα

Στο εκσυγχρονιστικό τσουβάλι των ιδιωτικοποιήσεων βάζει από κοινού η κυβέρνηση τα δάση, τις γεωργικές ασφαλίσεις και τους υδάτινους πόρους! Χτες ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα πολυνομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει το θέμα των δασών, την αναμόρφωση των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και των Οργανισμών Εγγειων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ), καθώς και άλλες διατάξεις. Οπως είπε ο υπουργός Γεωργίας, το πολυνομοσχέδιο αυτό - που ενσωματώσει σωρηδόν τα απαράδεκτα σχέδια νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης Σημίτη - θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα περίπου και θα τεθεί υπόψη της Κυβερνητικής Επιτροπής. Από τα λεγόμενα του υπουργού Γεωργίας φάνηκε ότι ο στόχος είναι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο να πάρει άμεσα το δρόμο για τη Βουλή και να ψηφιστεί «με ένα έξοδο...» μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

Η κυβέρνηση προχωράει πλέον στην υλοποίηση του δασοκτόνου νομοσχεδίου (γνωστό ως νομοσχέδιο Τζουμάκα), με σκοπό το ξεπούλημα των δασών και την αποκατάσταση των κερδοσκόπων -μεγαλοκαταπατητών. Η μόνη αλλαγή είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται τώρα ενότητα πολυνομοσχεδίου, ωστόσο όμως η ουσία παραμένει ίδια: Στο όνομα ορισμένων υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων, προωθείται η νομιμοποίηση όλων των αλλαγών χρήσης και των αυθαιρέτων που έγιναν σε δασικές εκτάσεις.

Αναφορικά με την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιφέρει ένα ακόμα οδυνηρό πλήγμα στους αγρότες. Ο ΕΛΓΑ υποβαθμίζεται και διαλύεται στο όνομα εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, δηλαδή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Από την άλλη, η Πολιτική Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών του υπουργείου Γεωργίας (ΠΣΕΑ) καταργείται και ενσωματώνεται στον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες θα καλούνται στο εξής να πληρώνουν δυσβάσταχτες εισφορές για να απολαμβάνουν ισχνότερης ασφαλιστικής κάλυψης, με σκοπό να εξαναγκαστούν να πέσουν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Αυτό άλλωστε επιτάσσει η ΕΕ και ο ΠΟΕ.

Οσον αφορά στους υδάτινους πόρους, με βάση και τα προηγούμενα δείγματα γραφής, η σχετική ενότητα του πολυνομοσχεδίου θα περιλαμβάνει την κατάργηση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και την παραχώρησή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα είτε απευθείας, είτε έμμεσα, με «Δούρειο Ιππο» την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Επίσης, στο όνομα της προστασίας των υδάτινων πόρων φαίνεται ότι οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον δυσβάσταχτες εισφορές, κάτι που άλλωστε έχει προτείνει προ λίγων ετών και ο καθηγητής Σπράος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ