ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«VILLAGE PARK»
Μαχητικό «όχι» στο αντεργατικό ωράριο

Οι εμποροϋπάλληλοι διαδήλωσαν στο συγκρότημα ενάντια στην παράνομη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 11 μ.μ.,  νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα στη Νομαρχία Πειραιά

«Κάτω τα μέτρα τα αντεργατικά, οι εμποροϋπάλληλοι θέλουνε δουλιά», βροντοφώναξαν χθες εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά, στη μαχητική τους συγκέντρωση στην είσοδο του «Village Park» στο Ρέντη, απαιτώντας να παρθεί πίσω η παράνομη αντεργατική απόφαση της νομάρχη Πειραιά, για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του χώρου μέχρι τις 11 το βράδυ. Δεκάδες «σεκιουριτάδες», που ήταν παραταγμένοι μπροστά στην είσοδο, προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές, ωστόσο, κάτω από την αποφασιστικότητά τους, υποχώρησαν και πραγματοποιήθηκε πορεία μέσα στο χώρο.

Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Θωμάς Χόρτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο», εκ μέρους του Συντονιστικού Σωματείων Εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ο οποίος τόνισε ότι, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι εργοδότες, μαζί με την αιρετή τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθούν να ανατρέψουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα δικαιώματα των εργαζομένων. «Δεν τους φτάνει - είπε χαρακτηριστικά - που με τη μέχρι σήμερα τακτική τους έχουν μετατρέψει τις εργασιακές μας σχέσεις σε σχέσεις που θυμίζουν Μεσαίωνα, καθημερινά εξαπολύουν και νέες λυσσαλέες επιθέσεις σε ό,τι μας έχει απομείνει». Οπως υπογράμμισε, η συγκεκριμένη απόφαση της νομάρχη δεν είναι μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για την επέκταση του φαινομένου σε όλη τη χώρα... «Στόχος τους - τόνισε - είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλους τους τομείς, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής και, προπάντων, η πλήρης αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιάννης Κομνηνός, μέλος του Συντονιστικού και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο οποίος, αναφερόμενος στο μήνυμα της συγκέντρωσης, υπογράμμισε ότι οι ιδιοκτήτες του «Village Park» πρέπει να καταλάβουν ότι «οι εργαζόμενοι δε σκύβουν το κεφάλι. Δεν μπορούν να δεχτούν να δουλεύουν από το πρωί ως τις 11 το βράδυ». Οπως τόνισε, «είμαστε και θα είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην εργασία και να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα των εργαζομένων».

Την παράνομη απόφαση της νομάρχη Πειραιά Μαρίας Τσανάκη κατάγγειλε ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τονίζοντας ότι «η νομάρχης, λειτουργώντας σαν υπάλληλος, έτρεξε να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των εργοδοτών, χωρίς να ρωτήσει τη γνώμη των εργαζομένων».

Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Σημίτη εκσυγχρονιστή, τον εμποροϋπάλληλο βγάζεις στο σφυρί» και «εμποροϋπάλληλε μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στο χώρο του «Village Park». Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επισκέφθηκε τα μαγαζιά, μοίρασε ανακοινώσεις στους υπαλλήλους, που τις έπαιρναν σιωπηρά, δείγμα του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί.

Μπαίνοντας στο «Virgin megastore», οι συνδικαλιστές ζήτησαν από τη διεύθυνση να τους παρουσιαστεί η θεωρημένη από την Επιθεώρηση Εργασίας κατάσταση προσωπικού. Η κατάσταση τούς δόθηκε, όμως σ' αυτήν αναφερόταν σαν ώρα κλεισίματος του καταστήματος 8.30 το βράδυ. Παρ' όλα αυτά, το κατάστημα, ήδη, λειτουργεί παράνομα μέχρι τις 11 μ.μ. Οπως τους ειπώθηκε από τη διεύθυνση, όταν την ανανεώσουν, θα γράφει 11 το βράδυ. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα άλλα καταστήματα.

Οι συνδικαλιστές - μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης - κάλεσαν τους εργαζόμενους να παραβρεθούν τη Δευτέρα το βράδυ στη Νομαρχία Πειραιά, όπου θα συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο γι' αυτό το θέμα, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αντεργατική απόφαση.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Εργασιακός μεσαίωνας!

Ο εργοδότης καταστρατηγεί τις συμβάσεις και προσλαμβάνει μόνο όποιους συμφωνούν, παρά τις τυπικές δεσμεύσεις του

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Εργασιακό καθεστώς «γαλέρας» επιδιώκει να επιβάλει ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Χαλκίδας, εφοπλιστής Στ. Ηλίας, για να λειτουργήσει το ναυπηγείο, αφού κατάφερε, πρώτα, να πάρει ό,τι ζήτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που απ' ό,τι φαίνεται παραμένει πρόθυμη να τον «συνδράμει».

Αλίμονο, όμως, για τους 350 άνεργους των ναυπηγείων, που εδώ και ένα χρόνο έχουν χορτάσει υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» για την επαναπρόσληψή τους. Μάλιστα, την προεκλογική περίοδο έγιναν αντικείμενο εκβιασμού και εξαπάτησης από πολλές πλευρές (εργοδότη, υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές), προκειμένου να τους υφαρπάξουν την ψήφο. Ενώ έπρεπε - με βάση και τις δεσμεύσεις της σύμβασης μεταξύ ΕΤΒΑ - Ηλία - να έχουν προσληφθεί όλοι μέχρι τέλη... Νοέμβρη του 1999, οι προσλήψεις άρχισαν ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές της 9 Απρίλη για να ολοκληρωθούν τέλος Μάη (!!). Ομως ακόμα και σήμερα δεν έχουν προσληφθεί ούτε οι μισοί (μόνο 125-130 άτομα) και αυτοί με εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα (μισθοί και ημερομίσθια πολύ κάτω από αυτά που αμείβονταν, υποχρεωτικό 9ωρο, «μαύρες» υπερωρίες, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών και άλλα) και χωρίς συμβάσεις.

Με προσωπική επιστολή, ο εφοπλιστής Στ. Ηλίας καλεί έναν - έναν εργαζόμενο, του θέτει προφορικά τους όρους και αν τους δεχτεί ο άνεργος τότε προσλαμβάνεται, αν όχι «τον στέλνει ξανά στο σπίτι του». Ο εργοδότης δεν αναγνωρίζει το υπάρχον σωματείο και ενώ είχε προσλάβει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, μετά από λίγες ημέρες τους απόλυσε. Τώρα, ο Στ. Ηλίας ζητάει εργασιακή ειρήνη - πράγμα που δεν έχουν αντίρρηση να του προσφέρουν οι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές - για «να λειτουργήσει εύρυθμα το ναυπηγείο».

Ετσι, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι άνεργοι που περιμένουν την πρόσληψή τους, βρίσκονται «μεταξύ σφύρας και άκμονος». Από τη μια με την εργοδοτική ασυδοσία που προχωράει στις κατευθύνσεις του κυβερνητικού εργασιακού μεσαίωνα και από την άλλη με μια φιλοκυβερνητική διοίκηση του σωματείου, υποταγμένη και συναινετική. Μάλιστα, μέλη της καλούσαν προεκλογικά εργαζόμενους και άνεργους να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, αν θέλουν να μην κλείσει το ναυπηγείο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την «αφαίμαξη» του ΟΕΚ

Την ενέργεια της κυβέρνησης, να υπογράψει την οικονομική αφαίμαξη του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), με πρόσχημα την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας, για την Ολυμπιάδα του 2004, καταδικάζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση ο Οργανισμός και οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δραχμές, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται ότι η κυριότητα του Ολυμπιακού Χωριού, μετά τους Ολυμπιακούς, θα περιέλθει στον ΟΕΚ.

«Τα λεφτά των εργαζομένων», τονίζει η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων, «η κυβέρνηση τα σκορπά απλόχερα στα τρωκτικά των κατασκευαστικών εταιριών, αντί να τα διαθέτει στους εργαζόμενους, στα νέα ζευγάρια, στους σεισμοπαθείς, για απόκτηση στέγης. Χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε χρόνο σέρνονται με αιτήσεις για δάνεια, που δε φθάνουν ούτε το 1/3 της πραγματικής αξίας μιας κατοικίας».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων διεκδικεί φτηνή κατοικία για τους εργαζόμενους με άτοκα δάνεια στο ύψος της πραγματικής τιμής της κατοικίας. Το Συνδικάτο πιστεύει ότι «τα χρήματα υπάρχουν. Η πολιτική βούληση δεν υπάρχει, μιας και η πολιτική που ασκείται είναι μονόπλευρη και ταξική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου».

Συζήτηση για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό

Εκδήλωση - συζήτηση για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό στη «μετά ΟΝΕ» εποχή, διοργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου»,σήμερα Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Παν. Τσαλδάρη 2 - Αγ. Αντώνιος).

Εισηγητές στη συζήτηση είναι ο Γιώργος Ρωμανιάς, οικονομολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, δάσκαλος και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και ο Ηλίας Βρεττάκος, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι «Το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης σε καθεστώς ΟΝΕ» και «Εκπαιδευτικοί - Δημόσιοι Υπάλληλοι: Τι μέλλει γενέσθαι με το νέο κοινωνικό - ασφαλιστικό καθεστώς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ