Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«VILLAGE PARK»
Μαχητικό «όχι» στο αντεργατικό ωράριο

Οι εμποροϋπάλληλοι διαδήλωσαν στο συγκρότημα ενάντια στην παράνομη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 11 μ.μ.,  νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα στη Νομαρχία Πειραιά

«Κάτω τα μέτρα τα αντεργατικά, οι εμποροϋπάλληλοι θέλουνε δουλιά», βροντοφώναξαν χθες εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά, στη μαχητική τους συγκέντρωση στην είσοδο του «Village Park» στο Ρέντη, απαιτώντας να παρθεί πίσω η παράνομη αντεργατική απόφαση της νομάρχη Πειραιά, για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του χώρου μέχρι τις 11 το βράδυ. Δεκάδες «σεκιουριτάδες», που ήταν παραταγμένοι μπροστά στην είσοδο, προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές, ωστόσο, κάτω από την αποφασιστικότητά τους, υποχώρησαν και πραγματοποιήθηκε πορεία μέσα στο χώρο.

Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Θωμάς Χόρτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο», εκ μέρους του Συντονιστικού Σωματείων Εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ο οποίος τόνισε ότι, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι εργοδότες, μαζί με την αιρετή τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθούν να ανατρέψουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα δικαιώματα των εργαζομένων. «Δεν τους φτάνει - είπε χαρακτηριστικά - που με τη μέχρι σήμερα τακτική τους έχουν μετατρέψει τις εργασιακές μας σχέσεις σε σχέσεις που θυμίζουν Μεσαίωνα, καθημερινά εξαπολύουν και νέες λυσσαλέες επιθέσεις σε ό,τι μας έχει απομείνει». Οπως υπογράμμισε, η συγκεκριμένη απόφαση της νομάρχη δεν είναι μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για την επέκταση του φαινομένου σε όλη τη χώρα... «Στόχος τους - τόνισε - είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλους τους τομείς, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής και, προπάντων, η πλήρης αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιάννης Κομνηνός, μέλος του Συντονιστικού και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο οποίος, αναφερόμενος στο μήνυμα της συγκέντρωσης, υπογράμμισε ότι οι ιδιοκτήτες του «Village Park» πρέπει να καταλάβουν ότι «οι εργαζόμενοι δε σκύβουν το κεφάλι. Δεν μπορούν να δεχτούν να δουλεύουν από το πρωί ως τις 11 το βράδυ». Οπως τόνισε, «είμαστε και θα είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην εργασία και να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα των εργαζομένων».

Την παράνομη απόφαση της νομάρχη Πειραιά Μαρίας Τσανάκη κατάγγειλε ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τονίζοντας ότι «η νομάρχης, λειτουργώντας σαν υπάλληλος, έτρεξε να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των εργοδοτών, χωρίς να ρωτήσει τη γνώμη των εργαζομένων».

Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Σημίτη εκσυγχρονιστή, τον εμποροϋπάλληλο βγάζεις στο σφυρί» και «εμποροϋπάλληλε μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στο χώρο του «Village Park». Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επισκέφθηκε τα μαγαζιά, μοίρασε ανακοινώσεις στους υπαλλήλους, που τις έπαιρναν σιωπηρά, δείγμα του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί.

Μπαίνοντας στο «Virgin megastore», οι συνδικαλιστές ζήτησαν από τη διεύθυνση να τους παρουσιαστεί η θεωρημένη από την Επιθεώρηση Εργασίας κατάσταση προσωπικού. Η κατάσταση τούς δόθηκε, όμως σ' αυτήν αναφερόταν σαν ώρα κλεισίματος του καταστήματος 8.30 το βράδυ. Παρ' όλα αυτά, το κατάστημα, ήδη, λειτουργεί παράνομα μέχρι τις 11 μ.μ. Οπως τους ειπώθηκε από τη διεύθυνση, όταν την ανανεώσουν, θα γράφει 11 το βράδυ. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα άλλα καταστήματα.

Οι συνδικαλιστές - μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης - κάλεσαν τους εργαζόμενους να παραβρεθούν τη Δευτέρα το βράδυ στη Νομαρχία Πειραιά, όπου θα συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο γι' αυτό το θέμα, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αντεργατική απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ