ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εντονη και ποιοτικά ανώτερη δραστηριότητα στη Βουλή και στο λαό

Σήμερα η ορκωμοσία των βουλευτών

Στο Κοινοβούλιο επικεντρώνεται τις αμέσως επόμενες μέρες το μετεκλογικό πολιτικό ενδιαφέρον, με κορυφαία στιγμή την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα.

Σήμερα, στις 11 το πρωί, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής, θα τελεστεί η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, ενώ αύριο, Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής καθώς και των υπολοίπων τεσσάρων αντιπροέδρων του Σώματος. Οπως έχει ανακοινωθεί, το κυβερνών κόμμα θα προτείνει εκ νέου για τη θέση του προέδρου τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ξεκινά το Σάββατο, με την ομιλία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη, όπου θα ανακοινωθούν οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ στη συζήτηση που θα ακολουθήσει τις επόμενες δύο μέρες, θα πάρουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς και υπουργοί και βουλευτές. Να υπενθυμίσουμε ότι η καινούρια Βουλή είναι αναθεωρητική και έτσι στην πρώτη της σύνοδο (η λήξη της οποίας θα καθοριστεί με απόφαση του προεδρείου) υποχρεούται να θέσει σε ψηφοφορία όλες τις αναθεωρητέες συνταγματικές διατάξεις, όπως αυτές κρίθηκαν στις διαδικασίες αναθεώρησης της προηγούμενης Βουλής.

Ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει πως στην πρώτη συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε χτες, Τετάρτη, εκτίμησε ότι «οι μετεκλογικές εξελίξεις επιβάλλουν μια πιο έντονη και ανώτερη σε ποιότητα δραστηριότητά της και στο Κοινοβούλιο και μέσα στους εργαζόμενους και το λαό».

Θεωρεί ότι «είναι δεδομένη η κυβερνητική πολιτική της λιτότητας για τους πολλούς και της συγκέντρωσης του πλούτου για τους λίγους, ότι θα παραμείνει σταθερή η πολιτική που διογκώνει την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ταυτόχρονα με το νέο "κύμα εκσυγχρονισμού" θα δρομολογηθούν νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βάθος οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, κύρια οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Θα συνεχιστεί η πολιτική υποταγής και ευθυγράμμισης με τη "νέα τάξη πραγμάτων" με όλους τους κινδύνους για τη σταθερότητα, την ειρήνη στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, στην οποία ουσιαστικά συναινεί και η ΝΔ, θα είναι η ένταση της λαϊκής δυσαρέσκειας και η ενίσχυση των κοινωνικών αντιδράσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων».

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος δηλώνει πως «θα κάνει ό,τι μπορεί για ν' αναδείξει τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού και της χώρας. Θα αντιταχθεί σε όλα τα αντιλαϊκά νομοθετικά και άλλα μέτρα, με τα οποία θα επιδιωχτούν οι παραπέρα αντιδραστικές προσαρμογές. Η προστασία του εισοδήματος, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αντίσταση στις επερχόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, τα δικαιώματα της νεολαίας θα αποτελούν βασικές προτεραιότητές της. Στο κέντρο της προσοχής της θα είναι η αντιμετώπιση της καταστροφικής πολιτικής σε βάρος των μικρομεσαίων του χωριού και της πόλης».

Ταυτόχρονα η Κοινοβουλευτική Ομάδα δηλώνει πως «θα ελέγχει αποφασιστικά την κυβερνητική και κρατική εξουσία σε όλα τα επίπεδα, θα πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής, θα αντιπαλέψει τον περιορισμό των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αμεσο αντικείμενο διαπάλης θα είναι η επιχειρούμενη συντηρητική αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και η πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία θα συρρικνωθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Θα παίξει πιο αποφασιστικά το ρόλο μιας πραγματικής - μαχητικής αντιπολίτευσης τόσο μέσα, όσο και έξω από τη Βουλή για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ειρήνης, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συμβάλλει στην κοινή δράση και στην πιο μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Θα συμβάλει στο να υποστεί πλήγματα ο δικομματισμός, να απεγκλωβιστούν δυνάμεις και να υπάρξουν διεργασίες που θα διευκολύνουν την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ακόμη, γνωστοποιεί πως έκανε μια πρώτη συζήτηση για τον καταμερισμό της δουλιάς, τον τρόπο λειτουργίας της, τη δραστηριότητά της στη Βουλή και την επαφή της με το λαό, τις κοινωνικές οργανώσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τέλος, όρισε σαν Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους τον Ορέστη Κολοζώφ και τον Αντώνη Σκυλλάκο και αποφάσισε να προτείνει τον Παναγιώτη Κοσιώνη ως αντιπρόεδρο της Βουλής.

ΚΕΡΚΥΡΑ
«Υποδέχονται» αγωνιστικά το «Αϊζενχάουερ»

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο αύριο, Παρασκευή, στις 8.00 το βράδυ, στη πλατεία Σαρόκο

Με συλλαλητήριο «υποδέχονται» οι φιλειρηνιστές της Κέρκυρας το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», που αναμένεται να καταπλεύσει στο νησί τις επόμενες μέρες. Η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας και μαζικοί φορείς καλούν το δημοκρατικό κερκυραϊκό λαό να πάρει μαζικά μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που θα λάβει χώρα αύριο Παρασκευή και ώρα 8μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του Κόμματος, καταγγέλλει τον κατάπλου του αεροπλανοφόρου ως «πρόκληση - προσβολή στα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού και ειδικότερα του Κερκυραϊκού λαού».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Η στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επίλεκτο μέλος της οποίας είναι το "Αϊζενχάουερ" δολοφόνησε χιλιάδες αθώους Γιουγκοσλάβους πολίτες, κατέστρεψε την οικονομία αυτής της χώρας. Αυτό το έγκλημα είναι συνέχεια άλλων εγκλημάτων όπως αυτό της στρατιωτικοφασιστικής χούντας της 21ης Απριλίου και της προδοσίας της Κύπρου, αλλά και τόσων άλλων».

Η ΝΕ προειδοποιεί ότι η στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ παραμένει στα Βαλκάνια, για να επιβάλει τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, ενώ επισημαίνει τις ιστορικές ευθύνες των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ που στηρίζουν τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα στο λαό του νησιού και τους φορείς του να εκφράσουν με κάθε μέσο και τρόπο την αντίθεσή τους με τον ελλιμενισμό των μακελάρηδων και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο με κύρια αιτήματα: Εξω οι αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία είναι ανεπιθύμητα στην Ελλάδα και την Κέρκυρα. Να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι και αξιωματικοί. Ειρήνη και φιλία των λαών.

H ΕΕΔΥΕ Κέρκυρας

Με ανακοίνωσή της και η ΕΕΔΥΕ Κέρκυρας καταγγέλλει ότι ένα χρόνο μετά το βάρβαρο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία οι Αμερικανο-ΝΑΤΟικοί επιδρομείς ξανακάνουν την εμφάνισή τους στο νησί.

«Πιστεύουν πως ξεχάσαμε - τονίζει στην ανακοίνωσή της - όμως και να θέλαμε δεν μπορούμε. Δε μας αφήνουν οι σκηνές ερήμωσης, καταστροφής και θανάτου που όλοι είδαμε. Δε μας αφήνουν οι εκατοντάδες νεκροί, οι χιλιάδες τραυματίες, οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες του Κόσσοβου μετά την ισοπέδωση της ειρήνης σ' αυτό. Το έγκλημα είναι διαρκείας. Διαρκείας είναι και η αντίδρασή μας».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης υπογραμμίζεται πως ο λαός της Κέρκυρας θέλει, οι παραλίες του νησιού να είναι τόποι χαλάρωσης και αναψυχής και όχι απόβασης στρατιωτικών οχημάτων και να υποδέχονται ειρηνικούς παραθεριστές και όχι σιδερόφρακτους ράμπο.

Καλεί, τέλος, με τη σειρά της τον κερκυραϊκό λαό να μην εφησυχάζει όσο στη χώρα βρίσκονται ΝΑΤΟικές βάσεις και στρατεύματα, τον καλεί ακόμα να πάρει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο και να φράξουν το δρόμο στους σύγχρονους βάρβαρους και τα ματωμένα τους δολάρια.

Ο αντιστασιακός άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή

Εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ, την Κυριακή, στις 11.00 το πρωί, στο Επταπύργιο

Ο αντιστασιακός άνθρωπος από τον Προμηθέα ως τις μέρες μας, είναι το θέμα της επετειακής εκδήλωσης που οργανώνει την Κυριακή 23 Απρίλη στις 11 το πρωί στο Επταπύργιο, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Μια εκδήλωση που στόχο έχει να τιμήσει τον αντιστασιακό άνθρωπο στην ιστορική του διαδρομή.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα είναι ένα θεατρικό που θα παρουσιάσουν αξιόλογοι ηθοποιοί της Θεσσαλονίκης, στο «Γεντί Κουλέ». Εκεί, στον τόπο όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές. Μέσα από αποσπάσματα κειμένων που καταγράφουν μορφές και στιγμές κορυφαίων αντιστασιακών δράσεων, η ιστορία θα περάσει μπροστά από τα μάτια των παρευρισκομένων. Από τον πρώτο αντάρτη στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον Προμηθέα, τους Ζηλωτές, τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, τις ηρωικές μορφές της Γαλλικής Επανάστασης, μέχρι τους μάρτυρες του ηρωικού ξεσηκωμού της εργατικής τάξης στο Σικάγο και τους αγωνιστές που βασανίστηκαν και θυσιάστηκαν μέσα στο κολαστήριο του «Γεντί Κουλέ».

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί όλους τους δημοκράτες, τους πατριώτες, τους αγωνιστές της ειρήνης, τη νεολαία και όλο τον αγωνιζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης, να δώσει το «παρών», στην εκδήλωση της Κυριακής ως ελάχιστη προσφορά σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για ένα ανθρώπινο μέλλον. Και μέσα από τα λόγια του Γ. Ιμβριώτη περιγράφει τον «Αντιστασιακό Ανθρωπο». «Ο,τι τον κινεί, ό,τι τον ψυχώνει, είναι η "βεβαίωση του ανθρώπου". Οπου κι αν αθλεί, στο βουνό, στην πολιτεία, στη φυλακή, παντού μάχεται για να σώσει αυτή την ουσιαστική αξία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ