ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2008
Σελ. /32
Αγώνας για σοσιαλιστικά ιδανικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο ως κακόγουστο αστείο και επίδειξη μαύρου χιούμορ μπορεί να εκληφθεί η προτροπή του Κ. Καραμανλή προς τους νέους της Βουλής των εφήβων «να αγωνίζεστε για οράματα και ιδανικά». Ακριβώς γιατί τα οράματα και τα ιδανικά που ο ίδιος περιέφερε από τα προεκλογικά μπαλκόνια, έχουν, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετατραπεί σε ένα σωρό κουρέλια που εκπέμπουν ανυπόφορη μπόχα. Ακριβώς γιατί τα πρωθυπουργικά οράματα ταυτίζονται με τα οράματα διαχείρισης και διαιώνισης του καπιταλισμού. Είναι τα οράματα της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της ενίσχυσης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων... Με άλλα λόγια, είναι τα οράματα της προώθησης με κάθε μέσο της πολιτικής που ενισχύει τα ιδιοτελή και εγωιστικά συμφέροντα της θλιβερής μειοψηφίας και ταυτόχρονα της πλήρους περιφρόνησης των σύγχρονων αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και της πιο άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Από αυτή τη σκοπιά, ο μόνος τρόπος να πιάσει τόπο η πρωθυπουργική προτροπή είναι ο αγώνας για την ανατροπή αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, της πολιτικής και της εξουσίας που το αναπαράγει, τέτοια εφαρμόζει και η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, δηλαδή ο αγώνας για τα σοσιαλιστικά ιδανικά.

Το «τραγικό νούμερο»...

«Δεν είναι τραγικό το νούμερο αυτό;» αναφώνησε η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου απ' το βήμα της ημερίδας για την Ευρωπαϊκή Βδομάδα Καρκίνου που οργάνωσε χτες ο Ομιλος Εθελοντών «Αγκαλιάζω».

Λίγο πριν, η Σοφία Καλαντζάκου είχε πει: «Στον 21ο αιώνα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έπρεπε η πρόληψη και ο προδιαγνωστικός έλεγχος να είναι αυτονόητη διαδικασία. Ομως παρότι οι Ελληνες πολίτες δαπανούν τεράστια ποσά ιδιωτικά ή μέσα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εντούτοις όμως μόνο το 20% των γυναικών κάνει το τεστ Παπανικολάου».

Και για να διορθώσει αυτό το «τραγικό νούμερο» η Σοφία Καλαντζάκου υποσχέθηκε τη συμβολή του υπουργείου Απασχόλησης στην εκστρατεία ενημέρωσης μοιράζοντας τα ενημερωτικά έντυπα του εθελοντικού ομίλου απ' τα γραφεία του ΟΑΕΔ και της Επιθεώρησης Εργασίας.

Εμ, μόνο με φυλλάδια και έντυπα δεν αναπτύσσεται η πρόληψη. Το μόνο που γίνεται όταν η πρόληψη περιορίζεται σε ενημερωτικές και αποσπασματικές καμπάνιες είναι η συντήρηση της τραγικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε άγρια χαράτσια - που κατά τα άλλα διαπιστώνει και η υφυπουργός Απασχόλησης...

... και τραγικές τριπλοπληρωμές

Η χτεσινή ημερίδα του Εθελοντικού Ομίλου ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και είχε χορηγό την εταιρεία «GlaxoSmiKline» - τη μία από τις δυο εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έπλεξε το εγκώμιο του εθελοντισμού τονίζοντας: «Το μέλλον της κοινωνίας μας - και όχι μονάχα της ελληνικής - περισσότερο θα στηριχτεί στο εθελοντικό κίνημα και λιγότερο στην κρατική οργάνωση». Οταν το κράτος αποποιείται βασικών του υποχρεώσεων, τότε ανοίγουν οι μεγάλοι διάδρομοι για την - πάσης φύσεως - επιχειρηματική δραστηριότητα, με τελική κατάληξη την κερδοφορία.

Ακόμα και αυτά τα εμβόλια που μπορούν να σώσουν ζωές για τις εταιρείες που τα παράγουν είναι προϊόντα που τους εξασφαλίζουν καλά κέρδη. Αλλωστε, κάθε μια απ' τις τρεις δόσεις στοιχίζει 163 ευρώ. Και ο «προβληματισμός» στην κυβέρνηση είναι αν τα εμβόλια θα χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία με ή χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων. Αν, δηλαδή, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει για τρίτη φορά χαράτσι για ένα κοινωνικό αγαθό που θα έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση - και μάλιστα δωρεάν - του κράτους.

«Κολυμβήθρα» ή ευκαιρία;

Οι επιθυμίες του καθένα είναι αποκαλυπτικές. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, π.χ., δε θέλει έναν πρωθυπουργό υπό παρακολούθηση. Επίσης, δε θέλει έναν πρωθυπουργό υπό εκβιασμό. Ετσι είπε κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό, καλώντας τον μάλιστα, αν πράγματι εκβιάζεται, να απαντήσει με ειλικρίνεια και να ζητήσει τη στήριξη και του λαού και της Βουλής! Να παρέμβει, δηλαδή, ο λαός για να μαζέψει τα απόνερα του σάπιου συστήματος, τα οποία ενίοτε καταλήγουν στο κεφάλι των πολιτικών του εκπροσώπων. Ο ΣΥΝ, κατά πώς φαίνεται, συμπάσχει με το αστικό πολιτικό σύστημα και τα προβλήματά του. Ο λαός πάλι μπορεί να τα δει ως δυνατότητες, που, αν τις αξιοποιήσει σωστά, μπορεί να αποβούν προς όφελός του. Να κάνει δύναμή του την αδυναμία των ταξικών του αντιπάλων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να κάνουμε το βήμα!

Σήμερα χιλιάδες εργάτες και εργάτριες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 23 ακόμα πόλεις της χώρας κατεβαίνουν στα συλλαλητήρια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Ορθώνουν φράγμα στα αντιασφαλιστικά μέτρα που επωάζει η κυβέρνηση, συγκρούονται με την πολιτική του κεφαλαίου, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Και, ταυτόχρονα, δημιουργούν προϋποθέσεις, για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 13 Φλεβάρη, για την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων.

Ο αγώνας των εργαζομένων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς για δύο και πλέον μήνες τώρα, η σκανδαλολογία, τα σκάνδαλα και η σαπίλα που αποπνέουν έχουν πνίξει τη δημόσια ζωή της χώρας. Δεν είναι μυστικό ότι μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, αξιοποιώντας το υπαρκτό σκάνδαλο, εξοστράκισαν από την ατζέντα τους κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα της χώρας και των εργαζομένων. Να γιατί, τα σημερινά συλλαλητήρια είναι μια ευκαιρία οι εργαζόμενοι να βγουν στο προσκήνιο και να φωνάξουν για όλα αυτά, που τα αφεντικά των ΜΜΕ αποσιωπούν και «θάβουν» μέσα στο βόρβορο που έχει ξεχειλίσει από τους υπονόμους του δικομματισμού και της καπιταλιστικής «ανάπτυξης».

Να, γιατί η εργατική τάξη της χώρας μας πρέπει να γυρίσει την πλάτη της όχι μόνο στην «πλουραλιστική ενημέρωση» που της σερβίρει η αστική τάξη και τα ΜΜΕ που διαθέτει, αλλά να συντρίψει το οικοδόμημα που με μαθηματική ακρίβεια γεννά και αναπαράγει σκάνδαλα, σκανδαλολογία και μπόχα, χτυπώντας ταυτόχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το συμπέρασμα μπορεί να είναι ένα: Πλούτος υπάρχει, αλλά τον καρπώνονται όχι αυτοί που τον παράγουν, αλλά μια κάστα που ζει στη χλιδή και τη διαφθορά. Αυτήν την κάστα και την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους πρέπει να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι. Να τσαλαπατήσουν τους ισχυρισμούς της ότι δεν υπάρχουν πόροι για το Ασφαλιστικό, ότι πρέπει να παρθούν μέτρα γιατί δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα, ότι πρέπει οι εργάτες να ζουν με μεροκάματα πείνας.

Να, γιατί τώρα, ακόμα πιο αποφασιστικά, οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, χρειάζεται να οργανώσουν την αντίστασή τους και να κλιμακώσουν την πάλη τους. Να μείνουν σταθερά προσανατολισμένοι στο κύριο μέτωπο: Στην όξυνση της ταξικής πάλης, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής. Αποτελεσματικό όπλο σε αυτόν τον αγώνα, θα είναι η μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων του δικομματισμού και του «ευρωμονόδρομου». Η πιο βαθιά πολιτικοποίηση της πάλης τους, που να φτάνει μέχρι τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη δική τους λαϊκή εξουσία. Γιατί υπάρχει και ο άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους. Ο δρόμος που θα βάλει τέλος στην εξουσία της πλουτοκρατίας, της διαφθοράς και των σκανδάλων της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ