ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική «κυψέλη» για όλους

Από τα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης Νέων Καλιτεχνών
Από τα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης Νέων Καλιτεχνών
Ζωντανή κυψέλη εικαστικής δημιουργίας και επικοινωνίας των νέων αποτελεί η έκθεση «Εικόνα - Χώρος - Δράση 2», που εγκαινιάστηκε χτες στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Το ανοιχτό κάλεσμα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας προς νέους δημιουργούς - μέλη του συγκέντρωσε 300 περίπου εικαστικούς (έως 40 χρόνων), οι οποίοι παρουσιάζουν 650 έργα. Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια στηρίχτηκε, κυρίως, στην εθελοντική δουλιά των νέων εικαστικών, οι οποίοι με επιμονή και πολλές ώρες δουλιάς συγκέντρωσαν και τοποθέτησαν τα έργα στο χώρο, έλυσαν προβλήματα της τελευταίας στιγμής.

«Χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς που να σχετίζονται με τη μία ή την άλλη εικαστική έκφραση», όπως ανέφερε χτες η πρόεδρος του Επιμελητηρίου και βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, «η έκθεση διοργανώνεται από την ίδια την καλλιτεχνική κοινότητα, χωρίς μεσάζοντες και περιορισμούς στην καλλιτεχνική δημιουργία και είναι ανοιχτή στο κοινό. Σκοπός του ΕΕΤΕ, ως συλλογικού χώρου έκφρασης, είναι να δώσει στους νέους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους χωρίς διαμεσολαβητές, μέσα από τη διαφορετικότητα και την ποικιλία των καλλιτεχνικών τάσεων».

Στους πέντε χώρους της Τεχνόπολης παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, κατασκευές, βίντεο, εγκαταστάσεις, πολυμέσα, μεικτές τεχνικές, χάπενινγκ, έργα εφαρμοσμένων και διακοσμητικών τεχνών, που δίνουν με σαφήνεια και πληρότητα το σύγχρονο ελληνικό εικαστικό γίγνεσθαι. Αλλωστε, η έκθεση «Εικόνα - Χώρος - Δράση 2» είναι μία από τις μεγαλύτερες παρουσιάσεις νέων δημιουργών που διοργανώνονται στη χώρα μας.

Την έκθεση εγκαινίασε η Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ελσα Παπαδημητρίου. Παρευρέθηκε ακόμη ο Γερ. Αραβανής (επικεφαλής του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ), ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι: Φ. Ιγνατίου (εκ μέρους του ΔΣ της Τεχνόπολης) και η Ντιάνα Αντωνακάτου (αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΕΤΕ). Η έκθεση, που διαρκέσει έως 22/2, πραγματοποιείται με την οικονομική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

Σύγχρονος λατινοαμερικανικός κινηματογράφος

Ξεκινά σήμερα το αφιέρωμα στο σύγχρονο λατινοαμερικανικό κινηματογράφο που διοργανώνουν το ΥΠΠΟ και οι πρεσβείες Αργεντινής, Βενεζουέλας, Βραζιλίας, Κούβας, Μεξικού, Ουρουγουάης, Περού, Χιλής, τα προξενεία της Κολομβίας και του Παναμά, με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στους κινηματογράφους «Τριανόν» και «Μικρόκοσμος» (μέχρι 30/1) και «Παύλος Ζάννας» στη Θεσσαλονίκη (7-13/2).

Θα προβληθούν 25 ταινίες παραγωγής των τριών τελευταίων χρόνων, γεγονός σημαντικό και σπάνιο, αφού η κυρίαρχη αμερικανοκίνητη διανομή έχει εκτοπίσει τις εθνικές κινηματογραφίες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, διοργανώνεται μια βραδιά τάνγκο με το κουιντέτο «TANGartO» (26/1, 8 μμ «Τριανόν»).

Οι ταινίες είναι οι εξής: «Οπα» Tamae Garateguy-Santiago Giralt (Αργεντινή), «Ποιος λέει ότι είναι εύκολο;» Juan Tratuto (Αργεντινή), «Επιστροφή» Christian Bernard-Flavio Nardini (Αργεντινή), «H κεραία» Esteban Sapir (Αργεντινή), «Μια μικρή ευκαιρία» Ευτέρπη Χαραλαμπίδη (Βενεζουέλα), «1888, το θαυμαστό ταξίδι του Σάντα Ιζαμπέλ» Alfredo Anzola (Βενεζουέλα), «Δύσκολοι έρωτες» Franco de Pena (Βενεζουέλα), «Ταραχές στο Καράκας» Roman Chalbaud (Βενεζουέλα), «Ρημαγμένος Απρίλης» Walter Salles (Βραζιλία), «Δισκοπωλείο Ντουρβάλ» Anna Muylaert (Βραζιλία), «PVC-1» Σπύρος Σταθουλόπουλος (Κολομβία), «Alma mater» Alvaro Buela (Ουρουγουάη), «Σιωπηλό φως» Carlos Reygadas (Μεξικό), «Σκοτώνοντας τον Κάμπος» Alejandro Lozano (Μεξικό), «Εξορκισμός» Jaime Humberto Hermosillo (Μεξικό, 2003), «Πειρατές στο Καγιάο» Eduardo Schuldt (Περού, 2005, κινούμενα σχέδια), «Μια μέρα χωρίς σεξ» Frank Perez-Garland (Περού, 2005), «Στο κρεβάτι» Matias Bize (Χιλή, 2006), «Πάτερ Ημών» Rodrigo Sepulveda (Χιλή), «Φούγκα» Pablo Larrain (Χιλή), «Στο στομάχι» Roberto Contador-Gonzalo San Martin (Χιλή), «Ο Μπένι» Jorge Luis Sαnchez (Κούβα), «Σελίδες από το ημερολόγιο του Μαουρίσιο» Manuel Perez Paredes (Κούβα), «Η νύχτα των αθώων» Arturo Sotto Diaz (Κούβα), «Μια διαφορετική μέρα» (Παναμάς).

Σήμερα: «ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ» (Συγγρού 106, 210.9215.305): 6.30 μμ: «1888», 8.30 μμ: «Φούγκα», 10.30 μμ: «Οπα!». Αύριο: 6.30: «Ρημαγμένος Απρίλης», 8.30: «Πάτερ ημών», 10.30: «Επιστροφή», 12.30: «Σιωπηλό φως».

«ΤΡΙΑΝΟΝ» (Κοδρικτώνος 21, 8215.469): Σήμερα: 6.30: «Δύσκολοι έρωτες», 8.30: «Η νύχτα των αθώων», 10.45: «Μια μέρα χωρίς σεξ». Αύριο: 6.30: «Οπα!», 8.30: «Μια μικρή ευκαιρία», «Στο κρεβάτι», 10.30: «Σκοτώνοντας τον Κάμπος».

Ακάθεκτοι πιάνουν λιμάνι...

Η ακαταμάχητη ροκ συντροφιά των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Σάκη Μπουλά, Γιάννη Ζουγανέλη, Δημήτρη Σταρόβα, μετά τη μεγάλη επιτυχία της στην Αθήνας, συνεχίζει ακάθεκτη και πιάνει λιμάνι στην «Ακτή Πειραιώς» (Πειραιώς και Λαμίας 4, 210-3418.020), από αύριο (25/1), συνεχίζοντας ένα πρόγραμμα που σημείωσε τεράστια επιτυχία επί τέσσερις μήνες. Τραγούδια, κέφι, ανεξάντλητο χιούμορ, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με μια πρόσκληση για να φτιάξουμε νέο συκώτι από τα γέλια. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συνταξιδεύουν σε άγνωστα και γνωστά μουσικά μονοπάτια, συντροφιά με τους Σάκη Μπουλά, Γιάννη Ζουγανέλη και Δημήτρη Σταρόβα. Μαζί τους, οι Αλκης Κωνσταντόπουλος και Τάνια Κικίδη. Βάιος Αμπράζης (μπάσο), Ανδρέας Αποστόλου (πλήκτρα), Δημήτρης Καρασούλος (κιθάρα), Μαίρη Μπρόζη (βιολί, φωνητικά), Σπύρος Παναγιωτόπουλος (τύμπανα), Βαγγέλης Πατεράκης (μπάσο), Φίλιππος Σπυρόπουλος (τύμπανα) και Τάκης Φαραζής (πλήκτρα).

Η δικτατορία του κεφαλαίου

Από τον κορυφαίο ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο, λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω σχόλιό του:

Πριν μερικά χρόνια, ζήσαμε ένα μεγάλο πόλεμο. Ενα φοβερό κίνδυνο για όλη τη Γη, το μισητό καθεστώς του Χίτλερ. Πολέμησε όλος ο πλανήτης σχεδόν, εκατομμύρια οι νεκροί, μόνο οι Σοβιετικοί πάνω από 20 εκατομμύρια. Τον πόλεμο αυτό οι νέοι, σήμερα, σχεδόν δεν τον γνωρίζουν.

Σήμερα, ζούμε τη δικτατορία του κεφαλαίου, το χειρότερο είδος δικτατορίας: Διαλύονται κράτη, γέμισε ο τόπος πεινασμένους, καταδιωγμένους, στρατιές ολόκληρες. Ο πλανήτης βιάζεται ασύστολα στο βωμό του κέρδους, έτσι που κινδυνεύουμε και από τα ίδια τα φυσικά φαινόμενα. Κράτη διαλύονται για ασήμαντες αφορμές, η ζωή έπαψε να έχει αξία κ.λπ. Και το χειρότερο, οι άνθρωποι στέκονται αδρανείς μπροστά σ' αυτό το φαινόμενο. Γιατί; Τι έφταιξε;

Η ιστορία διδάσκει πως «τα πάντα ρει» και κάποτε, μάλλον όταν θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, όταν οι άνθρωποι θα πεθαίνουν από την πείνα, θα ξεσηκωθούμε, και τότε...

Μέχρι τότε η άβυσσος, η ανασφάλεια, η πείνα, τα ναρκωτικά και, για να διασκεδάζουμε βέβαια και να ξεχνάμε την κατάντια μας, άφθονο ποδόσφαιρο και σεξ... «Ζήτω η παγκοσμιοποίηση.

Υστερόγραφο:

Να μην ξεχνάμε στις εκλογές να ψηφίζουμε πάντα Δεξιά, γιατί τότε μόνο θα 'χουμε ισχυρό κατά κεφαλήν εισόδημα και έτσι θα υπάρχει ελπίδα να μας πετάνε καμιά φορά κανένα ξεροκόμματο...»

ΑΤΙΤΛΟ

«Σύρματα, νήματα σε μετάξια και βελούδα», τιτλοφορείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 10 - 14 ετών, που διοργανώνει στις 27/1 (10π.μ.) το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας). Ακολουθεί (10/2, 10π.μ.) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σμάλτο: Πολύχρωμες διαδρομές». Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Τηλέφωνο: 210.7231.985.

Μουσικός «Καμικάζι»

Τις ρίζες του ελληνικού τραγουδιού, κυρίως το ρεμπέτικο, συναντά ο Βαγγέλης Γερμανός στον καινούριο του δίσκο «Καμικάζι» («Λύρα»). Ο τραγουδοποιός, μετά από μακρόχρονη περιπλάνηση σε πολλά μουσικά στιλ, καταθέτει μια συλλογή δεκατριών νέων λαϊκών τραγουδιών (μόνη εξαίρεση το παλιότερο «Ο απόκληρος») - όλα σε δικούς του στίχους και μουσική - που «ακολουθούν τις μουσικές κλίμακες της Ανατολής, όπως τις πήραμε από τους ρεμπέτες». Οπως λέει ο ίδιος, «το ρεμπέτικο είναι το δικό μας μπλουζ... Περπάτησα σε ρυθμούς ανατολίτικους και δρόμους ηδονικούς. Μελέτησα του πρωτομάστορες Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου. Ενσωμάτωσα το μπουζούκι στα τραγούδια μου... Ολα αυτά προϋπήρχαν μέσα μου...». Συνοδοιπόροι του, στην ερμηνεία είναι οι Γλυκερία, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Ηρώ Σαΐα και Νόνα Βουδούρη.

«Παπαρούνα κόκκινη», τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της Ζωής Βαλάση, που με εικονογράφηση της Βάλλυς Λιάπη, καλεί τα μικρά παιδιά να γνωρίσουν ξεχασμένα κάπως παραδοσιακά μας παιδικά τραγουδάκια (εκδόσεις «Κέδρος»). Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στον «Ιανό» (Σταδίου 24) στις 26/1 (12.30μ.μ.), με τη μουσική συντροφιά του Ορφέα Ζαφειρόπουλου και την αφηγηματική και τραγουδιστική της Αργυρώς Λογαρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ