ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΚ ΟΤΕ
Κάλεσμα ανυπακοής στο «αξιολόγιο» της υποταγής

Η διοίκηση του Οργανισμού προωθεί σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων, ολοκληρώνοντας το «διευθυντικό δικαίωμα» που της έδωσε με νόμο η κυβέρνηση

Στην υλοποίηση ενός συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού «που δεν κατέχει θέση ευθύνης» προχωρά κατά τη διάρκεια του Γενάρη η διοίκηση του ΟΤΕ, με το οποίο ολοκληρώνεται το Διευθυντικό Δικαίωμα και έρχεται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης και εκβιασμού των εργαζομένων, όπως καταγγέλλει η ΕΣΚ ΟΤΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να μη συμμετέχει κανείς σε αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δει παλιότερα το φως της δημοσιότητας από τις ταξικές δυνάμεις, το περιεχόμενο του συστήματος αξιολόγησης είναι έτσι δομημένο, ώστε να καλλιεργείται στον εργαζόμενο συνείδηση πλήρους συμμόρφωσης με τις εργοδοτικές επιδιώξεις. Να γίνει, δηλαδή, ο εργαζόμενος «κοινωνός των εταιρικών αξιών με ζήλο και ενθουσιασμό», να έχει «προσαρμοστικότητα» και να είναι «δεκτικός στις αλλαγές χωρίς αντιδράσεις», να «επιδιώκει την επαγγελματική του ανάπτυξη μέσα από την ανάπτυξη της επιχείρησης».

Ταυτόχρονα, η «αξιολόγηση» οδηγεί σε διαχωρισμό των εργαζομένων, κάνοντας χρήση των κατηγοριών «ανεπαρκής», «μέτριος», «καλός», «πολύ καλός», «εξαίρετος». Στοχεύει στην κατάργηση του μισθολογίου, αφού συνδέει άμεσα και διαφοροποιεί την αμοιβή με τη χορήγηση μπόνους και πριμ, σύμφωνα με την κατάταξη και μόνο για τους «πολύ καλούς» και «εξαίρετους». Ενώ όσοι κριθούν δύο φορές «ανεπαρκείς» θα απολύονται: αυτοδίκαια αν είναι «νέοι» ή θα περνάνε πρώτα από συμβούλιο προσωπικού αν είναι «παλαιοί».

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ ΟΤΕ αναφέρεται στο κλίμα ανασφάλειας και φόβου που καλλιεργείται αυτόν τον καιρό στους εργαζόμενους, προκειμένου «να μην αντιταχθούν στην υλοποίηση του συστήματος αξιολόγησης και να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, παρά και ενάντια στα συμφέροντά τους». Αυτή η επιχείρηση εκφοβισμού, σημειώνει, «μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους» και δηλώνει ότι «θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και τα ταξικά αγωνιστικά συνδικάτα. Λίγες μέρες πριν οι δυνάμεις αυτές νίκησαν - έκαμψαν την εργοδοτική αδιαλλαξία και πέτυχαν την ανάκληση των απολύσεων σε "Καρφούρ", "Ρενό", Δήμο Πετρούπολης».

Τέλος, σχετικά με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΟΜΕ - ΟΤΕ και τα σωματεία του χώρου επισημαίνεται ότι υποχρέωσή τους είναι «να στηρίζουν την αντίσταση των εργαζομένων και όχι να αναπαράγουν τα εκβιαστικά διλήμματα για "συνέπειες" σε βάρος όσων δε συμμετέχουν στη διαδικασία».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» - ΔΕΗ
Στην απεργία με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων

Κάλεσμα για την απεργιακή κινητοποίηση στις 29 του Γενάρη

Τις συνέπειες που έχει για τα λαϊκά στρώματα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναδεικνύουν οι ταξικές δυνάμεις μπροστά στην απεργία (φωτ. από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ)
Τις συνέπειες που έχει για τα λαϊκά στρώματα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναδεικνύουν οι ταξικές δυνάμεις μπροστά στην απεργία (φωτ. από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ)
Σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 29 Γενάρη προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στο φόντο των μνημονίων συνεργασίας της με τις εταιρείες RWE και «Χαλυβουργική», απόρροια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ. Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στις 10 το πρωί.

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων για να «σταματήσουμε τα νέα σχέδια ιδιωτικοποίησης, να αποκρούσουμε την αντιασφαλιστική επίθεση, να διεκδικήσουμε ουσιαστική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση είναι οδυνηρές, σημειώνει πιο κάτω η «Αγωνιστική Συνεργασία». Για τον ελληνικό λαό σημαίνει ληστρικές αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας. Ενώ για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ έχει ήδη οδηγήσει στην τεράστια μείωση του μόνιμου προσωπικού με σταθερή απασχόληση, κατά 12 χιλιάδες τα τελευταία δέκα χρόνια και την ταυτόχρονη επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Η απόκρουση αυτών των πολιτικών «μπορεί να γίνει μόνο με ουσιαστική αντιπαράθεση μαζί τους από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, με την ανάπτυξη μαζικών αγώνων από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, τον συντονισμό τους με την εργατική τάξη της χώρας μας, την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών». Παράλληλα, καταγγέλλεται η αποδοχή και στήριξη των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ).

Καταλήγοντας η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Απόκρουση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με όποια μορφή. Ενιαία, καθετοποιημένη ΔΕΗ που θα ανήκει 100% στο δημόσιο με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενταγμένη μέσα σε ένα δημόσιο φορέα και με χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Μόνιμη, σταθερή απασχόληση στο χώρο της Ενέργειας με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους κ.ά.

Θετική εξέλιξη στη δίωξη του Βασίλη Ριφουνά

Κάτω από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στις εργατικές οργανώσεις του Πειραιά η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής του άρθρου 15 του νόμου 1264/82 να αρθεί η συνδικαλιστική προστασία του Βασίλη Ριφουνά, Α' αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και άρα να απολυθεί από την πολυεθνική επιχείρηση επεξεργασίας γραφίτη «ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ», η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του άρθρου, έκανε δεκτή την αίτηση έφεσης του συνδικαλιστή και αρνήθηκε να εξετάσει το χαλκευμένο κατηγορητήριο. Αποφάσισε να αναβάλει τη συζήτηση για την άρση της συνδικαλιστικής του προστασίας διότι, όπως έκρινε, οι κατηγορίες είναι ποινικές και πρέπει πρώτα να «περατωθεί αμετάκλητα η ποινική διαδικασία».

Συγκεκριμένα, ο διαχειριστής της επιχείρησης που διατηρεί στην Ελλάδα η πολυεθνική, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, μέλος του διοίκησης του ΣΕΒ, κατηγορεί τον Β. Ριφουνά για δήθεν εξύβριση, απειλή και σωματικές βλάβες. Κατηγορίες που είναι βέβαια πέρα για πέρα κατασκευασμένες, κάτι που αποδεικνύεται από σωρεία στοιχείων. Ο Παπακωνσταντίνου επιδιώκει επί χρόνια την απόλυση του συνδικαλιστή γιατί τον «ενοχλεί» η συνδικαλιστική του δράση, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να καθαρίσει συνολικά για τους βιομηχάνους, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στους πρωτοπόρους συνδικαλιστές. Ο Β. Ριφουνάς έδινε και δίνει καθημερινή μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων του και τη λήψη μέτρων ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, τα οποία όλα παραβιάζονται συστηματικά από τον εργοδότη.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ
Αναβολή λόγω νοθείας και παρανομιών

Στο κενό έπεσε το πρωτοφανές όργιο νοθείας και παρανομιών στο οποίο επιδόθηκε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών Ελλάδας προκειμένου να μετατρέψει τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης σε παρωδία και έτσι να παραμείνει γαντζωμένη στις καρέκλες πλειοψηφίας διοίκησης. Ηταν τόσο κραυγαλέα τα κατάπτυστα «έργα» της ΠΑΣΚΕ, ώστε χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αναγκάστηκε να εκδώσει απόφαση για την απαγόρευση της εκλογικής διαδικασίας η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που αναγκάστηκε να καταθέσει η παράταξη της ΕΣΑΚ - συσπειρωμένη στις γραμμές του ΠΑΜΕ - στις 18 Γενάρη, όταν η ΠΑΣΚΕ, βλέποντας τη μεγάλη συσπείρωση των οδηγών με την αγωνιστική παράταξη, έφτασε στο σημείο να της απαγορεύσει παράνομα να «κατεβάσει» ψηφοδέλτιο!

Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ αποφάσισε με το «έτσι θέλω», παραβιάζοντας κάθε γράμμα της εργατικής νομοθεσίας, να παρακάμψει το σύστημα της απλής αναλογικής και να γίνουν οι εκλογές με το πλειοψηφικό σύστημα! Επιπλέον, ενώ η θητεία της διοίκησης με βάση το Καταστατικό έληξε στις 5 Γενάρη του 2008 η γενική συνέλευση για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής έγινε στις 13 Γενάρη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η γιορτή για τα παιδιά

Γιορτή για τα παιδιά των οικοδόμων διοργανώνει αύριο Κυριακή το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου. Η γιορτή περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα και δώρα για τα παιδιά, ενώ θα κοπεί και η πίτα του Συνδικάτου.

Σκοτώθηκε ναυτεργάτης

Αλλος ένας ναυτεργάτης έχασε χτες τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο. Το νέο αυτό ναυτεργατικό δυστύχημα έγινε στις 2.30 χτες το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, στο οχηματαγωγό επιβατηγό πλοίο «Αριάδνη» που εκτελεί το δρομολόγιο Πάτρα - Βενετία και ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Βενετίας. Ο 40χρονος ναυτεργάτης έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από φορτηγό κατά τη διαδικασία φόρτωσης του πλοίου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι αργά το βράδυ το ΥΕΝ δεν έδινε καμία επίσημη πληροφορία περιμένοντας ενημέρωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία «Hellenic Sea Ways».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ