ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Υπογράφτηκε η ενεργειακή συμφωνία

ΜΟΣΧΑ.--

Σε υπογραφή συμφωνίας προχώρησαν χτες η Ρωσία και η Σερβία στο Κρεμλίνο για τη συμμετοχή της τελευταίας στο νέο ευρωπαϊκό αγωγό φυσικού αερίου «South Stream», αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα το μεταφέρει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Νότια Ευρώπη.

Παράλληλα, η υποστήριξη που φαίνεται να παρέχει η Ρωσία στη Σερβία για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου μοιάζει να έχει πάρει και το οικονομικό της αντίτιμο αφού το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου «Gazprom» θα αγοράσει το 51% του μεγαλύτερου σερβικού πετρελαϊκού ομίλου της «Naftna Industrija Srbije» (NIS), σε τιμή που δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι συμφωνίες υπογράφτηκαν παρουσία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, του Μπόρις Τάντιτς και του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, Προέδρου και πρωθυπουργού της Σερβίας, αντίστοιχα, που πραγματοποιούν επίσκεψη στη Ρωσία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προετοιμάζουν την ανεξαρτησία οι ΗΠΑ

Αποκαλυπτική συνομιλία Αμερικανών και Σλοβένων διπλωματών που δόθηκε στη δημοσιότητα με οδηγίες ...προς ναυτιλλομένους

Απροκάλυπτα οι πρώην Ουτσεκάδες του Κοσσυφοπεδίου, προπαγανδίζουν τη συμμαχία τους με τις ΗΠΑ

Associated Press

Απροκάλυπτα οι πρώην Ουτσεκάδες του Κοσσυφοπεδίου, προπαγανδίζουν τη συμμαχία τους με τις ΗΠΑ
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις έντονες αντιδράσεις της σερβικής κυβέρνησης προκάλεσε χτες η δημοσιοποίηση απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας μεταξύ Αμερικανών και Σλοβένων διπλωματών, σύμφωνα με την οποία οι πρώτοι έδιναν οδηγίες και κατευθύνσεις στους δεύτερους για το πώς θα αντιδράσουν όταν κηρυχτεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου....

Η Ρόζμαρι Ντικάρλο, αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις φέρεται να είπε στη συνάντηση πως «έχει νόημα η Ρωσία να μην έχει χρόνο να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε συνεδρίαση εάν το Κοσσυφοπέδιο κηρύξει την ανεξαρτησία του Κυριακή». Η ίδια φέρεται να πρόσθεσε πως «στο μεταξύ, θα έρθουν οι πρώτες αναγνωρίσεις της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου»... Στην ίδια συνάντηση με Σλοβένους αξιωματούχους ήταν παρών και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φρεντ που φέρεται να είπε πως «η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα είναι ένα γεγονός που θα συμβεί με τον ηγετικό ρόλο της Σλοβενίας (σ.σ που έχει την εξάμηνη προεδρία στην ΕΕ)»...

«Πρόκειται για ένα ωμό παράδειγμα των αμερικανικών πιέσεων στις διεθνείς σχέσεις με την ΕΕ να είναι ένα πιόνι σ' αυτό το βρώμικο παιχνίδι» δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς.

Στο μεταξύ, χτες, είχε στη Σλοβενία συνομιλίες με Σλοβένους και ευρωενωσιακούς αξιωματούχους ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου...

Το Φλεβάρη ο Μπους στην Αφρική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πριν μερικές βδομάδες, ο Τζ.Ου. Μπους πραγματοποίησε περιοδεία σε χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής με παρεπόμενο αποτέλεσμα τη δραματική επιδείνωση της κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Το Φλεβάρη, ο Τζ.Ου. Μπους θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε πέντε χώρες της Αφρικής, στις οποίες ως σήμερα τουλάχιστον επικρατεί σχετική ηρεμία...

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί (μετά συζύγου) σε Μπενίν, Τανζανία, Ρουάντα, Γκάνα και Λιβερία, όπου θα έχει την ευκαιρία «να εξετάσει από πρώτο χέρι τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην περιοχή στη μάχη κατά του ΑΙDS, της ελονοσίας και άλλων ιάσιμων ασθενειών, αφότου πραγματοποίησε εκεί την τελευταία του επίσκεψη το 2003...». Ετσι καμουφλάρεται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που εξελίσσεται για τη... χρυσοφόρα μαύρη ήπειρο.

Εκδήλωση για τα 49χρονα της κουβανικής Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση για τα 49 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, αύριο στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας (Ακαδημίας 50 - Αίθουσα Τρίτση). Θα μιλήσει ο Κουβανός πρέσβης στη χώρα μας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες και θα προβληθεί βίντεο.

ΚΑΡΤΕΛ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Μέσα στο 2008 η Ενωση των χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου

Σε άρθρο της, η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» αναφέρει πως τον Ιούνη του 2008 θα δημιουργηθεί η ένωση των χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου, ένα ανάλογο των χωρών - εξαγωγέων πετρελαίου (ΟΠΕΚ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η Ρωσία θα καταθέσει το σχέδιο Καταστατικού της νέας οργάνωσης, που θα στηρίζεται στις ίδιες αρχές με αυτές του ΟΠΕΚ, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ των χωρών -εξαγωγέων φυσικού αερίου, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνη στη Μόσχα.

Εως τώρα στο Φόρουμ αυτό (Gas Exporting Countries Forum), που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το 2001 στην Τεχεράνη, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δομή, ούτε κάποιοι κανόνες και σ' αυτό συμμετέχουν: Αίγυπτος, Αλγερία, Βενεζουέλα, Βολιβία, Γουινέα Μπισσάου, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Ιράν, Κατάρ, Λιβύη, Μαλαισία, Μπρουνέι, Νιγηρία, Ομάν, Ρωσία, Τρινιντάντ - Τομπάγκο. Σε ορισμένες συναντήσεις πήρε, επίσης, μέρος το Τουρκμενιστάν, ενώ η Νορβηγία συμμετέχει ως παρατηρητής.

Να σημειωθεί πως η ιδέα μετατροπής του Φόρουμ σε μια οργάνωση τύπου ΟΠΕΚ, δηλαδή συγκρότησης ενός «καρτέλ» φυσικού αερίου, που σαφώς και θα επηρεάζει την παγκόσμια τιμή φυσικού αερίου, έχει προκαλέσει στο πρόσφατο παρελθόν τη σοβαρή αντίδραση των ΗΠΑ που το είχαν χαρακτηρίσει ως «προσχεδιασμένη απειλή κατά των ΗΠΑ» και ως «παγκόσμια οργάνωση εκβιαστών». Αρνητικές είναι και οι διαθέσεις της ΕΕ απέναντι στο ενδεχόμενο εμφάνισης ενός τέτοιου οργανισμού.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, γύρω από το ζήτημα αναμένεται «νέο κύμα όξυνσης των σχέσεων ΗΠΑ και Ρωσίας».


Ι.Π.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Στη σκιά της οικονομικής ύφεσης

ΝΤΑΒΟΣ.--

Εξακολουθούν να διίστανται οι απόψεις που καταθέτονται στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τόσο για την προοπτική ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και την κρίση που απειλείται από μελλοντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος, δύο εκ των βασικών θεμάτων της ατζέντας του Φόρουμ που για το 2008 έχει θέμα: «Η δύναμη της συνεργασίας στην καινοτομία» και θα διαρκέσει έως την Κυριακή.

Μέχρι στιγμής, οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν τόνισαν την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η οικονομική κρίση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της πορείας της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ με πρώτη την Κοντολίζα Ράις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν για την κατάσταση της οικονομίας τους, προτάσσοντας το σχέδιο Μπους, στο οποίο έστω και με αλλαγές συμφώνησαν Λευκός Οίκος και Κογκρέσο.

Την εκτίμηση ότι «οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει τον έλεγχο» εξέφρασε ο Τζορτζ Σόρος, για να συμφωνήσει μαζί του σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων στο Φόρουμ.

Στο Φόρουμ συμμετέχουν πάνω από 2.500 πολιτικοί και επιχειρηματίες από 88 κράτη. Μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και των 113 υπουργών που θα συμμετάσχουν, βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιασούο Φακούντα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Επίσης, συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ο επικεφαλής του ΠΟΕ Πασκάλ Λαμί αλλά και ο επικεφαλής της Sony Corporation Σερ Χάουαρντ Στρίνγκερ, ο πρόεδρος της Coca Cola Ε. Νέβιλ Ισντελ και ο πρόεδρος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Ενέσεις» και υποσχέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τονωτική ένεση στην ασθμαίνουσα οικονομία αποτελεί, κατά τους αναλυτές, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, σχετικά με το προτεινόμενο από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζ.Ου. Μπους πακέτο φοροελαφρύνσεων, ύψους 150 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία προβλέπει εκπτώσεις φόρου για μεγάλη κατηγορία μισθωτών και φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις για το τρέχον έτος, προκειμένου η οικονομία να μην(;) εισέλθει σε φάση ύφεσης. Σύμφωνα με το «Reuters», η συμφωνία προβλέπει εκπτώσεις φόρου ύψους 600 έως 1.200 δολαρίων ανά οικογένεια, ενώ για κάθε παιδί υπάρχει επιπρόσθετη έκπτωση 300 δολαρίων. Οι φοροελαφρύνσεις αφορούν όσους έχουν προσωπικό εισόδημα έως 75.000 δολάρια ή έως 150.000 δολάρια για τα ζευγάρια. Ακόμη, προβλέπονται φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις δίχως να ανακοινωθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες ως προς τα κριτήρια για την ένταξή τους στο σχέδιο. Συνολικά σύμφωνα με το βρετανικό BBC οι απαλλαγές για τις οικογένειες θα φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια ενώ για τις επιχειρήσεις 50 δισ.

Το πρώτο βήμα έγινε τονίζουν οι αναλυτές, τώρα το επόμενο και πλέον κρίσιμο είναι ο χρόνος, δηλαδή η άμεση εφαρμογή του. Για την πρόεδρο της Βουλής του Κογκρέσου Νάνσι Πελόσι, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να «μην την ικανοποιεί πλήρως» εντούτοις αποτελεί ένα βήμα «που θα τονώσει την οικονομία», καταλήγοντας ότι εάν αυτά τα μέτρα δεν αποδειχθούν αρκετά «τότε θα ληφθούν ακόμη περισσότερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ