ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Αγώνας αξιοπρέπειας από τους Παλαιστίνιους

Καραβάνι αλληλεγγύης οργανώνουν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του Ισραήλ κατά τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας

Στα σύνορα Γάζας -Αιγύπτου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη

Associated Press

Στα σύνορα Γάζας -Αιγύπτου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αδύναμες να ελέγξουν την κατάσταση στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας εμφανίστηκαν χτες οι αιγυπτιακές συνοριακές δυνάμεις, οι οποίες παρά τις πρώτες απόπειρές τους δεν κατάφεραν να ξανασφραγίσουν (τουλάχιστον έως χτες βράδυ...) τα σύνορα. Μάλιστα, μαχητές της «Χαμάς» δημιούργησαν χτες το απόγευμα με μπουλντόζα και ένα νέο άνοιγμα σε τμήμα του συνοριακού τείχους μήκους 15 χλμ. Ως εκ τούτου, δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια και τα περιστατικά έντασης μεταξύ Παλαιστίνιων (που κατά χιλιάδες εξακολουθούσαν και χτες να μπαινοβγαίνουν στα σύνορα με την Αίγυπτο) και Αιγύπτιων συνοριακών φρουρών, πέντε εκ των οποίων τραυματίστηκαν...

Επίσης χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, σε τηλεοπτική συνέντευξη, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «απαράδεκτη», ζήτησε απ' το Ισραήλ να άρει άμεσα τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών και να «λύσει το πρόβλημα». Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να απαντήσουν στις δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου. Είναι εντούτοις βέβαιο πως η κατάσταση στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Ράφα θα συζητηθεί αναλυτικά στη νέα συνάντηση που θα έχουν αύριο, Κυριακή, κατά πάσα πιθανότητα στην Ιερουσαλήμ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ...

Ούτε χτες, πάντως, έλειψαν οι επιδρομές των ισραηλινών μαχητικών στη Ράφα, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο πέντε μαχητών της «Ταξιαρχίας αλ Κάσαμ» της «Χαμάς». Παράλληλα, δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι (ο ένας 17χρονος) μπήκαν στον εβραϊκό εποικισμό Κφαρ Ετζιόν της Δυτικής Οχθης με πιθανό σκοπό να απαγάγουν Ισραηλινούς νεαρούς. Τελικώς οι Παλαιστίνιοι μαχαίρωσαν τρία άτομα και έπεσαν νεκροί λίγο μετά απ' τις σφαίρες εβραίων εποίκων.

Ισραηλινό κομβόι ανθρωπιάς

Εκκληση για την πραγματοποίηση αποστολής ανθρωπιάς και αλληλεγγύης με στόχο τη δωρεάν διανομή τροφίμων και φίλτρων για τον καθαρισμό νερού στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας απευθύνει τις τελευταίες μέρες το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ. Το κομβόι της ανθρωπιάς αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, οπότε μέλη και φίλοι της προσπάθειας θα απαιτήσουν απ' τις ισραηλινές μεθοριακές αρχές να μπουν στη Γάζα και να μοιράσουν στον δεινοπαθούντα παλαιστινιακό πληθυσμό τη συγκεντρωθείσα βοήθεια.

Οι υποστηριχτές και εθελοντές αυτής της νέας εκδήλωσης αλληλεγγύης προς τον πολύπαθο λαό της Γάζας θα πραγματοποιήσουν, παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε την πολιορκία». Ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν, ταυτόχρονα, από την άλλη πλευρά των συνόρων, παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως και σε πολλές χώρες του κόσμου με πρωτοβουλία των οργανώσεων αλληλεγγύης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αμέριστη αλληλεγγύη

Motion Team

Μαζική πικετοφορία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό έκαναν χτες εργαζόμενοι και νεολαία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΕΔΥΕΘ.

Συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου από το βήμα κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική ΕΕ ως συνένοχη, που εξισώνει το θύμα με το θύτη. «Καλούμε το λαό να καταδικάσει το βάρβαρο αποκλεισμό, να εκφράσει πιο αποφασιστικά την αλληλεγγύη του, να αντιπαλέψει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Να τιμωρήσει τα κόμματα που με την πολιτική τους τα στηρίζουν», σημείωσε. «Σήμερα, όταν πέσει το σκοτάδι στη Γάζα όχι μόνο της νύχτας αλλά κυρίως το σκοτάδι που επιβάλλει ο βάρβαρος ισραηλινός αποκλεισμός, οι Παλαιστίνιοι στον απολογισμό, που θα κάνουν, να έχουν σαν κρατούμενο την αμέριστη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας».

Κρατώντας τα πανό της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΕΔΥΕΘ, που έγραφαν «Οχι στον αποκλεισμό. Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό», «Οχι στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού», εργαζόμενοι και νεολαία έκαναν μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης προς το αμερικανικό προξενείο, την Παροικία των Ισραηλινών και το αγγλικό προξενείο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Να σταματήσει ο αποκλεισμός

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), καταδικάζοντας την ισραηλινή εγκληματική πολιτική που έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, καλεί σε δυνάμωμα της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Στην ανακοίνωσή της που ξεκινά με τον πολύ χαρακτηριστικό τρόπο: «Πώς βοηθά τα παιδιά της ισραηλινής πόλης Σντερότ, που χτυπήθηκε από παλαιστινιακούς πυραύλους, το γεγονός ότι τα παιδιά της Λωρίδας της Γάζας υποχρεώνονται να πίνουν μολυσμένο νερό;», σημειώνει:

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ, υποστηριζόμενη άμεσα από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, ξεκίνησε νέας μορφής επιθέσεις ενάντια σε 1,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους, βίαια εκτοπισμένους στη Λωρίδα της Γάζας, ένα μικρό και φτωχό κομμάτι γης που ακόμα και υπό «φυσιολογικές» συνθήκες και περιόδους, υπήρξε πάντα παραπάνω από πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν αρκέστηκε στην απαγόρευση εξόδου των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας παρά μόνο με ειδική άδεια, ούτε στην απαγόρευση εισαγωγής, για πάνω από μισό χρόνο ειδών πρώτης ανάγκης, απαραίτητων για την ομαλή συνέχιση της καθημερινής διαβίωσης των Παλαιστινίων ούτε και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οχι! Επρεπε να βυθίσει κυριολεκτικά στο «σκοτάδι» ολόκληρη την περιοχή αποκόβοντας την ηλεκτροδότηση.

Ναι! Υποφέρουν οι κάτοικοι των ισραηλινών πόλεων Σντερότ και Ασκελόν καθώς και των κιμπούτς (εποικισμών) από τα χτυπήματα των Παλαιστινίων. Ομως, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον απάνθρωπο αποκλεισμό των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας χωρίς δυνατότητα διαφυγής και σωτηρίας. Αντίθετα αποτελεί απάνθρωπη ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι λαοί του Ισραήλ και της Παλαιστίνης δεν είναι εχθροί. Είναι και οι δύο θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζεται διεθνώς. Μιας πολιτικής που μοναδικό στόχο έχει την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου ενάντια στα συμφέροντα των λαών όλης της γης».

Η ΕΕΔΔΑ, καταλήγει, με την εξής έκκληση: «Γι' αυτό το λόγο καλούμε τον ελληνικό λαό να δείξει για άλλη μια φορά την εκφρασμένη ευαισθησία του, να σταθεί αλληλέγγυος στο λαό της Παλαιστίνης που συνεχίζει να υφίσταται την πιο βάρβαρη μεταχείριση επειδή τολμά να υπερασπίζεται την πατρίδα του.

Απαιτούμε την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το γκρέμισμα εδώ και τώρα, του "Τείχους της Ντροπής", το σταμάτημα του απάνθρωπου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Δολοφονία ανώτερου αξιωματικού

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ανώτερο αξιωματικό των «Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας» του Λιβάνου που ερευνούσε τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι (14/2/05) και όλες τις βομβιστικές επιθέσεις και πολιτικές δολοφονίες των τελευταίων τριών χρόνων, σκότωσαν βομβιστές που εξαπέλυσαν χτες το μεσημέρι επίθεση σε οδική αρτηρία της ανατολικής Βηρυτού, προκαλώντας το θάνατο άλλων τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 38.

Ο δολοφονηθείς αξιωματούχος Ουίσαμ Εϊντ είχε δεχτεί τουλάχιστον άλλες δύο απόπειρες επίθεσης κατά της ζωής του. Βρέθηκε χτες στο στόχαστρο των βομβιστών λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στα κεντρικά γραφεία επιτροπής του ΟΗΕ που ερευνούσε τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Χασάμ αλ Λαμπάρ, ο Εϊντ ήταν «άνθρωπος κλειδί» στις έρευνες της αντιτρομοκρατικής. Αξιωματούχος της αστυνομίας του Λιβάνου ανακοίνωσε αργότερα ότι οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποίησαν πάνω από 70 κιλά εκρηκτικά...

Η νέα επίθεση, σημειώνεται 10 μέρες μετά από βομβιστική έκρηξη σε αυτοκίνητο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό και ενάμιση μήνα μετά τη δολοφονία του ταξίαρχου Φρανσουά Χατζ, επικεφαλής των επιχειρήσεων του στρατού...

Το γεγονός καταδίκασαν η Συρία, που έκανε λόγο «για επίθεση από εχθρούς του Λιβάνου με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα», οι ΗΠΑ που υποστήριξαν ότι επρόκειτο για επίθεση «με στόχο τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου» και η Γαλλία που ομοίως αναφέρθηκε σε ενέργεια με στόχο έναν θεσμό του Λιβάνου που σχετίζεται με τη σταθερότητα της χώρας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ