ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χωρισμός των παιδιών σε ... «πρόβατα και ερίφια»

Παρέμβαση του ΚΚΕ σε συζήτηση Επερώτησης στη Βουλή

Την ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις επιλογές της ΕΕ για την Παιδεία, κατήγγειλε χτες από το βήμα της Βουλής ο Κ. Αλυσανδράκης, τοποθετούμενος εκ μέρους του ΚΚΕ στη συζήτηση Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για την τεχνική εκπαίδευση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξήγησε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., «δεσμεύονται από την ίδια πηγή εκπόρευσης εκπαιδευτικής πολιτικής, δηλαδή την ΕΕ, που μέσα από τη στρατηγική της Λισαβόνας επιχειρεί να μετατρέψει και την εκπαίδευση από κρατική υποχρέωση δωρεάν παρεχόμενη, σε μηχανισμό ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων». Για το λόγο αυτό - συνέχισε - «τόσο το πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ όσο και το πλαίσιο της ΝΔ στηρίζεται στον τεχνητό διαχωρισμό των παιδιών και μάλιστα από την τρυφερή ηλικία των δεκαπέντε χρόνων σε πρόβατα και ερίφια. Τα μεν πρόβατα είναι ικανά για τη γενική εκπαίδευση, τα δε ερίφια πηγαίνουν στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι ένας σαφής ταξικός διαχωρισμός».

Καταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ, ο Κ. Αλυσανδράκης είπε ότι ο λαός μας έχει ανάγκη από «ένα δωδεκάχρονο σχολείο ενιαίο στη δομή, στο περιεχόμενο και στη λειτουργία του», ώστε «να δίνει ολοκληρωμένη γνώση της φύσης και της κοινωνίας στους νέους και τις νέες και να μπορούν να είναι συνειδητοί συντελεστές κοινωνικής προόδου».

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Παιδείας, Α. Λυκουρέντζος, υποστήριξε τις κυβερνητικές επιλογές στην τεχνική εκπαίδευση, μιλώντας για ανάγκη «καινοτομίας» στην εκπαίδευση και «ευελιξίας» στο εργατικό δυναμικό. Επίσης, υποστήριξε ότι στόχος του υπουργείου είναι η «συνέχιση της μεταρρύθμισης που ξεκίνησε» με το νόμο για τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, ισχυριζόμενος ότι η φιλοσοφία του είναι να εξειδικεύσει τα επαγγελματικά δικαιώματα «στο πλαίσιο της σύγχρονης ζήτησης της αγοράς». Από την πλευρά των επερωτώντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ασκήθηκε η ...συνήθης κριτική για «προχειρότητα και αποσπασματικότητα», ενώ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, κατηγόρησε την κυβέρνηση, γιατί ...δεν έχει φέρει κανένα νομοσχέδιο που να αφορά την Τεχνική Παιδεία.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» - ΑΕΙ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους πανεπιστημιακούς

Κάλεσμα σε όλους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να «συσπειρωθούν γύρω από τους συλλόγους τους και να δώσουν το αγωνιστικό "παρών" στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η ΠΟΣΔΕΠ», απευθύνει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» - ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ). Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «το κίνημα των πανεπιστημιακών με τους φοιτητές και τους άλλους εργαζόμενους στα ΑΕΙ μπορεί να προβάλει ως μια αγωνιστική δύναμη», υπερασπιζόμενο «το δημόσιο, δημοκρατικό και δωρεάν πανεπιστήμιο, προς όφελος της Παιδείας και της νεολαίας. Διεκδικώντας όλα τα δίκαια οικονομικά αιτήματα, τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και της έρευνας, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και αντιμετωπίζοντας την προσπάθεια υλοποίησης και εφαρμογής της διαδικασίας της Μπολόνια».

Μπροστά στις ξεκάθαρες προθέσεις της κυβέρνησης για εμβάθυνση της διαδικασίας της Μπολόνια για την εδραίωση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και για συνέχιση της πολιτικής υποχρηματοδότησης, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει: «Το ερώτημα που αντιμετωπίζει κάθε πανεπιστημιακός δάσκαλος είναι πια καταλυτικό: Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη της δραστηριότητας των πανεπιστημίων με μειωμένες κρατικές δαπάνες και με υποβαθμισμένο μισθολογικά το διδακτικό προσωπικό; Εάν, δε, συμπληρωθεί η κατάσταση αυτή και με την πιθανή επίσημη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τότε προκύπτει μια διαλυτική κατάσταση για τα ΑΕΙ της χώρας μας, ειδικά για τα περιφερειακά».

Διευκρινίζει ότι «αποτελεί μεγάλη πλάνη η άποψη, που υπονοεί η κυβέρνηση, ότι θα συρρεύσουν κονδύλια για την έρευνα από τις επιχειρήσεις. Το αντίθετο θα συμβεί». Επισημαίνει δε ότι σε αντίθεση με τα μέλη ΔΕΠ που και σήμερα ακόμα έχουν δεσμούς με τις επιχειρήσεις και την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία, «τα μέλη ΔΕΠ, που είναι αφοσιωμένα στο επιστημονικό τους αντικείμενο και επιθυμούν διακαώς να διεξάγουν έρευνα και διδασκαλία, αξιοπρεπώς αμειβόμενα, θα βρεθούν διπλά αποκλεισμένα».

Η ΔΗΠΑΚ σημειώνει πως «στηρίζει το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της ΠΟΣΔΕΠ, γιατί αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στην υπεράσπιση και διεκδίκηση ενός δημοκρατικού, δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, για τα οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου και όλων των εργαζομένων». Τέλος, τονίζει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα αγώνων, ως συνέχεια των αγώνων που έγιναν, «παρά τη συνηθισμένη στάση των παρατάξεων της ΚΙΠΑΝ και της ΑΡΜΕ, που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ αντίστοιχα, και στο πλαίσιο της πολιτικής των "χιλίων" υποστηρίζουν τις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση με βάση τη διαδικασία της Μπολόνια».

ΕΣΤΙΑΚΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ του ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
«Δώστε λεφτά για την Παιδεία»!

Με κινητοποιήσεις στη Νομαρχία απαντούν στα προβλήματα και τις ελλείψεις

Συμβολική κατάληψη στη Νομαρχία Εύβοιας, έκανε προχτές ο Σύλλογος εστιακών σπουδαστών του ΤΕΙ Χαλκίδας, απαιτώντας «τέρμα πια στην κοροϊδία δώστε λεφτά για την Παιδεία»!

Ο Σύλλογος επισημαίνει ελλείψεις σε βιβλία, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εργαστηριακές αίθουσες, που προκύπτουν από τους μειωμένους προϋπολογισμούς. Σημειώνει ότι η διοίκηση του ΤΕΙ άρχισε τις αναθέσεις του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού μήνες μετά την έναρξη του σπουδαστικού έτους, με αποτέλεσμα πολλές χαμένες ώρες μαθημάτων, ενώ προσθέτει ότι η πολιτική της υποχρηματοδότησης δημιουργεί αντίξοες συνθήκες διαβίωσης και στην εστία.

Ειδικά για την εστία επισημαίνει: «Η καθαίρεση της ούτως ή άλλως "ανύπαρκτης" διοίκησης γεννά νέα προβλήματα που καλούνται να πληρώσουν πάλι οι σπουδαστές. Πλέον η εστία έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου, αφού δε γίνεται καμία προσπάθεια συντήρησης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και νέα προβλήματα. Από τη μια οι οικότροφοι θα βρεθούν σύντομα χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό από την αναμενόμενη έλλειψη πετρελαίου και από την άλλη με την ανεπαρκή καθαριότητα εμπεριέχονται σοβαροί κίνδυνοι υγιεινής».

Οι σπουδαστές, στην προχτεσινή τους κινητοποίηση, «στόλισαν» τη Νομαρχία με το πανό τους, συναντήθηκαν με τον αντινομάρχη και του παρέδωσαν τα αιτήματά τους. Ωστόσο, ο αντινομάρχης, με τον ισχυρισμό «δεν ήμαστε εμείς αρμόδιοι», απέφυγε κάθε δέσμευση και ευθύνη. Ετσι, οι σπουδαστές ήταν αυτοί που δεσμεύτηκαν για συνέχιση των κινητοποιήσεων με παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 30/1, ημέρα διεξαγωγής του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΝΕ, στο «Συρμό», αύριο Κυριακή 27 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., προγραμματίζεται εκδήλωση με θέμα: «Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι μαθητές βοηθούν στη νίκη».

Ακόμα προγραμματίζονται:

Τη Δευτέρα 28 Γενάρη, στις 9.30 μ.μ., η ομάδα «Δρυός Τόποι» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Η Ιωάννα των σφαγείων» του Μπ. Μπρεχτ.

Την Τρίτη 29 Γενάρη, στις 9 μ.μ., διοργανώνεται εκδήλωση - αφιέρωμα με θέμα «Μάνος Κατράκης: Στη ζωή και στη σκηνή».

Την Τετάρτη 30 Γενάρη, στις 9.30 μ.μ., παρουσιάζεται το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Διόνυσος».

ΠΡΕΒΕΖΑ
Νέα αγωνιστική υποδοχή

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, νεολαίοι και εργαζόμενοι επιφυλάσσουν αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Παιδείας. Χτες το πρωί, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι σε σχετικά καλέσματα του Συντονιστικού των μαθητών και του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομαρχία Πρέβεζας, υποδεχόμενοι με τον αγώνα και τα αιτήματά τους τον Ευρ. Στυλιανίδη.

Μέσα και από αυτήν την κινητοποίηση, καταδείχτηκε πως ο αγώνας ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που διαπερνά όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, θα είναι συνεχής και ανυποχώρητος. Κόντρα στους εκφραστές αυτής της ταξικής πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, οι διαδηλωτές πρόβαλαν την κλιμάκωση της πάλης για ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, για ενιαία ανώτατη Εκπαίδευση, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Συνεχίζονται οι εκλογές μέχρι την Τρίτη

Η μαζική συμμετοχή είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών που διεξάγονται από τη Δευτέρα σε ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΣ και σχολές, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι και την Τρίτη 29 Γενάρη. Μέχρι στιγμής, πάνω από 800 σπουδαστές έχουν στηρίξει με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιο του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ). Να σημειωθεί ότι πέρυσι συνολικά είχαν ψηφίσει 600 σπουδαστές.

Ο ΣΥΣΠΙΣ διεκδικεί: Ουσιαστική μείωση των διδάκτρων, δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων, κάλυψη εξόδων για αναλώσιμα, δωρεάν χορήγηση «πάσο» για μειωμένο εισιτήριο στις συγκοινωνίες, κατάργηση του παραβόλου των 45 ευρώ ανά εξάμηνο για τον ΟΕΕΚ, πρακτική πάνω στο αντικείμενο σπουδών, απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσα στο χρόνο των σπουδών με κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατοχύρωση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, γενικές συνελεύσεις σπουδαστών μέσα στις σχολές ανά δίμηνο, συμμετοχή εκπροσώπου του συλλόγου στον ΟΕΕΚ, ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες σπουδαστές, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό - 56 ευρώ κατώτερο μεροκάματο - 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ