Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» - ΑΕΙ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους πανεπιστημιακούς

Κάλεσμα σε όλους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να «συσπειρωθούν γύρω από τους συλλόγους τους και να δώσουν το αγωνιστικό "παρών" στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η ΠΟΣΔΕΠ», απευθύνει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» - ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ). Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «το κίνημα των πανεπιστημιακών με τους φοιτητές και τους άλλους εργαζόμενους στα ΑΕΙ μπορεί να προβάλει ως μια αγωνιστική δύναμη», υπερασπιζόμενο «το δημόσιο, δημοκρατικό και δωρεάν πανεπιστήμιο, προς όφελος της Παιδείας και της νεολαίας. Διεκδικώντας όλα τα δίκαια οικονομικά αιτήματα, τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και της έρευνας, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και αντιμετωπίζοντας την προσπάθεια υλοποίησης και εφαρμογής της διαδικασίας της Μπολόνια».

Μπροστά στις ξεκάθαρες προθέσεις της κυβέρνησης για εμβάθυνση της διαδικασίας της Μπολόνια για την εδραίωση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και για συνέχιση της πολιτικής υποχρηματοδότησης, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει: «Το ερώτημα που αντιμετωπίζει κάθε πανεπιστημιακός δάσκαλος είναι πια καταλυτικό: Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη της δραστηριότητας των πανεπιστημίων με μειωμένες κρατικές δαπάνες και με υποβαθμισμένο μισθολογικά το διδακτικό προσωπικό; Εάν, δε, συμπληρωθεί η κατάσταση αυτή και με την πιθανή επίσημη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τότε προκύπτει μια διαλυτική κατάσταση για τα ΑΕΙ της χώρας μας, ειδικά για τα περιφερειακά».

Διευκρινίζει ότι «αποτελεί μεγάλη πλάνη η άποψη, που υπονοεί η κυβέρνηση, ότι θα συρρεύσουν κονδύλια για την έρευνα από τις επιχειρήσεις. Το αντίθετο θα συμβεί». Επισημαίνει δε ότι σε αντίθεση με τα μέλη ΔΕΠ που και σήμερα ακόμα έχουν δεσμούς με τις επιχειρήσεις και την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία, «τα μέλη ΔΕΠ, που είναι αφοσιωμένα στο επιστημονικό τους αντικείμενο και επιθυμούν διακαώς να διεξάγουν έρευνα και διδασκαλία, αξιοπρεπώς αμειβόμενα, θα βρεθούν διπλά αποκλεισμένα».

Η ΔΗΠΑΚ σημειώνει πως «στηρίζει το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της ΠΟΣΔΕΠ, γιατί αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στην υπεράσπιση και διεκδίκηση ενός δημοκρατικού, δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, για τα οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου και όλων των εργαζομένων». Τέλος, τονίζει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα αγώνων, ως συνέχεια των αγώνων που έγιναν, «παρά τη συνηθισμένη στάση των παρατάξεων της ΚΙΠΑΝ και της ΑΡΜΕ, που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ αντίστοιχα, και στο πλαίσιο της πολιτικής των "χιλίων" υποστηρίζουν τις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση με βάση τη διαδικασία της Μπολόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ