ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Διερευνητικές συζητήσεις για τα σύνορα της Γάζας

Παιδιά από τη Γάζα διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων

Associated Press

Παιδιά από τη Γάζα διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων
ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ακαρπες απέβησαν χτες οι συνομιλίες της παλαιστινιακής ηγεσίας με αξιωματούχους της αιγυπτιακής κυβέρνησης, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί την τελευταία μιάμιση βδομάδα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας. Ο προεδρεύων της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, απέρριψε οιοδήποτε ενδεχόμενο συνάντησής του με την ηγεσία της «Χαμάς» σχετικά με την από κοινού εξεύρεση νέας λύσης στο θέμα ελέγχου των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας. Η ηγεσία της «Χαμάς» με επικεφαλής τον Μαχμούτ Ζαχάρ καταδίκασε, από την πλευρά της, τη στάση του Προέδρου Αμπάς, σημειώνοντας ότι «δε θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ξανά το πέρασμα της Ράφα σαν εργαλείο ασφυξίας του παλαιστινιακού λαού». Ο Ζαχάρ άσκησε πιέσεις για ενεργότερο ρόλο της «Χαμάς» στη φύλαξη των συνόρων της Γάζας, ζητώντας ουσιαστικά επανεξέταση της μεθοριακής συμφωνίας του '05.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χ. Μουμπάρακ συναντήθηκε χτες μόνο με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, αρκούμενος να πει νωρίτερα στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» ότι η κατάσταση στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να εκτονωθεί «μόνο με διάλογο»...

Το ίδιο 24ωρο, δημοσιεύτηκε στο Ισραήλ η πολυαναμενόμενη έκθεση του δικαστή Βίνεγκραντ, αναφορικά με τις ευθύνες και τα σφάλματα της ισραηλινής ηγεσίας στη διάρκεια της εισβολής που πραγματοποίησε στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006.

Η 500σέλιδη έκθεση, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει ότι «έγιναν αποτυχίες και υπήρξαν ανεπάρκειες στις αποφάσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας», αλλά γενικά ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ «ενήργησε σκεπτόμενος το συμφέρον του ισραηλινού κράτους»... Οι συντάκτες της έκθεσης απέφυγαν τελικώς να προσωποποιήσουν τις ευθύνες για τους κακούς χειρισμούς στον πόλεμο κατά του Λιβάνου, γεγονός που ίσως τελικώς αποτρέψει την απομάκρυνση του Ολμέρτ από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Πάντως, χτες βράδυ, δεκάδες έφεδροι διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του υπουργού Αμυνας (και ηγέτη των Εργατικών) Εχούντ Μπάρακ στη χιονισμένη Ιερουσαλήμ, καλώντας τον να αποχωρήσει από την κυβέρνηση...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση κατά Μουσάραφ εξαπέλυσε ο Τσόντρι

ΚΑΡΑΤΣΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Δριμύτατες κατηγορίες κατά του πρώην στρατηγού και νυν - με την υποστήριξη των ΗΠΑ - Προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, εξαπέλυσε χτες ο πρώην Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, Ιφτιχάρ Τσόντρι, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εξτρεμιστή». Ο Ι. Τσόντρι καθαιρέθηκε από τον Π. Μουσάραφ, μετά τις προεδρικές εκλογές και ενώ το Δικαστήριο εξέταζε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς του για το ανώτατο αξίωμα, χωρίς πρότερη παραίτηση του από το στρατό, μαζί με 60 ακόμα κορυφαίους δικαστές.

Παράλληλα, με την επιβολή του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στο Πακιστάν, που σύμφωνα με την κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε για την «αντιμετώπιση των εξτρεμιστών και την προστασία της χώρας από την "τρομοκρατία"», άλλαξε η σύνθεση του Δικαστηρίου, με φιλικά προς το Μουσάραφ πρόσωπα, με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθεί άμεσα και η εκλογή του στον προεδρικό θώκο.

Ο Ι. Τσόντρι, στη χτεσινή του επίθεση κατά του Πακιστανού Προέδρου τόνισε ότι οι επιλογές και οι πράξεις του θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη χώρα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ στράφηκε και εναντίον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ζητούν δίκαιες και ελεύθερες εκλογές στο Πακιστάν, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό χωρίς ελεύθερη και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη...

Στο μεταξύ, η πακιστανική αστυνομία διατείνεται ότι συνέλαβε την Τρίτη στο Καράτσι ισλαμιστή μαχητή, κατηγορούμενο για πλήθος επιθέσεων, οργάνωσης που σχετίζεται με την «Αλ Κάιντα». Ο ύποπτος Κασίμ Τούρι, συνελήφθη σε κτίριο που περικυκλώθηκε από αστυνομικούς και στρατιωτικές δυνάμεις που σκότωσαν και τρεις ακόμα «συνεργάτες» του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η οργάνωση του Τούρι, προετοίμαζε «μεγάλες επιθέσεις στο Καράτσι, όπως προκύπτει από τα εκρηκτικά και τα όπλα που βρήκαμε στο διαμέρισμά τους».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Καμπάνια με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και πολύμορφες κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν κόμματα και λαϊκές οργανώσεις ενάντια στην ενορχηστρωμένη δίκη και καταδίκη του πρώην προεδρικού υποψήφιου Ογιάντα Ουμάλα, για την εξέγερση του 2005, που πλέον αντιμετωπίζει είτε τη φυλακή είτε την εξορία.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Μετά από δύο ημέρες έληξε αναίμακτα η απόπειρα ληστείας που εξελίχθηκε σε μαζική ομηρία και σημειώθηκε στην πόλη Αλταγκράσια δε Οριτούκο, στην επαρχία Γκαρίκο, 150 χλμ. νοτιοδυτικά του Καράκας.

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.-- Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Γεωργίας έθεσαν ως προθεσμία την 15η Φλεβάρη στον Πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, απαιτώντας την ανακαταμέτρηση των υπό αμφισβήτηση ψηφοδελτίων, τη δίκαιη εκπροσώπηση στην κρατική τηλεόραση, καθώς και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών. Προειδοποίησαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις βουλευτικές εκλογές, αν δεν εκπληρωθούν τα αιτήματα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανεπίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να εξετάσει το σχέδιο απόφασης που ενέκριναν ομόφωνα τα πέντε μόνιμα μέλη του (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ) και η Γερμανία, το οποίο προβλέπει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ομάδα 150 παιδιών από χωριά της βόρειας νιγηριανής πολιτείας Κάνο, που είχαν απαχθεί από λαθρέμπορους, με πρόσχημα τη μετάβασή τους σε θρησκευτικά σχολεία, απελευθερώθηκαν χτες από τις νιγηριανές αρχές και παραδόθηκαν στους γονείς τους.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 55 άτομα τραυματίστηκαν χτες από έκρηξη βόμβας κοντά σε πολιτική προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Μπιργκούντζ του νοτίου Νεπάλ ενόψει των γενικών εκλογών της 10ης Απρίλη. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο, την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβαν τρεις ένοπλες αυτονομιστικές οργανώσεις.

ΠΑΛΕ.-- Στο σκοτάδι κινούνται οι έρευνες των σερβοβοσνιακών αρχών σχετικά με τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε χτες το πρωί σε καφετέρια σταθμού λεωφορείων στο Πάλε της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενας 32χρονος Ινδονήσιος απεβίωσε χτες μετά την προσβολή του από τη γρίπη των πτηνών. Το γεγονός ανεβάζει σε 101 τον αριθμό των θυμάτων της νόσου στην Ινδονησία.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μάχες και διευθετήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι κοινές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων με τη συνδρομή της ιρακινής αστυνομίας και στρατού «εναντίον θέσεων της Αλ Κάιντα» στη Μοσούλη συνεχίζονται με τον πρωθυπουργό Νουρί Αλ Μαλίκι να παραδέχεται ότι η «πρόοδος των επιχειρήσεων είναι πολύ αργή».

Χτες, ένας Ιρακινός εικονολήπτης του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου «Al Furat» σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας κατά τη διέλευση του αυτοκινήτου του βόρεια της Βαγδάτης, κοντά στην πόλη Μπάλαντ.

Τέλος, λογαριασμό υποτίθεται προσπαθούν να βάλουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο όργιο καταλήστευσης στο οποίο έχουν επιδοθεί οι υπεργολάβοι στο Ιράκ... Παρουσίαση των «αυστηρότερων όρων λειτουργίας» αναμενόταν να κάνουν χτες οι υφυπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, Γκόρντον Ιγκλαντ και Τζον Νεγκρεπόντε, προς τους επικεφαλής των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ. Η συνάντηση πραγματοποιείται τέσσερις μήνες μετά την κατακραυγή για τη δολοφονία 17 αθώων Ιρακινών από τους μισθοφόρους της Μπλακγουότερ.

ΚΕΝΥΑ
«Προτάσεις» των ΗΠΑ για άρση της κρίσης

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Προέδρου Μουάι Κιμπάκι και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, καθώς και τη διενέργεια συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, πρότεινε ως λύσεις για την άρση της κρίσης στην Κένυα η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Αφρική, Τζεντάγι Φρέιζερ.

Η Φρέιζερ χαρακτήρισε τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώνονται, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα της χώρας, «εθνοκάθαρση» και πρόσθεσε πως πρόκειται για οργανωμένες επιθέσεις με κριτήριο τη φυλή. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ, πήρε αποστάσεις από τη Φρέιζερ δηλώνοντας ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι η βία στην Κένυα συνιστά εθνοκάθαρση». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το περιθώριο «αναθεώρησης» της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας (που εφέτος φθάνει τα 540 εκατ. δολάρια) στην Κένυα, διευκρινίζοντας εντούτοις ότι μάλλον δε θα υποστεί σημαντική μείωση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ