ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Στην επιφάνεια οι ελλείψεις οργάνων και το εμπόριο

Στην Ελλάδα η δωρεά οργάνων είναι περιορισμένη, καθώς λείπει ένας σχεδιασμένος τρόπος προώθησης αυτής της προσφοράς
Στην Ελλάδα η δωρεά οργάνων είναι περιορισμένη, καθώς λείπει ένας σχεδιασμένος τρόπος προώθησης αυτής της προσφοράς
Τη διαβεβαίωση ότι δε γίνεται εμπόριο οργάνων στην Ελλάδα, αλλά ότι Ελληνες ταξίδευσαν στην Ινδία και υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού, επιβεβαιώνει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με αφορμή την αποκάλυψη ότι γιατροί στην πόλη Γκουργκαόν της Ινδίας αφαιρούσαν νεφρούς από φτωχούς εργάτες και τους πουλούσαν σε πλούσιους Ινδούς και αλλοδαπούς. Το γεγονός ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και Ελληνες, έστω και σαν ασθενείς, φανερώνει το τεράστιο κενό που υπάρχει στη δωρεά οργάνων, η οποία είναι περιορισμένη, καθώς λείπει ένας σχεδιασμένος τρόπος προώθησης της προσφοράς.

Κατά την έφοδο της ινδικής αστυνομίας στον πολυτελή ξενώνα όπου γίνονταν οι παράνομες μεταμοσχεύσεις, συνελήφθησαν τρεις Ελληνες και δυο Αμερικανοί που μόλις είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Επίσης όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και διευθυντή της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου, Ι. Μπολέτη, περίπου 10 Ελληνες νεφροπαθείς επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ινδία για να κάνουν μεταμόσχευση νεφρού.

«Στην Ελλάδα, επισημαίνει ο ΕΟΜ, οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται μόνο σε δημόσια εξειδικευμένα μεταμοσχευτικά κέντρα με μοσχεύματα που προέρχονται από αποβιώσαντες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εγκεφαλικά νεκρούς δότες ή ζώντες δότες με συγγένεια α΄ βαθμού με τον λήπτη. Ο ΕΟΜ διαμεσολαβεί, συντονίζει και διασφαλίζει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες καθώς και διαχειρίζεται τις λίστες των ληπτών, οι οποίοι λαμβάνουν μόσχευμα βάσει απόλυτης σειράς προτεραιότητας και όπως ορίζεται από το νόμο».

Ο ΕΟΜ επισημαίνει ότι «εμπόριο οργάνων» γίνεται - επειδή επιτρέπεται από το ντόπιο νομικό καθεστώς - σε χώρες με εκτεταμένη φτώχεια, με δότες οικονομικά ασθενείς ανθρώπους οι οποίοι οικειοθελώς πωλούν το νεφρό τους. «Οι Ελληνες, αναφέρει ο ΕΟΜ, που πιθανώς εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, εμπλέκονται ως ασθενείς που αναζητούν τη θεραπεία τους εκμεταλλευόμενοι το κενό νόμου που υπήρχε στις χώρες αυτές. Φεύγουν με δική τους πρωτοβουλία, με δικά τους έξοδα, χωρίς την ενημέρωση και τη μεσολάβηση του ΕΟΜ», τονίζοντας ότι με αυτή την επιλογή τους θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο.

ΟΚΑΝΑ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Περίεργες απορρίψεις για ενίσχυση

Μια απίστευτη τακτική απέναντι στα Κέντρα Πρόληψης κρατά η Διοίκηση του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ): Απ' τη μια μεριά χρωστά μισθούς πολλών μισθών και απ' την άλλη όταν έρχεται επιχορήγηση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Αθήνας την αρνείται για ...γραφειοκρατικούς λόγους!

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας αποφάσισε να δοθούν τρία εκατομμύρια ευρώ στον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει για γραφειοκρατικούς λόγους, και αντιπροτείνοντας στη Νομαρχία να διαθέσει 400.000 ευρώ, προκειμένου να διανεμηθούν 400.000 DVD - με τίτλο «Τα Ναρκωτικά στην Ευρώπη» του δημοσιογράφου Κ. Τσαρούχα - και με αντικείμενο την πρόληψη. Η πρόταση του ΟΚΑΝΑ είναι το συγκεκριμένο DVD να διατεθεί μέσω των Κέντρων Πρόληψης και των Μονάδων Θεραπείας σε φοιτητές, μαθητές κλπ.

Η διοίκηση της Νομαρχίας είχε εγγράψει στη χτεσινή ημερήσια διάταξη θέμα για έγκριση 100.000 DVD, αλλά το θέμα αποσύρθηκε. Η απάντηση της διοίκησης μετά από ερώτηση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» ήταν πως ακόμα δεν είναι πλήρες το θέμα.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Οπως δήλωσε στο «Ρ» η Βάσω Αλεξάκη, οι εργαζόμενοι ήρθαν να ζητήσουν τα χρήματα να δοθούν απευθείας στα Κέντρα Πρόληψης «τα οποία υπολειτουργούν για οικονομικούς λόγους και επειδή το θεσμικό πλαίσιο εκκρεμεί». Χαρακτηριστικό της υποχρηματοδότησης, είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι μέχρι και έξι μήνες, ενώ έχουν περισταλεί δράσεις των Κέντρων. Την ίδια ώρα, οφείλονται στα Κέντρα Πρόληψης 6,5 εκατ. ευρώ.

«Η ΝΑΣ επέμενε να συζητηθεί το θέμα», δήλωσε στο «Ρ» η Αλεξάνδρα Μπαλού, νομαρχιακή σύμβουλος. «Εμείς - τόνισε - θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το θέμα στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Πιστεύουμε ότι τα 3 εκατ. ευρώ πρέπει να διατεθούν απευθείας στα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να αξιοποιηθούν με βάση τις ανάγκες και τον προγραμματισμό που έχουν. Επίσης πρέπει η Νομαρχία να καταβάλει τις οφειλές που έχει από τη συμμετοχή της στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά και μαζί με τους εργαζόμενους να προχωρήσει σε μια παράσταση διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια υπουργεία, για τα χρήματα που χρωστάνε, αλλά και για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων».

«Φαρμακερός» δανεισμός

Σε πελάτες των τραπεζών, με τα τοκογλυφικά επιτόκια και με «καπέλο» 1,7%, οδηγεί τους φαρμακοποιούς της Αθήνας η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους (ΦΣΑ) με την απόφασή της να πάρει δάνειο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς.

Η απόφαση για το δανεισμό εγκρίθηκε - δυο φορές μάλιστα - από παλιότερες γενικές συνελεύσεις του ΦΣΑ και επανήλθε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΣΑ. Στη συνεδρίαση δεν παρουσιάστηκε η σύμβαση, η οποία υπογράφτηκε μια μέρα μετά και προβλέπει ένα δαιδαλώδη τρόπο καθορισμού του επιτοκίου, με βάση τις αποφάσεις της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και προσαύξηση κατά 1,7%. Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται 15,36 εκατ. ευρώ και οφείλονται σε όλα τα ταμεία (πλην του ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ, τα οποία υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς).

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν τρεις σύμβουλοι της «Ενωτικής Κίνησης Φαρμακοποιών» (στηρίζεται απ' τη ΝΔ), ένας ΠΑΣΟΚος και ένας ΣΥΝασπισμένος της κοινής παράταξης «Συνεργασία» και ένας σύμβουλος της παράταξης «Φαρμακευτική Αναμόρφωση». Κατά της πρότασης τάχθηκε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» προτείνοντας συγκριμένη λύση: Να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα, να προχωρήσει ο ΦΣΑ σε απεργιακή κινητοποίηση και να εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό ειδικό κονδύλι που θα εξοφλεί τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς. Κατά της πρότασης ψήφισαν - για διαφορετικούς λόγους - ακόμα ένας της «Ενωτικής Κίνησης Φαρμακοποιών» και ένας σύμβουλος της «Φαρμακευτικής Αναμόρφωσης».

Δυναμικό «όχι» στο νέο πραξικόπημα

Δυναμικό «όχι» στο νέο πραξικόπημα που ετοιμάζει η ηγετική ομάδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) μέσω του καταστατικού της συνεδρίου, εξυγίανση και εκδημοκρατισμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΑμΕΑ, των γονέων και κηδεμόνων, απαιτούν οι αγωνιστές ανάπηροι, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) μεθαύριο Σάββατο 2 Φλεβάρη, στις 8.30 π.μ., έξω από το ξενοδοχείο ΙΜΠΕΡΙΑΛ όπου θα γίνεται το συνέδριο.

Η Επιτροπή Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 7 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., διεκδικώντας να αναλάβει επιτέλους το κράτος τις ευθύνες του για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή.

Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα των γονιών και κηδεμόνων, έχει προγραμματιστεί και πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 24 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Τραγέλαφος με τα νοσοκομεία

Με αφορμή την αργία για την κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου δημιουργήθηκε τραγέλαφος με τις αποφάσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

Επειδή δεν εξαιρέθηκαν ρητώς τα νοσοκομεία απ' την αργία, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι τα νοσοκομεία σήμερα θα λειτουργήσουν με το σύστημα των εφημεριών. Τα νοσοκομεία - σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας - θα αντιμετωπίσουν όλα τα έκτακτα περιστατικά, ενώ τα χειρουργεία θα εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Λίγο αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε νέα εγκύκλιο στην οποία εντάσσει την απόφαση του υπουργείου Υγείας, εμφανίζοντάς την ως εξαίρεση των νοσοκομείων απ' τη σημερινή αργία...

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΠ
Τρικολόρ συναίνεση στη «διευθέτηση»

Τη συγκατάθεση στην προώθηση της κλαδικής σύμβασης που προτείνει το υπουργείο Υγείας και οδηγεί κατευθείαν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με «βάση την κοινοτική νομοθεσία» έδωσε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κατά την προχτεσινή της συνεδρίαση.

Υπέρ της πρότασης για επίσπευση του διαβόητου διαλόγου, της μη απόρριψης της πρότασης για τη σύμβαση και της προσέλευσης στο διάλογο με προτεραιότητες - όπως τις προσδιορίζει η ΕΙΝΑΠ - ψήφισαν οι παρατάξεις της ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται απ' τη ΝΔ), η ΠΑΣΚ Γιατρών και «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών» (ΑΕΓ).

Κατά της πρότασης για κάθε διάλογο τάχτηκε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών», επαναλαμβάνοντας την πρόταση για διεκδίκηση για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, με μια εφημερία τη βδομάδα. Επίσης πρότεινε μαζικές προσλήψεις γιατρών με εισαγωγικό καθαρό μισθό 1.700 ευρώ για τον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό.

Κατά της πρότασης της πλειοψηφίας ψήφισε - με διαφορετικό σκεπτικό - και η ΑΡΣΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ