ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτογραφίες - «θησαυρός» του Ισπανικού Εμφυλίου

Η πλέον γνωστή φωτογραφία του Κάπα από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο
Η πλέον γνωστή φωτογραφία του Κάπα από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο
Για ένα μικρό κύκλο ειδικών στη φωτογραφία, τα αρνητικά των φωτογραφιών του σημαντικού φωτογράφου Ρόμπερτ Κάπα, από τον Ισπανικό Εμφύλιο πόλεμο θεωρούνταν κάτι σαν ...το «άγιο δισκοπότηρο» και συγκρίνονταν, σε σημασία, με τα χειρόγραφα του Ερνεστ Χέμινγουέι, που χάθηκαν σε ένα σταθμό τρένου το 1922. Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», η γνωστή ως «μεξικάνικη βαλίτσα» (σ.σ. τελικά ήταν τρεις χάρτινες βαλίτσες) με τα 3.500 αρνητικά βρέθηκε στο Μεξικό και μεταφέρθηκε στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας του Μανχάταν, το οποίο ίδρυσε ο αδελφός του φωτογράφου, Κόρνελ.

Ο Κάπα νόμιζε ότι τα αρνητικά χάθηκαν με την εισβολή των ναζί στη Γαλλία. Το 1995 άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι η βαλίτσα μεταφέρθηκε από το Παρίσι στη Μασσαλία και από εκεί στο Μεξικό, στα χέρια ενός Μεξικάνου στρατηγού και διπλωμάτη που υπηρέτησε υπό τις διαταγές του Πάντσο Βίγια. Εκεί παρέμεινε για πάνω από μισό αιώνα, μέχρι πριν ένα μήνα.

Ο Ρόμπερτ Κάπα ήταν στην πραγματικότητα ο Εντρε Φρίντμαν, Ούγγρος, εβραϊκής καταγωγής, και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πολεμικός ανταποκριτής και φωτορεπόρτερ του 20ού αιώνα. Ηταν φίλος του Χέμινγουέι και του Τζον Στάινμπεκ και ιδρυτής του φωτογραφικού πρακτορείου «Μάγκνουμ». Σκοτώθηκε το 1954 σε ναρκοπέδιο της Ινδοκίνας, όπου κάλυπτε τον απελευθερωτικό πόλεμο του Βιετνάμ ενάντια στους Γάλλους.

Σύμφωνα με τον βιογράφο του, Ρίτσαρντ Γουέλαν, ο Κάπα δεν κάλυψε από δημοσιογραφική «απόσταση» τον Ισπανικό Εμφύλιο, αφού εκείνη την περίοδο πολέμησε και ο ίδιος, ως κομμουνιστής, σε αυτόν. Ισως γι' αυτό, ορισμένοι θεωρούν ότι η πλέον γνωστή φωτογραφία του - και ένα από τα οπτικά σύμβολα του Ισπανικού Εμφύλιου - ο δημοκρατικός στρατιώτης που πέφτει νεκρός στην Κόρντοβα το 1936 είναι «στημένη». Ο Γουέλαν λέει πως το «στήσιμο» φωτογραφιών ήταν κοινή πρακτική των φωτορεπόρτερ της εποχής. Ισως, η σειρά των ανευρεθέντων αρνητικών να αποκαλύψει την αλήθεια. Ομως, αυτό θα έχει περισσότερο «φιλολογική» σημασία και δε θα αφαιρεί τίποτα από το συμβολισμό της.

Αυλαίες σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα

«Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»
«Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»
Το έργο του Ακη Δήμου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» ανεβάζει (2/2) η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο θέατρο «Αμαλία». Πρόκειται για ανατρεπτική κωμωδία, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, σκηνικά - κοστούμια Απόστολου Βέττα, κινησιολογία Στέλλας Μιχαηλίδου, μουσική επιμέλεια Νίκου Βίττη, φωτισμούς Χρήστου Γιαλαβούζη. Παίζουν: Δημήτρης Βάρκας, Χριστίνα Γιαγκούλη, Νίκος Λύτρας, Δημήτρης Ναζίρης, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Εφη Σταμούλη, Πρόδρομος Τσινικόρης. Πρόκειται για ξεκαρδιστική κωμωδία με πολλά φαρσικά στοιχεία, μια τρελή κοινωνική σάτιρα για τη βιομηχανία των «οικογενειακών» σίριαλ - a pop family story, όπως είναι ο χιουμοριστικός υπότιτλος του έργου. Στο βάθος αναμνήσεις από αθώες τρελές οικογένειες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Μόνο που η εποχή της αθωότητας έχει περάσει. Τώρα βασιλεύουν ο κυνισμός, η αρπακτικότητα, το κιτς της παράλογης εποχής μας, όπου όλα άλλαξαν, αλλά τα συναισθήματα παραμένουν κατά βάθος ίδια.

  • Πρεμιέρα σήμερα, στο Μικρό θέατρο Μονής Λαζαριστών, όπου το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το έργο «Ταξίδι στην έρημο» του Γιάννη Παπάζογλου. Τρία πρόσωπα ταξιδεύουν στην Ανατολή. Ενα ταξίδι αυτογνωσίας μέσα στην «έρημο» του καθένα. Πού βρίσκομαι; Πώς ζω; Τι αξίζει; Απλές ερωτήσεις που ζητάνε απαντήσεις. Τρία πρόσωπα αντιμέτωπα με τις ζωές τους. Ενα σκληρό ερωτικό τρίγωνο αναζήτησης. Ενα κουβάρι τολμηρών σχέσεων μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Μια ερωτική ιστορία με φόντο τη σκληρή πραγματικότητα της ερήμου και του πολέμου. Σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, σκηνικά - κοστούμια Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα, Ράνιας Υφαντίδου, βίντεο Κοκκινάκη Ιάσονα, φωτισμοί Κουτράκη Στράτου. Παίζουν: Κίμων Ρηγόπουλος, Στέργιος Τζαφέρης, Μαρίζα Τσάρη, Θάλεια Σκαρλάτου (φωνή).
  • Το έργο «Είμαι άνεμος» του Γιαν Φόσε ανεβάζουν (12/2) στο θέατρο «Πορεία» οι θίασοι «Δόλιχος» και «Συν, Επί (+, Χ)». Πρόκειται για το τελευταίο έργο του πολυγραφότατου και πιο πολυπαιγμένου σήμερα στην Ευρώπη Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσε. Εργο που αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας, που ο συγγραφέας γράφει για το Διεθνές Φεστιβάλ του Μπέργκεν και πρωτοπαρουσιάστηκε στις 24/6/2007. Πρόκειται για ένα έργο δύο προσώπων - ο Ενας και ο Αλλος - που φέρουν τα χαρακτηριστικά της δραματουργίας του Φόσε - οικονομία, ελλειπτικότητα λόγου, βόρεια ατμόσφαιρα, βαθιά ψυχολογική προσέγγιση - αλλά ταυτόχρονα εισάγει νέα στοιχεία ποιητικότητας, συνδυασμένα με λεπτό χιούμορ και ονειρική ατμόσφαιρα, που εμπεριέχει στοιχεία της μυθολογίας των Βίκινγκς, αλλά και μια παιγνιώδη μαγεία που αφορά στο νόημα της ύπαρξης. Ο βασικός κορμός της ιστορίας είναι η συνύπαρξη δύο διαφορετικών ανθρώπων πάνω σε ένα πλοιάριο, το αρχικό τους ταξίδι ανάμεσα στα φιόρδ και το ξάνοιγμά τους στα παγωμένα νερά του ωκεανού. Σκηνοθεσία: Βίκυ Γεωργιάδου. Σκηνικά - κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη, ζωντανή μουσική Κώστα Ανδρέου, φωτισμοί Μελίνας Μάσχα. Παίζουν: Ακης Βλουτής, Δημήτρης Τάρλοου.
  • Στις 12/2 και για 20 μόνο παραστάσεις, τέσσερις νέοι ηθοποιοί παρουσιάζουν στη «Θύρα Τέχνης» το παραμύθι «Χωρίς μουσική», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, αποδεικνύοντας πώς μπορεί μια μουσική παράσταση να έχει τίτλο «Χωρίς μουσική»... Πώς μπορεί ένας πιανίστας από τη μια μέρα στην άλλη να γίνει φαροφύλακας; Πώς μπορούν τρεις κοπέλες του ωδείου να ανοίξουν ένα σκοτεινό καμπαρέ με απαγορευμένα νούμερα; Πώς μπορεί ένας αστυνομικός να χάσει το μουστάκι του; Πώς μπορεί το φως ενός φάρου να τρυπώσει σ' ένα υπόγειο; Τέσσερις ηθοποιοί δίνουν εξηγήσεις, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Κυριακή. Το κείμενο είναι της ομάδας, η σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη. Σκηνικά Νίκη Τριανταφυλλίδη, κοστούμια Παναγιώτα Κοκκορού, φωτισμοί Θοδωρής Μαρσέλλος. Παίζουν: Ιωάννα Αγγελίδη, Κώστας Γάκης, Γεωργία Γεωργόνη, Μαρία - Δάφνη Καμμένου.
«Τρεις κόρες» εν ... «Συρμώ»

«Τρεις κόρες εν καμίνω» τιτλοφορείται η μαύρη μουσική κωμωδία που ανεβάζει η ομάδα «Δράσις» από σήμερα (1/2) και κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10μ.μ.), στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210 5203.661). Ενα θέαμα, σε κείμενο, στίχους, σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου. Μια μουσική παράσταση με πρωτότυπη μουσική και αναδρομές στην ελληνική μουσική περασμένων δεκαετιών. Τρεις γυναίκες σε ...κρίσιμη ηλικία και οι φύλακες άγγελοί τους σε ...κρίσιμη στιγμή. Χορός, μουσική τραγούδι. Τρεις φίλες, απροσδιορίστου ηλικίας, σίγουρα όχι στην πρώτη τους νιότη, γιορτάζουν, αναπολώντας σημαντικά πράγματα... τους έρωτές τους. Θυμούνται και τραγουδάνε... Η παράσταση σύνθετη, γεμάτη μουσική, χορό και τραγούδι. Μουσική: Στέφανος Κόκκαλης. Σκηνικά, Κοστούμια: Κωστής Μήλας. Χορογραφίες: Μιχάλης Ελπιδοφόρου. Παίζουν: Ντόρα Αυλωνίτου, Μαίρη Μαυρομμάτη, Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Πάνος Δεληγιάννης, Τίτος Λίτινας, Χρίστος Νικολάου. Πιάνο: Γιώργος Ζιάβρας.

Φωτογραφικά «Δρόμοι της πόλης»

Η έκθεση φωτογραφίας «Οι Δρόμοι της Πόλης», παρουσιάζεται (1/2 - 9/3) στη Θεσσαλονίκη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Ολγας 108). Δεκατέσσερις νέοι φωτογράφοι (Εμ. Αργυροπούλου, Μ. Βιδάλη, Β. Γεώργας, Α. Κουρμπέλα, Γ. Σίμος, Χρ. Στεφάνου κ.ά.) επί δεκατέσσερις μήνες αποτύπωναν εικόνες της ζωής σε δρόμους της Αθήνας, μιας πόλης που ταχύτατα μεταμορφώνεται. Παράλληλα, μαθητές - παιδιά μεταναστών φωτογράφισαν τη δική τους καθημερινότητα σε γειτονιές, στο σπίτι, στο σχολείο.

Ποτέ άλλοτε οι κάτοικοι της Αθήνας δεν ήταν τόσοι πολλοί και από πολλές εθνικότητες. Οι μετανάστες τροφοδοτούν τη μεταμόρφωσή της, με τα βάσανα, το βιοποριστικό αγώνα, τον πολιτισμό τους. Επιλογή φωτογραφιών - καταλόγου: Νίκος Οικονομόπουλος. Επιστημονική επιμέλεια: Ναντίνα Χριστοπούλου. Τα σχολικά φωτογραφικά εργαστήρια συντόνισε ο Καμίλο Νόλλας. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 10π.μ. - 6μ.μ. Παρασκευή: 10π.μ. - 2μ.μ. και 6 - 9μ.μ.

Μελωδικές αναπνοές

Αφιερωμένο στη δημοτική μουσική, χωρίς ενορχηστρώσεις και φτιασίδια, με δύο μόνον όργανα και καλές φωνές, είναι το πρόγραμμα «Με κλαρίνο και φωνή», κάθε Πέμπτη (10 μ.μ.), στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Α. Πετράλωνα, 210 3421212). Με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο, εξαιρετικό κλαρινίστα, την καταξιωμένη τραγουδίστρια του δημοτικού τραγουδιού Τασία Βέρα, τον δάσκαλο του λαούτου Χρήστο Ζώτο και τον Ν. Ανεμοδουριώτη.

Στον ίδιο χώρο, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10.30 μ.μ.), οι Καλλιόπη Βέττα, Καίτη Κουλλιά και Γιάννης Ιωάννου (επιμέλεια, ενορχήστρωση προγράμματος) προσφέρουν ένα συναρπαστικό τραγουδιστικό «ταξίδι».

Η Ορχήστρα Δωματίου Εθνικής Λυρικής Σκηνής δίνει συναυλία σήμερα (1/2, 8μμ), στο θέατρο «Ολύμπια», με έργα των: Γκούσταφ Χολστ, Οτορίνο Ρεσπίγκι και Αστορ Πιατσόλα. Σολίστ: Μαρία Μαρκέτου (τραγούδι), Ελενα Παπανδρέου (κιθάρα) και Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν). Μουσική διεύθυνση: Χάρης Χατζηγεωργίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ