ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
Πρέπει να φύγουν απ' τη μέση όλοι τους!

Με σύνθημα «κόντρα στη σήψη τους, στους δρόμους για το δίκιο» κυκλοφορεί από σήμερα στα περίπτερα ο νέος «Οδηγητής»
Με σύνθημα «κόντρα στη σήψη τους, στους δρόμους για το δίκιο» κυκλοφορεί από σήμερα στα περίπτερα ο νέος «Οδηγητής»
Ποιος στη χάρη μας, ο μαφιόζικος καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του, σειρά έχει ο ανθρώπινος, με κρατικές ρυθμίσεις και κοινωνικά δικαιότερο φορολογικό σύστημα, ενώ τα έθνη αντί να πολεμάνε θα συνεργάζονται οικονομικά.

Μέχρι τότε τα 2,2 εκατομμύρια εργατών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από «ατυχήματα» και επαγγελματικές αρρώστιες θα πηγαίνουν πλάι - πλάι με τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετήσια κέρδη ενός και μόνο κλάδου, αυτού των καυσίμων.

Μέχρι τότε, μέχρι να πειστούν οι εργάτες ότι ο καπιταλισμός μπορεί χωρίς να ανατραπεί να γίνει και δικαιότερος, κάτι ιδέες περί κομμουνισμού θα τις προβάλλουν ως επικίνδυνες. Κι απέναντι σ' αυτές θα ορθώνεται κάθε εμπόδιο.

Ολο το κλάμα περί διαφθοράς - εκτός από έκφραση εσωτερικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων - στοχεύει και στο να σώσει ένα σύστημα από τη λαϊκή κατακραυγή. Γιατί όχι και να πείσει τον κόσμο ότι είναι θέμα ρύθμισης το να μπορεί κι αυτός να πάρει κάτι, να μετέχει στη μοιρασιά. Η επιχείρηση «τηλεκάθαρση» δείχνει πλέον πιο καθαρά την απόπειρα να εθιστούν όλοι σ' ένα «αυτονόητο»: Το χαφιεδισμό, την εμπιστοσύνη στον καλό δικαστή και γιατί όχι στο σωτήρα, όποιος κι αν εμφανιστεί έτσι.

Τώρα, μπορούν να φανούν καλύτερα και οι επιπτώσεις μιας σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης που πέρα από την αύξηση της εκμετάλλευσης «με ανθρώπινο πρόσωπο», ανέπτυξε πλατιά και μια συνείδηση του τύπου «βούτα κι άρπαξε».

Ο κόσμος των εργατών δεν έχει καμιά σχέση με όλο αυτό. Οπως χτες, έτσι και σήμερα, περιγράφει με την ίδια του τη ζωή το αύριο. Μεροκάματο, φροντίδα για τα παιδιά, μόρφωση, ψυχαγωγία. Απλά πράγματα επιδιώκει να συμβαίνουν στη ζωή του ένας εργάτης. Απλά θα είναι και αύριο. Με μια διαφορά: Για να είναι ο δικός μας κόσμος ανθρώπινος, πρέπει να φύγουν από τη μέση αυτοί. Ολοι αυτοί που σήμερα δείχνουν το βόθρο τους και μας καλούν να συμμετάσχουμε στην κάθαρση. Ψάχνουν συνενόχους. Για να γίνει ακόμα πιο πλατιά αποδεκτή μια βασική αξία του συστήματός τους: Αρπαξε τον ιδρώτα του άλλου.

Στο μεταξύ, πρόσεξε κάτι αθώες ασκήσεις που γίνονται δήθεν για να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις. Στο σενάριό τους βλέπεις αρκετά από τα στοιχεία που κυκλοφορούν δίπλα σου.

Αυτά που συμβαίνουν είναι το ίδιο το σύστημα και όχι μια κακόβουλη ενημέρωση. Αυτοί που «ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις» δεν είναι ουρανοκατέβατοι, αλλά συστατικό του συστήματος. Ας το γνωρίζεις τουλάχιστον όταν παριστάνεις τον μαϊντανό σε κάποιο τέτοιο πάνελ.

Κατά τ' άλλα, στο άλλο μέτωπο εξουσίας, την εκκλησία, ήρθε η ώρα για το «Αγιο Πνεύμα». Το διακήρυξε χτες το αρμόδιο για τα εκκλησιαστικά συγκρότημα. Πιο πεζοί μεταξύ τους οι παπάδες σούρνουν τα εξ αμάξης ο ένας στον άλλον αποδεικνύοντας ξανά ότι το «πνευματικό» έχει εξαιρετικά υλική βάση.

Σα να μην αρκούν οι «όμιλοι», κυκλοφορούνε και λίστες με μίζες. Τα 'χει αυτά η διαχείριση.

Οσο για την ιερή αγανάκτηση ορισμένων δημοσιογράφων, αργά για κλάματα. Κάποιοι απ' αυτούς που πρωταγωνιστούν έχουν λαμπρύνει στην εποχή τους την περίφημη «ερευνητική δημοσιογραφία». Κι αν τολμούσες, τότε, στο ξεκίνημά τους να ρωτήσεις τι σχέση έχουν με υπηρεσίες, σε κατακεραύνωναν οι εταίροι τους γιατί «χωρίς στοιχεία» δεν μπορούμε να ρίχνουμε «λάσπη» στο «συνάδελφο». Ωσπου «λάσπη» - «συνάδελφος» και υπηρεσίες αποκαλύφθηκαν ως το περιεχόμενο του ίδιου βόθρου που διεκδικεί κυριαρχία στην εξουσία που του παραχώρησε η ανοχή.

Το γκρέμισμα κάθε μύθου είναι για καλό.

Ασε που μπορεί ο κόσμος να το γυρίσει και στο διάβασμα, αντί να χαζεύει το κουτί.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΕΡΔΗ, ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

ΤΑ ΚΕΡΔΗ: «Κέρδη 2.000.000 ευρώ κάθε ώρα. Οι τιμές του πετρελαίου απέδωσαν πέρυσι τεράστια έσοδα στις βιομηχανίες. Κέρδη 31,3 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Royal Dutch Shell, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, για το 2007» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ: «Κάθε 3,5 λεπτά πεθαίνει ένας άνθρωπος, είτε από εργατικό "ατύχημα", είτε από κάποια επαγγελματική ασθένεια. Κάθε χρόνο καταγράφονται στα κράτη - μέλη πάνω από 150.000 θάνατοι από τις παραπάνω αιτίες, αριθμός που σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει τα 2,2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Στα στοιχεία που προκαλούν σοκ συγκαταλέγονται ακόμα οι 300.000 εργαζόμενοι στα κράτη - μέλη της ΕΕ που κάθε χρόνο αποκτούν μόνιμη αναπηρία διαφόρων βαθμών» (το πρώτο θέμα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Ο ΜΑΦΙΟΖΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Η Καλτσεστρούτσι ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες βιομηχανίες της Ιταλίας που ξεκινώντας από τις πρώτες συναλλαγές με την Κόζα Νόστρα πέρασε τελικά κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της εγκληματικής οργάνωσης (....) το 1988 η εταιρεία είχε συμφωνήσει να πληρώνει στην Κόζα Νόστρα το 2% του κύκλου εργασιών στη Σικελία (...) στις αρχές της δεκαετίας του '90 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η Καλτσεστρούτσι είχε γίνει γνωστή και στη χώρα μας, αφού εξαγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο την ΑΓΕΤ Ηρακλής (...) τώρα ανήκει στον όμιλο Italcementi που δήλωσε πλήρη υποστήριξη στην ιταλική δικαιοσύνη» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Οι σπουδαστές Οικονομικών του 2030 θα διδάσκονται από τα εγχειρίδια της οικονομικής ιστορίας ότι το κρίσιμο έτος 2008 ήταν εκείνο που σφραγίστηκε με την επάνοδο στην κρατική ρύθμιση της οικονομίας, σε κοινωνικά δικαιότερο φορολογικό σύστημα, σε νέες και ισχυρότερες μορφές διεθνούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των εθνών» (ο Κ. Βεργόπουλος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ κάθε 3,5 λεπτά στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμφέροντα και έριδες ταλανίζουν την κυβέρνηση

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΣΤΗ SIEMENS ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σε μία ψήφο στηρίζεται η κυβέρνηση

ΤΑ ΝΕΑ: Ομηρος των 151 ο Καραμανλής

Η ΧΩΡΑ: ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δε θα γίνω όμηρος κανενός

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ... ο Κουκοδήμος

ΕΘΝΟΣ: ΦΕΥΓΕΙ και αφήνει πίσω...151

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΟΥΚΟΡΟΪΔΙΑ και εκλογολογία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολη η Ελλάδα ΕΝΑ ΔΑΚΡΥ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αθάνατος

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Η Ρωμιοσύνη κήδευσε τον Ποιμενάρχη της

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΦΗΣΕ ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ασανσέρ τα χρηματιστήρια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μια αθώα άσκηση

«Η άσκηση αφορούσε την ταυτόχρονη εκδήλωση επιθέσεων από αριστεριστές χάκερς (...) οι φανταστικοί "κακοί", περιλαμβάνουν χάκερς, μπλόγκερς, ακόμη και δημοσιογράφους, που δημοσιοποιούν προϊόντα διαρροών, αρνούμενοι να αποκαλύψουν τις πηγές τους στις ανακριτικές αρχές. Αλλοι εύπιστοι και εικονικοί συνάδελφοί τους πέφτουν θύματα προπαγανδιστών και μεταδίδουν "αληθοφανείς αλλά παραπλανητικές" πληροφορίες που δυσχεραίνουν την κατάσταση προκαλώντας σύγχυση στο κοινό και τις χρηματαγορές» (η άσκηση έγινε στις ΗΠΑ το Φλεβάρη και Μάρτη του 2006 / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ενα αθώο σύστημα

«Ισως δεν είναι τα ίδια τα εγκλήματα και οι δημιουργοί τους που δημιουργούν την αφόρητη ατμόσφαιρα των τελευταίων εβδομάδων. Ισως είναι η άχρηστη, κακόβουλη "ενημέρωση" που μαυρίζει τις καρδιές μας. Ισως είναι η υπεξαίρεση θεσμικών ρόλων, από τις συνταγματικές ταγμένες γι' αυτό εξουσίες, που αλλοιώνει την εικόνα προς το μαύρο. Ας μην ανεχόμαστε και νομιμοποιούμε με υψηλές τηλεθεάσεις όσους επιχειρούν να υπεξαιρέσουν ρόλο εισαγγελέα, δικαστή, υπουργού, ή πρωθυπουργού. Τότε μόνον μπορεί το φως να νικήσει το σκοτάδι που πληθαίνει» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Το «Αγιο Πνεύμα»

«Ας είναι συγκρατημένοι οι αρχιερείς και η κρίση τους ανεπηρέαστη από πολιτικές επιρροές και προσωπικές ή άλλες αντιδικίες. Μόνος οδηγός ας είναι το Αγιο Πνεύμα. Για το καλό της Εκκλησίας και τη φωτεινότητα του μηνύματός της» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Η φωλιά

«Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ ονειρεύονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εξελίξεις στη διερεύνηση του "σκανδάλου Siemens" για εσωκομματική χρήση. Ονειρεύονται;» (η ερώτηση από το ΕΘΝΟΣ).

Αργοπορημένη αγανάκτηση

«Προσπαθούν να μας ισοπεδώσουν, να μας εξομοιώσουν, για να μας πατήσουν. Ποιοι; Αυτοί που βλέπουμε καθημερινά επί της μικρής οθόνης. Τύποι περίεργοι, ύποπτοι, ρουφιάνοι, κατακάθια, ρίχνουν δηλητήριο, στάχτη στα μάτια, αλλά στη σημαία τους πάντα: η Αλήθεια στο λαό!» (ο Α. Αποστολόπουλος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ