ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ «ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την τρομοκράτηση των προσφύγων
  • Σύσκεψη στην Πάτρα με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, συλλόγων, φορέων και άλλων οργανώσεων
  • Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με τον υφυπουργό Εσωτερικών

Στα πλαίσια της τρομοκράτησης εντάσσεται και η διάλυση των προσφυγικών καταυλισμών

Eurokinissi

Στα πλαίσια της τρομοκράτησης εντάσσεται και η διάλυση των προσφυγικών καταυλισμών
Την ανάγκη να υπάρξει ξεσηκωμός του λαού και επαγρύπνηση ώστε να εμποδιστεί η κατεδάφιση και εκκένωση του καταυλισμού των Αφγανών προσφύγων στην Πάτρα από τις δυνάμεις της αστυνομίας και να αποτραπεί η εκδίωξή τους από την περιοχή, υποστήριξαν εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που διοργάνωσαν χτες η Δημοκρατική Συσπείρωση και η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος δεκάδες σωματεία, σύλλογοι, φορείς κι άλλες οργανώσεις που υποστήριξαν την ανάγκη της καθημερινής επαφής με τους πρόσφυγες ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους προσφέρουν τα απαραίτητα και να υπάρξει άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η απόφαση της πολεοδομίας της Νομαρχίας Αχαΐας για κατεδάφιση του καταυλισμού αλλά και του τελεσίγραφου της αστυνομίας που έχει λήξει εδώ και μέρες και που διατάσσει τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την πόλη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση παρέμβαση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για τη νομική υποστήριξη των προσφύγων, ιδιαίτερα αυτών που θέλουν να καταθέσουν αίτηση πολιτικού ασύλου. Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί καμπάνια ενίσχυσης με τρόφιμα και είδη ρουχισμού προς τους πρόσφυγες, οι οποίοι εδώ και μέρες, μετά και το κλίμα αστυνομοκρατίας, βρίσκονται ουσιαστικά φυλακισμένοι στον καταυλισμό και με δυσκολία, υπό το φόβο της σύλληψης, αναζητούν την τροφή τους που είναι ελάχιστη.

ΠΑΜΕ: «Να σταματήσει τώρα το κύμα διώξεων»

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών (αρμόδιο για τα θέματα Δημόσιας Τάξης) Π. Χηνοφώτη είχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για το ζήτημα των προσφύγων. Ο υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει στο αν και πότε θα σταματήσει το κύμα διώξεων που έχει εξαπολύσει η αστυνομία και σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα να μπορεί να δεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Σε δηλώσεις τους οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απαίτησαν «να σταματήσουν οι διώξεις της κυβέρνησης σε βάρος των προσφύγων. Είναι κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η μετανάστευση δεν είναι επιλογή των ίδιων των μεταναστών. Μοναδική αιτία είναι η εγκληματική δράση του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού. Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο στήριξης σκληρής εκμετάλλευσης, εκβιασμού και ελέγχου των μεταναστών» και πρόσθεσαν: «Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει πλήρως την πολιτική της ΕΕ εξυπηρετώντας και τα συμφέροντα του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου στην Ελλάδα».

Και κατέληξαν: «Απαιτούμε να σταματήσουν τα πογκρόμ, οι συλλήψεις, η απάνθρωπη συμπεριφορά, τα μέτρα "σκούπα" ενάντια στους πρόσφυγες. Να μην γίνει καμιά απέλαση και να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορούν να ταξιδέψουν σε όποια χώρα επιθυμούν με ασφάλεια».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
«Πράσινες» μπίζνες και στη διαχείριση υδάτων

Ενταγμένη στο αντιδραστικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, οραματίζεται ο δικομματισμός και ο ΣΥΝ, τη διαχείριση των υδάτων. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε κατά τη χτεσινή ημερίδα, που πραγματοποίησε η νομαρχία Αθήνας, με θέμα «υπόγεια νερά και περιβάλλον».

Ενδεικτικό αυτής της προοπτικής είναι ότι στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης και του ΣΥΝ, Α. Φιλίνη, επικαλέστηκαν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - την κοινοτική οδηγία 60/2000 για τα νερά η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία (Ν. 3199/2003). Ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, εγκάλεσαν την κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος στην ουσία, εντάσσει τη διαχείριση των υδάτων στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης» - δηλαδή τη σπρώχνει στα δίχτυα συγκεκριμένων πολυεθνικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κοινοτική οδηγία αντιμετωπίζει το νερό με μια στατική και εισπρακτική αντίληψη. Ετσι, με άλλοθι την αντιμετώπιση του προβλήματος προωθεί και επιβάλλει την τιμολογιακή πολιτική. Να σημειωθεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ - και οι συνεχείς αυξήσεις της τιμής του νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά - σχετίζεται άμεσα και με την εναρμόνιση της χώρας μας στην οδηγία...

Σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας, επίσης, εκφράστηκε η θέση περί «κατασπατάλησης» του νερού, ιδιαίτερα για αγροτικές καλλιέργειες. Τούτη η αναφορά διόλου τυχαία δεν είναι, εφόσον, επιδιώκεται το χτύπημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αλλωστε, η «λειψυδρία», χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα (ακόμη και υδρόμετρα) στα χωράφια των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων του αγροτικού πληθυσμού.

Αποκαλυπτικά ήταν, πάντως, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τις αιτίες κακής ποιότητας των υπόγειων νερών του Λεκανοπεδίου, όπως η εντεινόμενη αστικοποίηση, η τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, η κατασκευή μεγάλων έργων (π.χ. Αττική Οδός) και ο εγκιβωτισμός και οι εκτροπές ρεμάτων.

Να σημειωθεί πως η ημερίδα της νομαρχίας Αθήνας για τα ύδατα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τριήμερου «MONEY SHOW», της οποίας χορηγοί - ανάμεσα σε άλλους - είναι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η «ATEBANK», η «ΖΗΜΕΝΣ» και άλλες μεγάλες εταιρείες. Γεγονός που, αν μη τι άλλο, δείχνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον τους και στον τομέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων...

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αλληλεγγύη» όσο βολεύει το κεφάλαιο

Το ...ενδιαφέρον της ΕΕ για τους μετανάστες αρχίζει και τελειώνει εκεί όπου σταματούν και οι ανάγκες του κεφαλαίου της κάθε χώρας για φτηνό εργατικό δυναμικό. Αυτή η ...αλληλεγγύη αναμένεται, λοιπόν, να εξειδικευτεί κατά τη διάρκεια της 3ης Συνόδου του «Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη» που θα γίνει στην Αθήνα το 2009.

Η ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της διοργάνωσης απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ενταξη των Μεταναστών, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο. Ο τελευταίος έδωσε και το στίγμα του περιεχομένου των εργασιών, όπως αυτό εκπορεύεται από τις κατευθύνσεις που έχει χαράξει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των μεταναστών ως φτηνού εργαλείου οικονομικής ανάπτυξης.

Δύο νεκροί σε τροχαίο

Δύο νεκροί και τρεις ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε λίγο πριν τις 7.30 χθες το απόγευμα στον Πυργετό Λάρισας. Σύμφωνα με την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων, πέντε οχήματα που κινούνταν στο 394ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος του Πυργετού, ενεπλάκησαν - από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία - σε καραμπόλα. Τα πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν από τους πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Λάρισας.

Η εκδήλωση της Ενωσης Εφημεριδοπωλών

Η Ενωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών (εργαζόμενοι στον κλάδο διανομής και διακίνησης του Τύπου) διοργανώνει τη χρονιάτικη γιορτή της για τον καινούριο χρόνο αύριο Κυριακή 3.2.2008 και ώρα 1.30 μ.μ. στο κέντρο διασκέδασης «Αστέρια Γλυφάδας» (Γρ. Λαμπράκη 2 - Γλυφάδα). Οι εφημεριδοπώλες θα κόψουν την πίτα τους, ενώ θα βραβεύσουν με επαίνους και χρηματικά έπαθλα μαθητές και φοιτητές παιδιά των εφημεριδοπωλών για τις επιδόσεις τους στις σπουδές τους. Θα ακολουθήσει συνεστίαση και ποικίλο μουσικό πρόγραμμα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλήγμα για το λαό τα διόδια στην Εγνατία

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία χωροθετούνται 13 σταθμοί διοδίων στην Εγνατία οδό, από τους οποίους οι 7 θα βρίσκονται στη διαδρομή Ορεστιάδας - Θεσσαλονίκης. Σημειώνουμε ότι οι οδηγοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίσουν να πληρώνουν διόδια στην Εγνατία από την ερχόμενη άνοιξη, που θα τιμώνται προς το παρόν 2 με 2,5 λεπτά το χιλιόμετρο, με προοπτική να γίνουν 4 λεπτά τουλάχιστον μετά το 2010.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας δεσμεύσεις και συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει ότι οι διακηρύξεις της περί αποκέντρωσης και ανάπτυξης της Περιφέρειας είναι πέρα για πέρα ψεύτικες», τονίζεται σε ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής. «Αν κοντά στα 7 διόδια προσθέσουμε τη δραματική αύξηση των καυσίμων, το κόστος ενός ταξιδιού προς τα αστικά κέντρα γίνεται πια δυσβάσταχτο για τις λαϊκές οικογένειες».

«Τα διευρωπαϊκά δίκτυα - επισημαίνεται - έγιναν με κοινοτικούς πόρους, αλλά και με εθνικά κονδύλια, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν ακριβά για να κατασκευαστεί ένα έργο και θα ξαναπληρώνουν εφ' όρου ζωής κάθε φορά που θα το χρησιμοποιούν». Η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής να αντιδράσουν δυναμικά και να διεκδικήσουν δωρεάν πρόσβαση στην Εγνατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ