Associated Press |
Στην ανώτατη βαθμίδα της έφτασε το τελευταίο τριήμερο η ένταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, όσον αφορά τον εξάχρονο Ελιάν Γκονζάλες, καθώς τερματίστηκε η συνεχιζόμενη ομηρία του μικρού Ελιάν Γκονζάλες στα χέρια των συγγενών του δεύτερου βαθμού. Ειδικοί Ομοσπονδιακοί πράκτορες και κομάντος εισέβαλαν το Σάββατο στο σπίτι του Λάζαρο Γκονζάλες στη μικρή Αβάνα και «άρπαξαν» το παιδί, το οποίο το είχαν κρύψει σε μία ντουλάπα, και το μετέφεραν στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται ο πατέρας του. Τώρα και οι δύο περιμένουν την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης για να επιστρέψουν στην Κούβα
Εντούτοις, η υπόθεση δε σταματά εδώ. Από εκείνη τη στιγμή, το θέμα μονοπωλεί τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, κυρίως ως προς το σκέλος των εξελίξεων των πολιτικών παιχνιδιών και πιέσεων, που προωθούνται και ασκούνται από το λόμπι των Κουβανών μεταναστών διαμέσου της ψυχής αυτού του παιδιού, για την υγεία της οποίας, φυσικά, αμέσως προσέτρεξαν να εκφράσουν «φόβους» και να εκτοξεύσουν απειλές. Ωστόσο, μπορεί η δραματική «αρπαγή» του μικρού Κουβανού, από ομοσπονδιακούς πράκτορες από το σπίτι συγγενών του στο Μαϊάμι, να φάνηκε κάτι φρικτό εκ πρώτης όψεως, όμως ήταν πιθανώς λιγότερο τραυματική για το 6χρονο παιδάκι από όλα όσα έζησε τους τελευταίους πέντε μήνες, ισχυρίζονται ειδικοί για την πνευματική υγεία, όπως ο δόκτορ Γιον Σόου, διευθυντής της Ψυχιατρικής για παιδιά και μεγάλους του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.
Το θέμα, φυσικά, βρέθηκε και στα χείλη των υποψηφίων των δύο κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές. Ηδη, ο Τζορτζ Μπος Τζούνιορ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε ότι «η εικόνα του μικρού τρομαγμένου αγοριού που βγαίνει από το σπίτι του, συνοδεία πρακτόρων με τα όπλα ανά χείρας, προκαλεί το κοινό αίσθημα». Ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, προς το παρόν, επιφυλάσσεται, καθώς έχει ήδη έρθει σε ρήξη με την «επίσημη γραμμή» της κυβέρνησης, προκειμένου να προσποριστεί ψήφους. Ομως τηρεί σιγήν ιχθύος, καθώς συνολικά οι σφυγμομετρήσεις, που διενεργήθηκαν την επομένη του συμβάντος, δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων Αμερικανών ενέκρινε την «αρπαγή» του μικρού και τη μεταφορά του στην Ουάσιγκτον, όπου βρισκόταν ο πατέρας του.
Πάντως, «ένταση» επικρατεί στην κοινότητα των Κουβανών μεταναστών, αν και τις τελευταίες ώρες τα πνεύματα ηρέμησαν σχετικά. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας αντιμετώπισαν με τα γκλομπ τους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της Μικρής Αβάνας, μετά την απομάκρυνση του μικρού Ελιάν από το σπίτι των θείων του. Στη διάρκεια των ταραχών, συνελήφθησαν περισσότερα από 260 άτομα. Τα σποραδικά επεισόδια άρχισαν λίγα λεπτά μετά την επιχείρηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης για την απομάκρυνση του Ελιάν από το σπίτι των θείων του. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε διάφορα σημεία και κάθε φορά που επενέβαινε η αστυνομία δημιουργούνταν μία άλλη εστία έντασης σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την προηγούμενη.
Μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια νοτιότερα, στη γενέθλια γη του μικρού Ελιάν, την Κούβα, εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί, που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή γύρω από ένα ιστορικό εργοστάσιο επεξεργασίας ζάχαρης, γιόρτασαν και πανηγύρισαν για την επανένωση του Ελιάν Γκονζάλες με τον πατέρα του.
Από την πλευρά του, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι η επιστροφή του μικρού Ελιάν στον πατέρα του ήταν «μια επιτυχία», αλλά αρνήθηκε να δεχτεί ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε «για νίκη». Ενώ για να μην αφήσει κανένα υπονοούμενο να αιωρείται πρόσθεσε ότι δεν αναμένει πως η εξέλιξη της υπόθεσης θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ και επισήμανε ότι, κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα με τον Ελιάν «δεν έχει λυθεί ολοκληρωτικά», εξηγώντας ότι, τόσο ο μικρός, όσο και ο πατέρας του Χουάν Μιγκέλ Γκονζάλες θα πρέπει να παραμείνουν «όμηροι» στις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, αναφορικά με το αίτημα των συγγενών του μικρού, που έχουν ζητήσει για λογαριασμό του να χορηγηθεί στον Ελιάν το καθεστώς του ασύλου.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην Αβάνα ποια επίδραση περιμένει να έχει η υπόθεση του Ελιάν στις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις, ο Κάστρο απάντησε: «Περιμένω να συνεχιστεί η ομαλότητα των 41 ετών... εκείνοι να μας επιτίθενται».
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-
Προσπάθεια αποδυνάμωσης του κύρους και της εμβέλειας της λαϊκής επιρροής του Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί και των «μεταρρυθμιστών» υποστηρικτών του χαρακτηρίζουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές τη δικαστική απόφαση αναστολής της κυκλοφορίας 12 «μεταρρυθμιστικών» εντύπων. Η απόφαση αυτή, που έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση του ανώτερου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ περί «πληγμάτων που προκαλούν στο Ισλάμ αρκετές εφημερίδες», εκτιμάται ότι είναι άλλη μια σκληρή μάχη στον πόλεμο εξουσίας ανάμεσα σε «σκληροπυρηνικούς» και «μεταρρυθμιστές» στο Ιράν.
«Μέχρι νεοτέρας διαταγής» απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν 8 εφημερίδες, 3 πολιτικά περιοδικά και 1 πολιτική επιθεώρηση, που διευθύνονται από συνεργάτες του Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί και υποστηρίζουν τις «μεταρρυθμιστικές» επιλογές του. Ανάμεσα στις απαγορευθείσες εφημερίδες είναι και η «Fath», της οποίας διευθυντής είναι ο Γιαντολάχ Εσλαμί, υφυπουργός Υγείας. Η «Fath» είναι η μετονομασία της εφημερίδας «Krordad», που διηύθυνε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αμπντουλάχ Νουρί, στενός συνεργάτης του Χαταμί, ο οποίος, σήμερα, εκτίει ποινή φυλάκισης με την κατηγορία της «προσβολής των αρχών του Ισλάμ».
Παράλληλα με την απαγόρευση των εφημερίδων, δεκάδες είναι οι δημοσιογράφοι που έχουν κλητευτεί από τη Δικαιοσύνη, που ελέγχεται από τους «σκληροπυρηνικούς», προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για διάφορα άρθρα τους που έχουν στηλιτευτεί ως «προσβλητικά για το Ισλάμ». Ανάμεσα στις κλητεύσεις υπάρχουν και τα ονόματα του διευθυντή του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων IRNA, Φερέιντουν Βερντί Νιγιάντ, αλλά και ο διευθυντής της εφημερίδας «Bayan» Αλί Ακμπάρ Μοχτασεμί, σύμβουλος του Ιρανού Προέδρου. Ενα εικοσιτετράωρο πριν την αναστολή της κυκλοφορίας των 12 εντύπων, δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης για άρθρα τους ενάντια στη θανατική ποινή.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το νέο πλήγμα σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, στο Ιράν, αντανακλά άλλη μια προσπάθεια των «σκληροπυρηνικών» να συρρικνώσουν τη δύναμη του «μεταρρυθμιστή» Προέδρου Χαταμί και των υποστηρικτών του. Μάλιστα, όπως σχολίασε ο αναλυτής Σαΐντ Λεϊλάζ, το πλήγμα είναι καίριο γιατί, επί της ουσίας, ο Χαταμί είχε στηριχτεί πολύ στον Τύπο και στα ΜΜΕ προκειμένου να επηρεάσει την κοινή γνώμη, αφού οι «σκληροπυρηνικοί» ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του στρατού, των κρατικών υπηρεσιών, της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. Παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος Χαταμί, σε ομιλία του για την επέτειο της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα, τηρώντας χαμηλούς τους τόνους της νέας αντιπαράθεσης εξουσίας.
ΜΟΣΧΑ.-
Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Σεργκέγεφ δήλωσε χτες ότι 15 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 6 στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν, κυρίως βυτιοφόρα, σε ενέδρα που έστησαν, την Κυριακή, 23 Απρίλη, Τσετσένοι αντάρτες εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας. Σε ανακοίνωση του ομοσπονδιακού στρατού αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν 20 αντάρτες και 2 αιχμαλωτίστηκαν. Επικεφαλής της ομάδας 50-60 ανταρτών ήταν οι Αραβες μισθοφόροι Αμπού-Αλ Μπαλίντ και Αμπού Τζαφάρ.
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μοβλάντι Ουντούγκοφ ανέφερε ότι οι τσετσενικές δυνάμεις έστησαν ενέδρα στη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα κοντά στο χωριό Σερζέν-Γιουρτ, περίπου 25 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Γκρόζνι, και στην επίθεση που ακολούθησε «σκοτώθηκαν 80 στρατιώτες και καταστράφηκαν 13 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και θωρακισμένων». Ο Ουντούγκοφ ισχυρίστηκε ότι κανένας αντάρτης δε σκοτώθηκε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμσπσκι ανακοίνωσε ότι τις περασμένες μέρες συνελήφθη μια ομάδα Αράβων μισθοφόρων από το τμήμα του Χατάμπ στο χωριό Αβτούρι, οι οποίοι προσπαθούσαν να ναρκοθετήσουν σπίτια. Επίσης, στην περιοχή του χωριού Περβομάισκογε συνελήφθη ο πρώην προϊστάμενος της υπηρεσίας ασφαλείας της λεγόμενης Γενικής Εισαγγελίας της Τσετσενίας, Ταβζάγεφ, ο οποίος είχε ολόκληρο οπλοστάσιο.
Στο μεταξύ, μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν 16 επιθέσεις κοντά στο χωριό Σερζέν-Γιουρτ και εναντίον στόχων των ανταρτών σε ορεινές περιοχές.