Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΙΑΝ
Ο εξάχρονος στην αγκαλιά του πατέρα του

O μικρός Ελιάν με τον πατέρα του

Associated Press

O μικρός Ελιάν με τον πατέρα του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ - ΜΑΪΑΜΙ.-

Στην ανώτατη βαθμίδα της έφτασε το τελευταίο τριήμερο η ένταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, όσον αφορά τον εξάχρονο Ελιάν Γκονζάλες, καθώς τερματίστηκε η συνεχιζόμενη ομηρία του μικρού Ελιάν Γκονζάλες στα χέρια των συγγενών του δεύτερου βαθμού. Ειδικοί Ομοσπονδιακοί πράκτορες και κομάντος εισέβαλαν το Σάββατο στο σπίτι του Λάζαρο Γκονζάλες στη μικρή Αβάνα και «άρπαξαν» το παιδί, το οποίο το είχαν κρύψει σε μία ντουλάπα, και το μετέφεραν στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται ο πατέρας του. Τώρα και οι δύο περιμένουν την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης για να επιστρέψουν στην Κούβα

Εντούτοις, η υπόθεση δε σταματά εδώ. Από εκείνη τη στιγμή, το θέμα μονοπωλεί τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, κυρίως ως προς το σκέλος των εξελίξεων των πολιτικών παιχνιδιών και πιέσεων, που προωθούνται και ασκούνται από το λόμπι των Κουβανών μεταναστών διαμέσου της ψυχής αυτού του παιδιού, για την υγεία της οποίας, φυσικά, αμέσως προσέτρεξαν να εκφράσουν «φόβους» και να εκτοξεύσουν απειλές. Ωστόσο, μπορεί η δραματική «αρπαγή» του μικρού Κουβανού, από ομοσπονδιακούς πράκτορες από το σπίτι συγγενών του στο Μαϊάμι, να φάνηκε κάτι φρικτό εκ πρώτης όψεως, όμως ήταν πιθανώς λιγότερο τραυματική για το 6χρονο παιδάκι από όλα όσα έζησε τους τελευταίους πέντε μήνες, ισχυρίζονται ειδικοί για την πνευματική υγεία, όπως ο δόκτορ Γιον Σόου, διευθυντής της Ψυχιατρικής για παιδιά και μεγάλους του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Το θέμα, φυσικά, βρέθηκε και στα χείλη των υποψηφίων των δύο κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές. Ηδη, ο Τζορτζ Μπος Τζούνιορ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε ότι «η εικόνα του μικρού τρομαγμένου αγοριού που βγαίνει από το σπίτι του, συνοδεία πρακτόρων με τα όπλα ανά χείρας, προκαλεί το κοινό αίσθημα». Ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, προς το παρόν, επιφυλάσσεται, καθώς έχει ήδη έρθει σε ρήξη με την «επίσημη γραμμή» της κυβέρνησης, προκειμένου να προσποριστεί ψήφους. Ομως τηρεί σιγήν ιχθύος, καθώς συνολικά οι σφυγμομετρήσεις, που διενεργήθηκαν την επομένη του συμβάντος, δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων Αμερικανών ενέκρινε την «αρπαγή» του μικρού και τη μεταφορά του στην Ουάσιγκτον, όπου βρισκόταν ο πατέρας του.

«Καμία βελτίωση των σχέσεων»

Πάντως, «ένταση» επικρατεί στην κοινότητα των Κουβανών μεταναστών, αν και τις τελευταίες ώρες τα πνεύματα ηρέμησαν σχετικά. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας αντιμετώπισαν με τα γκλομπ τους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της Μικρής Αβάνας, μετά την απομάκρυνση του μικρού Ελιάν από το σπίτι των θείων του. Στη διάρκεια των ταραχών, συνελήφθησαν περισσότερα από 260 άτομα. Τα σποραδικά επεισόδια άρχισαν λίγα λεπτά μετά την επιχείρηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης για την απομάκρυνση του Ελιάν από το σπίτι των θείων του. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε διάφορα σημεία και κάθε φορά που επενέβαινε η αστυνομία δημιουργούνταν μία άλλη εστία έντασης σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την προηγούμενη.

Μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια νοτιότερα, στη γενέθλια γη του μικρού Ελιάν, την Κούβα, εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί, που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή γύρω από ένα ιστορικό εργοστάσιο επεξεργασίας ζάχαρης, γιόρτασαν και πανηγύρισαν για την επανένωση του Ελιάν Γκονζάλες με τον πατέρα του.

Από την πλευρά του, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι η επιστροφή του μικρού Ελιάν στον πατέρα του ήταν «μια επιτυχία», αλλά αρνήθηκε να δεχτεί ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε «για νίκη». Ενώ για να μην αφήσει κανένα υπονοούμενο να αιωρείται πρόσθεσε ότι δεν αναμένει πως η εξέλιξη της υπόθεσης θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ και επισήμανε ότι, κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα με τον Ελιάν «δεν έχει λυθεί ολοκληρωτικά», εξηγώντας ότι, τόσο ο μικρός, όσο και ο πατέρας του Χουάν Μιγκέλ Γκονζάλες θα πρέπει να παραμείνουν «όμηροι» στις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, αναφορικά με το αίτημα των συγγενών του μικρού, που έχουν ζητήσει για λογαριασμό του να χορηγηθεί στον Ελιάν το καθεστώς του ασύλου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην Αβάνα ποια επίδραση περιμένει να έχει η υπόθεση του Ελιάν στις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις, ο Κάστρο απάντησε: «Περιμένω να συνεχιστεί η ομαλότητα των 41 ετών... εκείνοι να μας επιτίθενται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ειδική άδεια να επισκεφθεί την Κούβα (2012-03-21 00:00:00.0)
Εντείνεται ο αγώνας για την αποφυλάκισή τους! (2009-10-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα οι οργανώσεις αλληλεγγύης (2009-10-15 00:00:00.0)
Τιμή στα θύματα της «Cubana» (2008-10-08 00:00:00.0)
Στο Εφετείο οι 5 Κουβανοί αγωνιστές (2004-03-11 00:00:00.0)
«Να επιστρέψει στον πατέρα και στην Κούβα» (2000-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ