ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
«Καραμπινάτο» πολιτικό σκάνδαλο η παραχώρηση δημόσιας έκτασης

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Ουρανούπολη ενάντια στις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου
Από πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Ουρανούπολη ενάντια στις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας - Θράκης, σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο της Μονής Βατοπεδίου για την «αξιοποίηση» δημόσιας έκτασης 8.608 στρεμμάτων γης που τους παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στο κείμενο της Ερώτησης, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Δεν έχασε χρόνο η Μονή Βατοπεδίου και ήδη εκπόνησε επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έδωσε στο Δήμο Σταγείρων και Ακάνθου, για την "αξιοποίηση" της έκτασης των 8.608 στρεμμάτων γης που τους παραχώρησε - δώρισε η κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο η μονή προτίθεται να το αναθέσει σε μεγάλο επιχειρηματικό οίκο του εξωτερικού ή εσωτερικού. Δηλαδή, πολυεθνικοί - μονοπωλιακοί όμιλοι θα υλοποιήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού "λίαν υψηλού επιπέδου" (δηλαδή για "χοντρά" πορτοφόλια), την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, συνεδριακό κέντρο και την ίδρυση πανεπιστημίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Τα κέρδη των πολυεθνικών - μονοπωλιακών ομίλων και της συγκεκριμένης μονής, έχει στόχο το συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας έκτασης των 8.608 στρεμμάτων. Εκταση που είναι χαρακτηρισμένη στο υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου ως κοινόχρηστο δάσος. Γι' αυτό η μονή πιέζει σε πολλές κατευθύνσεις για την αλλαγή του ΓΠΣ.

Αποδεικνύεται περίτρανα, ότι η παραχώρηση από την κυβέρνηση της ΝΔ των 8.608 στρεμμάτων δημόσιας έκτασης στη Μονή Βατοπεδίου, αποτελεί "καραμπινάτο" πολιτικό σκάνδαλο.

Αλλωστε, αντικρουόμενες είναι και οι απαντήσεις που έδωσαν σε παλαιότερη Ερώτησή μας στη Βουλή (483/19-7-07) τα συναρμόδια υπουργεία.

- Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει ότι "η υπόψη έκταση δεν έχει αποχαρακτηριστεί από δασική, είναι αρχαιολογικός χώρος και τέλος έχει ενταχθεί σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ0Ε), με την οποία απαγορεύεται κάθε δυνατότητα δόμησης και εκμετάλλευσης".

- Το υπουργείο Πολιτισμού στην ίδια Ερώτηση ερμηνεύοντας την ΥΑ 5980/19-10-1965 περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφέρει ότι από την απόφαση "κηρύχτηκαν ως ιστορικά διατηρητέα επιμέρους κτίσματα χωρίς να προκύπτει ουδεμία κήρυξη της ευρύτερης αυτής περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου".

Να σημειωθεί όμως ότι, σύμφωνα με τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η περιοχή προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου 3028/2002 "για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς".

Ο πολιτικός εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους χιλιάδες κατοίκους και τους φορείς της περιοχής είναι ολοφάνερος. Οι φορείς και οι κάτοικοι όμως συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και απαιτούν την κατάργηση της παραχώρησης των 8.608 στρεμμάτων στη μονή Βατοπεδίου.

Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο λαό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί αν η κυβέρνηση θα καταργήσει την απόφαση παραχώρησης της συγκεκριμένης έκτασης στη Μονή Βατοπεδίου».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ: Το νέο Δικαστικό Κτίριο Καβάλας μέχρι σήμερα δεν έχει αποπερατωθεί. Επίσης μέχρι σήμερα δεν έχουν παρθεί μέτρα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που είχαμε επισημάνει με προηγούμενες Ερωτήσεις μας, όπως:

α. Ασφαλή κυκλοφοριακή σύνδεση με την οδό Τενέδου.

β. Εξασφάλιση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

γ. Στεγανοποίηση του υπόγειου για αντιμετώπιση πλημμύρας.

Ακόμη αθετήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση για τη λειτουργία Εφετείου στην Καβάλα.

Επειδή για την καλύτερη λειτουργία των δικαστικών λειτουργών και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής τα έργα αυτά είναι απαραίτητα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς:

  • Πότε θα αποπερατωθεί και παραδοθεί το νέο Δικαστικό Κτίριο Καβάλας με τις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν υλοποίησε την υπόσχεση για τη λειτουργία Εφετείου στην Καβάλα;

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Ενας από τους παλαιότερους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων της Θεσσαλίας ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου έκλεισε λόγω χρεών. Αυτή η εξέλιξη είναι σοβαρό πλήγμα για τους αγρότες της περιοχής. Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Ομως ο ΤΟΕΒ αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως είναι η πολύ κακή κατάσταση του δικτύου άρδευσης, με μεγάλες απώλειες σε νερό και συνεπώς μεγάλη αύξηση και του κόστους προς τη ΔΕΗ.

Επίσης ένα μεγάλο μέρος του χρέους είναι από περιόδους ξηρασίας όπου χρειάστηκε να ποτίσουν τα σιτηρά, κριθάρια κλπ. Είναι φανερό ότι τέτοια φαινόμενα θα είναι συχνά και αν δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα το κόστος συνεχώς θα αυξάνεται. Επιβάλλεται, λοιπόν, η χρηματοδότηση από το υπουργείο για την κατασκευή νέου υπόγειου δικτύου.

Για την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου είναι απαραίτητο εκτός των άλλων να έχουν καθοριστικό λόγο μέσα στα όργανά τους αυτοί που καλλιεργούν τα χωράφια και όχι αυτοί που τα έχουν και τα νοικιάζουν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Εάν άμεσα θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή υπόγειου αρδευτικού δικτύου.
  • Εάν θα χαριστούν τα χρέη στους μικρούς παραγωγούς.
  • Εάν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος και θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική και θα ψηφίζουν αυτοί που καλλιεργούν τα χωράφια και όχι αυτοί που τα έχουν και τα νοικιάζουν.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΟΥΡΠΗΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Σύμφωνα με το Σύλλογο Αλιέων η λαθεμένη κατασκευή του λιμανιού της Αμαλιάπολης του Δήμου Σούρπης εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των καϊκιών.

Χειμώνα, καλοκαίρι οι ψαράδες που λιμενίζουν τα καΐκια τους στο λιμάνι της Αμαλιάπολης, με τον παραμικρό αέρα, ξενυχτούν πάνω στα σκαριά τους προστατεύοντας την περιουσία τους.

Πρόβλημα ασφάλειας των πλοίων υπάρχει επίσης και στο λιμάνι, δίπλα στο Λουτράκι, όπου η επέκταση της σκάλας θα έλυνε προβλήματα επάρκειας χώρου για ελλιμενισμό πλοίων ιδίως το καλοκαίρι.

Η πρόσφατη κακοκαιρία δημιούργησε μικρές ζημιές στα ψαροκάικα, εκτός ενός καϊκού - του κ. Δημητρίου Κυρ. - που οι ζημιές είναι σοβαρές.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς:

  • Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε το λιμάνι της Αμαλιάπολης να προστατευτεί από τους ισχυρούς ανέμους, με τα απαραίτητα έργα (λιμενοβραχίονα κ.ά.) που απαιτούνται καθώς και για την επέκταση της σκάλας στο Λουτράκι.
  • Εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποζημίωση του ιδιοκτήτη του καϊκιού (κ. Δημητρίου) για την αποκατάσταση των ζημιών.
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό

  • Εφόσον η γνωμοδότηση 357/2006 υπήρξε ικανή για μονιμοποίηση άλλου μέλους ΔΕΠ, γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν προχωρά στην άμεση μονιμοποίηση στη θέση του επίκουρου καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της κας Μαρίας Κωλέττη;
  • Με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη διοικητική διερεύνηση του ΥΠΕΠΘ, σύμφωνα με έγγραφα (Φ.6/26643/ Β3/2007 και Φ.6/48801α/ Β3/2007) σε σχέση με τις αναγνωρίσεις τίτλων σπουδών που έγιναν από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας για την αναπομπή του σχετικού φακέλου (36385/Β2/30-3-2007) όπως ζητείται και από τις αναπάντητες σχετικές αιτήσεις της κας Κωλέττη (αρ. πρωτ. 2148/11-7-2007 και 3652/6-6-2007).

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για τον αναδασμό στις συγκεκριμένες περιοχές του Νομού Μαγνησίας - Αλμυρός, Στεφανοβίκειο, Μικρό Περιβολάκι, Πολυζέικα Μαυρολόφου και Κωφών - ώστε να ενταχθούν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης οι απαραίτητες τεχνικές και τοπογραφικές εργασίες για να λήξει επιτέλους η χρόνια διαδικασία του αναδασμού;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ