ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΤΡΑ - ΜΠΡΟΣΤΑ»
Ζητούμενο η αντισεισμική προστασία της Πάτρας

Οχτώ άμεσες και μακροπρόθεσμες προτάσεις παρουσίασε χτες η παράταξη

Κάλεσμα προς το λαό και τους φορείς της Πάτρας, να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής και της περιουσίας τους στα χέρια τους, αφού τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) «ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να εφαρμόσουν μια τέτοια πολιτική αντισεισμικής θωράκισης», ήταν το κύριο στίγμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Πάτρα - Μπροστά», με θέμα «Αντισεισμική προστασία της πόλης και των κατοίκων της».

Ομιλητές στη συνέντευξη ήταν οι Κώστας Πελετίδης επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Αντωνόπουλος δημοτικός σύμβουλος και Χρήστος Κορδάς, στέλεχος της παράταξης. Οπως τόνισαν, η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι αντίστοιχες δημοτικές αρχές βάζουν «πάνω από τη ζωή και τα συμφέροντα των εργαζομένων τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Στη συνέντευξη, παρουσιάστηκε άξονας 8 άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων ενταγμένων σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα:

1. Πολιτική για σύγχρονη λαϊκή εργατική κατοικία με βάση τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό. Πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται την κατοικία σαν κοινωνικό αγαθό, υποχρέωση του κράτους και όχι εμπόρευμα.

2. Αμεσος έλεγχος της στατικής επάρκειας των κτιρίων και μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση.

3. Κονδύλια και πρόνοια για νέους ελεύθερους χώρους στα πυκνοδομημένα τμήματα της πόλης.

4. Μέτρα ενίσχυσης διατηρητέων κτιρίων, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

5. Διάθεση κονδυλίων για μικροζωνική μελέτη στην Πάτρα.

6. Ελεγχος όλων των αυθαιρέτων.

7. Αυστηρή διακρίβωση της ποιότητας του σκυροδέματος και του σιδήρου.

8. Να εκπονηθεί άμεσα σύγχρονο Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης και μέτρα για δίκτυο ασφαλούς κυκλοφορίας σε περίπτωση σεισμού.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο

Οπως σημειώθηκε, στην Πάτρα, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απουσία ουσιαστικού ελέγχου της σεισμικής επικινδυνότητας σε κτίρια μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τους δύο σεισμούς, τη Δευτέρα το βράδυ, μεγέθους 5,4 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «ταρακούνησαν» την Αχαΐα, ενώ έγιναν αισθητοί και στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.

Ο σεισμός αυτός μπορεί να ξύπνησε «εφιάλτες», από το σεισμό του Αιγίου το 1995 με 26 νεκρούς, ωστόσο, όπως τονίζει στον «Ρ» ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος - ερευνητής, «πρόκειται για άλλο εστιακό χώρο και πρόκειται για περιοχή με όχι έντονη σεισμική δραστηριότητα, που, όμως, και στο παρελθόν είχε δώσει σεισμούς, ενώ το συνηθισμένο μέγεθος ισχυρών σεισμών της περιοχής φαίνεται να είναι της τάξης των 5,5 Ρίχτερ».

ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ισοπεδώνουν ρέμα και κόβουν δέντρα

Να σταματήσει το έγκλημα ζητάει το ΚΚΕ. Κάνει πως διαφωνεί η συνένοχη νομαρχιακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ

Το καταστροφικό έργο της μπουλντόζας
Το καταστροφικό έργο της μπουλντόζας
Σε περιβαλλοντική καταστροφή και σε απρόβλεπτους κινδύνους για άλλες σοβαρές επιπτώσεις οδηγεί η απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας να προχωρήσει το έργο παράκαμψης του οικισμού Κόκκινο Νερό, στα παράλια του νομού, κατασκευάζοντας δρόμο που θα περνάει μέσα από το ρέμα Καλυψούς, όπου υπάρχουν πολλά υπεραιωνόβια δέντρα, τα οποία ήδη άρχισαν να κόβονται.

Την απόφαση της Νομαρχίας, η οποία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται, έστω και την τελευταία στιγμή, να σταματήσει αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή και να γίνει επαναχάραξη του δρόμου της παράκαμψης έξω από το ρέμα.

Χτες το πρωί, πολυμελές κλιμάκιο της ΝΕ Λάρισας, με επικεφαλής τον γραμματέα της Τ. Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και με τη συμμετοχή του βουλευτή Τάκη Τσιόγκα, και του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα του Θ. Αναπλιώτη επισκέφτηκε την περιοχή ως κίνηση διαμαρτυρίας για την απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος στους κατοίκους που αντιδρούν. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τοποθέτησαν πανό στο χώρο, στο οποίο αναγράφεται «Να σταματήσει το έγκλημα».

Κατά της απόφασης έχει ταχθεί η «Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΕΑΣ), η οποία απαιτεί να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες της παράκαμψης και ζητάει την επέμβαση του εισαγγελέα. Σε ανακοίνωσή της η ΝΕΑΣ αναφέρει: Θεωρούμε κι εμείς ότι η παράκαμψη πρέπει να γίνει. Οχι, όμως, με την καταστροφή υπεραιωνόβιων δέντρων και ισοπεδώνοντας ένα μεγάλο ρέμα σε μήκος δυο χιλιομέτρων, μετατρέποντάς το σε δρόμο. Αυτό θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ενέχει τον κίνδυνο, όταν κατεβάσει το ρέμα νερό, να καταστρέψει το δρόμο, να παρασύρει διερχόμενα αυτοκίνητα και να προκαλέσει κι άλλες ζημιές στο χώρο».

Παρά τις αντιδράσεις, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επιμένει στην απόφασή της και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του νομάρχη Λ. Κατσαρού, ο οποίος δήλωσε κυνικά και ξεδιάντροπα: «Ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά, δε γίνεται... Το γεγονός ότι κόβονται δέντρα το γνωρίζουμε, αλλά είναι αναπόφευκτο...».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο δήμαρχος Μελιβοίας, Αν. Γκουντάρας - πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ - που δήλωσε: «Με τις λιγότερες δυνατές απώλειες γίνεται ένας σύγχρονος δρόμος για τον οποίο υπάρχουν εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων από ειδικούς επιστήμονες».

«Κριτική» στη Νομαρχιακή Αρχή επιχειρεί να κάνει και η νομαρχιακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά πώς να πείσει για τις «αγνές προθέσεις της», όταν η μελέτη για τη συγκεκριμένη παράκαμψη έγινε το 2003, όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας ήταν στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και την είχε ψηφίσει και η σημερινή επικεφαλής της παράταξης, Λ. Λιακούλη, η οποία τώρα εμφανίζεται να διαφωνεί;

Σήμερα η εκλογή αρχιεπισκόπου

Στη μητρόπολη Αθηνών, ψηφίζουν σήμερα οι 75 μητροπολίτες για την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου. Οι υποψήφιοι μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Θηβών Ιερώνυμος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Δημητριάδος Ιγνάτιος, συνεχίζουν τις παρασκηνιακές κινήσεις ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας.

Εκλόγιμοι είναι όλοι οι Ελληνες κατά το γένος εν ενεργεία μητροπολίτες και οι εγγεγραμμένοι κληρικοί, στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εκλογή γίνεται σε μία μόνη συνεδρίαση. Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται αυτός που έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλιώς επαναλαμβάνεται η διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Αν κατά τη δεύτερη ψηφοφορία κανένας δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, γίνεται τρίτη ψηφοφορία και εκλέγεται αρχιεπίσκοπος αυτός που έχει σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται με κλήρωση.

Αλλαγές στο μηχανογραφικό

Μέχρι τις 15 Φλεβάρη καλούνται να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις οι απόφοιτοι Λυκείου. Στο μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν θα υπάρχει ένα νέο τμήμα, το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών, στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο εντάσσεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Επίσης, δύο Τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ένα του ΤΕΙ Λαμίας με έδρα την Αμφισσα αλλάζουν ονομασία, δύο τμήματα ΤΕΙ εντάσσονται και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο ενώ τρία τμήματα ΤΕΙ εντάσσονται σε περισσότερες από μία ομάδες.

21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Να μην ξαναστηθεί η κεραία

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του 21ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, την περασμένη Δευτέρα, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας πλησίον του σχολείου τους.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από το γραφείο του Εισαγγελέα Χαλκίδας, κατά τη διάρκεια εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων στα οποία προσέφυγε η «COSMOTE», προκειμένου να επανατοποθετήσει την κεραία που είχαν αποξηλώσει πριν από περίπου ένα μήνα. Το πανό των μαθητών, έγραφε: «Να απομακρυνθεί τώρα η κεραία κινητής τηλεφωνίας».

Εκεί, συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος συμμετείχε στην απόπειρα αποξήλωσης, καταθέτοντας σαν μάρτυρας, με υπόδειξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κατά της εταιρείας. Στην κατάθεσή του, επισήμανε την ανάγκη απομάκρυνσης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από σχολικά κτίρια ή άλλους μαζικούς χώρους. «Εμείς», σημείωσε, «συμβάλαμε στην αποξήλωση της κεραίας, θα συμβάλουμε και για να μην ξαναστηθεί»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ