ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Βλέπει «πράσινο» το ... τσιμέντο

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με αφορμή τη λεγόμενη «Χάρτα Πρασίνου», που παρουσίασε ο δήμαρχος Νικ. Κακλαμάνης

Σε αυτή την πόλη -σύμφωνα με τη δημοτική αρχή - αντιστοιχούν 6,84 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο...
Σε αυτή την πόλη -σύμφωνα με τη δημοτική αρχή - αντιστοιχούν 6,84 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο...
«Μνημείο υποκρισίας». Ετσι χαρακτηρίζει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με χτεσινή ανακοίνωσή της, τη «Χάρτα Πρασίνου» που πρόσφατα παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνης. Οπως τονίζεται σχετικά, «η δημοτική αρχή επιχειρεί να κρύψει τις πολιτικές ευθύνες της, καθώς και τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, για την εφιαλτική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, σε μια πόλη που "ασφυκτιά" από το τσιμέντο, το νέφος και το κυκλοφοριακό».

«Η Αθήνα», τονίζεται, «με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη "βωβή" στήριξη των δημοτικών τους παρατάξεων στο δήμο, έχει γίνει βορά σε εργολάβους και επιχειρηματίες». Και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα της Χάρτας (σ.σ.: ότι αντιστοιχούν 6,84 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο και 1 δέντρο ανά 30 μέτρα) «είναι τόσο τραγελαφικά και εξωπραγματικά που μόνο αγανάκτηση μπορούν να προκαλέσουν στους πολύπαθους κατοίκους της Αθήνας».

«Οι εναπομείναντες μεγάλοι και μικρότεροι ελεύθεροι χώροι τσιμεντοποιούνται ο ένας μετά τον άλλο, ενώ και οι ελάχιστοι υπάρχοντες δημόσιοι χώροι πρασίνου βρίσκονται στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου», επισημαίνεται. Και τονίζει ότι τα «απαράδεκτα "συμπεράσματα" της λεγόμενης Χάρτας», αποτελούν, στην ουσία, μια «απέλπιδα προσπάθεια» της δημοτικής αρχής, «να αποποιηθεί των πολιτικών της ευθυνών»...

Η «Συμπαράταξη» επισημαίνει πως αυτό που άμεσα χρειάζεται είναι:

  • Προστασία, ουσιαστική συντήρηση και αναβάθμιση των μεγάλων και μικρότερων χώρων πρασίνου της πόλης. Προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού σε όλες τις εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες.
  • Απαλλοτριώσεις των καταγεγραμμένων και άλλων ελεύθερων χώρων, με παράλληλη διαμόρφωσή τους σε πάρκα ψηλού και πυκνού πρασίνου.
  • Μεγάλα πάρκα ψηλού πρασίνου, «πνεύμονες πρασίνου», στον Ελαιώνα, στο Γουδή, στο Πεδίον Αρεως, στο Αττικό Αλσος, στους Λόφους της Αθήνας.
  • Προστασία του περιαστικού πρασίνου (ορεινοί όγκοι του Λεκανοπεδίου, Ελληνικός Ιππόδρομος κλπ.).
ΗΜΑΘΙΑ
Να διακοπεί ο διαγωνισμός για τη μονάδα απορριμμάτων

Να διακοπεί άμεσα ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο νομό Ημαθίας και να ξεκινήσει η διαδικασία ανεύρεσης άλλου χώρου, ζητά το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το έργο δεν μπορεί να γίνει εφόσον η νέα απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου καθιστά αδύνατη την έκδοση οικοδομικής άδειας. Παράλληλα, εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, από προγενέστερη προσφυγή του ΤΕΕ.

Θυμίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ, παρά τις αντιδράσεις μαζικών φορέων και κατοίκων, χωροθετήθηκε πριν από 8 χρόνια, στο Δήμο Μακεδονίδος. Ο χώρος που έχει επιλεγεί να γίνει, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 350 μέτρων από τον ταμιευτήρα ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, στον ποταμό Αλιάκμονα. Επίσης, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (Βεργίνα), 4 χιλιομέτρων από το μουσείο της Βεργίνας, και εντός περιοχής που έχει ρητώς κηρυχτεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κοντά σε περιοχή ενταγμένη στο «Natura 2000» (στενά Αλιάκμονα).

Το Δεκέμβριο του 2004 το (ΚΑΣ) ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δίνοντας το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το έργο. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, το Νοέμβρη του 2007, με νέα ομόφωνη απόφασή του, το ΚΑΣ γνωμοδότησε αρνητικά για τη δημιουργία της μονάδας στη συγκεκριμένη θέση. Και στις δύο περιπτώσεις τη θέση του προέδρου του ΚΑΣ κατείχε ο Χρ. Ζαχόπουλος. Στις αρχές Δεκέμβρη του 2007, εκδόθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και αυτές τις ημέρες τρέχει ο διαγωνισμός - λήγει στις 12/2 - για τη δημοπράτηση του έργου.

Νέος αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος

Eurokinissi

Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος εκλέχτηκε, χτες, στη δεύτερη ψηφοφορία, αρχιεπίσκοπος. Συγκέντρωσε 45 ψήφους έναντι 27 του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιου, ενώ υπήρξαν και δύο λευκές ψήφοι. Στην πρώτη ψηφοφορία ο νέος πλέον αρχιεπίσκοπος είχε λάβει 33 ψήφους έναντι 26 του μητροπολίτη Σπάρτης. Οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Δημητριάδος Ιγνάτιος έλαβαν από 7 ψήφους. Οι μητροπολίτες που ψήφισαν ήταν 74.

Ο Ιερώνυμος είναι ο 20ός αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διεκδίκησε για δεύτερη φορά τον αρχιεπισκοπικό «θρόνο». Ο Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης) γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στις βυζαντινές σπουδές. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Γκρατς της Αυστρίας και στο Ρέγκενσμπουργκ και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνας. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο. Το 1981 εκλέχτηκε μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, εντός 5 ημερών εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα που αναγνωρίζει τον νέο αρχιεπίσκοπο. Μετά τη δημοσίευσή του, ο αρχιεπίσκοπος δίνει τη διαβεβαίωσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και στον υπουργό Παιδείας και ακολουθεί η ενθρόνιση. Η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου θα γίνει στις 16 του Φλεβάρη. Συγχαρητήρια μηνύματα προς τον νέο αρχιεπίσκοπο έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.

ΑΓΙΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Καμιά δέσμευση για το οδικό δίκτυο

Σοβαρά προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους του Δήμου Αγιάσου Λέσβου προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχές και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης ζήτησε στη Βουλή με Ερώτησή του προς τον υπουργό Γεωργίας την άμεση οικονομική ενίσχυση του δήμου, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα το αγροτικό οδικό δίκτυο.

Απαντώντας ο υφυπουργός Γεωργίας Κ. Κιλτίδης δεν ανέλαβε καμία δέσμευση, επικαλούμενος τον χαμηλό προϋπολογισμό του υπουργείου του για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Γενικά και αόριστα είπε ότι έργα υποδομής στις αγροτικές περιοχές θα γίνουν με τη χρηματοδότηση του Δ΄ ΚΠΣ.

Ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι η καταστροφή στους αγροτικούς δρόμους του Δήμου Αγιάσου δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στους αγρότες της περιοχής και ήρθε να προστεθεί στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής που βιώνουν χρόνια ολόκληρα. Ο δήμος, είπε, με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει, δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις ζημιές και απαιτείται άμεση οικονομική ενίσχυση.

Εκδηλώσεις - συνεστιάσεις αντιστασιακών
  • Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν, την Κυριακή 10 Φλεβάρη και ώρα 12.00 το μεσημέρι, εκδήλωση - συνεστίαση, όπου θα κοπεί και η πίτα της Ενωσης, στο κέντρο «ΠΑΤΙΡΝΤΙ (οδός Δαΐρπφελδ 5 - είσοδος από Πατησίων 339, τηλ.: 210.2025.220). Η συνεστίαση είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια του ΚΚΕ, εμπνευστή, οργανωτή και κύριου αιμοδότη της Εθνικής μας Αντίστασης, όπως αναφέρεται. Στην εκδήλωση, εκτός από το καλό φαΐ, περιλαμβάνεται πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημοτικά, λαϊκά και αντάρτικα τραγούδια.
  • Η ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας πραγματοποιεί την Κυριακή 10.2.08 και ώρα 10 π.μ., τη χρονιάτικη απολογιστική συνέλευσή της στο Παναιτώλιο στην Αλσούπολη.
  • Η ΠΕΑΕΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας κόβει την πίτα της, την Κυριακή 10.2.08 ώρα 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Οχι στην πρόσληψη σεκιούριτι

Την επιχείρηση να προσληφθεί υπάλληλος από ιδιωτική εταιρεία security (σεκιούριτι) ως φύλακας μέσα σε κτίριο του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) καταγγέλλει το ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Οικονομικού Τμήματος του πανεπιστημίου, με ομόφωνη απόφασή του. Συγκεκριμένα, το Γρυπάρειο Μέγαρο (Αίθουσα Αγγελοπούλου), όπου κάνει μαθήματα το Οικονομικό, φυλασσόταν μέχρι πρόσφατα από δυο υπαλλήλους του πανεπιστημίου, αλλά με τη συνταξιοδότηση της μιας από αυτούς δημιουργήθηκε κενό, που το πανεπιστήμιο αποφάσισε να καλύψει με έναν σεκιουριτά, υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας, με την οποία το πανεπιστήμιο έχει συνάψει σύμβαση εδώ και χρόνια!

«Είναι απαράδεκτο το πανεπιστήμιο που έχει ξεκάθαρο το χαρακτήρα του ως δημόσιου και δωρεάν, να συνάπτει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία», τονίζει το ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Οικονομικού, μιλώντας για «κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου», στο πνεύμα της εφαρμογής του νέου νόμου - πλαισίου. Οι φοιτητές απαιτούν από το πανεπιστήμιο και από τον πρόεδρο του Τμήματος «να μην προχωρήσουν τελικά σε αυτή την πρόσληψη και οποιαδήποτε άλλη, από ιδιωτική εταιρεία, καθώς και να ακυρωθεί η σύμβαση που υπάρχει», ενώ προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη Σύγκλητο, ζητώντας τα πρακτικά από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Μέτρα - «ασπιρίνες» αποφάσισαν κυβέρνηση και ΟΣΕ για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής, που τα τελευταία χρόνια υποβάλλονται καθημερινά σε μεγάλη ταλαιπωρία κατά τις μετακινήσεις τους με το τρένο. Οπως ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, η γραμμή Αθήνα - Οινόη θα ενισχυθεί με λεωφορεία, κυρίως τις βραδινές ώρες, που δεν υπάρχει σιδηροδρομική εξυπηρέτηση. Επίσης, στους σταθμούς της εν λόγω γραμμής θα τοποθετηθούν ακυρωτικά - εκδοτικά μηχανήματα, ενώ θα υπάρχει και άμεση ενημέρωση του επιβατικού κοινού σε περίπτωση κατάργησης ή ακύρωσης σιδηροδρομικών δρομολογίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ