Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέος αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος

Eurokinissi

Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος εκλέχτηκε, χτες, στη δεύτερη ψηφοφορία, αρχιεπίσκοπος. Συγκέντρωσε 45 ψήφους έναντι 27 του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιου, ενώ υπήρξαν και δύο λευκές ψήφοι. Στην πρώτη ψηφοφορία ο νέος πλέον αρχιεπίσκοπος είχε λάβει 33 ψήφους έναντι 26 του μητροπολίτη Σπάρτης. Οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Δημητριάδος Ιγνάτιος έλαβαν από 7 ψήφους. Οι μητροπολίτες που ψήφισαν ήταν 74.

Ο Ιερώνυμος είναι ο 20ός αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διεκδίκησε για δεύτερη φορά τον αρχιεπισκοπικό «θρόνο». Ο Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης) γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στις βυζαντινές σπουδές. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Γκρατς της Αυστρίας και στο Ρέγκενσμπουργκ και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνας. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο. Το 1981 εκλέχτηκε μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, εντός 5 ημερών εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα που αναγνωρίζει τον νέο αρχιεπίσκοπο. Μετά τη δημοσίευσή του, ο αρχιεπίσκοπος δίνει τη διαβεβαίωσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και στον υπουργό Παιδείας και ακολουθεί η ενθρόνιση. Η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου θα γίνει στις 16 του Φλεβάρη. Συγχαρητήρια μηνύματα προς τον νέο αρχιεπίσκοπο έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ