ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
Σταθερά απέναντι

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Πολλή φασαρία για το τίποτα.

Μέχρι χτες το βράδυ ξέραμε πως η εργατική τάξη πρέπει να παλεύει για να πάρει η ίδια την εξουσία. Χτες μάθαμε πως η «αριστερά» πρέπει να παλεύει για να έχει την τρίτη κι όχι την τέταρτη θέση στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν είναι να πάθει τίποτα ο άνθρωπος που έβαλε αυτό το στόχο, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΝ, να του παραχωρήσουμε την τρίτη θέση στη δεξίωση. Μην το έχουμε και κρίμα στο λαιμό μας έτσι ευαίσθητος που είναι.

Η αστική τάξη, πάντως, άλλες αγωνίες έχει.

Ακόμα κι όταν έχει εξασφαλισμένο τον εναλλακτικό που θα της προσφέρει το σωσίβιο που ζητά, ακόμα και τότε, αν όχι ακριβώς τότε, ζητά περισσότερα.

Οταν διαπιστώνει πως το νερό (η λαϊκή ψήφος) φεύγει έξω από τα συγκοινωνούντα δοχεία του δικομματισμού και άρα κινδυνεύει να χάσει την αναγκαία για τη συντήρηση της εξουσίας της δυναμική της λαϊκής ψήφου, ξέρει πως είναι η ώρα για βρει κουβά ικανό να μαζέψει τη διαρροή.

Είναι η ώρα που οι πρόθυμοι από καιρό πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα «παρών» και μάλιστα με τον κατάλληλο τρόπο, έτσι ώστε να πείσουν το νερό (τη λαϊκή διαμαρτυρία) ότι πρέπει να ξαναμπεί στη δοκιμασμένη κοίτη.

Κι αυτό το «παρών» δηλώθηκε. Με άφεση αμαρτιών στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Σου λέει ο πρόθυμος: Ποιος θυμάται το άρθρο 4 και την απαγόρευση αυξήσεων, ποιος θυμάται τα χρέη του Καρέλλα, των Στράτου και Κατσάμπα, των Τσάτσων, τα χρέη που ανέλαβε το κρατικό ταμείο για να επιστρέψει τα ταμεία καθαρά στους ιδιώτες; Με δεδομένη τη σημερινή ιδιοκτησία στα μέσα ενημέρωσης, τέτοιες μνήμες δεν πρόκειται να βρουν χώρο συζήτησης στο δημόσιο διάλογο, άρα δεν πρόκειται στον τωρινό χρόνο να ταυτιστούν πρόσωπα και πολιτικές.

Με δεδομένο αυτό το «παρών», προσφέρεται άδολα και η ανάλογη εμπειρία. Εντελώς συμπτωματικά, η Δαμανάκη επανέλαβε χτες ό,τι και ο Τσίπρας προχτές. Είχε πει ο Τσίπρας ότι το ΚΚΕ παραπέμπει τις λύσεις στη δευτέρα παρουσία. Και συμπληρώνει η Δαμανάκη ότι ο λαός δε θέλει λύση στην επουράνια ζωή. Ετσι είναι τα μεγάλα πνεύματα, συναντώνται. Χτες το βράδυ ο Αλαβάνος το πήγε πιο βαθιά: Ο λαός καίγεται για τη σειρά που έχει ο ΣΥΝ στη δεξίωση της προεδρίας.

Ολοι μαζί κάνουν γαργάρα τη βασική τους αποστολή, ειδικά τώρα που η «χώρα» βρίσκεται σε κρίση (σ.σ. γιατί η κρίση στο πολιτικό σύστημα είναι και κρίση της χώρας, αυτό μόνο οι αστοί το γνωρίζουν. Κάθε που έχουν πρόβλημα επικαλούνται τη χώρα, δηλαδή ζητάνε από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη).

Γιατί να το κάνει αυτό κάποιος που δηλώνει αριστερός; Μα, ακριβώς γιατί δηλώνει «αριστερός». Δε δήλωσε κομμουνιστής ο άνθρωπος.

Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν η άποψή του ταυτίζεται με αυτή του βουλευτή του. Που εγκαλεί το ΚΚΕ γιατί δεν άναψε κεράκια στο Σύνταγμα στην εκδήλωση αλληλεγγύης στους Αμερικανούς.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως σε κάτι τέτοιους «αγώνες» (που δίνουν συγχωροχάρτι στον ιμπεριαλισμό), θα είμαστε διαρκώς διασπαστές.

Οπως σταθερά απέναντι θα συνεχίσουμε να είμαστε και στη βάση αναφοράς όλων αυτών.

Η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, για να σωθεί η οικονομική βάση του, δε μας αφορά. Αν και πολλοί θα ήθελαν το ΚΚΕ μέσα στο παιχνίδι, έναν πολιτικό λαπά που θα τους δίνει άλλοθι. Δεν είναι. Γι' αυτό και την ώρα που αυτοί έχουν την αγωνία τους, οι κομμουνιστές συνεχίζουν καθημερινά να πηγαίνουν εκεί που το ταξικό χρέος καλεί. Εκεί δεν πάνε οι κάμερες. Δεν πειράζει. Θα αναγκαστούν να είναι εκεί την ώρα που θα πρέπει να περιγράψουν το γκρέμισμα της εξουσίας των αφεντικών τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ...ΚΟΥΒΑ: «Με συγκοινωνούντα δοχεία έμοιαζαν μέχρι πρότινος τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας (...) τελευταίως όμως από τα πολλά πηγαινέλα το νερό χάνεται, τα δοχεία αδειάζουν και έτσι η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων κινδυνεύει να μην επαληθευθεί» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΟ «ΠΑΡΩΝ»: «Οι πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κάνανε και σημαντικές αλλαγές, φέρανε αλλαγές» (ο Α. Τσίπρας στον ΣΚΑΪ / ΤΑ ΝΕΑ).

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ: «Η ίδια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει πλέον πως ο τόπος χρειάζεται μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας (...) η ώρα για πολιτικές πρωτοβουλίες προγραμματικού διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου με στόχο ένα κοινωνικά δίκαιο σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας έχει σημάνει δυνατά (...) οι πολίτες ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις σ' αυτή τη ζωή και όχι στην επουράνια» (η Μ. Δαμανάκη στα ΝΕΑ).

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ: «Πρέπει να προετοιμάζεται πολιτικά για "ρόλους" που αποτελούν για τον ΣΥΝ πρόκληση, αλλά και που δεν μπορεί να τους αποποιηθεί αζημίως πολιτικά (...) οφείλει να υπηρετήσει μια ευρύτερη πολιτική στρατηγική με άξονα την έξοδο της χώρας από την κρίση που βιώνει» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

Ο ...ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: «Δεν μπορεί κανείς να μη βεβαιώσει το γεγονός πως η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ διασπά όλους τους κοινωνικούς αγώνες με αποτέλεσμα να ενισχύει την εκάστοτε εξουσία» (ο Π. Κοροβέσης στην ΑΥΓΗ).

Η ΒΑΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: «Τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας και κάποιοι Ελληνες πολιτικοί είναι όμηροι ξένων εταιρειών, δικαστικών αρχών, ακόμη και μυστικών υπηρεσιών και πιθανόν μπορούν να εκβιαστούν με τις αποκαλύψεις που οποιοσδήποτε από τους παραπάνω αποφασίσει να κάνει (...) η ελληνική πολιτική ζωή δεν μπορεί να παραμείνει δέσμια ενός τέτοιου σκανδάλου, ούτε η χώρα μπορεί να παραμείνει όμηρος των αποκαλύψεων που κάποιοι στο εξωτερικό μπορεί να απειλούν ότι θα κάνουν. Επειδή εμπλέκονται η γερμανική δικαιοσύνη και η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς αυτή τη φορά το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τομέας ενέργειας ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ σε όφελος των λαϊκών αναγκών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πολιτικό τσουνάμι στο παρά πέντε των διώξεων

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ κάτω από τα ράσα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ στον Καραμανλή

ΤΑ ΝΕΑ: Βάζουν πάγο στις αντικειμενικές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τα μεγάλα έργα του Δ' ΚΠΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΙΕΙ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ και βάζει φωτιά στο ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 6.500 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακρωτηρίασαν το πόδι της Μαριέττας

Η ΧΩΡΑ: Δουλειά για 6.500 ανέργους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΨΗΛΑ Ο ΠΗΧΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ ΤΡΙΠΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Η ΑΥΓΗ: ΣΥΝέδριο ελπίδας και προσδοκιών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επικρατέστεροι Ιερώνυμος και Ευστάθιος

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΤΖΙΧΑΝΤ» για τη διαδοχή

ΤΟ ΒΗΜΑ: Χειραψίες στο ΠΑΣΟΚ και μαχαιριές στη ΝΔ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οταν ο καπιταλισμός αναζητά δημοκρατικό σωσίβιο...

«Ο Μίλτον Φρίντμαν, ο ιδεολόγος της ελεύθερης αγοράς, απεβίωσε το 2006. Δίδασκε την απόλυτη ελευθερία της αγοράς και πίστευε πως το αόρατο χέρι της θα διόρθωνε όλα τα στραβά της. Οι κρατικές παρεμβάσεις που παρατηρούμε αυτόν τον καιρό για να σωθεί ο κόσμος από μια νέα οικονομική κρίση δείχνουν πόσο απλουστευτική ήταν η θεωρία του. "Σήμερα, οι φανατικοί υπερασπιστές της αγοράς έχουν εκλείψει σε μεγάλο βαθμό", έγραφε πρόσφατα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. "Ο λόγος είναι πως αυτό το αόρατο χέρι μοιάζει αόρατο, επειδή δεν υπάρχει πραγματικά" (...) Οι φοιτητές της οικονομικής επιστήμης, όπως επισημαίνει ο Καναδός οικονομολόγος Τομ Γκριν, αρχίζουν να θέτουν κι αυτοί ενοχλητικά ερωτήματα στους παραδοσιακούς καθηγητές τους. Αμφισβητούν τις θεμελιώδεις πεποιθήσεις τους. Ζητούν να κατανοήσουν γιατί ο πλανήτης έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση (...) με δυο λόγια καθηγητές και φοιτητές ζητούν μια νέα οικονομία που θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία και την πολιτική και που θα κοιτάζει τον άνθρωπο σαν συνολική προσωπικότητα» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ)

...πάντα υπάρχει ένας «εναλλακτικός» να το προσφέρει

«Είναι ένας αντιστασιακός που διαρκώς αναζητεί το "κακό" για να το πολεμήσει. Πριν από μισό αιώνα, όντας φοιτητής και μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας πετούσε μπογιά στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι. Του φαινόταν, όμως, δύσκολο να υποκύψει στις επιταγές της επαναστατικής πειθαρχίας (...) σταδιακά μετατοπίστηκε από την άκρα αριστερά στο αντι-ολοκληρωτικό κέντρο (...) έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει μια "ανθρωπιστική επέμβαση" για την αποκαθήλωση του Σαντάμ (...) σήμερα θεωρείται υπερβολικά φιλοαμερικανός για τα δεδομένα της Γαλλίας (...) συμμερίζεται τις συντηρητικές απόψεις του προέδρου Σαρκοζί» (ο James Traub σε The New York Times / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ