ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για «ανεξαρτησία» τις επόμενες μέρες...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στα «μέσα Φλεβάρη» προσδιόρισε χτες σαν την πιθανότερη χρονική στιγμή μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ο πρώην πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Αγκίμ Τσέκου. Αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, απέκλεισε ως ισχνή την πιθανότητα η ημερομηνία κήρυξης της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου να είναι μέσα στον ερχόμενο Μάρτη, σχετίζοντας ξανά αυτήν την εξέλιξη με την απόφαση και τις διαθέσεις ΗΠΑ και ΕΕ...

Το πιθανότερο σενάριο που επαναφέρουν, κάθε τόσο, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι η κήρυξη ανεξαρτησίας στις 17 Φλεβάρη Κυριακή, αφ' ενός για να μην προλάβει η Ρωσία να καλέσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφ' ετέρου γιατί την επόμενη (18 Φλεβάρη) θα ακολουθήσει η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που αναμένεται να δώσει την αφορμή για την (ανά χώρα - μέλος της ΕΕ) «επικύρωση» της απόσχισης του 15% του εδάφους της Σερβικής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, «παγωμένες» παραμένουν οι σχέσεις ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα (του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς) και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε χτες συγκλήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο (που απαιτείται π.χ. για την επικύρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας με την ΕΕ, που όπως είχε αναγγελθεί δεν υπεγράφη χτες...). Μάλιστα, η κυβερνητική έγκριση για την εξαγορά της σερβικής μεταλλευτικής και μεταλλουργικής εταιρείας «RTS Bor» απ' την αυστριακή A-Tec έναντι 320 εκατ. ευρώ δόθηκε... τηλεφωνικά. Στελέχη του κόμματος του πρωθυπουργού δήλωναν χτες ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορούσε να συνεδριάσει στις 14/2 υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχει προηγηθεί η έκτακτη σύγκληση της σερβικής Βουλής για να αποφασιστούν μέτρα σχετικά με την απόφαση της ΕΕ να στείλει την αστυνομικο-δικαστική αποστολή EULEX στο Κοσσυφοπέδιο...

ΡΩΣΙΑ
Αντίθεση του ΚΕΚΡ στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες

Με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), ο Βίκτωρ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, ασκεί σφοδρή κριτική τόσο στις δηλώσεις του επίσημου υποψηφίου Προέδρου, Ντ. Μεντβέντιεφ (που δήλωσε πως «τα περιθώρια για επανάσταση έχουν εξαντληθεί στη Ρωσία από τον περασμένο αιώνα»), όσο και κατά του Γκ. Ζιουγκάνοφ, Προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο οποίος - σύμφωνα με τον Β. Τιούλκιν - αν και δεν επαναλαμβάνει αυτούσια την παραπάνω θέση, που αυτός την είχε πρωτοπεί στο παρελθόν, εξακολουθεί να κινείται σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Β. Τιούλκιν λέει σχετικά: «Με σημερινές δηλώσεις της και την πολιτική πρακτική της, η ηγεσία του ΚΚΡΟ ανοίγει το δρόμο σε διάφορα σχετικά, που επιβεβαιώνουν ότι εξακολουθεί να έχει αυτή τη θέση. Ετσι ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ είπε πρόσφατα τα εξής καταπληκτικά: "Εμείς θυμόμαστε πως επανάσταση σημαίνει δυστυχία. Ηταν πάντα το χάος και συχνά και το αίμα. Ο καλός χειρουργός επιδιώκει να τα καταφέρει χωρίς εγχείρηση. Ο καλός επαναστάτης χωρίς επανάσταση"».

Ο Β. Τιούλκιν σημειώνει ότι αυτή η απλουστευτική αντίληψη για το τι είναι επανάσταση δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη του μαρξισμού - λενινισμού και προσθέτει πως «η επανάσταση δεν είναι μόνον και δεν είναι τόσο ο ναύτης με το πολυβόλο και τα οδοφράγματα, αλλά η μετάβαση από το καπιταλιστικό κοινωνικό - οικονομικό σύστημα στο σοσιαλιστικό».

Ο Β. Τιούλκιν ασκεί επίσης κριτική και στην άλλη πρόσφατη δήλωση του Γκ. Ζιουγκάνοφ πως «υπάρχουν δύο τρόποι επίλυσης του προβλήματος: το ψηφοδέλτιο και η πέτρα. Το ΚΚΡΟ υποστηρίζει τις τίμιες, αξιοπρεπείς και δίκαιες εκλογές». Ο Β. Τιούλκιν σημειώνει πως η δήλωση αυτή του Γκ. Ζιουγκάνοφ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δημιουργεί κοινοβουλευτικές αυταπάτες στους εργαζόμενους. Δεν είναι ένα απλό λάθος, αλλά τρομερή σύγχυση, που κάνει μεγάλη ζημιά στο κίνημα.

Να σημειωθεί πως το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ προς το παρόν δεν έχει υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γκ. Ζιουγκάνοφ, όπως είχε κάνει στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.


Ι.Π.

ΤΣΑΝΤ
Προετοιμάζεται επέμβαση του ευρωστρατού...

Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν ήδη στο Τσαντ

Associated Press

Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν ήδη στο Τσαντ
ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Σε 12ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας προχώρησε χτες η κυβέρνηση του Τσαντ στην πρωτεύουσα Ντζαμένα και άλλες έξι νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας». Η κατάσταση στην περιοχή παρέμενε συγκεχυμένη, καθώς αντικρουόμενες πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν, από τη μια, ανάφλεξη των συγκρούσεων αντικυβερνητικών ανταρτών - στρατού και, από την άλλη, πως οι αντάρτες ήταν έτοιμοι για εκεχειρία και συνομιλίες με την κυβέρνηση...

Ο πρόεδρος Ντεμπί απηύθυνε παράλληλα έκκληση σε ΕΕ και Γαλλία για «άμεση» ανάπτυξη της δύναμης των 3.500 ανδρών του ευρωστρατού, κάνοντας πως νοιάζεται τάχα για την τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Τσαντιανών και Σουδανών προσφύγων από το Νταρφούρ. Μάλιστα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στρατιωτική βοήθεια που του προσέφερε για μία ακόμη φορά το Παρίσι, ο Ντεμπί ανακοίνωσε πως δίνει χάρη στους έξι Γάλλους - μέλη της οργάνωσης «Κιβωτός Ζωής», που καταδικάστηκαν προ μηνών για τη μαζική απαγωγή 103 παιδιών από το Τσαντ και όχι από το Νταρφούρ του Σουδάν, όπως ισχυριζόταν η οργάνωση.

Για άλλη μια φορά, το πρόσχημα της ανθρωπιστικής καταστροφής επιστρατεύεται για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στη χρυσοφόρα σε φυσικούς πόρους περιοχή του Τσαντ.

ΠΟΔΝ
Στη Λευκορωσία το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας

Στη Λευκορωσία προτείνεται να γίνει το 17ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), μέσα στο 2009. Εκεί κατέληξε το Γενικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) που συνήλθε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στις 1 - 3 Φλεβάρη.

Το Γενικό Συμβούλιο πρότεινε την Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λευκορωσίας ως την Οργάνωση που θα φιλοξενήσει το 17ο ΠΦΝΦ και την πρόταση αυτή θα την καταθέσει στην 1η Διεθνή Προπαρασκευαστική Συνάντηση για το Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Βενεζουέλα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008. Ετσι, αναμένεται να επιστρέψει το ΠΦΝΦ στην Ευρώπη, μετά από 24 χρόνια, αφού το τελευταίο Φεστιβάλ που είχε γίνει σε ευρωπαϊκή χώρα ήταν το 12ο ΠΦΝΦ που έγινε το 1985 στη Σοβιετική Ενωση.

Στις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ στη Λισαβόνα, συμμετείχαν 45 οργανώσεις νεολαίας από όλο τον κόσμο (οι 35 οργανώσεις - μέλη του κι άλλες 10 οργανώσεις που συμμετείχαν ως παρατηρήτριες). Την ΚΝΕ, που έχει θέση αντιπροέδρου της ΠΟΔΝ στην Περιφέρεια Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, εκπροσώπησαν στο Γενικό Συμβούλιο οι Κώστας Παπαδάκης και Γιώργος Ελταχήρ, μέλη του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου, νέος πρόεδρος της ΠΟΔΝ ανέλαβε εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας ο Τιάγο Βιέιρα, στη θέση του Μιγκέλ Μαδέιρα. Θυμίζουμε ότι η ΚΝ Πορτογαλίας είχε επανεκλεγεί στη θέση του προέδρου στην ΠΟΔΝ στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, το Μάρτη του 2007, στο Βιετνάμ.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Χωρίς παρατηρητές

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απόφαση η Ρωσία

ΒΙΕΝΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Τη μη αποστολή διεθνών παρατηρητών στις εκλογές της 2ας Μαρτίου στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, εξαιτίας, όπως ισχυρίζεται, των σφοδρών περιορισμών στις δραστηριότητές του. Οπως, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ο διευθυντής του ODIHR (Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αρμόδιο για την αποστολή παρατηρητών σε εκλογικές αναμετρήσεις) Χρίστιαν Στροάλ, «η Ρωσία μας έχει ήδη εμποδίσει να παρακολουθήσουμε πολυάριθμα στοιχεία της διαδικασίας».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, που διά μέσου του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη» λέγοντας ότι από την αρχή ο Οργανισμός δε θέλησε να καταλήξει σε συμβιβασμό για τον τρόπο επίβλεψης των εκλογών και αναφέρθηκε στην πρόταση της Ρωσίας να μεταβούν 25 παρατηρητές αυτή τη βδομάδα και οι υπόλοιποι από τις 20 Φλεβάρη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ΟΑΣΕ θέτει «τελεσίγραφα» για τη μετάβαση των παρατηρητών, τα οποία απέρριψε και υπογράμμισε ότι «καμιά χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν αποδέχεται τελεσίγραφα».

Η σλοβενική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του ODIHR, σημειώνοντας όμως ότι «υποστηρίζει πλήρως τις δράσεις επιτήρησης εκλογών του ODIHR και τους ισχύοντες κανονισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια κατάσταση είχε δημιουργηθεί και πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη, στις οποίες έληξαν με θρίαμβο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν σημαντικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ