ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προπομποί της αποστολής της ΕΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τη συγκαλυμμένη ανάπτυξη των πρώτων δυνάμεων της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ (EULEX) στο Κοσσυφοπέδιο από το τέλος της περασμένης βδομάδας κατήγγειλε χτες ο πρόεδρος της ένωσης σερβικών δήμων της επαρχίας, Μάρκο Γιάξιτς. Πρόσθεσε πως οι κινήσεις των πρώτων μελών της αποστολής των περίπου 2.000 συνολικά - που γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς την τυπική, τελική επικείμενη έγκριση του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ - δείχνουν την πρόθεσή τους για εγκατάσταση και στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου υπάρχουν οι πιο σημαντικές σε πληθυσμό σερβικές κοινότητες της περιοχής. Ο ισχυρισμός της ΕΕ ότι η υπογραφή της συμφωνίας με τη Σερβία και η επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες, είναι πλήρως αναληθής, σημείωσε ο Σέρβος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου στην Πρίστινα ανέφεραν πως η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών έχει ήδη έτοιμα τα σχέδια «εορτασμών» όταν θα κηρύξει (πιθανότατα στις 17-18 τρέχοντος μηνός) μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής, όπως συναυλίες της φιλαρμονικής, κεντρικές «εορταστικές» ομιλίες του προέδρου, του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης κλπ. Παράλληλα, πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέβαζαν σε 22 τις ευρωπαϊκές χώρες που θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου...

ΡΩΣΙΑ
«Μετρημένες δηλώσεις» Ιβανόφ προς ΗΠΑ - ΕΕ

Μετά το Κόσσοβο έρχεται το ψευδοκράτος στην Κύπρο, λέει ο Ρώσος αξιωματούχος

Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια «ανοιχτή αντιπαράθεση» με τις ΗΠΑ δήλωσε ο Α΄ αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, λίγες μόλις μέρες μετά τις καταγγελίες Πούτιν ότι η Ουάσιγκτον ξεκινά νέα κούρσα εξοπλισμών. Μιλώντας στο Μόναχο, στην 44η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ο Σεργκέι Ιβανόφ προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, λέγοντας πως η Ρωσία θα υπερασπίζεται με σταθερότητα τα «εθνικά της συμφέροντα» στο διεθνή στίβο, χωρίς όμως να καταφύγει στη συγκρότηση συνασπισμών με άλλες χώρες.

Ο Σ. Ιβανόφ διαβεβαίωσε για την αφοσίωση της Μόσχας στη διεθνή συνεργασία. «Είναι καταφανές πως η εξέλιξη της αναγέννησης της Ρωσίας αντικειμενικά δεν μπορούσε να μην επηρεάσει τόσο την επιθυμία της να καταλάβει μια ευπρεπή θέση στο διεθνή στίβο, όσο και την επιδίωξή μας σταθερά να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντά μας», υπογράμμισε ο Ιβανόφ και πρόσθεσε: «Δεν προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με τη δημιουργία των στρατιωτικών συνασπισμών ή αρχίζοντας την ανοιχτή αντιπαράθεση με τους αντίπαλους», καλώντας τις ΗΠΑ να προσχωρήσουν σε συνομιλίες με τη Ρωσία για ένα νέο διεθνές καθεστώς για τους εξοπλισμούς.

«Μια πλουσιότερη Ρωσία δε θα συνιστά απειλή στην ασφάλεια των άλλων χωρών. Ωστόσο, η επιρροή μας στις παγκόσμιες διαδικασίες θα συνεχίσει να αυξάνεται» τόνισε ο Ιβανόφ, που δήλωσε πως η Ρωσία θα απαντήσει «ανάλογα και φθηνότερα» στα σχέδια των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

Τέλος, ο Σ. Ιβανόφ χαρακτήρισε «κουτί της Πανδώρας» την εξέλιξη της «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσυφοπεδίου, όμως διέψευσε πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε άμεση αναγνώριση των ανάλογων περιπτώσεων που έχουν προκύψει στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ. Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως «εάν υπάρξει η ανεξαρτησία του Κοσσόβου, αυτό θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο, που καταπατά το διεθνές δίκαιο» και κάλεσε την ΕΕ να καθορίσει αυτή πρώτη τη στάση της απέναντι στις διάφορες «μη αναγνωρισμένες Δημοκρατίες», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «Βόρεια Κύπρο».


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- Η τσεχική κυβέρνηση συμφώνησε χτες να επεκτείνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 61 χρόνια που είναι σήμερα στα 65 μέχρι το 2030 και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώνουν 35 χρόνια εργασίας αντί για 25 που ισχύει σήμερα, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις εργατικές ενώσεις. Στη συνέχεια η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί για έγκριση στο Κοινοβούλιο καθώς και στον Πρόεδρο.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Γύρω στα 600.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τα πολύνεκρα επεισόδια βίας που πυροδότησε στην Κένυα η αμφισβητούμενη επανεκλογή του Προέδρου Μουάι Κιμπάκι στις 27 Δεκέμβρη, ανακοίνωσε χτες στο Ελσίνκι εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.

ΣΕΟΥΛ.-- Εναν 60χρονο Νοτιοκορεάτη συνέλαβαν οι αρχές της Ν. Κορέας για τον εμπρησμό που σημειώθηκε χτες στο 600 ετών ιστορικό μνημείο της χώρας «Ναμνταέμουν» ή «Μεγάλη Νότια Πύλη» (θεωρείται εθνικός θησαυρός φτιαγμένος από ξύλο και πέτρα) που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, Σεούλ.

ΤΟΚΙΟ.-- Εναν 38χρονο Αμερικανό πεζοναύτη, που υπηρετεί σε στρατιωτική βάση στην Οκινάουα συνέλαβαν χτες οι ιαπωνικές αρχές ως βασικό ύποπτο για τον προχτεσινό βιασμό 14χρονης μαθήτριας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τουλάχιστον 14 Βάσκοι που θεωρούνται ύποπτοι για προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κόμματος «Μπατασούνα» που έχει κριθεί εκτός νόμου λόγω των διασυνδέσεών του με την ΕΤΑ, συνελήφθησαν από την ισπανική αστυνομία.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου «Gazprom» μετέθεσε χτες κατά ένα 12ωρο (δηλαδή σήμερα στις 18:00) την προθεσμία που είχε θέσει στην Ουκρανία να τακτοποιήσει το χρέος της, σε διαφορετική περίπτωση - όπως έχει ανακοινώσει - θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς αυτήν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Μπάρακ Ομπάμα επικράτησε με 59% της Χίλαρι Κλίντον (40%) στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Μέιν, μειώνοντας έτσι ολοένα και περισσότερο τη διαφορά τους. Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, στο Μέριλαντ και στη Βιρτζίνια, όπου οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη νίκη στον Ομπάμα.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Για «εξηγήσεις» κλήθηκε ο Αμερικάνος πρέσβης στη Βολιβία μετά από καταγγελία της κυβέρνησης της χώρας ότι Αμερικάνος διπλωμάτης προσέγγισε εθελοντές φοιτητές και από τις ΗΠΑ, που εργάζονται στα κοινωνικά προγράμματα Υγείας και Παιδείας, που υλοποιούνται στη χώρα με την προσφορά της Κούβας και της Βενεζουέλας και τους ζήτησε να γίνουν πληροφοριοδότες για την πρεσβεία των ΗΠΑ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Πανηγυρικές δηλώσεις για την επικύρωση του ευρωσυντάγματος - νυν συνθήκης της Λισαβόνας - έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας την επικύρωση ως «επιτυχία», που αποδεικνύει την «επιστροφή της Γαλλίας στην Ευρώπη». Δηλώσεις που επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ΟΧΙ του γαλλικού λαού στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα και να αναβαθμίσουν την αξία της κοινοβουλευτικής επικύρωσης...

ΡΑΝΓΚΟΥΝ.-- Δηλώσεις - προαναγγελία δημοψηφίσματος έκανε η χούντα της Μιανμάρ - Βιρμανία - υποστηρίζοντας ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα το Μάη, οπότε και θα ακολουθήσει διεξαγωγή πολυκομματικών εκλογών το 2010.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πιέσεις από τις πολυεθνικές του πετρελαίου

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπουν εμπόδια στην μπολιβαριανή διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα, εντάσσονται και οι πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες μέρες από τον αμερικάνικο πετρελαϊκό - και όχι μόνο - κολοσσό EXXON Mobil. Συγκεκριμένα, ο κολοσσός αυτός ανακοίνωσε ότι παγώνει λογαριασμούς 12 εκατομμυρίων δολαρίων της Κρατικής Εταιρείας «Πετρέλαια της Βενεζουέλας» (PDVSA) κατατεθειμένα σε αμερικανικές τράπεζες, υποτίθεται εκτελώντας αποφάσεις δύο δικαστηρίων (ενός αμερικανικού και ενός βρετανικού) που δικαίωναν την εταιρεία, για τις απώλειες και ζημιές που υπέστη η «Εξον» από την εθνικοποίηση των πετρελαιοπηγών στη Ζώνη του Ορινόκο της Βενεζουέλας, που για δεκάδες χρόνια ξεζούμιζε, δίνοντας ψίχουλα στο βενεζουελάνικο κράτος.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι με απόφαση της κυβέρνησης Τσάβες τον Μάρτη του 2007 μετά την εθνικοποίηση έγινε επαναδιαπραγμάτευση με τις πολλές πολυεθνικές του πετρελαίου που δρουν στην περιοχή. Αυτή πρόβλεπε ότι σταματάει να ισχύει το 1% ως υποχρέωση παράδοσης στο βενεζουελάνικο κράτος, δημιουργήθηκαν ουσιαστικά μεικτές εταιρείες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου με το 60% στη Βενεζουέλα και το 40% στις ξένες εταιρείες. Αυτό έγινε αποδεκτό από αρκετές εταιρείες, αλλά η «Εξον» και κάποιες άλλες, δεν έκαναν αποδεκτή τη συμφωνία και προσέφυγαν ...στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τη νέα εξέλιξη και τις απαιτήσεις της «Εξον», όπως εκτιμάται από έγκυρους αναλυτές, θα «ανοίξει η όρεξη» και σε άλλες εταιρείες, πράγμα που φαίνεται να αξιοποιεί και η ντόπια αντίδραση, προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση Τσάβες. Πάντως, χτες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, κατήγγειλε για άλλη μια φορά αυτά τα αποσταθεροποιητικά σχέδια και προειδοποίησε ότι αν «συνεχιστούν οι πιέσεις για πάγωμα λογαριασμών της Βενεζουέλας, πρόκειται να διακοπούν μέχρι σταγόνας οι παραδόσεις πετρελαίου στις ΗΠΑ».

ΤΣΑΝΤ - ΣΟΥΔΑΝ
«Μπαλάκι» οι πρόσφυγες

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--

Με απελάσεις απείλησε χτες ο πρωθυπουργός του Τσαντ, Νουραντίν Κουμακόγε, πιθανά νέα κύματα Σουδανών προσφύγων στη χώρα του από το Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν λέγοντας ότι αν δεν το πράξει η διεθνής κοινότητα θα το αναλάβουν οι τσαντιανές αρχές. «Δεχόμαστε επίθεση από το Σουδάν εξαιτίας αυτών των προσφύγων» κατέληξε χτες ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, νεότερες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως μέχρι το τέλος τρέχοντος μηνός θα έχει ξεκινήσει η πρώτη στρατιωτική αποστολή της δύναμης 3.500 ανδρών του «ευρωστρατού» στη μεθόριο του Τσαντ με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, υποτίθεται για την προστασία των προσφύγων στην πραγματικότητα για τα ευρωενωσιακά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Επιπλέον, αξιωματούχοι οργανώσεων του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα του Δυτικού Νταρφούρ κατήγγειλαν πως σουδανικές παραστρατιωτικές φιλοκυβερνητικές οργανώσεις εξαπέλυσαν την Κυριακή μαζικές επιθέσεις καίγοντας τα πάντα στις προσφυγουπόλεις Αμπού Σορούζ και Σίρμπα (που απέχουν 55 χλμ βορείως της Ελ Γκενέινα). Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ανεξακρίβωτο αριθμό νεκρών αμάχων και νέο κύμα προσφύγων, που πιθανώς να αναζητήσουν καταφύγιο σε μεθοριακές περιοχές του γειτονικού Τσαντ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Στέλνουν κι άλλους ξένους στρατιώτες...

ΝΤΙΛΙ.--

Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αυστραλίας στο Ανατολικό Τιμόρ με το γνωστό πρόσχημα της αποκατάστασης της έννομης τάξης. Το ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός των Εργατικών, Κέβιν Ραντ, ενώ παράλληλα έκτακτη αποστολή στρατιωτών στο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού Ωκεανού σχεδίαζαν και οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας με το ίδιο πρόσχημα.

Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε η χτεσινή απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα στασιαστών στρατιωτών, με αρχηγό τον πρώην στρατιωτικό αξιωματούχο Αλφρέντο Ρεϊνάντο, κατά της διορισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζανάνα Γκουσμάο. Παράλληλα, ένοπλη επίθεση δέχτηκε χτες το πρωί έξω απ' την κατοικία του ο Πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ, Ζοζέ Ράμος Χόρτα, ο οποίος διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ντάργουιν στη βόρεια Αυστραλία χωρίς πλέον η ζωή του να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Ενοπλη επίθεση χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί δέχτηκε και ο πρωθυπουργός Ζ. Γκουσμάο.

Η κατάσταση στο νησί παρέμενε τεταμένη έως χτες βράδυ. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είχαν πάρει μέτρα αυξημένης επαγρύπνησης και επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη δύση του ήλιου έως τα ξημερώματα.

Την επίθεση και την απόπειρα πραξικοπήματος καταδίκασαν χτες μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ