Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- Η τσεχική κυβέρνηση συμφώνησε χτες να επεκτείνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 61 χρόνια που είναι σήμερα στα 65 μέχρι το 2030 και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώνουν 35 χρόνια εργασίας αντί για 25 που ισχύει σήμερα, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις εργατικές ενώσεις. Στη συνέχεια η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί για έγκριση στο Κοινοβούλιο καθώς και στον Πρόεδρο.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Γύρω στα 600.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τα πολύνεκρα επεισόδια βίας που πυροδότησε στην Κένυα η αμφισβητούμενη επανεκλογή του Προέδρου Μουάι Κιμπάκι στις 27 Δεκέμβρη, ανακοίνωσε χτες στο Ελσίνκι εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.

ΣΕΟΥΛ.-- Εναν 60χρονο Νοτιοκορεάτη συνέλαβαν οι αρχές της Ν. Κορέας για τον εμπρησμό που σημειώθηκε χτες στο 600 ετών ιστορικό μνημείο της χώρας «Ναμνταέμουν» ή «Μεγάλη Νότια Πύλη» (θεωρείται εθνικός θησαυρός φτιαγμένος από ξύλο και πέτρα) που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, Σεούλ.

ΤΟΚΙΟ.-- Εναν 38χρονο Αμερικανό πεζοναύτη, που υπηρετεί σε στρατιωτική βάση στην Οκινάουα συνέλαβαν χτες οι ιαπωνικές αρχές ως βασικό ύποπτο για τον προχτεσινό βιασμό 14χρονης μαθήτριας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τουλάχιστον 14 Βάσκοι που θεωρούνται ύποπτοι για προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κόμματος «Μπατασούνα» που έχει κριθεί εκτός νόμου λόγω των διασυνδέσεών του με την ΕΤΑ, συνελήφθησαν από την ισπανική αστυνομία.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου «Gazprom» μετέθεσε χτες κατά ένα 12ωρο (δηλαδή σήμερα στις 18:00) την προθεσμία που είχε θέσει στην Ουκρανία να τακτοποιήσει το χρέος της, σε διαφορετική περίπτωση - όπως έχει ανακοινώσει - θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς αυτήν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Μπάρακ Ομπάμα επικράτησε με 59% της Χίλαρι Κλίντον (40%) στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Μέιν, μειώνοντας έτσι ολοένα και περισσότερο τη διαφορά τους. Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, στο Μέριλαντ και στη Βιρτζίνια, όπου οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη νίκη στον Ομπάμα.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Για «εξηγήσεις» κλήθηκε ο Αμερικάνος πρέσβης στη Βολιβία μετά από καταγγελία της κυβέρνησης της χώρας ότι Αμερικάνος διπλωμάτης προσέγγισε εθελοντές φοιτητές και από τις ΗΠΑ, που εργάζονται στα κοινωνικά προγράμματα Υγείας και Παιδείας, που υλοποιούνται στη χώρα με την προσφορά της Κούβας και της Βενεζουέλας και τους ζήτησε να γίνουν πληροφοριοδότες για την πρεσβεία των ΗΠΑ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Πανηγυρικές δηλώσεις για την επικύρωση του ευρωσυντάγματος - νυν συνθήκης της Λισαβόνας - έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας την επικύρωση ως «επιτυχία», που αποδεικνύει την «επιστροφή της Γαλλίας στην Ευρώπη». Δηλώσεις που επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ΟΧΙ του γαλλικού λαού στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα και να αναβαθμίσουν την αξία της κοινοβουλευτικής επικύρωσης...

ΡΑΝΓΚΟΥΝ.-- Δηλώσεις - προαναγγελία δημοψηφίσματος έκανε η χούντα της Μιανμάρ - Βιρμανία - υποστηρίζοντας ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα το Μάη, οπότε και θα ακολουθήσει διεξαγωγή πολυκομματικών εκλογών το 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ