Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανησυχίες των Αμερικάνων

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, εδώ μαζί με τη δωσίλογη κυβέρνηση του Ιράκ

Associated Press

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, εδώ μαζί με τη δωσίλογη κυβέρνηση του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Βαγδάτης προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 14 πολιτών και τραυμάτισαν άλλους 45, τη στιγμή που ολοκλήρωνε την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην ιρακινή πρωτεύουσα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Την Κυριακή, ημέρα άφιξης του Γκέις, σηματοδοτήθηκε από νέες επιθέσεις στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, στις οποίες σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι σε σημείο ελέγχου.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, έπειτα από συνάντησή του με τον Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή στο Ιράκ, Ντέιβιντ Πετρέους, προανήγγειλε ουσιαστικά την αναβολή της αποχώρησης μέρους των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2008. Υποστήριξε ότι «μια σύντομη περίοδος ανασυγκρότησης και αξιολόγησης (της κατάστασης) πιθανώς είναι εύλογη», ενώ ερωτώμενος για τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημείωσε απλά ότι το ζήτημα «μελετάται ακόμα» και υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός αξιωματούχος, στρατηγός Μαρκ Χέρτλινγκ, που διοικεί τις κατοχικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, υποστήριξε ότι πολλά ηγετικά στελέχη της «Αλ Κάιντα» καθώς και μέλη άλλων, όπως ισχυρίστηκε, εξτρεμιστικών οργανώσεων εγκαταλείπουν τη χώρα για να μην πέσουν στα χέρια των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ αναφέρει ότι καταφεύγουν κυρίως στη Συρία, στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Παράλληλα, χτες μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων «Voices of Iraq» ότι ο Βρετανός δημοσιογράφος του «CBS», Μπάτλερ Ρίτσαρντ και ο διερμηνέας του απήχθησαν την Κυριακή το βράδυ κοντά σε ξενοδοχείο στην κεντρική Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ