ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Πιέσεις προς τη Χαμάς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-Την ανατροπή των ηγετών της Χαμάς από την κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας με έναν «συνδυασμό ενεργειών» τους «επόμενους μήνες», πρότεινε χτες ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χαΐμ Ραμόν. Ο Ραμόν δεν απέκλεισε τις εκτελέσεις ανώτατων στελεχών της Χαμάς στην περιοχή ενώ πρόσθεσε πως θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση για κλιμάκωση των επιχειρήσεων του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, περαιτέρω μείωση στην ηλεκτροδότηση και στην αποστολή καυσίμων στην περιοχή από το Ισραήλ κλπ. επικαλούμενος ως αφορμή τη συνέχιση των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες. Ο Ραμόν, όπως νωρίτερα και η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, εξέφρασε απαισιοδοξία για την πιθανότητα επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους ως το τέλος του χρόνου βλέποντας πιθανότερη μία «διακήρυξη αρχών», που θα αναφέρεται π.χ. στα σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους αλλά όχι και στο διοικητικό καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ... Πάντως, δημοσιεύματα του Τύπου στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις ετοιμάζει ξανά τις βαλίτσες της για Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, (πιθανώς μέσα στην επόμενη βδομάδα) με υποτιθέμενο στόχο την «αναβίωση» μιας «ειρηνευτικής» συμφωνίας.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Γκρίνια για την αποτυχία των ιμπεριαλιστών

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΝΑΧΟ.--

Τη θέση ότι η «αποτυχία» της κατοχής στο Αφγανιστάν θα αποτελέσει ευθεία απειλή για την «ασφάλεια» των Ευρωπαίων, υποστήριξε την Κυριακή ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, ζητώντας για ακόμα μία φορά την ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων με ευρωπαϊκά στρατεύματα.

Ισχυρίστηκε δε ότι ανησυχεί «για το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη δεν κατανοούν το εύρος της ευθείας απειλής που συνιστά η κατάσταση στο Αφγανιστάν για την ασφάλεια της Ευρώπης», καθώς «αν και σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις καταλαβαίνουν τη σημασία της αποστολής στο Αφγανιστάν, η υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης είναι ισχνή»...

Ο Ρ. Γκέιτς τόνισε ακόμα πως η «απειλή του βίαιου ισλαμικού εξτρεμισμού είναι πραγματική και δε θα εξαφανιστεί», υπενθυμίζοντας όλες τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις στην Ευρώπη από το 2001 και έπειτα...

Απαντώντας στις εκκλήσεις, που κύριο στόχο έχουν τη Γερμανία, χτες η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η χώρα της διατηρεί τις δεσμεύσεις της για τα στρατεύματα στο Βόρειο Αφγανιστάν, αλλά δε θα αναπτύξει στρατεύματα στο Νότο, όπου κυριαρχούν οι Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι στις συμμαχίες τύπου ΝΑΤΟ πρέπει «ο καθένας να λέει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει».

Και η ΕΕ στο παιχνίδι

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σε εισηγητική έκθεση του επικεφαλής της, από την «Αριστερά» της Γερμανίας, Αντρέ Μπρι, αναφορικά με το θέμα, «ανακαλύπτει» το πρόβλημα και χαρακτηρίζει τη χώρα, μετά από 20 χρόνια επικράτησης των Δυτικών, ως «αποτυχημένο κράτος»! Σημειώνει τα κακώς κείμενα, το ναρκεμπόριο, τη διαφθορά, την «αδυναμία» της έξωθεν επιβεβλημένης κυβέρνησης να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες για το λαό και ζητά να διερευνηθεί το τι φταίει... Φυσικά, ο υποτιθέμενος αριστερός δε λέει κουβέντα για την ιμπεριαλιστική κατοχή, ενώ δε χάνει την ευκαιρία να αναφερθεί θετικά στις προσπάθειες «ανοικοδόμησης», διασφαλίζοντας τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανησυχίες των Αμερικάνων

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, εδώ μαζί με τη δωσίλογη κυβέρνηση του Ιράκ

Associated Press

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, εδώ μαζί με τη δωσίλογη κυβέρνηση του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Βαγδάτης προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 14 πολιτών και τραυμάτισαν άλλους 45, τη στιγμή που ολοκλήρωνε την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην ιρακινή πρωτεύουσα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Την Κυριακή, ημέρα άφιξης του Γκέις, σηματοδοτήθηκε από νέες επιθέσεις στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, στις οποίες σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι σε σημείο ελέγχου.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, έπειτα από συνάντησή του με τον Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή στο Ιράκ, Ντέιβιντ Πετρέους, προανήγγειλε ουσιαστικά την αναβολή της αποχώρησης μέρους των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2008. Υποστήριξε ότι «μια σύντομη περίοδος ανασυγκρότησης και αξιολόγησης (της κατάστασης) πιθανώς είναι εύλογη», ενώ ερωτώμενος για τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημείωσε απλά ότι το ζήτημα «μελετάται ακόμα» και υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός αξιωματούχος, στρατηγός Μαρκ Χέρτλινγκ, που διοικεί τις κατοχικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, υποστήριξε ότι πολλά ηγετικά στελέχη της «Αλ Κάιντα» καθώς και μέλη άλλων, όπως ισχυρίστηκε, εξτρεμιστικών οργανώσεων εγκαταλείπουν τη χώρα για να μην πέσουν στα χέρια των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ αναφέρει ότι καταφεύγουν κυρίως στη Συρία, στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Παράλληλα, χτες μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων «Voices of Iraq» ότι ο Βρετανός δημοσιογράφος του «CBS», Μπάτλερ Ρίτσαρντ και ο διερμηνέας του απήχθησαν την Κυριακή το βράδυ κοντά σε ξενοδοχείο στην κεντρική Βαγδάτη.

ΙΡΑΝ
Απάντηση στις απειλές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επανέλαβε χτες ότι η χώρα δε θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση στις πιέσεις της Δύσης σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα και προειδοποίησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διακινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία του αν επιβάλει νέες κυρώσεις ενάντια στο Ιράν.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ιρανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια μαζικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα για την επέτειο των 29 χρόνων από τη λεγόμενη «ισλαμική επανάσταση» ενάντια στον Σάχη και την ξένη εξάρτηση.

Ο Αχμαντινετζάντ προανήγγειλε επίσης την αποστολή άλλων δύο πυραύλων στο Διάστημα εντός των προσεχών μηνών και εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο πρώτος δορυφόρος που κατασκευάστηκε στο Ιράν θα τεθεί σε τροχιά το επόμενο καλοκαίρι».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Χάος λίγο πριν τις εκλογές

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΜΙΡΑΝΣΑΧ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Βία και απαγωγές είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το κλίμα στο Πακιστάν, επτά μέρες πριν τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Φλεβάρη. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας σημάδεψαν και αυτό το τριήμερο, ενώ το φως είδε και μία ιδιαίτερα αρνητική δημοσκόπηση για τον πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ.

Χτες πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 163 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην περιοχή των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν, όταν καμικάζι έπεσε με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην αυτοκινητοπομπή του Νισάρ Αλι, ανεξάρτητου υποψηφίου στις εκλογές, που μετέβαινε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Αϊντάκ του βορείου Ουαζιριστάν.

Παράλληλα στους 25 υπολογίζονται οι νεκροί και στους 35 οι τραυματίες, θύματα επίθεσης αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, σε προεκλογική συγκέντρωση του Εθνικού Κόμματος Αουάμι στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Στο μεταξύ κάτι φαίνεται να αλλάζει στις σχέσεις ΗΠΑ - Μουσάραφ, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου που εδρεύει στις ΗΠΑ, το 75% των Πακιστανών θέλουν να παραιτηθεί ο πρόεδρος.

Τέλος, πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας υποστηρίζουν ότι τραυμάτισαν και συνέλαβαν ανώτατο διοικητή των Ταλιμπάν, τον μουλά Μανσούρ Νταντούλαχ, στη διάρκεια επιχείρησης κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για την Παλαιστίνη

Εκδήλωση - συζήτηση αφιερωμένη στους αγώνες του λαού της Παλαιστίνης, με το σύνθημα «Ο Παλαιστινιακός λαός μας χρειάζεται όλους!» πραγματοποιεί η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) την Παρασκευή 15/2 στις 6.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, Πατησίων 252.

Θα μιλήσουν ο Χάρης Παπαμάργαρης και η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή, οι οποίοι θα αναφερθούν και στα τελευταία τραγικά γεγονότα του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

Θα προβληθεί βίντεο για το «Τείχος της Ντροπής» και θα ακολουθήσει χορευτικό συγκρότημα από τους Παλαιστίνιους που ζουν στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ