ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συμπτώσεις αυταρχισμού

Η Διοίκηση του νοσοκομείου «Μεταξά» - η μια σύμπτωση είναι το όνομα του νοσοκομείου - διάλεξε την 21η Απρίλη 2000 - η άλλη σύμπτωση είναι η ημερομηνία - για να κάνει επίδειξη των αυταρχικών της διαθέσεων.

Οπως, λοιπόν, καταγγέλλει η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ «Μεταξά», στις 21.4.2000 οι γιατροί είχαν προγραμματίσει να κάνουν γενική συνέλευση με θέματα τις 130 κενές θέσεις προσωπικού, τη βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών και του προσωπικού, την ενίσχυση του νοσοκομείου και την κατανομή των κονδυλίων των εφημεριών για το 2000, έτσι ώστε να καλύπτονται όλα τα τμήματα με ασφάλεια.

Οι γιατροί, παρά τα εμπόδια της διοίκησης, πραγματοποίησαν τη Γενική τους Συνέλευση και συζήτησαν για τα χρονίζοντα προβλήματα του νοσοκομείου (όπως δείχνει και η φωτογραφία που είναι απ' το 1997).

Τέλος, οι γιατροί δεν πληρώθηκαν όλες τις εφημερίες για το 1999, επειδή δεν καλύφθηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια.


ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Επάρκεια και οι τιμές στο ... ύψος τους

Με τη μεγάλη φυγή των κατοίκων της Αθήνας στην επαρχία, οι κρεοπώλες δεν προβλέπουν για σήμερα και αύριο άνοδο των τιμών σε αρνιά και κατσίκια

Συγκρατημένες ως επί το πλείστον και σε αρκετές περιπτώσεις να είναι οι ίδιες με τις περσινές ήταν χτες οι τιμές των αμνοεριφίων στη Βαρβάκειο Αγορά. Αντίθετα, σταθερή στο «ύψος» της στέκεται η τιμή της ντομάτας, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και τις 600 δραχμές το κιλό. Προτελευταία μέρα σήμερα για τις αγορές του πασχαλινού τραπεζιού και η κίνηση αναμένεται να ανέβει σημαντικά, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους να συμπαρασύρει και τις τιμές.

Σύμφωνα με τους κρεοπώλες της Βαρβακείου, χτες η αγορά αναθερμάνθηκε ελαφρά, κυρίως από όσους έφυγαν για την επαρχία, ενώ ο κύριος όγκος των πολιτών που θα κάνει Πάσχα στην Αθήνα θα προσέλθει για την αγορά του «οβελία» αύριο. Ωστόσο, οι κρεοπώλες εκτιμούν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να έχουν σοβαρές μεταβολές μέχρι αύριο και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στην αγορά.

Μέχρι χτες τουλάχιστον, οι τιμές των ντόπιων αρνιών γάλακτος κυμαίνονταν από τις 1.600 έως τις 2.000 δραχμές το κιλό. Επίσης, οι τιμές στα κατσίκια γάλακτος από 1.900 έως και 2.500 δραχμές το κιλό. Υπήρξε, όμως, και περίπτωση που το αρνί γάλακτος πωλούνταν 2.400 δραχμές το κιλό. Οι συκωταριές για παραδοσιακό κοκορέτσι κυμαίνονταν από 1.200 έως 1.500 δραχμές το κιλό, ενώ τα έντερα από 1.300 έως 1.500 δρχ. Τα αρνιά Βουλγαρίας πωλούνταν μεταξύ 1.600 και 1.700 δραχμών το κιλό.

Αν και οι τιμές των κρεάτων παρέμεναν χτες σε «λογικά» επίπεδα, αυτό δεν ισχύει για τις τιμές των κηπευτικών, που, για την εποχή, έχουν αγγίξει το «ζενίθ». Ειδικότερα, η ντομάτα, πωλούνταν στη λαχαναγορά της Βαρβακείου μεταξύ 400 και 600 δραχμών, ενώ «τσιμπημένη» είναι και η τιμή στα φρέσκα κρεμμυδάκια που κυμαίνονταν από 250 - 400 δραχμές το κιλό. Οι τιμές στα μαρούλια, κυμαίνονταν από 100 - 180 δραχμές το ένα, τα αγγουράκια Κρήτης μεταξύ 250 και 300 δραχμών το κιλό, ενώ οι πατάτες από 180 - 200 δραχμές το κιλό.

Σταθερές είναι οι τιμές στα αυγά που πωλούνταν από 30 μέχρι και 40 δραχμές το ένα, πολύ ακριβότερα, όμως, και με μεγάλο εύρος στην τιμή, πωλούνται τα σοκολατένια αυγά τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να βρει από 500 έως και 5.500 δραχμές τα απλά και μέχρι 7.000 δραχμές τα γεμιστά.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής

Ο καταναλωτής πρέπει να δείχνει ιδιαίτερη προσοχή στο τι αγοράζει και σύμφωνα με τις οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή:

Το κατσίκι ή το αρνί πρέπει να έχει τη σφραγίδα του κτηνιατρικού ελέγχου, τη σφραγίδα του είδους του ζώου, το χρώμα να είναι ροδαλό και να μην έχει δυσάρεστη μυρωδιά στην κοιλιά του (όπως για παράδειγμα αμμωνία).

Οι συκωταριές πρέπει να έχουν κανονικό γυαλιστερό χρώμα, να μη μυρίζουν άσχημα και να μην έχουν στην επιφάνειά τους εξογκώματα.

Τα αυγά είναι κατάλληλα, όταν δεν έχουν ακαθαρσίες και αίμα στο τσόφλι τους, δεν έχει λήξει η ημερομηνία κατανάλωσής τους, δεν είναι ραγισμένα και έχουν τις σωστές ενδείξεις στη συσκευασία τους.

Οι καταναλωτές, επίσης, θα πρέπει αύριο να προμηθευτούν ψωμί για τέσσερις μέρες, αφού τα αρτοποιεία θα λειτουργήσουν ξανά την Τετάρτη. Την Κυριακή του Πάσχα, τα αρτοποιεία θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, μόνο για το ψήσιμο φαγητών.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τη «καλλίστη»

Εμπρος με μπούτια γυμνά, με στήθη μισοξέσκεπα (για τους αισιόδοξους) μισοσκεπασμένα (για τους απαισιόδοξους)!

Εμπρός με μπόλικο γυναικείο, τρυφερό νεανικό κορμί απλωμένο στο ζύγι του γαργαλιστικού θεάματος της προσφοράς και της ζήτησης «καταναλωτικών αγαθών»!

Εμπρός στο ένδοξο πεδίο των τηλεοπτικών καλλιστείων με μάχες στήθος με στήθος, γοφό με γοφό, λίκνισμα με λίκνισμα. Για την πρωτιά. Για την κατάκτηση του τίτλου της ελκυστικότερης, της εμπορευσιμότερης, της αναλωσιμότερης, της απασχολησιμότερης.

Αχ, αγαπημένα κορίτσια, άγουρες, φτιασιδωμένες γυναίκες, όμορφα αγγελούδια των γονιών σας, χάρμα των οφθαλμών μας, ποιος άνεμος σας παίρνει τα μυαλά και τα ρούχα;

Ποια ανάγκη, ανασφάλεια, προσδοκία, σας γυμνώνει το τρυφερό κορμί και το μυαλό σας, και περιφέρεστε, βαθιά μελαγχολικές και προσβεβλημένες, πάνω στο σιωπηλό σανίδι της πασαρέλας;

Ποια αυταπάτη σας ξεγελά και εκτίθεστε αμήχανες, τρακαρισμένες, παγερά χαμογελαστές στα λαίμαργα κι αδηφάγα μάτια ανέραστων, λάγνων, σεξουαλικά συμπλεγματικών «κριτικών», «παραγόντων» της κοινωνικής ζωής, επιχειρηματιών;

Πώς σας εξαπατούν και σας μαντρώνουν; Καμιά σας δε θα γίνει αιτία να γραφεί ομηρικό έπος, ούτε ποτέ θα γίνει πόλεμος για χάρη σας, όπως στην αρχαιότητα, μια και τότε, για την ασφάλεια της ιστορίας και του μύθου, έβαλαν να παλέψουν θεές για τον τίτλο. Κι ούτε σε τίποτε θα μοιάσουν τα «καλλιστεία» τους, μ' αυτά που δόλια και παραπλανητικά τα προσομοιάζουν, της αρχαίας Ελλάδας, όπου βραβεύονταν ομορφιά και σωφροσύνη μαζί.

Ωραίες γυναίκες, που οι μανάδες σας προσευχήθηκαν κάτω απ' τα εικονίσματα για να κερδίσετε τον τίτλο της καλλίστης κι οι πατεράδες σας κρυφομίλησαν, περήφανοι για τα κάλλη σας, με τους φίλους τους. Αφυπνιστείτε. Ζείτε στο καθεστώς της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, που παγκοσμιοποιεί λαούς, πολιτισμούς και αξίες, για να επιταχύνει τη συγκέντρωση του πλούτου στους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες, εξουδετερώνοντας ο,τι διαφορετικό και, άρα, «ύποπτο» βρίσκεται στον άνθρωπο. Σ' αυτή την ελεύθερη οικονομία, εμπόρευμα για προώθηση είναι και η ομορφιά σας, προϊόν προς κατανάλωση με ημερομηνία λήξης, συχνά αζήτητο πάνω στα ράφια των σούπερ μάρκετ «θηλυκών».

Αντιληφθείτε το. Δεν επιβραβεύουν την καλλονή σας, αυτό είναι το πρόσχημα. Συγκέντρωση φρέσκου γυναικείου κρέατος, φρέσκιας ανθρώπινης ψυχής κάνουν, με σκοπό την κερδοφόρα μεταπώληση. Τα ωραιότερα αρνάκια συλλέγουν και τα διαθέτουν μαζικά στις αγορές ανθρώπινου είδους.

Ελάτε, λοιπόν, αρνάκια μου, γίνετε λέαινες και τίγρεις όμορφες, ορμητικές και πείτε όχι στην απατηλή υπόσχεση για βίο τρυφηλό. Αρνηθείτε την «κατάταξη» που σας κάνουν, ανακαλύψτε την αλήθεια και παλέψτε ενάντια στο θέαμα, στην προσβολή και την εκμετάλλευση, που σας έχουν πείσει να δέχεστε. Χρησιμοποιήστε τη μεζούρα που χρησιμοποιούν για να σας μετρήσουν τους γοφούς, τη μέση και το στήθος και μετρήστε μ' αυτήν την αδικία και τον ευτελισμό του ανθρώπου και χτυπήστε τα.

Μη μένετε κρεμασμένες, όμορφα κουφάρια, στα τσιγκέλια των ανθρώπινων κρεοπωλείων της παγκόσμιας αγοράς. Μπείτε τώρα μέσα στους αγώνες και στις τάξεις αυτών που αγωνίζονται. Γίνετε όμορφες, πιο όμορφες ακόμα, μέσα στην πάλη για την απελευθέρωση όχι από τα ρούχα μας, αλλά από τη δουλεία της εκμετάλλευσης όλων των πηγών και των χυμών της ανθρώπινης φύσης μας.

Φροντίστε ό,τι όμορφο σας χάρισε η φύση, προστατέψτε το από τα νύχια των εμπόρων κάθε είδους, και κλείστε μέσα του γνώση και πάθος για πραγματική ζωή. Γίνετε ομορφότερες, αστραφτερότερες, βαδίζοντας μέσα στους όμορφους αγώνες. Και εκεί θα ζήσετε τους σπουδαιότερους διαγωνισμούς και θα βρείτε τα ωραιότερα βραβεία. Βραβείο για την αλληλεγγύη, για την ηθική αντοχή, την ανθρωπιά. Βραβείο για τη διεκδίκηση του δίκιου, την αντίσταση στον τρόμο του καπιταλισμού, την αντεπίθεση στους κοριούς, που ζουν ρουφώντας το αίμα του κόσμου που εργάζεται και μοχθεί.

Αρνηθείτε το «όνειρο» να γίνετε απλώς ένας αριθμός και νούμερα διαστάσεων και σωματικών αναλογιών και διεκδικήστε να γίνετε ονόματα γραμμένα στο στήθος της ιστορίας.

Και σεις μανάδες, όχι, «βιάσου Αννα, θα χάσεις την πασαρέλα», μα, «βιάσου Αννα, η πορεία ξεκίνησε».


Ελένη ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ