ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Διπλό σκάνδαλο

Αχιλλέας Κανταρτζής: Διπλή και τριπλή επιβάρυνση του λαού για να τον παρακολουθούν

«Διπλό σκάνδαλο» χαρακτήρισε την υπόθεση της «Ζήμενς», χτες στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της σύστασης Εξεταστικής επιτροπής χωρίς - όπως διευκρίνισε - να «τρέφουμε αυταπάτες». Αρνητική απέναντι στο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή ήταν η κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα και ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, επικαλούμενος την παράλληλη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας.

Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης ο Αχ. Κανταρτζής, μίλησε για «διπλή και τριπλή επιβάρυνση του λαού για ποιο σκοπό; Για να τον παρακολουθούν». Οπως είπε «τα όσα καταγγέλλονται αναφέρονται σε δωροδοκίες και μίζες για τις προγραμματικές συμβάσεις 1997-98 καθώς επίσης και για τα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων», υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για το «διαβόητο σύστημα C4I, τις γνωστές κάμερες. Τότε το πρόσχημα ήταν η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό επικαλούνταν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τις προμηθεύτηκε και η κυβέρνηση της ΝΔ που τις έβαλε σε λειτουργία» έτσι ώστε «να φθάσουμε τέλος στην ψήφιση της γνωστής τροπολογίας με την οποία νομιμοποιούνταν η παρακολούθηση των διαδηλώσεων». Στη συνέχει τόνισε ότι όλα αυτά πρέπει «να διερευνηθούν με όλους τους τρόπους, και με δικαστική διερεύνηση και με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής». Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα ο Αχ. Κανταρτζής είπε πως «η κυβέρνηση αρνείται τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής με το πρόσχημα της δικαστικής διερεύνησης. Είναι όμως γνωστό ότι από κανένα νόμο δεν απαγορεύεται η παράλληλη έρευνα». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η δικαστική έρευνα αφορά μόνο τις ποινικές ευθύνες ενώ καθήκον της Εξεταστικής Επιτροπής είναι πέρα από την αναζήτηση ποινικών ευθυνών να ερευνηθούν και τα βαθύτερα αίτια, πώς φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση και να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες εκεί που υπάρχουν». Πάντως, αναφερόμενος συνολικά στις Εξεταστικές Επιτροπές διευκρίνισε πως «δεν πετάμε στα σύννεφα», αφού «έχουμε την εμπειρία από προηγούμενες Εξεταστικές Επιτροπές, πόσο προχώρησαν. Παρά το γεγονός ότι η εμπειρία του παρελθόντος δεν είναι ενθαρρυντική και δε μας κάνει αισιόδοξους, λέμε ναι».

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αποτίμησε τα υπάρχοντα στοιχεία για την υπόθεση της «Ζήμενς», λέγοντας ότι οι αποκαλύψεις για το θέμα ξεκίνησαν «μετά από καταγγελίες των ανταγωνιστών της, των αμερικανικών επιχειρήσεων. Από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται να έχει στηθεί ένα τεράστιο δίκτυο για τον προσεταιρισμό κυβερνήσεων ή κυβερνητικών παραγόντων σε 160 χώρες με θεμιτά και αθέμιτα μέσα».

Προχωρώντας σε ένα βασικό πολιτικό συμπέρασμα ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι «το έδαφος που εκτρέφει αυτά τα φαινόμενα είναι ακριβώς η πολιτική που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει σε λίγους, που ενισχύει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων. Αυτή είναι η πολιτική που υπηρέτησαν και τα δυο κόμματα είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης». Κατέληξε καλώντας τους εργαζόμενους να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στην «ουσία που είναι η πολιτική» και «να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα».

Αναγκαία και ρεαλιστική η πρόταση του ΚΚΕ

Σε εκδήλωση της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΘ του ΚΚΕ μίλησε προχτές βράδυ ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του

Από την προχτεσινή εκδήλωση στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης
Από την προχτεσινή εκδήλωση στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης
«Η πρόταση του ΚΚΕ, για τη δημιουργία ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, μέσα από το οποίο θα διεκδικήσουμε την εξουσία, αξίζει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Η πρόταση αυτή και αναγκαία είναι και ρεαλιστική και ταυτόχρονα μπορεί να κινήσει με την ορμή και τη φρεσκάδα τις πλατύτερες μάζες». Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του Κόμματος σε εκδήλωση της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΘ του ΚΚΕ που έγινε προχτές βράδυ στο κινηματοθέατρο του Δήμου Αμπελοκήπων. Και κάλεσε τον εργαζόμενο λαό να στρατευτεί σ' αυτόν το δρόμο.

Αναφέρθηκε στη συμβολή του ΚΚΕ και στους δεσμούς του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τονίζοντας: «Αν σήμερα πλατύτερα λαϊκά στρώματα γυρίζουν την πλάτη ή σκέφτονται να γυρίσουν την πλάτη στο δικομματισμό, πρώτα απ' όλα οφείλεται στη σταθερή - συνεπή - ανειρήνευτη πάλη των κομμουνιστών από το 1990 μέχρι σήμερα. Ολα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ ήταν ο αληθινός πρωταγωνιστής των αγώνων και για τα άμεσα και για τα μακροπρόθεσμα ζητήματα. Με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, συγκρούσεις με την κρατική βία. Σε ανοιχτή ρήξη με το αστικό κράτος και τους ιμπεριαλιστές. Και τώρα το ΚΚΕ είναι η ραχοκοκαλιά για την όξυνση της ταξικής πάλης. Και τώρα το ΚΚΕ λέει την αλήθεια στο λαό».

Ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι «η ίδια η ζωή έχει αποδείξει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο ότι οι πολιτικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, αναπαράγουν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα για τις λαϊκές μάζες».

Ο άλλος δρόμος, της διεξόδου και της προοπτικής, είναι «η ρεαλιστική πρόταση που έχει επεξεργαστεί το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία. Και είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, γιατί ο λαός έχει ανάγκη από μια πολιτική ριζικά αντίθετη από την πολιτική των αστικών κομμάτων», τόνισε.

Με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΝ, ο Γ. Μαυρίκος, σημείωσε ότι παραμένει ένα καιροσκοπικό και μιντιακό, οπορτουνιστικό πολιτικό κόμμα. Ο χαρακτήρας του ΣΥΝ δε θα αλλάξει επειδή στην ηγεσία του αναδείχτηκε ο Α. Τσίπρας. «Για να δούμε», είπε, «αύριο θα πάψει να στηρίζει την ΠΑΣΚΕ με τη συμμετοχή του στα προεδρεία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ; Αύριο θα σταματήσει τις συκοφαντίες του ΣΥΝ ενάντια στο ΠΑΜΕ και στην ταξική γραμμή; Μήπως στην απεργία της Τετάρτης διαχωρίσει τη στάση του ΣΥΝ και δεν τρέξει ουραγός και φτωχός συγγενής στις συγκεντρώσεις που οργανώνει η ΠΑΣΚΕ; Μήπως σταματήσει επιτέλους να συγκροτεί κοινά ψηφοδέλτια με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ ενάντια στο ΠΑΜΕ; Μήπως απορρίψει το εργαλείο των κοινωνικών διαλόγων; Μήπως παραιτήσει δημάρχους και νομαρχιακούς άρχοντες του ΣΥΝ που συνδιοικούν μαζί με το ΠΑΣΟΚ και βάζουν φόρους δημοτικούς στους δημότες; Μπας και αύριο επιτεθεί στους μεγαλοεργολάβους εφοπλιστές που είναι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΜΜΕ;»

Προς τους αναγνώστες μας

Λόγω της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και τις αναγκαστικές αλλαγές δρομολογίων των αεροπλάνων, για τις περιοχές που οι εφημερίδες μεταφέρονται αεροπορικώς, αναγκαστικά η ύλη της εφημερίδας έκλεισε, μειωμένη, νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να φτάσει κανονικά στους αναγνώστες μας.

Εκδηλώσεις για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ συζητούν αυτή την περίοδο Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, διοργανώνοντας συσκέψεις και εκδηλώσεις, ανοιχτές σε φίλους του Κόμματος, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται και θέλει να ανιχνεύσει ένα διαφορετικό δρόμο, να ακούσει τι προτείνει το ΚΚΕ, να καταθέσει τις σκέψεις του. Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Κώστα Δρόσο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Αύριο Πέμπτη, στη Ράχη Αρτας στο καφενείο του Βαγγέλη Ντόκουρου στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Βασίλη Ζιώβα, μέλος της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 15/2, από τις ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη και Χαλκηδόνας Νίκαιας, στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Νίκαιας, στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.

-- Την Παρασκευή 15/2, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 16/2, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου) από την Κομματική Οργάνωση ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, γραμματέας της Αχτίδας Εκπαιδευτικών και μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Το Σάββατο 16/2 στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 16/2, στο Παπαστράτειο Μέγαρο στην πλατεία Παναγοπούλου στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ