ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Το ιδιωτικό κράτος

Ηκυβέρνηση ορκίστηκε. Κι άφησε στον περισσότερο κόσμο μια αίσθηση τρομακτικής κωμωδίας. θα μπορούσε, όλο αυτό το κομπολόι των χαντρών - υπουργών, ο κ. Σημίτης να το έχει φτιάξει με έναν ανασχηματισμό, χωρίς να καταφύγει στη... «νωπή» λαϊκή εντολή. Δηλαδή, να μη χρησιμοποιήσει εθνικά κρίσιμα άλλοθι όπως η ΟΝΕ, διαχειριστικές κορόνες, υφαρπαγή της λαϊκής βούλησης με υποσχεσιολογία και πλύση εγκεφάλου, με εκβιαστικά διλήμματα και μεθόδους που αφήνουν τρύπες στο έτσι κι αλλιώς ελλειμματικό σώμα της δήθεν αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μας.

Ομως, πίσω από τα πρόσωπα που επιλέγησαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, υπάρχει και η πρόθεση μιας υποσημείωσης: Να αντιληφθούν οι πολίτες ότι με την υπογραφή Σημίτη θα εκτελεστούν ταχύτατα τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, μεταφρασμένα σε αναδιαρθρώσεις, εκσυγχρονισμούς, επιταχύνσεις, ισορροπίες κλπ.

Με πιο απλά λόγια, ώστε να μην μπερδεύεται ο ψηφοφόρος που μέσα στο πρώτο μετεκλογικό 24ωρο γίνεται από ελεύθερος άνθρωπος δέσμιος της επιλογής του και δούλος όλων όσων δεν του εξήγησαν ώστε να ξέρει τι να την κάνει την «ελευθερία» της ψήφου του, η νέα κυβέρνηση είναι η πιο φανταχτερή βιτρίνα του ιδιωτικοποιημένου κράτους.

Δεν είναι και λίγο πράγμα εδώ που τα λέμε σύντροφοι, να σου λέει επιτέλους, έστω και μετεκλογικά, την αλήθεια ο πρωθυπουργός: Το κράτος είναι πια ιδιωτική υπόθεση. Με την άδειά μας βεβαίως, αφού έτσι νομίσαμε κι έτσι ψηφίσαμε ότι θα είναι καλύτερα...

Ηδουλιά ενός κυβερνητικού σχήματος στα πλαίσια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής στρατιωτικής επικυριαρχίας, είναι να κάνει τη δουλιά ενός καλού τροχονόμου στα οχήματα των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αυτό πάει να πει «διαχείριση της κρίσιμης προς την ΟΝΕ πορεία της χώρας».

Το νέο σχήμα εγγυάται ότι η «κυκλοφορία» θα γίνεται απρόσκοπτα, γρήγορα, αποτελεσματικά. Τα λεφτά δε θα συναντούν κανένα εμπόδιο. Ειρήνη σημαίνει: Ξεπούλημα της Κύπρου. Εμπορική διχοτόμηση του Αιγαίου και δι' αυτής απώλεια της κυριαρχίας στο μισό της θάλασσας, του αέρα και της ξηράς (!) που ενδεχομένως συμπεριλαμβάνει το ξεχασμένο αρχιπέλαγος.

Ο δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί στο μέγεθος που δε θα χωράει άλλος παραπονεμένος μεγαλοκεφαλαιούχος ιδιώτης.

Ολ' αυτά μετά το Πάσχα. Μέχρι τότε, το Χρηματιστήριο θα πέφτει, θα φταίνε κάποιοι που πίστεψαν την εγγύηση του κ. Σημίτη «από Δευτέρα μετά τις εκλογές θα ανεβαίνει», αλλά ας πρόσεχαν.

Ητιμή για να πας με τους μεγάλους ως παλλακίδα είναι υψηλή. Οποιος αντιστέκεται θα περνάει από κρατητήρια Λιτοχώρου ή και χειρότερα. Κι όποιος θέλει ερμηνεύει τη δήλωση Ε. Βενιζέλου ως εξής: Ηρθε η μακρά κατοχή των ιδιωτών καπιταλιστών επί των πολιτικών και των πολιτικών.

Πάλι με χρόνια με καιρούς λοιπόν η λαϊκή αντίσταση, μετωπική θα είναι και θα είναι δικιά μας. Κι αυτή η κατοχή, η ξεδιάντροπη επινοικίαση της ψυχής μας δε θα βαστήξει 400 χρόνια. Τετρακόσιες μέρες και πολλές είναι. Γιατί το μετερίζι, στα ρίχτερ του εκσυγχρονισμένου μονοπολιτικού δικομματισμού άντεξε και παρηγόρησε και δείχνει την ελπίδα.

Το λαϊκό μέτωπο εγγυάται τη ρήξη εκ του ασφαλούς των μεγάλων ιδεών και αγώνων έναντι των μεγάλων ιδιωτικών κανόνων. Αγαθά εναντίον κερδών. Η γραμμή είναι πια ορατή και οι ψηφοφόροι ήδη πολίτες ανήσυχοι και σκεπτικοί...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΕΚΛΟΓΕΣ 2000
Οι επιδράσεις στη λαϊκή συνείδηση

Κάθε εκλογικό αποτέλεσμα προσφέρεται για μελέτη προκειμένου να ερμηνευτεί η πολιτική συμπεριφορά των λαϊκών μαζών που διαμορφώνει το συσχετισμό των δυνάμεων στη δοσμένη στιγμή.

Είναι πολύ απλοϊκό και σκόπιμο το επιχείρημα των αντιπάλων του Κόμματος ότι η πολιτική του δοκιμάστηκε στις εκλογές και δεν έτυχε της επιδοκιμασίας του ελληνικού λαού, αφού δεν αύξησε τις ψήφους και τα ποσοστά του. Γιατί γίνεται με κριτήρια που επιβάλλουν στο λαό να επιλέγει πολιτική διακυβέρνησης ανάμεσα σε κόμματα που, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές τους, συγκλίνουν στη διαχείριση της υπάρχουσας κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας. Αλλωστε, αυτό το σκοπό υπηρετούν οι εκλογές για το αστικό Κοινοβούλιο. Την «αναβάπτιση» του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να μην αμφισβητείται το καθεστώς των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, το καθεστώς της άρχουσας τάξης.

Γίνεται λοιπόν προσπάθεια, μέσα από την ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος να σβήσουν από τις λαϊκές συνειδήσεις την ύπαρξη της άλλης πολιτικής, αντίθετης απ' αυτήν που χαράζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η οποία θα εφαρμόζεται προς όφελος των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Για μας τους κομμουνιστές η εκλογική αναμέτρηση είναι μια μεγάλη πολιτική μάχη, που όπως και κάθε άλλη μάχη είναι ενταγμένη στην προοπτική που υπηρετεί την υλοποίηση της πολιτικής γραμμής του Κόμματος για τον άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας και την πολιτική πρόταση για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Διαφορετικά, η δράση μας στην εκλογική αντιπαράθεση δε συμβάλλει στην προοπτική αντιμετώπισης των λαϊκών προβλημάτων.

Υπηρετώντας το σκοπό της προώθησης μέσα στο λαό, και μέσω της εκλογικής μάχης, της πολιτικής μας πρότασης, ως κόμμα βάλαμε πολιτικούς στόχους στις εκλογές και τις προϋποθέσεις επίτευξής τους. Που απαντούσαν και στο ζήτημα της αναγκαιότητας της λαϊκής εξουσίας που έχουν ανάγκη η εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για την οριστική πολιτική διέξοδο προς όφελός τους, αλλά και πώς αυτή μπορεί να κατακτηθεί. Οχι γιατί αυτή η προοπτική κρίνεται κυρίως και οριστικά από μια εκλογική μάχη, αλλά γιατί οι εκλογές σαν πολιτική αναμέτρηση εφ' όλης της ύλης φέρνουν αντικειμενικά στο προσκήνιο τη γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση, η οποία βεβαίως δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με τις εκλογές.

Ο χαρακτήρας της εκλογικής μάχης (γενικευμένη πολιτική αναμέτρηση για ανάδειξη κυβέρνησης) και με δεδομένο ότι σ' αυτή την πολιτική αντιπαράθεση αναδεικνύαμε τον άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, έθετε τις πολιτικές προϋποθέσεις για την προώθηση των πολιτικών στόχων του ΚΚΕ. Που δεν μπορούσε να 'ναι διαφορετικές από την αναγκαιότητα να ηττηθεί πολιτικά ο δικομματισμός και να ενισχυθεί πολιτικά το ΚΚΕ και η πολιτική του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.

Τι επιδιώκαμε; Να προβάλουμε στο λαό τη διαφορετική πολιτική πρόταση ως τη μόνη και αναγκαία για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων. Να δείξουμε ότι η ανεργία, η δημόσια παιδεία, υγεία, πρόνοια, τα μισθολογικά προβλήματα, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις, οι σύγχρονες ανάγκες για άθληση, πολιτισμό, προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της πολιτικής που ασκούν τα δυο κόμματα της εξουσίας, αυτοδύναμα ή με κυβερνήσεις συνεργασίας, κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές. Απαιτείται μια λαϊκή εξουσία. Απαιτείται οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία να είναι λαϊκή ιδιοκτησία, ως σταθερή βάση της λαϊκής οικονομίας. Απαιτείται ανατροπή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Δεν είναι στενά εκλογικοί στόχοι. Κρίνονται καθημερινά στην ταξική πάλη, σ' όλες τις κοινωνικοπολιτικές αναμετρήσεις, με κριτήριο την προώθηση της συσπείρωσης για το λαϊκό μέτωπο.

Η δοκιμασία μέσα από τις συμπληγάδες των εκλογών έδειξε την αποδοχή αυτής της πολιτικής από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Αν δεν εκφράστηκε με μεγαλύτερη εκλογική δύναμη απ' αυτήν που έδωσε ο λαός, αυτό οφείλεται στο βαθμό πολιτικής συνειδητοποίησης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όχι μόνο για την αποδοχή αυτής της πολιτικής, αλλά κυρίως για την αναγκαιότητα αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις «να βάλουν πλάτη» για τη σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Ηπολιτική συνείδηση καθορίζει και την έκφραση της πολιτικής τους τοποθέτησης και της ψήφου. Επομένως, η πολιτική τοποθέτηση εκφράζει και το βαθμό συνειδητοποίησης των πραγματικών συμφερόντων των λαϊκών μαζών ή τμημάτων τους, από τις ίδιες, αλλά και την αντίληψη που έχουν σχετικά με το ποια πολιτική μπορεί να τα πραγματοποιεί και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να εφαρμόζεται αυτή η πολιτική.

Τα κριτήρια δε που διαμορφώνουν, ώστε να εκφραστούν πολιτικά οι λαϊκοί άνθρωποι, αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι ομοιόμορφα. Εχουν άμεση σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα που ζουν, μέσα από ποιες διαδικασίες την προσλαμβάνουν, πώς γενικεύουν την εμπειρία τους για τα προβλήματά τους, τις αιτίες ύπαρξης και αναπαραγωγής τους, καθώς και την επίδραση της ασκούμενης πολιτικής ή της αντιπολιτευτικής δράσης στην αντιμετώπισή τους. Η διαδικασία συνειδητοποίησής τους για το ποια είναι τα πραγματικά τους συμφέροντα, αλλά και το ποια πολιτική είναι αυτή που αντικειμενικά μπορεί να τα πραγματοποιεί, δεν είναι απλή. Δε φτάνει απλά η διαπίστωση των προβλημάτων της εργατικής τάξης από την ίδια, για να κατανοήσει και ποιο είναι το συμφέρον της, δηλαδή πώς μπορούν να λυθούν, ούτε αρκεί η παρακολούθηση της πολιτικής αντιπαράθεσης των κομμάτων, προκειμένου να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη αντίληψη για το ποιο κόμμα, ποια πολιτική μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Ετσι η πολιτική κάθε κόμματος προσλαμβάνεται ανάλογα με τα κριτήρια που καθένας διαμορφώνει και τον τρόπο που τα διαμορφώνει. Και σ' αυτό το ζήτημα, η απλή εμπειρία από την παρακολούθηση των εξελίξεων ή και τα βιώματα της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας, χωρίς την ενεργητική συμμετοχή στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, στην ταξική πάλη, εμποδίζει πραγματικά τις διεργασίες που θα επιδρούν στην πολιτική συνείδηση της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ώστε να κατανοούν ότι τα πραγματικά τους συμφέροντα πραγματοποιούνται μόνο με την πολιτική του ΚΚΕ.

Αυτή η υπόθεση σημαίνει ότι οι λαϊκές μάζες συμμετέχουν ενεργά στους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες μέσα από τα διάφορα μέτωπα πάλης. Αυτή η συμμετοχή, σε συνδυασμό με την ιδεολογικοπολιτική δουλιά των κομμουνιστών, που αναδεικνύει τη βασική αιτία των προβλημάτων (εκμετάλλευση) και συνδέει τη λύση τους με την ανάγκη της πολιτικής του Μετώπου, μπορεί να συμβάλει σε διεργασίες διαμόρφωσης της ταξικής πολιτικής συνείδησης. Σ' αυτούς τους αγώνες κρίνονται οι διαφορετικές πολιτικές και μπορεί να γίνεται το ξεκαθάρισμα στη συνείδηση των απλών ανθρώπων του μόχθου τόσο για την ορθότητα της πολιτικής του ΚΚΕ, όσο και για την ανάγκη να συγκρουστεί και να 'ρθει σε ρήξη ο λαός με την πολιτική της πλουτοκρατίας. Αλλωστε τη σύγκρουση την επιβάλλει η πλουτοκρατία με την πολιτική που εφαρμόζει ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Βεβαίως, αγώνες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι συσπείρωναν την πλειοψηφία των λαϊκών τμημάτων που αντιμετώπιζαν προβλήματα, δεν είχαν την απαιτούμενη έκφραση κοινής δράσης διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, δεν έγιναν παλλαϊκή υπόθεση οι στόχοι τους, ούτε ο βαθμός πολιτικοποίησής τους ήταν τέτοιος που θα μπορούσε να αποσπάσει μεγάλες λαϊκές μάζες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να τις στρέψει προς το ΚΚΕ και το λαϊκό μέτωπο.

Υπάρχει μια διαμορφωμένη αντικειμενική πραγματικότητα, όπως η ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη επίθεση που έχει εξαπολυθεί με ιδιαίτερη δριμύτητα την τελευταία δεκαετία, οι βαθιές και μακροχρόνιες συνέπειες στο λαϊκό κίνημα, η αρνητική κατάσταση στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, στη λειτουργία των συνδικάτων, στη συσπείρωση και δράση της εργατικής τάξης σ' αυτά και στον ταξικό τους προσανατολισμό, όπως και στο συνδικαλιστικό κίνημα της αγροτιάς, των ΕΒΕ, η οποία δυσκολεύει τις διεργασίες ανάπτυξης της πολιτικής συνείδησης. Πρέπει δε να παίρνεται υπόψη για την οργάνωση της δικής μας συστηματικής δουλιάς, που απαιτείται για να αλλάζει αυτή η κατάσταση, σαν ένας από τους παράγοντες αφύπνισης της λαϊκής συνείδησης.


Στέφανος ΛΟΥΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ