ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Επιτακτική ανάγκη η κλιμάκωση με απεργία

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Απασχόλησης και το Ελεγκτικό Συμβούλιο από τις ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας των γυναικών

Σε απεργιακή κλιμάκωση και ξεσηκωμό για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις καλούν οι ταξικές δυνάμεις (φωτ. από την απεργία στις 13/2)
Σε απεργιακή κλιμάκωση και ξεσηκωμό για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις καλούν οι ταξικές δυνάμεις (φωτ. από την απεργία στις 13/2)
Αμεση απάντηση στη μεθοδευμένη προσπάθεια κυβέρνησης και Ελεγκτικού Συνεδρίου να νομιμοποιήσουν την εξίσωση προς τα πάνω των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, με αφορμή αυτή τη φορά τη γνωμοδότηση για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στους ΟΤΑ, έδωσαν χτες οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο.

Η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης και το Ελεγκτικό Συνέδριο, καταγγέλλοντας την επιχείρηση της κυβέρνησης να «αξιοποιήσει» γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα γενικότερα αντιασφαλιστικά της σχέδια, τα οποία αφορούν και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της τροπολογίας για τα ΒΑΕ στους ΟΤΑ, σύμφωνα με την οποία ορίζεται διαφορετικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες (58) και γυναίκες (53). Το Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι η διάκριση δε δικαιολογείται επαρκώς και κατά συνέπεια η προωθούμενη ρύθμιση είναι εκτεθειμένη απέναντι στο Σύνταγμα και το κοινοτικό Δίκαιο.

Σκόπιμες «ασάφειες»

Είναι προφανές ότι η σύνταξη της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν έγινε «κατά λάθος», αλλά είναι εν γνώσει της κυβέρνησης ότι η αιτιολόγηση είναι τυπικά ελλιπής και άρα προβληματική. Οπως και να έχει, η ουσία είναι ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση ευνοεί τα σχέδια για να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες, ό,τι ακριβώς επιδιώκεται και μέσω της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική επισημαίνει ότι «οι Δούρειοι Ιπποι που χρησιμοποιούν την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αντιμετωπίσουν, τη μαζική, αποφασιστική απάντηση της εργατικής τάξης». Καλεί τους εργαζόμενους σε ένταση και συντονισμό της αγωνιστικής δράσης για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Μέσα σ' αυτό το επιθετικό - από την πλευρά της κυβέρνησης και του κεφαλαίου - κλίμα και ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η κατάθεση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν καθημερινά αποφάσεις για απεργιακή κλιμάκωση σε ημερομηνία που θα καθοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σήμερα, συναντιούνται ξανά ο πρωθυπουργός με την υπουργό Απασχόλησης, ενώ στην Κυβερνητική Επιτροπή την Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο πριν την κατάθεσή του.

Νέες απεργιακές αποφάσεις

Στον αντίποδα, την απαίτηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της εργατικής τάξης να πάρει αποφασιστική απάντηση η νέα επίθεση και να κλιμακωθούν οι αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, αποτυπώνουν οι αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση από τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Χτες, στη λίστα των συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρωτοστατούν στην ανάπτυξη της πάλης προστέθηκαν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο. Απόφαση για απεργία είχαν πάρει τις προηγούμενες μέρες οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία (ΟΣΝΙΕ), ενώ με το ίδιο θέμα συνεδριάζει τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τύπο - Χαρτί.

Απόφαση για απεργία έχουν ήδη πάρει τα Εργατικά Κέντρα σε Ιθάκη - Κεφαλονιά, Κω, Φωκίδα, Αγρίνιο, Λευκάδα, Νάουσα, Λάρισα, Αρτα, Ηγουμενίτσα, Σάμο, Ζακύνθο και Μυτιλήνη, ενώ το Εργατικό Κέντρο Ρόδου αναμένεται να αποφασίσει μέσα από το ετήσιο τακτικό του συνέδριο, την Κυριακή.

ΤΑΜΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στη μέγκενη της ενοποίησης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενοποιήσει - στο πλαίσιο των αντιασφαλιστικών σχεδιασμών της - και τα Ταμεία Υγείας, που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στο χώρο των τραπεζών, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Απασχόλησης σε συνάντηση που είχε με την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, στο πλαίσιο του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό.

Η ενοποίηση αυτή θα σημάνει παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας προς τους εργαζόμενους και, ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα να προωθηθεί παραπέρα η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους. Στην ίδια συνάντηση η υπουργός Απασχόλησης αποδέχτηκε αίτημα της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ να μεσολαβήσει στους τραπεζίτες, ώστε οι τελευταίοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση εργασίας.

Η Αλ. Μπαλού, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, δήλωσε σχετικά με την ενοποίηση ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να δώσει την Υγεία στο ιδιωτικό κεφάλαιο». Ενώ ανέδειξε τις ευθύνες της ΟΤΟΕ για τη συμμετοχή στο «διάλογο» σημειώνοντας: «Εμείς δεν πήγαμε σε αυτή τη συνάντηση, σηματοδοτώντας τη διαφωνία μας με τη στάση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ, που αντί να οργανώνει και να κλιμακώνει τον αγώνα των εργαζομένων και να διεκδικεί αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, πηγαίνει σε "διάλογο", κρύβοντας τις προθέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης, αλλά και τη δική της συνενοχή, καθώς σε όσες αλλαγές γίνονται έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της».

ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Ενιαίος ο αγώνας για Ασφαλιστικό και Συμβάσεις

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς στο Ηράκλειο Κρήτης

Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρέθηκε προχτές ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, τονίζοντας ότι αυτές διαμορφώνονται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Το ΚΚΕ, όπως τόνισε, βρίσκεται σε συνεχή και ανοιχτή σύγκρουση με την πολιτική των ανατροπών όλων των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο βουλευτής του Κόμματος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες απολύσεις στο εργοστάσιο «ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΕ» και στο Πολυκατάστημα «ΣΠΡΙΝΤΕΡ» στο Ηράκλειο. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων και στάθηκε στις σοβαρές ευθύνες που έχει και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το οποίο δεν έχει κάνει τίποτα για να αποφευχθούν όχι μόνο οι 14 απολύσεις, αλλά και άλλες που μεθοδεύει η επιχείρηση.

Με μέλη της διοίκησης του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, ο Τάκης Τσιόγκας περιόδευσε στη Βιομηχανική Περιοχή και στο εργοστάσιο πλαστικών «ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΕ». Συζήτησε με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να αγωνιστούν συντονισμένα, όχι μόνο για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους, αλλά και για μισθούς και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες.

Το βράδυ, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε σε εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσαν οι κλαδικές ΚΟΒ της Επιτροπής Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ και ο Εργατικός Τομέας Ηρακλείου της ΚΝΕ στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση».

Εσκισαν τη γάτα...

Η χτεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση και την κλιμάκωση των αγώνων, κατέληξε στην εξής απόφαση με τις ψήφους της πλειοψηφίας: κλιμάκωση εν αναμονή (!) σε συνεργασία με τις άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις. Είναι προφανής ο στόχος της πλειοψηφίας να κηρύξει σιωπητήριο την ίδια ώρα που αποδεδειγμένα οξύνεται η επιθετικότητα της κυβέρνησης στο μέτωπο του Ασφαλιστικού. Δεν αρκείται όμως σ' αυτό. Η αναφορά στις δημοσιογραφικές μόνο Ενώσεις, αποτελεί ευθεία υπονόμευση της κοινής αγωνιστικής δράσης όλων των εργαζόμενων στον Τύπο.

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να... τιμωρήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ΑΝΤΕΝΑ, ΣΚΑΪ για την απεργοσπασία στις 13 Φλεβάρη με παρέμβαση στις διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα διεθνή φόρα (!) για την κατοχύρωση του συνδικαλιστικού δικαιώματος και του δικαιώματος στην απεργία. Ενώ το ίδιο θέμα θα θέσει αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ που θα επισκεφτεί την Κύπρο, απ' όπου και έγιναν μεταδόσεις αγώνων τη μέρα της απεργίας. Με άλλα λόγια, την έσκισε τη γάτα η πλειοψηφία. Τόσο που οι μεγαλοκαναλάρχες θα το σκεφτούν πολύ την επόμενη φορά να επιβάλουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς για να χτυπήσουν τις κινητοποιήσεις και να διασφαλίσουν τα κέρδη τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ