ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χορός» ξεπουλήματος στο κεφάλαιο

H πολιτική του ξεπουλήματος με την ετικέτα της δήθεν ευεργεσίας αποκαλύπτεται, μεγαλοπρεπώς, με το λεγόμενο «Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"», στο Δέλτα Φαλήρου. Οσοι δεν έκαναν τίποτα για να δημιουργηθεί σύγχρονη στέγη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης παραδίδουν στο ίδρυμα Νιάρχου δημόσια έκταση και δύο πολιτιστικούς οργανισμούς, βαφτίζοντας αυτό το αλισιβερίσι κοινωνική «προσφορά» και ευεργεσία.

Χτες γράφτηκε μια ακόμη πράξη περί της «ανιδιοτελούς προσφοράς», με ανακοίνωση του Ιδρύματος Νιάρχου ότι το γραφείο του Renzo Piano θα κάνει την αρχιτεκτονική μελέτη για το Πολιτιστικό Κέντρο του ιδρύματος. Κέντρο που θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και Πολιτιστικό /Εκπαιδευτικό Πάρκο. Οπως σημειώνεται, «θα σχεδιαστούν με τα υψηλότερα κριτήρια περιβαλλοντικής ευαισθησίας και με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και πρακτικών». Οτι η έκταση όπου θα υλοποιηθούν «καλύπτει περίπου 170 στρέμματα», ότι το Κέντρο «θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το ίδρυμα με περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ και πριν από το τέλος του έτους θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου».

ΚΚΕ: Εξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τον πολιτισμό

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το πρωτόκολλο συνεργασίας κυβέρνησης - Ιδρύματος Νιάρχου. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ τόνιζε: «Το πρωτόκολλο δρομολογεί τη διάπραξη ενός νέου διπλού εγκλήματος σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Ο λαός του Λεκανοπεδίου δεν πρέπει να δώσει καμία βάση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, του ιδρύματος "Στ. Νιάρχος" και των ΜΜΕ. Είναι ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για ανιδιοτελή προσφορά του ιδρύματος, ώστε να αποκτήσει στέγη η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση παραδίδει στο ίδρυμα Νιάρχου έκταση που αξίζει δισεκατομμύρια, ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας και του εκχωρεί τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, συνεχίζοντας την πολιτική της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο, όπως έγινε και με το Μέγαρο Μουσικής του Ιδρύματος Λαμπράκη».

Καλούσε τους εργαζόμενους «να ξεσηκωθούν, ώστε ο παλιός Ιππόδρομος και το Φαληρικό Δέλτα να γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής, χωρίς να εκχωρηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε ιδιώτες. Κανενός είδους ανάμειξη δεν πρέπει να έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη Λυρική Σκηνή και στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο εκσυγχρονισμός τους, η διαμόρφωση νέων υποδομών και οι χώροι που θα γίνουν πρέπει να είναι αποκλειστικά υπόθεση του κράτους. Η παντελής αδιαφορία που έως τώρα έχουν επιδείξει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι συνειδητή, για να δικαιολογηθεί η παράδοση των χώρων στο κεφάλαιο».

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Κόμης Ορί» και... «Δον» Κυριακόπουλος

Στο... «συγκλονιστικό» ποσοστό του 3,5% «ανέρχεται» η πρόταση της διοίκησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στα σωματεία των εργαζομένων της, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις!

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΛΣ, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, συνεχίζοντας την απαξιωτική τακτική του προς τους εργαζόμενους της ΕΛΣ, αντιμετώπισε κυνικά τους εκπροσώπους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες τους «πρότεινε» το συνολικό ποσό των 550.000 ευρώ, με τη λογική ότι «αυτά είναι» και όταν οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι αυτό το ποσό σημαίνει 3,5% «αύξηση», ο πρόεδρος/επιχειρηματίας είπε: «όποιος θέλει να αυξήσει το βιοτικό του επίπεδο, να βρει δεύτερη δουλειά»!

Ετσι αντιμετωπίζονται οι καλλιτέχνες του κρατικού λυρικού θεάτρου μας, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στη σκηνή. Οπως γίνεται, για πολλοστή φορά, με τη λυρική κωμωδία του Τζοακίνο Ροσίνι «Ο κόμης Ορί», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ειδικά οι νέοι πρέπει να δουν αυτή την παράσταση (διεκδικώντας φθηνότερα εισιτήρια), γιατί τέτοια έργα, μάλιστα σκηνοθετημένα με χιούμορ και φαντασία, είναι το καλύτερο «διαβατήριο» προς το «σύμπαν» της όπερας, η οποία, στη χώρα μας, δυστυχώς ακόμα θεωρείται «αποκλειστικότητα» της «ελίτ» και όχι λαϊκό θέαμα. Είναι μια παράσταση χωρίς ίχνος «ακαδημαϊσμού», ζωντανή, με καλλιτέχνες που δεν τραγουδούν απλώς αλλά ερμηνεύουν τους ρόλους, σαν καλοκουρδισμένη «μηχανή», καθόλου «μηχανικά». Από τη σκηνοθεσία, τους πρωταγωνιστές, την (εξαιρετική) χορωδία, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τους φωτισμούς μέχρι την ορχήστρα, τίποτα δεν παραπέμπει σε επαγγελματική ρουτίνα. Ας μη χαρίσει, λοιπόν, ο λαός την ΕΛΣ στ' αφεντικά...

Εικαστικοί «Χαρταετοί»

Εργο του Γρηγόρη Κότσαρη
Εργο του Γρηγόρη Κότσαρη
«Χαρταετοί ψηλά στον αττικό ουρανό», τιτλοφορείται η έκθεση (26/2 - 8/3) στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης, Θησείο), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Χαρακτών. Πάνω από 20 χαράκτες εκθέτουν πρωτότυπους εικαστικούς χαρταετούς, που δίνουν καλλιτεχνική διάσταση στο έθιμο της Καθαρής Δευτέρας, και που μετά την έκθεση θα πετάξουν στον αττικό ουρανό. Τέσσερα θέματα της έκθεσης επιλέχτηκαν και κυκλοφορούν σε 2000 αντίτυπα, που θα μοιραστούν στο κοινό που θα γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα στο Λόφο Φιλοπάππου. Συμμετέχουν οι: Οδυσσέας Αννιτσάκης, Ρένα Ανούση, Εύα Βασδέκη, Νίκος Δεσεκόπουλος, Ελισάβετ Διονυσοπούλου, Γιώργος Κεφαλληνός, Αρια Κομιανού, Γρηγόρης Κότσαρης, Ράνια Κορομηλά, Ντίνα Κώτσιου, Δημήτρης Μηλιώνης, Ιρις Ξαναλάτου, Βαρθολομαίος Παπαδαντωνάκης, Κατερίνα Παπαδημητροπούλου, Μαρία Πάτση, Pino Pantolfini κ.ά.

Ο Σερό με Ντοστογιέφσκι

O διάσημος σκηνοθέτης Πατρίς Σερό, θρυλικών θεατρικών, οπερατικών και κινηματογραφικών δημιουργιών, όπως το «Ring» στο Μπαϊρόιτ, «Φαίδρα», «Βασίλισσα Μαργκό» κ.ά., θα ερμηνεύσει στην Αθήνα, με μορφή θεατρικού αναλογίου, απόσπασμα των ντοστογιεφσκικών «Αδελφών Καραμαζόφ», στις 3 και 4 Μάρτη (8.30 μ.μ.), στο θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής. Διασκευή, σκηνοθεσία Πατρίς Σερό. Μετάφραση - ελληνικοί υπέρτιτλοι Λουίζα Μητσάκου, Γιάννης Παπαδάκης.

«... Χρειάζεται μεγάλη ενέργεια για ν' ανιχνεύσεις και να διαβάσεις ειδικά Ντοστογιέφσκι» - λέει ο Πατρίς Σερό. «Πιστεύω ότι οδηγήθηκα εκεί εξαιτίας του τρόπου που δουλεύω με τους ηθοποιούς. Εδώ και χρόνια από τον καιρό του Κολτές, δουλεύω πάνω στη φράση. Ζητώ από τους ηθοποιούς να μην προσδίδουν νόημα όσο η φράση ή και η παράγραφος δεν έχει τελειώσει... Κρατάω το κείμενο στο χέρι, έτσι ώστε να μην εξαφανίζομαι στην άβυσσο, προσπαθώντας να ταυτιστώ με το ρόλο. Πού και πού παίζω το ρόλο. Πού και πού τον διηγούμαι... Αλλωστε αυτό είναι, ίσως, και το κύριο πρόβλημά μου. Είμαι πάντα κατάπληκτος και έντρομος απ' αυτό το "ψέμα", από τον τρόπο με τον οποίο όλο τα βολεύουμε, υποφέροντας γι' αυτό, αλλά νιώθοντας και καλά συγχρόνως».

«Αναψυκτήριον... "Η Ακρόπολις"»

Ακόμα και αναψυκτήριο με τραπεζάκια στην «αυλή», κυριολεκτικά, του Παρθενώνα περιλαμβάνει πρόταση για τη νέα χρήση του παλιού Μουσείου Ακρόπολης που ως γνωστόν βρίσκεται από το 1864 πάνω στον Ιερό Βράχο!

Η σχετική συζήτηση έγινε στο Κεντρικό Συμβούλιο Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο γνωμοδότησε, καταρχήν, υπέρ του χαρακτήρα που θα έχει στο εξής το παλιό μουσείο, ως χώρου που θα παρουσιάζει την ιστορία της Ακρόπολης, των ανασκαφών και των αναστηλώσεων.

Για τα τραπεζάκια έξω, όμως, δεν αποφασίστηκε κάτι συγκεκριμένο. Ισως στο ΥΠΠΟ να περιμένουν να δουν πώς θα πάνε οι «δουλειές» απέναντι, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης...

Τη δημιουργία παιδικής χορωδίας αποφάσισαν τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων, με διεύθυνση της μαέστρου Ρόζης Μαστροσάββα. Γι' αυτό καλούνται παιδιά ηλικίας 6-16 ετών σε ακρόαση, στο κτίριο των Μουσικών Συνόλων (Αρτέμωνος 7 και Ιππάρχου, Ν. Κόσμος), στις 23/2 (14.00-17.00) και στις 24/2 (17.00-20.00). Πληροφορίες στα τηλ.: 210-9243855, 210-9243226.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ πραγματοποιούν συναυλία με έργα Ρώσων συνθετών (23/2, 8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πρώτο μέρος θα ερμηνεύσουν τα έργα του Μουσόρσκι «Νύχτα στο φαλακρό βουνό» και του Μποροντίν «Πολοβτσιανοί χοροί για χορωδία και ορχήστρα». Στο δεύτερο μέρος την Πέμπτη Συμφωνία του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι. Μουσική διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

«Μυθοπερπατήματα» τιτλοφορείται το βιβλίο του Νάσου Χριστογιαννόπουλου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Περίπλους». Πρόκειται για συλλογή αρχαιοελληνικών μύθων, μεταγραμμένων με δηλητηριώδες χιούμορ και αναφορές στη σημερινή διεθνή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Ενα βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες, αλλά και εφήβους, που έχουν γνώση του σήμερα και αγωνίες για το αύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ