Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χορός» ξεπουλήματος στο κεφάλαιο

H πολιτική του ξεπουλήματος με την ετικέτα της δήθεν ευεργεσίας αποκαλύπτεται, μεγαλοπρεπώς, με το λεγόμενο «Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"», στο Δέλτα Φαλήρου. Οσοι δεν έκαναν τίποτα για να δημιουργηθεί σύγχρονη στέγη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης παραδίδουν στο ίδρυμα Νιάρχου δημόσια έκταση και δύο πολιτιστικούς οργανισμούς, βαφτίζοντας αυτό το αλισιβερίσι κοινωνική «προσφορά» και ευεργεσία.

Χτες γράφτηκε μια ακόμη πράξη περί της «ανιδιοτελούς προσφοράς», με ανακοίνωση του Ιδρύματος Νιάρχου ότι το γραφείο του Renzo Piano θα κάνει την αρχιτεκτονική μελέτη για το Πολιτιστικό Κέντρο του ιδρύματος. Κέντρο που θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και Πολιτιστικό /Εκπαιδευτικό Πάρκο. Οπως σημειώνεται, «θα σχεδιαστούν με τα υψηλότερα κριτήρια περιβαλλοντικής ευαισθησίας και με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και πρακτικών». Οτι η έκταση όπου θα υλοποιηθούν «καλύπτει περίπου 170 στρέμματα», ότι το Κέντρο «θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το ίδρυμα με περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ και πριν από το τέλος του έτους θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου».

ΚΚΕ: Εξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τον πολιτισμό

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το πρωτόκολλο συνεργασίας κυβέρνησης - Ιδρύματος Νιάρχου. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ τόνιζε: «Το πρωτόκολλο δρομολογεί τη διάπραξη ενός νέου διπλού εγκλήματος σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Ο λαός του Λεκανοπεδίου δεν πρέπει να δώσει καμία βάση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, του ιδρύματος "Στ. Νιάρχος" και των ΜΜΕ. Είναι ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για ανιδιοτελή προσφορά του ιδρύματος, ώστε να αποκτήσει στέγη η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση παραδίδει στο ίδρυμα Νιάρχου έκταση που αξίζει δισεκατομμύρια, ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας και του εκχωρεί τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, συνεχίζοντας την πολιτική της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο, όπως έγινε και με το Μέγαρο Μουσικής του Ιδρύματος Λαμπράκη».

Καλούσε τους εργαζόμενους «να ξεσηκωθούν, ώστε ο παλιός Ιππόδρομος και το Φαληρικό Δέλτα να γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής, χωρίς να εκχωρηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε ιδιώτες. Κανενός είδους ανάμειξη δεν πρέπει να έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη Λυρική Σκηνή και στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο εκσυγχρονισμός τους, η διαμόρφωση νέων υποδομών και οι χώροι που θα γίνουν πρέπει να είναι αποκλειστικά υπόθεση του κράτους. Η παντελής αδιαφορία που έως τώρα έχουν επιδείξει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι συνειδητή, για να δικαιολογηθεί η παράδοση των χώρων στο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ