ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Αφοσίωση στο στόχο της λύσης

Τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα είχε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Επίσκεψη, κατά την οποία ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει, για τις θέσεις του και τη γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο τον Πρόεδρο της Ελλάδας, Κάρολο Παπούλια, και τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, όσο και την πολιτική ηγεσία της χώρας και να καλέσει σε «συντονισμό ενεργειών», με πρώτο στόχο της προεδρίας του τη «δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Θέση που επαναλάμβανε σε κάθε του συνάντηση και σε κάθε του συνέντευξη, τονίζοντας παράλληλα ότι τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς η λύση πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να είναι απόλυτα αποδεκτή, με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό. Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ξανά ότι το «σχέδιο Ανάν» δε νεκρανασταίνεται και αποτελεί πλέον ιστορία, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που ισχυρίζεται ότι η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση λύσης πρέπει να έχει ως βάση το απορριφθέν σχέδιο.

Πρόκληση η λύση

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη σειρά των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, αλλά και με τις ηγεσίες της αντιπολίτευσης, εξέφρασε την πρόθεσή του να διαθέσει κάθε ικμάδα των δυνάμεών του για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά και ξεκίνησε ήδη να κάνει, δραστηριοποιούμενος προς αυτήν την κατεύθυνση αμέσως μετά την εκλογή του.

Αναγνωρίζοντας σαφώς τις δυσκολίες, που θα αντιμετωπίσει, στο εθνικό ζήτημα, το χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση και μεγάλο στόχο», αναμένοντας να ανιχνεύσει τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, απέναντί του και να έχει μία πρώτη εκτίμηση, μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Ταλάτ, που τοποθετείται μεταξύ 17 και 24 Μάρτη.

Σαφείς αποστάσεις από το «σχέδιο Ανάν»

Ο Δ. Χριστόφιας, εκφράζοντας τις θέσεις του και περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης προκειμένου να είναι αποδεκτή, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να θέτει τέλος στην κατοχή, να τερματίζει τον εποικισμό, αποκαθιστώντας παράλληλα και κατοχυρώνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. Επίσης, η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, την ενότητα του λαού, των θεσμών και της οικονομίας και να εξυπηρετεί το καλώς εννοούμενο συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού, που απαρτίζεται από Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Απαντώντας στην ηγεσία του ψευδοκράτους και τις δηλώσεις περί επαναφοράς του «σχεδίου Ανάν» και «παρθενογένεσης της Κύπρου», έθεσε ως βάση διαπραγμάτευσης της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας, τη συμφωνία της 8ης Ιούλη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να τιμήσει την υπογραφή του προκατόχου του Τάσσου Παπαδόπουλου, καλώντας τον Μ. Ταλάτ να πράξει το ίδιο, γεγονός που αναμένει να αποκαλυφθεί κατά την επικείμενη συνάντησή τους.

Αμοιβαίες ευθύνες

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο νέος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αγνοούνται και οι ευθύνες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, για τη σημερινή κατάσταση, καθώς «η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1960 με βάση τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου ως "συνεταιρικό κράτος". Εμείς, οι Ελληνοκύπριοι, δε θελήσαμε να το πιστέψουμε και να το τιμήσουμε αυτό. Αν δεν παραδεχτούμε μερικά πράγματα, θα μείνουμε κολλημένοι σε λανθασμένες συνισταμένες. Ούτε εκείνοι τίμησαν αυτόν τον συνεταιρισμό. Εγιναν λάθη κι από τις δύο πλευρές. Πέσαμε στις παγίδες των ξένων και φτάσαμε στο πραξικόπημα και την κατοχή, η οποία μας ταλανίζει ακόμη. Εμείς λέμε ότι αυτό που θα γίνει θα είναι συνέχιση αυτού του συνεταιρισμού, μετεξελιγμένου σε ομοσπονδιακό, δικοινοτικό, ενιαίο κράτος, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την "πολιτική ισότητα", για την οποία δίνουμε διαφορετική ερμηνεία εμείς και ο Ταλάτ».

Στους στόχους που εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος είναι και η πλήρης αποστρατικοποίηση του νησιού, βάζοντας το ερώτημα για το μέλλον της Κύπρου στο αν η Τουρκία αναθεωρήσει τη γενικότερη στρατηγική της σε σχέση με το Νησί και αν τελικά εγκαταλείψει την προσπάθειά της για δύο κράτη «ενωμένα» με μια συνομοσπονδία, με παράλληλο τερματισμό της πολιτικής του κατοχικού ψευδοκράτους.

Τέλος, ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε θέση και για την «ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου», εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του στις αποσχιστικές προσπάθειες, που δημιουργούν κακά προηγούμενα στη διεθνή σκακιέρα...


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

(Μαρτυρίες Φοίβου Τσέκερη)

Η ΕΑΜΙΚΗ Εθνική Αντίσταση μάς δίνει όλο και νέα βιβλία γύρω από το μεγάλο αγώνα του λαού μας. Συναγωνιστές, που την έζησαν, που βρέθηκαν μέσα στη φωτιά, που είδαν κι άκουσαν, σπεύδουν να καταθέσουν, να γράψουν τις μαρτυρίες τους.

ΕΙΝΑΙ μερικές φορές τα βιβλία, που εξήντα τόσα χρόνια προσθέτουν νέα στοιχεία από νεότερες έρευνες, αλλά και από τις μαρτυρίες των αγωνιστών... Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκει και το βιβλίο του σ. ΦΟΙΒΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ: «Εδώ Πολυτεχνείο. Στα χρόνια της Κατοχής».

ΜΕΣΑ στο βιβλίο αυτό, είναι παρούσα η «Σπουδάζουσα Γενιά», οι νέοι και οι νέες, που από τις πρώτες στιγμές του αγώνα αντάμωναν τους συντρόφους του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ... Και τραβούσαν...

ΕΙΝΑΙ το Πολυτεχνείο, η γερή βάση της Αντίστασης, που ο συγγραφέας ζει - βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Είναι δίπλα δίπλα με τον Κλέαρχο, με τον Φαίδωνα, τον Χατζηθωμά, τον Τεριακή, τον Υφαντή κι άλλους... Είναι ακόμη κοντά, μαζί με τους σπουδαστές, οι καθηγητές, οι «Μεγάλοι Φίλοι» της ΕΠΟΝ, όπως ο Ν. Κιτσίκης, πρύτανης του ΕΜΠ, ο Ν. Κρητικός, ο Παπαπέτρου κι άλλοι.

ΤΟ ΠΡΕΛΟΥΝΤΙΟ, το εισαγωγικό που μ' αυτό πέφτουν κιόλας οι πρώτες πινελιές στη μεγάλη τοιχογραφία της Εθνικής Αντίστασης, είναι η μάχη ενάντια στην πείνα, ο αγώνας να κρατηθεί ζωντανή η ζωή.

ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι ο χώρος, που θα αρχίσει και θα συνεχίσει να δυναμώσει ο αγώνας για τα συσσίτια. Είναι το ραντεβού για το συσσίτιο, αλλά και η συνάντηση, που φέρνει διαδοχικά τα ελληνικά νιάτα στην ΟΚΝΕ, στο ΕΑΜ Νέων και αργότερα στην ΕΠΟΝ.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ συνθήματα του ΕΑΜ, γράφει ο Φ. Τσ. ήταν συνθήματα για την επιβίωση ενάντια στην πείνα και την εξαθλίωση. Στις 16 Ιούλη 1942, η «Σπουδάζουσα» οργανώνει διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα τρόφιμα.

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ έχει ένα πλήρες ρεπορτάζ, που αναδεικνύει όλα τα στοιχεία, που είναι απαραίτητα. Η κινητοποίηση είχε και τις απώλειες. Στη διαδήλωση αυτή, πιάστηκαν από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους 14 πολίτες, τους οποίους παρέδωσαν στην Ελληνική Αστυνομία. Το γραφτό, με πολλά περιστατικά, δεν αφήνει να ξεφύγουν η λεπτομέρεια, η συμπεριφορά, η ανησυχία και η συμπαράσταση.

ΕΝΑΣ μήνας πέρασε, που τελικά οι κρατούμενοι στα μπουντρούμια της Γενικής με νουθεσίες και εκφοβισμό έμειναν ελεύθεροι.

Η «ΚΟΜΑΝΤΑΤΟΥΡΑ» (Κοραή 4) είναι ο χώρος, που ο Φοίβος Τσέκερης θα κάνει πραγματικά το μεγάλο ρεπορτάζ, δίχως φυσικά να 'χει του δημοσιογράφου την εμπειρία. Τα κράτησε όλα στη μνήμη του ο σύντροφος Φοίβος Τσέκερης. Τα πανάθλια εκείνα πρόσωπα, τους χιτλερικούς δολοφόνους. Τις κραυγές του πόνου, που κάθε στιγμή ακούγονταν. Η καταγραφή και η αποτύπωση της Κομαντατούρας έχει σ' όλες τις πλευρές τα στοιχεία μιας έρευνας, που κάνει το βιβλίο, ντοκουμέντο σημαντικό, αλλά και βιβλίο, που, μέσα σ' όλη την αποτρόπαιη βαναυσότητα που είναι διαποτισμένο, είναι σελίδα τιμής, αλλά και διδαχής για τα νέα παιδιά. Είναι τόπος, που σ' αυτόν οι μαθητές, μαθήτριες θα δουν την κατακόμβη στην οδό Κοραή 4, όπου τα χιτλερικά κτήνη είχαν στήσει το φοβερό βασανιστήριο. Ο Φοίβος Τσέκερης δεν το δοκίμασε μόνο. Το έζησε, το σπούδασε και μ' όλες τις λεπτομέρειες το περιγράφει στο βιβλίο του.

ΥΠΑΡΧΕΙ ακόμη ένα στερνό κεφάλαιο, που μ' αυτό το βιβλίο απαντά σε μια οφειλή, σ' ένα χρέος, που το χρωστάμε όλοι μας.

ΕΙΝΑΙ μια παρουσίαση, με λεπτομερή έρευνα για τη ζωή και τη δράση του ηρωικού ΕΠΟΝίτη, του Κλέαρχου, που το πραγματικό όνομά του είναι Νείλος Μαστραντώνης. Ο σ. Φοίβος Τσέκερης ανταποκρίνεται στην ερώτηση, που έκαναν πολλές φορές μαθητές των σχολείων, όπου πήγαιναν να μιλήσουν αντιστασιακοί και τα παιδιά ρωτούσαν να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τον Νείλο. Πρώτος στο ΕΜΠ, πρώτος στη Μαθηματική Εταιρεία. Τα σχέδιά του μοναδικά, βρίσκονταν χρόνια στις προθήκες του ΕΜΠ.

Η ΖΩΗ του συναγωνιστή μας Κλέαρχου τέλειωνε έξω από τη Λαμία, όπου βρέθηκε για δουλειά του Κόμματος. Τον χτύπησε θανάσιμα ένας Ιταλός με την αραβίδα του.

Το Νοέμβρη του 1944, στο μνημόσυνο του Κλέαρχου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κ. Δεσποτόπουλος έλεγε: [Ο Νείλος Μαστραντώνης ζει και θα ζει, όπως όλοι οι ωραίοι νεκροί της Ιστορίας. Θα μείνει πάντα νέος, ωραίος και άλκιμος».


Του
ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

90 XPONIA ΚΚΕ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ναζίμ Χικμέτ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Τούρκο ποιητή ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ, διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και το Τούρκικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΤΚΡ) το Σάββατο 15 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Διάλεξη για την Ψυχολογία

«Ποιο είναι το αληθινό αντικείμενο της Ψυχολογίας;», είναι ο τίτλος της διάλεξης που δίνει ο Μιχαήλ Κουβελάς, συγγραφέας του βιβλίου «Διαλεκτική Ψυχολογία» και ειδικός συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», την Τρίτη 11 Μάρτη. Η διάλεξη διεξάγεται στις 6.30 μ.μ., στην έδρα του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού που εκδίδει το περιοδικό στην Αθήνα (Τροίας 36), στο πλαίσιο του κύκλου επιστημονικών διαλέξεων που διοργανώνει κάθε Τρίτη το περιοδικό «Θέματα Παιδείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ