ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κόντρα στους εμπόρους της εκτόνωσης

Με μια ωραία προκήρυξη, η Οργάνωση παρεμβαίνει στα σχολεία για τις πενταήμερες εκδρομές ...«της αρπαχτής»

«Κανένας να μην ξεφαντώνει πάνω στις ανάγκες και τα όνειρά μας. Οι εκδρομές να είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές».

Με αφορμή τις πενταήμερες εκδρομές «της αρπαχτής» και την τεράστια επιχείρηση με τζίρο εκατομμυρίων που στήνεται κάθε χρόνο στα σχολεία, η ΚΝΕ, μ' ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο φυλλάδιο, καλεί τους μαθητές να διεκδικήσουν και να δώσουν ποιοτικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά στις εκδρομές, ώστε να μην είναι μια «εκτόνωση που μας πουλάνε για να δώσουμε συγχωροχάρτι στο ασφυκτικό σχολείο, για να ξεχάσουμε την αφύσικη ζωή που ζούμε».

Η ΚΝΕ διεκδικεί: Οι εκδρομές είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι δικαίωμα. «Στην αρχή της χρονιάς να αποφασίζουμε για όλες τις επισκέψεις στη φύση, σε θέατρα, σε συναυλίες, σε τόπους δουλειάς, σε αθλητικά γεγονότα, για τις πολυήμερες εκδρομές. Καμιά απειλή με τις εκδρομές όταν κινητοποιούμαστε».

Να είναι δωρεάν για να μπορούν όλοι οι μαθητές να πάνε. «Για να μη γίνονται τα σχολεία μας μαγαζάκια των πρακτορείων. Μέχρι τότε να εκδίδονται αποδείξεις για όλες τις οικονομικές δοσοληψίες και να δίνεται λόγος στη Γενική Συνέλευση του σχολείου».

Οι μαθητές να έχουν λόγο για τον προορισμό και το περιεχόμενο της εκδρομής. «Αποφασίζει το σχολικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή του συλλόγου γονέων, καθηγητών και βεβαίως του 15μελούς. Προγραμματίζονται εκδηλώσεις του σχολείου, π.χ., θεατρικά, εκθέσεις, συναυλίες των σχημάτων μας».

Να είναι ασφαλείς κατά τη μεταφορά και την παραμονή τους.«Αποκλειστικά υπεύθυνα είναι τα αρμόδια υπουργεία. Να πληρούν οι εταιρείες μεταφοράς, τα ξενοδοχεία και οι χώροι επίσκεψης τους όρους ασφάλειας (κατάσταση μέσων, χωρητικότητα, αντισεισμική προστασία, κλπ.). Να εξασφαλίζεται παρουσία γιατρού».

Η ΚΝΕ υπογραμμίζει το δικαίωμα στο ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, «που θα μας μορφώνει, θα διαπαιδαγωγεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες, θα μας αφήνει ελεύθερο χρόνο, θα προωθεί τη δημιουργία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό», αλλά και το δικαίωμα για μια φυσιολογική, όμορφη ζωή,«για να μη φοβόμαστε ότι θα κριθεί η ζωή και το μέλλον μας από πέντε μέρες διακοπών. Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμά μας, όχι 3ήμερο ή 5ήμερο διάλειμμα. Για να μη ζούμε με το άγχος αν μας φτάνουν τα λεφτά. Σήμερα για φροντιστήρια και την εκδρομή, αύριο για τους λογαριασμούς, για τη ζωή γενικά...».

Υποκρισία και θράσος

Η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ καταγγέλλει την άρνηση διευθυντών ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ να επιτρέψουν περιοδείες της ΚΝΕ για το Ασφαλιστικό

Την άρνηση εκ μέρους διευθυντών σε Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ να επιτρέψουν περιοδείες στελεχών της ΚΝΕ για το Ασφαλιστικό με την αιτιολογία ότι ...οι μαθητές είναι ανήλικοι(!), καταγγέλλει η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Οργάνωσης σημειώνεται ότι διευθυντές «στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ σε Μοσχάτο, Αιγάλεω, Αγ. Ανάργυρους» αρνήθηκαν «να επιτρέψουν την περιοδεία στελεχών της ΚΝΕ, προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και να συζητήσουν μαζί τους για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η δικαιολογία ότι οι μαθητές είναι ανήλικοι και δεν επιτρέπεται σε καμία πολιτική νεολαία να παρεμβαίνει στο χώρο της σχολής δείχνει ότι έχουν σαφή εντολή από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να μην επιτρέψουν στην ΚΝΕ να έρθει σε επαφή με τους μαθητές. Οι μαθητές του ΟΑΕΔ είναι ανήλικοι για να έρθουν σε επαφή με την ΚΝΕ αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν πρόκειται να δουλέψουν με όρους δουλεμπορίου σε διάφορες επιχειρήσεις, με το πρόσχημα ότι κάνουν μαθητεία»...

Η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται με τέτοιες απαγορεύσεις και μεθόδους να εμποδίσουν τους μαθητές που βιώνουν, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τους ταξικούς φραγμούς και την εκμετάλλευση, να έρθουν σε επαφή με την ΚΝΕ και την πολιτική του ΚΚΕ».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Να μην εφαρμοστεί στην πράξη

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή από τους κυβερνητικούς βουλευτές

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την έρευνα, το οποίο υπερψηφίστηκε μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, αναφέρθηκε στην κινητοποίηση πανεπιστημιακών και ερευνητών που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα έξω από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι αντιπαλεύει ένα νομοθέτημα που «μετατρέπει την έρευνα σε εμπόρευμα» ενώ «μειώνει τα δικαιώματα των ερευνητών».

Τόνισε ότι «έχουν δίκιο» όσοι κινητοποιούνται και «θα είμαστε μαζί τους στους καθημερινούς αγώνες για να αποτραπεί η εφαρμογή του νομοσχεδίου αυτού στην πράξη», προσθέτοντας ότι στους στόχους του, πρέπει να αντιταχθεί το σύνολο των εργαζομένων. Απαντώντας στο κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης περί αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού ο Κ. Αλυσανδράκης είπε ότι «εδώ δεν πρόκειται για αξιοποίηση ερευνητών», αλλά «πρόκειται για εισβολή συμφερόντων στον προγραμματισμό της έρευνας», αφού «στα δημόσια ιδρύματα επιβάλλεται να λειτουργούν ως ιδιωτικά».

Περιοδείες της ΚΝΕ

Για τα δικαιώματα της νεολαίας σε κάθε πτυχή της ζωής της, το μεγάλο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση και την προοπτική σύμφωνα με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, εξορμούν τα στελέχη της ΚΝΕ σε χώρους εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Τετάρτη, διοργανώνονται περιοδείες στους παρακάτω χώρους:

  • ΙΕΚ Αγίας Σοφίας Πειραιά, 10 π.μ., η Ματίνα Πέτρου, μέλος ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ.
  • Νυχτερινά σχολεία στην Ιωνίδειο (Πειραιάς), 8.30 μ.μ., ο Δημήτρης Μπουρνάς, μέλος ΓΠ Πειραιά.
  • Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, 1 μ.μ., ο Θ. Χρηστίδης, μέλος ΚΣ.
  • «Κόκκινο» (Θεσ/νίκη), 6.30 μ.μ., η Φ. Καλατζάκου, μέλος ΓΠ Θεσσαλονίκης.
  • 1ο & 3ο ΤΕΕ Λάρισας, 1 μ.μ., ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος ΝΣ Λάρισας.
  • ΕΠΑΛ Τυρνάβου, 1 μ.μ., ο Βασίλης Μανίκας, μέλος ΣΠ Θεσσαλίας.
  • 2ο ΙΕΚ Λάρισας, 3 μ.μ., η Κατερίνα Πάσχου, μέλος ΝΣ Λάρισας.
  • Μαθητεία ΟΑΕΔ Λάρισας, 11 π.μ., ο Θοδωρής Αναπλιώτης, γραμματέας ΝΣ Λάρισας.
  • Εμπορικά καταστήματα Ελασσόνας, 10.30 π.μ., η Εφη Συμεωνίδου, μέλος ΝΣ Λάρισας.
Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό Βασίλη Τσιτσάνη, έχει ετοιμάσει το Λαϊκορεμπέτικο Μουσικό Σύνολο και η ομάδα Μουσικών Ερευνών Αθήνας της ΚΝΕ και το παρουσιάζει σήμερα στο «Συρμό», στις 9.30 μ.μ., στο πλαίσιο των καθημερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο χώρο αυτό. Επίσης, αύριο που είναι «Τσικνοπέμπτη», η ΚΝΕ έχει προγραμματίσει για το «Συρμό» ένα λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική από τους «Απροβάριστους», στις 10.30 μ.μ.

Σε νέες γενικές συνελεύσεις οι ΕΛΜΕ

Σε νέες γενικές συνελεύσεις προχωρούν οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να αποφασίσουν την αντίδρασή τους ενόψει της κατάθεσης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να γίνουν γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μέχρι τις 14 Μάρτη, γενική συνέλευση προέδρων των τοπικών ενώσεων στις 15 Μάρτη και συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία που θα κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Η ΟΛΜΕ δηλώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ένα δεύτερο απεργιακό βήμα, χωρίς να προσδιορίζει τη μορφή ή τις ημερομηνίες, πράγμα το οποίο θα καθορίσει ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε πρόταση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σε συντονισμό με το ταξικό εργατικό κίνημα, γενικές συνελεύσεις και συνέλευση προέδρων στις 7 Μάρτη και συνέχιση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη. Πρότεινε παράλληλα να εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ να μετακινήσει τις ημερομηνίες της 48ωρης προκειμένου να υπάρξει συντονισμός με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για απεργιακή κινητοποίηση τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Η πρόταση του ΠΑΜΕ προβλέπει κλιμάκωση με νέες γενικές συνελεύσεις μετά τη 48ωρη απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ